Joogaharjoitteet: 75 harjoitetta vasta-alkajille ja joogan harrastajille

Joogaa vasta-alkajille ja joogan harrastajille – kuvat, videot ja vinkit, joiden avulla osaat tehdä harjoitteet juuri oikein. Useimmista joogaharjoitteista on video.

Naisia joogaamassa

JOOGAHARJOITTEET vasta-alkajille ja harjaantuneille joogan harrastajille

© Jakob Helbig

Alaspäin katsova koira, kobra, lapsen asento... Joogaharjoitteissa on muistamista. Meidän joogavideokirjastostamme löydät helposti juuri tarvitsemasi harjoitteet esimerkiksi KUNTO PLUSsan joogavideojen valikoimasta.

Mukana on harjoitteita kaiken tasoisille: sekä vasta-alkajille että joogan harrastajille.

Joogavideokirjaston harjoitteet on jaoteltu osastoihin: perusharjoitteet ovat harjoitteita, joihin useimmat muut harjoitteet perustuvat. Muut harjoitteet on jaoteltu sen mukaan, mistä asennosta lähdetään: seisaaltaan, konttausasennosta, istualtaan ja makuulta.

Kun valitset harjoitteen, näet ensin vaiheittaisen kuvauksen harjoitteesta selkeiden kuvien sekä kevennys- ja tehostusvinkkien kanssa. Useimmista harjoitteista on myös video.

1 Joogaharjoitteet – perusasennot


Yhteistä perusasennoille on, että ne ovat alkuasentoja muille joogaharjoitteille. Kun opit monia joogaharjoitteita, huomaat, että perusasennot ovat rakennuspalikoita, joita käytetään joogaohjelmissa, kuten KUNTO PLUSsan joogavideoissa.

2 Seisaallaan tehtävät joogaharjoitteet


Seisaallaan tehtävät joogaharjoitteet alkavat vuoriasennosta. Seisaallaan tehtävät joogaharjoitteet vahvistavat erityisesti reisiä ja pohkeita. Harjoitteissa on olennaisinta, että jalkaterät ja polvet ovat samansuuntaisesti. Leveä tai kapea seisoma-asento on lähinnä mieltymyksestä kiinni.

3 Konttausasennossa tehtävät joogaharjoitteet


Alkuasento on konttausasento (pöytä). Yhteistä näille harjoitteille on se, että ne vahvistavat keskivartalon tukilihaksia eli corea. Konttausasennosta aloitettaessa edetään mitä moninaisimpiin käsien ja jalkojen nostoihin.

4 Istuallaan tehtävät joogaharjoitteet


Useimmat istualtaan lähtevät joogaharjoitteet alkavat joko risti-istunnasta tai timantti-istunnasta. Istuallaan tehtävät harjoitteet sisältävät usein syviä venytyksiä. Istualtaan alkavissa harjoitteissa ei suinkaan aina pysytä istumassa vaan liikutaan eri suuntiin.

5 Makuulla tehtävät joogaharjoitteet


Makuulla tehtävät joogaharjoitteet lähtevät useimmiten selinmakuulta – sanskritiksi savasanasta eli kuolleen asennosta – tai toisinaan päinmakuulta eli vatsamakuulta. Makuuasento rentouttaa, mutta makuuharjoitteissa jännitetään vatsalihaksia.

Vastauksia kysymyksiin joogasta

Mitä nimiä joogaharjoitteista käytetään?

Mitä nimiä joogaharjoitteista käytetään?

Joogaharjoitteista käytetään sekä suomenkielisiä että sanskritinkielisiä (ja joskus englanninkielisiäkin) nimiä. Nimissä voi olla eri kielillä vähän vaihtelua sen mukaan, kuka harjoitteista kirjoittaa. Videokirjastossamme pyritään käyttämään suomenkielisiä nimiä, mutta myös sanskritinkielinen nimi on annettu videon alussa.

Montako joogaharjoitetta on?

Montako joogaharjoitetta on?

Yleensä puhutaan 84 alkuperäisestä harjoitteesta. Nykyisin, kun jooga on länsimaistunut ja vapautunut, suuntauksia on tullut lisää ja harjoitteista on lukemattomia muunnelmia, joten on aika mahdotonta sanoa, montako harjoitetta on olemassa. Meidän valikoimassamme on 75 harjoitetta, jotka kuuluvat tunnetuimpiin ja yleisimpiin ja sopivat sekä vasta-alkajille, että joogan harrastajille.