Mikä joogan laji sopii sinulle?

Astangajooga, hathajooga, bikramjooga, yin-jooga... Mitä mikäkin joogan laji oikein on, ja miten ne vaikuttavat? Me selvitimme tutuimpien joogan lajien ominaisuudet, jotta löydät niistä mieleisesi.

Mikä joogan laji sopii sinulle?

JOOGA Mikä joogan laji sopii juuri sinulle?

Mitä eroa joogan eri lajeilla on, ja miten ne vaikuttavat? Keräsimme ominaisuudet yhteen helpottaaksemme joogalajin valintaa.

Vinyasajooga

Mitä vinyasajooga on?

Vinyasajooga on dynaamista joogaa, jossa liikkeestä toiseen siirrytään hengityksen tahtiin pysähtymättä harjoitteiden välissä. Vinyasajoogassa keskitytään yhtä paljon liikkeen jatkuvuuteen kuin harjoitteisiin eli asanoihin ja venytyksiin.

Miten vinyasajooga vaikuttaa?

Tempo on melko nopea, eikä taukoja juuri pidetä, joten hiki tulee. Vinyasajooga sopii sille, joka haluaa fyysistä haastetta ja sykkeen ylös. Vinyasajoogatunneilla ei tehdä tiettyjä harjoitteita, vaan tunnit vaihtelevat kerrasta toiseen ja ohjaajien mukaan, joten vinyasajooga sopii vaihtelunhaluiselle.

Flowjooga

Mitä on flowjooga?

Flowjooga on käytännössä samaa kuin vinyasajooga, ja tavoitteena on siirtyä liikkeestä toiseen hengityksen tahtiin pysähtymättä välillä. Flowjoogassa on hyvin vähän, jos lainkaan, taukoja, ja aurinkotervehdys tulee todennäköisesti vastaan ennemmin tai myöhemmin, mutta tunnit vaihtelevat.

Miten flowjooga vaikuttaa?

Flowjooga sopii sille, joka haluaa liikettä ja fyysistä haastetta, lihastreeniä ja sykkeen ylös.

Powerjooga eli voimajooga

Mitä powerjooga eli voimajooga on?

Powerjooga eli voimajooga on vinyasajoogasta/flowjoogasta 1990-luvulla kehitetty muoto. Powerjooga on rankkaa ja siksi sitä on usein kuntokeskusten ryhmätunteina. Powerjoogatuneilla tehdään usein perinteisten jooga-asanoiden lisäksi vaativampia liikesarjoja yhtenäisinä liikesarjoina.

Miten powerjooga vaikuttaa?

Kuntoilusta käyvää joogaa etsivän laji. Hiki tulee ja kestävyys kehittyy.

Astangajooga

Mitä astangajooga on?

Astangajooga on fyysinen Hatha-joogan suuntaus, jossa harjoitteet tehdään vinyasajoogan tapaan yhtenä liikesarjana hengityksen tahtiin. Toisin kuin muissa dynaamisissa joogan lajeissa, kuten vinyasajoogassa, flowjoogassa tai voimajoogassa, astangassa tehdään aina samoja joogaharjoitteita tietyssä järjestyksessä. Sopii parhaiten fyysisesti aktiivisille ja hyväkuntoisille. Joogahengitys on myös olennainen osa astangajoogaa.

Miten astangajooga vaikuttaa?

Astangajooga sopii sille, joka haluaa olla liikkeessä koko harjoituksen ajan, ja joka pitää kurinalaisuudesta. Kun olet käynyt muutaman kerran astangajoogatunnille, tiedät, mitä astangajoogatunnilta voi odottaa. Kun harrastat astangajoogaa pidempään, voit helposti seurata edistymistäsi ja pystyt hiomaan tekniikkaasi edelleen.

Kundalinijooga

Mitä kundalinijooga on?

Kundalinijooga koostuu kriya-sarjoista. Yksittäiset kriyat ovat keskenään erilaisia, mutta kaikki ovat yhdistelmä dynaamisia harjoitteita, hengitysharjoituksia ja chantingia.

Miten kundalinijooga vaikuttaa?

Tavoitteena on korkeimman onnen saavuttaminen vapauttamalla kehon kundalini-voima, jota kuvataan usein nukkuvaksi kerälle kiertyneeksi käärmeeksi selkärangan päässä. Käärme herää eloon ja levittäytyy koko kehoon kundalinijoogan avulla.

Hathajooga

Mitä hathajooga on?

*Hathajooga*** on fyysistä joogaa, jossa tehdään joogaharjoitteita eli asanoita. Hathajoogatunnit vaihtelevat suuresti ohjaajasta ja tunnista riippuen. Hathajooga poikkeaa dynaamisista suuntauksista, joissa harjoitteet tehdään jatkuvina liikesarjoina, kuten astangajoogassa ja flowjoogassa, siinä, että hathajoogassa harjoitteet tehdään alusta loppuun yksi kerrallaan.

Miten hathajooga vaikuttaa?

Hathajooga on mukavaa joogaamista, jossa harjoitteiden välissä on tauko. Harjoitteet ehtii tehdä kunnolla, ja ne pyritään tekemään mahdollisimman hyvin omalla tasolla.

LUE MYÖS: Joogatiili on hyvä apu joogaajalle

Restoratiivinen jooga

Mitä restoratiivinen jooga on?

Restoratiivinen jooga rentouttaa kehoa ja mieltä. Harjoitteet ovat hellävaraisia ja mahdollisimman rentouttaviksi muokattuja. Restoratiivisessa joogassa käytetään mattoja, putkityynyjä, vöitä, joogatiiliä ja silmämaskia. Asennot pidetään pitkään, noin 5 minuutista jopa 20 minuuttiin. Restoratiivisella joogatunnilla voidaan tehdä yksi ainoa tai useampia harjoitteita. Usein tehdään myös hengitys- ja meditaatioharjoitteita.

Miten restoratiivinen jooga vaikuttaa?

Jos haluat ladata akkuja, levätä ja rentoutua, restoratiivinen jooga on hyvä valinta. Restoratiivisen joogan tavoitteena on lievittää stressiä, ahdistusta ja alakuloa sekä rentouttaa. Restoratiivista joogaa voi hyvin tehdä illalla ennen nukkumaanmenoa.

Yin-jooga

Mitä yin-jooga on?

Yin-jooga on rauhallista joogaa, jossa venytellään ja pyritään sen avulla rauhoittumaan. Yksinkertaisissa venytysasennoissa pysytään useita minuutteja.

Miten yin-jooga vaikuttaa?

Yin-jooga sopii rentouttamaan kehoa ja mieltä. Yin-jooga sopii myös venyttelyksi ja rentoutukseksi rankan treenin tai fyysisesti vaativan joogan jälkeen.

TESTISSÄ joogamatot: Näin valitset itsellesi sopivan

Iyengarjooga

Mitä iyengarjooga on?

Iyengarjooga on kehitetty hathajoogasta, ja Iyengar on kehittäjän nimi. Iyengarjoogassa painotetaan tekniikkaa ja yksityiskohtia sekä läsnäoloa ja oman kehon ja mielen kuuntelemista. Iyengarjoogassa käytetätän usein joogatiiltä, vyötä ja mattoa. Tempo on verkkainen ja asennoissa pysytään usein pitkään.

Miten iyengarjooga vaikuttaa?

Koska iyengarjoogassa keskitytään tekemään harjoitteet mahdollisimman täsmällisesti, iyengar sopii hyvin aloittelijalle, joka haluaa oppia tekemään harjoitteet oikein ja täsmällisesti. Iyengarjoogalla voi myös parantaa omaa kehotietoisuuttaan, läsnäolotaitojaan ja keskittymiskykyään ja hengitystekniikkaansa.

Bikramjooga

Mitä bikramjooga on?

Bikramjooga on joogan laji, jota tehdään 40 asteen lämmössä, ja joka kerta tehdään samat 26 harjoitetta kahteen kertaan. Bikramjoogan harjoitteet ovat melko rankkoja ja asennot pidetään melko pitkään. Lämmön ja tehokkaiden harjoitteiden ansiosta hiki todella virtaa.

Miten bikramjooga vaikuttaa?

Jos haluat joogaa, joka haastaa fyysisesti ja saa hien pintaan, tai haluat saada asennot suoritettua entistä pidemmälle, eikä samojen harjoitteiden toistuminen haittaa, kannattaa panostaa bikramiin.

Hot-jooga

Mitä hot-jooga on?

Hot-jooga on yhteisnimitys kaikelle kuumassa tehtävälle joogalle. Hot-jooga ja bikram-jooga ovat eri asioita, sillä bikramjoogassa tehdään aina samat harjoitteet ja lämpötila on aina 40 astetta. Hot-joogassa lämpötila on siinä 37–39 astetta. Eri joogastudioissa ja saleilla tarjotaan erilaisia hot-joogatunteja. Yleisimpiä ovat hot hatha, hot flow ja hot yin-jooga.

Miten hot-jooga vaikuttaa?

Kuumassa joogaaminen on rankkaa, ja kuumassa saa venyttyä pidemmälle ja hikoilu tekee hyvää.

Tämän hetken suosituimmat
Painonhallintamotivaatio

Laihduttajan alkoholivalinnat

Voimaharjoittelu

Selän tehotreenillä eroon selkäkivuista

Lihaskuntoliikkeet

24 kyykkyharjoitetta

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Hyvinvointi

Sidekudos – 8 sidekudosta huoltavaa harjoitetta

Terveellinen ruokavalio

4 mainiota syytä syödä suklaata

Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Ennaltaehkäisy

NÄIN helpotat vatsan turvotusta

Litteä vatsa

KUNTO PLUSSAN Vatsatreeni – osa 1

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Lisää aiheesta: Jooga
Jooga

10 syytä aloittaa jooga

Jooga

Joogatiili on hyvä apu joogaajalle

Jooga

Näin valitset joogavälineet

Jooga

8 rentouttavaa joogaharjoitetta lomalle rauhoittumiseen

Jooga

Aurinkotervehdys

Jooga

Onnistujan opas: Mielen ja kehon jooga

Jooga

Miten usein joogamatto pitää pestä?

Jooga

Joogaa vatsan iloksi

Jooga

Ilmajoogaa kokeilemassa

Jooga

Hoikistu joogalla

Jooga

5 syytä harrastaa joogaa ulkoilmassa

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Superfood

Katso parhaat punakaalireseptit täältä

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Ennaltaehkäisy

Onko yöhikoilu huolestuttava juttu?

5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Treeni

Lisää virtaa aamuun lempeällä ohjelmalla

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Voimaharjoittelu

Vasta-alkaja? Näin pääset helposti lihaskuntotreenin alkuun