Onko sinulle tullut koskaan mieleen, että sidekudos saattaa olla syynä kehon kipuihin? Sekä liikkumattomuus että stressi voivat saada sidekudoksen supistumaan ja jäykistymään, mikä voi heijastua kipuina eri puolilla kehoa.
Sidekudos tiukkenee iän myötä, mutta onneksi omaa sidekudosta voi huoltaa monin eri tavoin. Lue alta, miksi sidekudosta ei kannata jättää oman onnensa nojaan ja tutustu 8 harjoitteeseen, jotka venyttävät ja hierovat sidekudosta.
Tuttu ja tuntematon sidekudos
3. Sidekudos jäykistyy iän myötä
Vastasyntyneen sidekudos on pehmeää ja joustavaa, mutta kimmoisuus vähenee iän myötä. Iho on tästä hyvä esimerkki. Elämäntavoista riippuen iho voi näyttää ikäistään nuoremmalta tai vanhemmalta sen mukaan, missä kunnossa sidekudos on. Liikkumattomuus on sidekudokselle pahasta, samoin stressi ja traumaattiset kokemukset. Stressi tuo kehoon jännityksiä ja tulehduksia, jotka voivat saada sidekudoksen vetäytymään ja jäykistymään. Jos et arjessa huomaa sidekudosta mitenkään, se on luultavasti hyvässä kunnossa eikä vaadi erityisiä toimia.
Merkkejä kireästä sidekudoksesta:
- Kärsit usein lihasrevähdyksistä.
- Teet lihastreeniä, mutta treeni ei tunnu kehittävän lihasvoimaa lainkaan.
- Keho tuntuu kireältä.
- Kärsit stressaantuneena kivuista eri puolilla kehoa.
- Keho tuntuu aamuisin jäykältä.
4. Sidekudoksen joustavuuteen voi vaikuttaa
Parasta, mitä sidekudoksen joustavana pysymisen eteen voi tehdä, on liikkua paljon ja monipuolisesti. Kaikki liikunta ja treeni ovat hyväksi sidekudokselle, mutta varo treenaamasta liikaa, sillä myös sidekudos tarvitsee lepoa. Aktiiviset, dynaamiset venytykset ovat erityisen hyviä, joten venytä kehoa useita kertoja päivässä esimerkiksi viemällä käsiä pään ylle ja vartalon taakse.
Jos sidekudos tarvitsee erityishuomiota, kokeile esimerkiksi joogaa ja pilatesta. Alempaa löytyy 8 harjoitetta, joilla sidekudosta voi huoltaa ja jotka keskittyvät nimenomaan naisten tavallisimpiin ongelma-alueisiin. Sidekudos muuttuu hitaasti, joten ei kannata odottaa ihmeitä nopeasti.
Sidekudoksen joustavuutta voi avittaa syömällä runsaasti proteiinia, hyviä rasvoja ja C-vitamiinia sekä juomalla ja nukkumalla riittävästi. Sekä ravitsemus että uni vaikuttavat sidekudokselle tärkeän kollageenin muodostumiseen elimistössä.
Kiinnostaako jooga? Täältä löydät runsaasti joogaharjoitteita
Asiantuntija: fysioterapeutti E. Solheim
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2021