Keräsimme yhteen kaikki KUNTO PLUSsan mahtavat lettureseptit. Resepteillä teet sekä terveellisempiä tavallisia lettuja että amerikkalaistyylisiä pannukakkuja. Kerromme myös, miten teet letut ilman sokeria, gluteenia ja maitoa. Letut eivät ole koskaan maistuneet näin ihanilta! Kokeile!

Herkullisia lettuja terveellisesti

Kaikki reseptit ovat terveellisempiä muunnoksia tavallisista letuista. Esimerkiksi maukkaissa banaaniletuissa sokeri on korvattu banaanilla, vaniljalla ja kanelilla. Gluteenittomien lettujen valkoiset jauhot voi vaihtaa kaurahiutaleisiin tai tattariin. Proteiinilettuihin lisätään mantelijauhoa ja raejuustoa. Kokeile myös ruokaisia pinaattilettuja tai ihania lettujen lisäkkeitä, kuten kermaista vadelmarahkaa.

Vietä siis pian hauskat lettukestit!

Lettuihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Voiko lettuja pakastaa?
Voiko letut paistaa jo edellisenä päivänä?
Miten pitkään letut säilyvät?
Miten teen terveellisempiä lettuja?
Voiko lettutaikinan tehdä ilman kananmunaa?
Voitko letut tehdä ilman maitoa?
Milloin on kansainvälinen lettupäivä?


Voiko lettuja pakastaa?

Kyllä, lettuja voi pakastaa. Sekä tavallisia ohuita lettuja että jenkkityylisiä paksumpia lettuja voi panna pakastimeen. Myös terveellisemmät vaihtoehdot, kuten banaani- tai kauraletut, kestävät hyvin pakastamista.

Letut kannattaa pakastaa ilmatiiviisti pussissa tai rasiassa. Jos teet kerralla isomman satsin, laita pakastimeen menevien lettujen väliin aina muutaman letun välein leivinpaperia, jotta voit helposti sulattaa kerralla vain muutaman letun.


Voiko letut paistaa jo edellisenä päivänä?

Mikään ei voita juuri pannulta tulleita lettuja, mutta voit toki paistaa letut jo ennakkoon. Jäähdytä letut ja säilytä ilmatiiviisti jääkaapissa, jotta jääkaapista ei tartu lettuihin hajuja. Lämmitä letut uunissa kannen alla tai folioon käärittynä, jotta ne eivät kuivu lämmitettäessä.


Miten pitkään letut säilyvät?

Letut säilyvät jääkaapissa noin 2-3 päivää. Jos haluat säilyttää niitä pidempään, pakasta letut heti, kun ne ovat paiston jälkeen jäähtyneet. Voit myös tehdä lettutaikinan jo ennakkoon, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa seuraavaan päivään ja valmis taikina nopeuttaa lettujen valmistumista.


Miten teen terveellisempiä lettuja?

Sivustollamme on useita terveellisempien lettujen ohjeita, joissa osa tavallisista aineksista on korvattu terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Voit toki itsekin muokata reseptejä terveellisempään suuntaan. Huomioi seuraavat 3 asiaa:

1. Lettutaikinan ainekset: Lettutaikinan perusaineksiin kuuluvat kananmuna, maito ja vehnäjauhot. Jos haluat tehdä letuista terveellisempiä, korvaa vehnäjauhot jollakin muulla ainesosalla. Jos teet lettutaikinan yleensä täys- tai kevytmaitoon, voit vaihtaa maidon rasvattomaksi. Kananmunat kannattaa säilyttää, sillä ne ovat muutenkin terveellinen ainesosa.

Vehnäjauhojen sijaan voit käyttää esimerkiksi kaurajauhoa, mantelijauhoa tai täysjyväjauhoa. Jos välttelet gluteenia, tattarijauho on hyvä valinta, sillä se sisältää runsaasti B-vitamiinia, magnesiumia ja verenpainetta alentavaa kaliumia.

Lettuihin voi lisätä vaikka mitä terveellisiä ainesosia, kuten kardemummaa ja kanelia. Muita lettutaikinaan sopivia hyviä ainesosia ovat esimerkiksi banaani, raejuusto, chian siemenet (liotettuina) ja sitruunankuori ja -mehu.

2. Lettujen paistaminen: Paista letut voin sijaan oliivi- tai rapsiöljyssä. Kasviöljyt, kuten oliiviöljy, ovat voita ja margariinia terveellisempiä vaihtoehtoja. Voit myös hankkia paistinpannun, jossa on tarttumaton pinnoite, jolloin et tarvitse paistamiseen juuri lainkaan rasvaa. Käytä matalareunaista paistinpannua tai oikeaa lettupannua, sillä matalat reunat helpottavat lettujen kääntämistä lastan avulla. Jos olet varma taidoistasi, voit toki kääntää letut myös heittämällä!

3. Lettujen lisukkeet: Jos nykyinen lempilisukkeesi pursuaa sokeria, kuten hillo, kermavaahto tai jäätelö, kokeile vaihtaa letun päällinen terveellisempään vaihtoehtoon. Kokeile vaikka näitä:

  • Tuoreet marjat (mustikka ja mansikka sopivat hyvin lettujen päälle)
  • Hedelmät (esimerkiksi banaani ja mango)
  • Mantelit ja pähkinät, joiden päälle voi ripotella hunajaa, jos kaipaa makeutta
  • Rahka (myös esim. vaniljalla maustettu rahka käy)
  • Sulatettu tumma suklaa

Alkuun


Voiko lettutaikinan tehdä ilman kananmunaa?

Terveyssyistä kananmunaa ei kannata jättää pois lettutaikinasta, sillä kananmuna on täynnä hyviä ainesosia, eikä muna nykytiedon mukaan nosta kolesteroliakaan. Jos haluat kuitenkin tehdä lettutaikinan ilman munaa vegaanille tai allergikolle tai koska munat ovat päässeet loppumaan, sekin onnistuu mainiosti. Lisää hieman nesteen määrää taikinassa, koska munan neste jää puuttumaan. Voit myös lisätä taikinaan hieman leivinjauhetta. Taikinan sitko heikkenee munattomuuden seurauksena, joten tarvitset paistoon lisää rasvaa tai hyvän teflonpannun.

Jos haluat pienentää lettujen kalorimäärää jättämällä munan pois, voit kuitenkin käyttää munista taikinaan valkuaisen, sillä suurin osa kaloreista (kuten myös hyvistä ainesosista) on keltuaisessa.


Voitko letut tehdä ilman maitoa?

Kyllä, lettutaikina valmistuu myös ilman maitoa. Sivuston lettuohjeista suurin osa ei sisällä maitoa, esimerkiksi nämä banaaniletut tehdään veteen. Jos mielessäsi on lettutaikinan ohje, jossa on käytetty maitoa, voit korvata maidon esimerkiksi kaura-, manteli-, soija- tai riisijuomalla tai hiilihapotetulla vedellä, vedellä tai oluen ja veden sekoituksella. Oluen ja veden sekoitukseen tehtyjen lettujen reunus on taatusti rapea! Voit korvata nesteen myös sitruuna- tai appelsiinimehulla.


Milloin on kansainvälinen lettupäivä?

Kansainvälistä lettupäivää vietetään aina laskiaissunnuntaita seuraavana tiistaina eli päivää ennen tuhkakeskiviikkoa, joka on kristillisessä perinteessä pääsiäistä edeltävän 40 päivän paaston ensimmäinen päivä. Lettupäivän idea on syödä hyvin ennen paaston alkamista, jolloin esimerkiksi sokeri ja jauhot ovat pannassa. Nykyisin lettupäivää vietetään eri puolilla maailmaa esimerkiksi lettujuoksun ja tietysti runsaan lettujen syömisen merkeissä.

Kansainvälinen lettupäivä lähivuosina:

  • Lettupäivä 2021: 16.2 2021
  • Lettupäivä 2022: 1.3 2022
  • Lettupäivä 2023: 21.2 2023
  • Lettupäivä 2024: 13.2 2024

Alkuun


Lisää makeiden sekä terveellisten ja kaikenlaisten lettujen ohjeita alempana:

Terveellisiä lettuja ja banaanilettuja mustikoiden ja vadelmien kanssa

TERVEELLISIÄ JA HERKULLISIA LETTUJA | Letut, nam! Sekä terveelliset että makeat. Täältä saat myös vastauksia kysymyksiin letuista.

© iStock
Sivu 1 / 2