Herkulliset ja terveelliset puuroletut

15 minuuttia
51 kcal

Puuroletut ovat loistava tapa käyttää ylijäänyt puuro. Voit valmistaa puurolettuja riisipuurosta, kaurapuurosta tai muista puurontähteistä. Tässä on helppo ja herkullinen resepti.

Puuroletut kaurapuurosta, mustikoita ja passionhedelmää

PUUROLETUT - loistava tapa käyttää ylijäänyt puuro. Nämä letut on tehty kaurapuurosta ja höystetty mustikoilla ja passionhedelmällä.

© iStock

Puuroletut – perusohje

Puuroletut sopivat erinomaisesti aamiaiseksi, brunssille, välipalaksi tai lounasevääksi. Ja ne on superhelppo valmistaa.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ¼ muna
  • ¼ tl sokeria
  • ¼ hyppysellinen perunajauhoja
  • 62 g puuroa
  • ¼ vaniljatanko
  • Öljyä tai voita paistamiseen

Valmistus

  • Sekoita kananmunan joukkoon sokeri ja ripaus perunajauhoja.
  • Lisää puuro ja kaavi vaniljatangon puolikas joukkoon. Sekoita hyvin.
  • Voit panna taikinan hetkeksi kylmään.
  • Paista pannulla kullanruskeiksi letuiksi.

VINKKI Jos sinulla ei ole vaniljatankoa, voit korvata sen vaniljasokerilla. Voit myös lisätä makua lisäämällä taikinaan esimerkiksi kardemummaa, kanelia, kaakaojauhetta, raastettua sitruunankuorta tai hieman sitruunamehua.

VINKKI Jos lettuihin käyttämässäsi puurontähteissä ei ole suolaa, voit lisätä suolaa ripauksen samalla kuin lisäät taikinaan vaniljansiemenet. Suola korostaa ja täydentää muiden ainesosien makua.


1 Voiko puuroletut pakastaa?


Kyllä, puuroletut voi hyvin pakastaa. Pane pakastettavien lettujen väliin leivinpaperia, niin voit helposti napata pakastimesta yhden tai pari välipalaksi tai lounaaksi. Puuroletut säilyvät pakastimessa 2–3 kuukautta.

Sulata letut hitaasti jääkaapissa ja lämmitä pannulla tai uunissa. Voit myös lämmittää puuroletut jäisinä mikroaaltouunissa tai airfryerissa.

2 Kuinka kauan puuroletut säilyvät?


Puuroletut säilyvät muutaman päivän jääkaapissa.

Säilytä puuroletut ilmatiiviissä astiassa tai pakastepussissa, jotta niihin ei tartu makuja jääkaapista. Jos haluat säilyttää niitä pidempään, pakasta ne – mieluiten heti paistamisen jälkeen jäähtyneinä.

3 Ovatko puuroletut terveellisiä?


Kyllä, puuroletuista saa helposti terveellisiä. Se riippuu taikinan ainesosista ja lisukkeista.

Terveelliset puuroletut

Kolme tekijää vaikuttaa puurolettujen terveellisyyteen: taikina, paistaminen ja lisukkeet.

Puurolettutaikina

Jos valmistat puuroletut terveellisestä puurosta, olet jo pitkällä. Useimmat puurot ovat terveellisiä ja sisältävät runsaasti ravintokuitua ja usein myös hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tällaisia ovat esimerkiksi kaurapuuro, ohrapuuro, ruispuuro, spelttipuuro, yön yli -puuro ja chiapuuro.

Jos sinulla on tähteinä perinteistä kylmää chiapuuroa, joka sisältää vain chiansiemeniä ja maitoa ja/tai jotakin hapanmaitotuotetta, voit lisätä vähän kaurahiutaleita puurolettujen perusreseptiin saadaksesi taikinasta hieman paksumman. Anna taikinan levätä ennen paistamista.

Riisipuuro sopii mainiosti puurolettuihin, mutta sen terveyshyödyt ovat vähäiset, sillä se on valmistettu valkoisesta kiillotetusta riisistä, jossa on vain vähän kuituja ja muita terveellisiä aineita. Voit lisätä taikinaan chiansiemeniä tai kaurahiutaleita, jos haluat tehdä siitä hieman terveellisempää. Anna tällöin taikinan levätä puoli tuntia ennen paistamista. Lisää hieman ylimääräistä nestettä, jos taikina on liian kuivaa. Taikinan pitäisi olla koostumukseltaan paksua mutta kosteaa.

Lisää makeutta puurolettuihin saa lisäämällä taikinaan hieman enemmän vaniljaa, kypsää, soseutettua banaania tai makeita pakastemarjoja, kuten vadelmia tai mansikoita.

Lisämakua saa myös esimerkiksi kardemummalla, kanelilla, kaakaojauheella tai raastetulla sitruunankuorella.

Paistaminen

Paista puuroletut rypsiöljyssä voin sijaan. Näin saat terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja voin haitallisen tyydyttyneen rasvan sijaan – ja lopputulos on edelleen herkullinen.

Lisukkeet

Jos puuroletut upotetaan sokeriin, siirappiin, jäätelöön tai hilloon, ne eivät ole enää kovin terveellisiä. Terveellisempiä lisukkeita ovat esimerkiksi:

Voit valmistaa herkullisen lisukkeen puuroletuille sekoittamalla 1 desilitraan rahkaa ½ dl pakastemarjoja, hieman vaniljasokeria ja sitruunamehua sekä tilkan hunajaa.