Airfryer – tosi terveellinen vai turhake?

Sen piti alun perin olla vain rasvakeittimen kevytversio, mutta airfryer sopii moneen muuhunkin kuin ranskalaisten perunoiden valmistamiseen, ja se on nopea ja edullinen käyttää. Anna suositun keittiölaitteen yllättää iloisesti.

airfryer keittiönpöydällä

AIRFRYER – on ikään kuin rasvakeittimen ja kiertoilmauunin kevytversio.

© iStock

Vielä viisi vuotta sitten airfryer oli suurimmalle osalle suomalaisista täysin tuntematon laite.

Koronapandemian ja inflaation myötä pieni keittiöapulainen on kuitenkin löytänyt tiensä moniin koteihin, ja airfryer-keittokirjojen kysyntä on kasvanut.

Lue myös: Helppoa ja terveellistä ruokaa – alle 30 minuutissa

Mutta millaisesta vekottimesta oikeastaan on kysymys? Kuvittele, että kiertoilmauuni ja rasvakeitin saisivat yhteisen jälkeläisen – tämä lapsi on airfryer eli ilmafriteerauskeitin.

Haastattelimme airfryereista useita kirjoja kirjoittanutta Britt Andersenia kuullaksemme asiantuntijan suusta, mihin kaikkeen airfryer sopii.

1 Mikä airfryer on?


Airfryer on keittiökone, joka kypsentää ruoan nopeasti kuuman, kiertävän ilman avulla ja muistuttaa siinä mielessä pientä kiertoilmauunia.

Airfryer kierrättää kuitenkin ilmaa paljon nopeammin kun uuni, joten kypsennysaika lyhenee huomattavasti.

Lopputulos on rapea ja mehukas, koska kuuma, kiertävä ilma vapauttaa ruoan sisällä olevan kosteuden nopeasti.

Airfryerissa voikin valmistaa monia ruokia, jotka on perinteisesti valmistettu rasvakeittimessä.

2 Mitkä ovat airfryerin hyödyt?


Airfryer tuo mukanaan kaksi merkittävää etua.

Toinen on se, että ruoan voi valmistaa ilman rasvaa tai hyvin vähällä rasvalla.

Sillä voi esimerkiksi tehdä rapeita ranskalaisia perunoita vain ruokalusikallisella öljyä.

Lämmön ja kiertävän ilman ansiosta ruokaan tulee rapea paistopinta myös ilman rasvaa. Rasvakeittimeen verrattuna airfryer on siis kiistatta terveellisempi, koska voit käyttää 80–90 prosenttia vähemmän öljyä ja välttyä näin mahdollisesti ylimääräisiltä kaloreilta.

Tämä ei tietenkään päde, jos vaihtoehtona airfryerissa tehdyille ranskalaisille tai kevätkääryleille olisi vaikkapa salaatti tai uunijuurekset.

3 Airfryer, kiertoilmauuni vai rasvakeitin – mitä eroa näillä on?


Kolmen laitteen ominaisuudet pähkinänkuoressa

Piirroskuva airfryerista
© iStock

Airfryer

  • Valmistaa ruuan nopeasti kiertävän, kuuman ilman avulla.
  • Ruuan sisältämä kosteus vapautuu nopeasti, ja tuloksena on rapea pinta ja mehukas sisus.
  • Ei vaadi juuri lainkaan esilämmitystä, ja ruoka valmistuu nopeammin kuin uunissa.
Piirroskuva kiertoilmauunista
© iStock

Kiertoilmauuni

  • Puhallin jakaa lämmön tasaisesti uunissa, mutta tulos ei ole yhtä rapea kuin airfryerissa, jossa lämmin ilma kiertää nopeammin ruuan ympärillä.
  • Tilavassa uunissa voi valmistaa ruokaa suuremman määrän kerralla.
Piirroskuva rasvakeittimestä
© iStock

Rasvakeitin

  • Ruoka kypsennetään suuressa määrässä kuumaa öljyä – sopii ranskalaisten, kevätrullien jne. valmistukseen.
  • Öljykylvyssä paistuessaan ruoka kypsyy tasaisesti.
  • Puhdistaminen ja käytetyn öljyn hävittäminen on hankalaa, ja uppopaistamisesta voi tulla käryjä.

4 Airfryer – edut ja haittapuolet


6 airfryerin etua

  • Rapeaa ruokaa, vähän kaloreita
  • Tasainen kypsyys
  • Kuumenee nopeasti
  • Valmistusaika lyhyt verrattuna kiertoilmauuniin
  • Kuluttaa vähemmän energiaa kuin kiertoilmauuni
  • Helppo puhdistaa

3 airfryerin haittapuolta

  • Ruokaa ei voi valmistaa kovin suurelle joukolle yhdellä kerralla
  • Vie melkoisesti tilaa keittiön työtasolla
  • Saattaa olla hintava

5 Mihin airfryer sopii?


  • Kaikkeen, mihin halutaan rapea paistopinta – esimerkiksi kana saa herkullisen pinnan airfryerilla.
  • Ruokiin, jotka yleensä valmistetaan runsaassa rasvassa – kuten ranskalaisiin perunoihin.
  • Niin kokolihan kuin kotitekoisten sämpylöiden kypsentämiseen pieninä määrinä.
Porsaanpaisti leikkuulaudalla

PERINTEINEN porsaanpaistikin valmistuu airfryerissa – ja lopputulos on päältä ihanan rapea.

© iStock

6 Mitkä ruoat eivät sovi airfryeriin?


  • Kevyet ja irtonaiset raaka-aineet – esimerkiksi mausteyrtit tai korppujauhot, jotka voivat lennellä ympäriinsä.
  • Ruoat, joita pitää sekoittaa useita kertoja valmistuksen aikana – liesi on niille kätevämpi.
  • Suurikokoiset raaka-aineet ja annokset.
  • Perinteiset ohuet letut ja pannarit, joiden taikina ei välttämättä kestä voimakasta ilmankiertoa.
20 Suunnilleen näin monta minuuttia vähemmän kestää 1,3 kg:n kanan kypsennys airfryerissa kiertoilmauuniin verrattuna.

7 Vinkkejä airfryerin käyttöön


Piirroskuva ylitäydestä airfryerista
© iStock

Älä täytä liikaa

Jos airfryerin tunkee liian täyteen, ilma ei pääse kiertämään kunnolla. Pienempiin ruokamääriin tulee sen sijaan juuri oikea rapeus, kun ainesten ympärille jää riittävästi tilaa ja kuuma ilma pääsee kiertämään hyvin.

Piirroskuva muffinivuoasta airfryeriin
© iStock

Käytä astioita harkiten

Myös astiat ja muotit haittaavat ilmankiertoa. Käytä niitä vain valmistaessasi nestemäisiä ainesosia sisältäviä ruokia, kuten yhden astian pastaa. Suosi metallisia astioita, sillä ne johtavat parhaiten lämpöä.

Piirroskuva oliiviöljyspraysta airfryeriin
© iStock

Käytä öljyspraytä

Rasvaa säästyy (vieläkin) enemmän, kun käytät suihkutettavaa öljyä sen sijaan että kaataisit tai sivelisit öljyä ruuan päälle.

Piirroskuva airfryerin lokerosta, jota ravistellaan kypsennyksen aikana
© iStock

Ravistele ruokaa välillä

Kääntele broileria ja ravistele perunoita välillä, jotta ne kypsyvät mahdollisimman tasaisesti. Lokeron avaaminen kesken kypsennyksen ei vaikuta airfryerin lämpötilaan.

8 Pieni opas: Hanki juuri sopiva airfryer


Kiinnostaako airfryer? Sen hankkiminen on hyvä idea, mutta ostopäätöstä tehtäessä kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta valitset varmasti juuri omiin tarpeisiisi sopivan laitteen.

Kysy itseltäsi nämä 6 kysymystä

Mikä on sopiva koko?

Teetkö ruokaa vain itsellesi vai nelihenkiselle perheelle? Se on melko ratkaisevaa sen kannalta, kuinka paljon ruokaa airfryeriin pitäisi mahtua. Valikoima vaihtelee pienistä, pari litraa vetävistä suuriin, noin 11 litran vetoisiin laitteisiin. Yleinen tilavuus on noin 5 litraa, mikä riittää kahden hengen talouteen.

Mihin airfryer sijoitetaan?

Uuden laitteesi on myös johdettava lämpö pois – ja se tapahtuu tuuletusritilän kautta. Varmista, että voit sijoittaa ostamasi mallin keittiöösi niin, ettei siitä tuleva lämpö ja kosteus kohdistu esimerkiksi suoraan viereiseen tai yläpuolella olevaan keittiönkaappiin.

Mikä on sopiva teho?

Airfryerin teho ilmoitetaan watteina, ja luku kertoo, kuinka nopeasti laite lämpenee ja kuinka voimakkaasti ilma kiertää. Mitä enemmän watteja, sitä helpommin ruokaan syntyy rapea pinta. Suuremman wattitehon airfryer myös kypsentää ruoan nopeammin kuin wattiteholtaan pienempi laite. Suurten airfryerien teho on vähintään 1 700 wattia.

Millainen ajastin?

Digitaaliset ajastimet ovat luonnollisesti helpompia asettaa kuin mekaaniset ajastimet, joten niiden avulla ruuanvalmistusta voi seurata tarkemmin.

Yksi vai kaksi lokeroa?

Useimmissa airfryereissa on yksi suuri paistotila, mutta myös kahden pienemmän lokeron malleja on saatavana. Kahden erillisen lokeron etuna on, että samaan aikaan voi kypsentää eri lämpötilan tai paistoajan vaativia ainesosia. Haittapuoli on se, että kummassakin lokerossa on vähemmän tilaa.

Skoda vai Ferrari?

Airfryer voi maksaa alle satasesta useaan sataan euroon. Jos tarkoitus on käyttää laitetta useita kertoja päivässä, voi olla viisasta sijoittaa kalliimpaan malliin.

9 Resepti: Frittipavut ja parmesaania airfryerissa


Frittipavut ja parmesaania lautasella

Frittipavut ja parmesaania

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 250 g vihreitä pakastepapuja
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa
  • parmesaania

Valmistus

  • Pane vihreät pitkät pavut, öljy ja suola pussiin ja ravista hyvin niin, että
  • öljy ja suola sekoittuvat papuihin.
  • Kaada pavut airfryeriin ja säädä lämpötila 200 asteeseen. Kypsennä papuja 25–30 min ravistaen tai sekoittaen välillä.
  • Pavut ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja reunoiltaan hieman ruskeita. Lisää halutessasi vielä ripaus suolaa.
  • Tarjoile frittipavut tuoreen parmesaaniraasteen kera.

VINKKI! Tarjoile pavut naposteltavana tai lihan, kalan tai kanaruokien lisukkeena.