Sen piti alun perin olla vain rasvakeittimen kevytversio, mutta airfryer sopii moneen muuhunkin kuin ranskalaisten perunoiden valmistamiseen, ja se on nopea ja edullinen käyttää. Anna suositun keittiölaitteen yllättää iloisesti.
Vielä viisi vuotta sitten airfryer oli suurimmalle osalle suomalaisista täysin tuntematon laite.
Koronapandemian ja inflaation myötä pieni keittiöapulainen on kuitenkin löytänyt tiensä moniin koteihin, ja airfryer-keittokirjojen kysyntä on kasvanut.
Mutta millaisesta vekottimesta oikeastaan on kysymys? Kuvittele, että kiertoilmauuni ja rasvakeitin saisivat yhteisen jälkeläisen – tämä lapsi on airfryer eli ilmafriteerauskeitin.
Haastattelimme airfryereista useita kirjoja kirjoittanutta Britt Andersenia kuullaksemme asiantuntijan suusta, mihin kaikkeen airfryer sopii.
Airfryer on keittiökone, joka kypsentää ruoan nopeasti kuuman, kiertävän ilman avulla ja muistuttaa siinä mielessä pientä kiertoilmauunia.
Airfryer kierrättää kuitenkin ilmaa paljon nopeammin kun uuni, joten kypsennysaika lyhenee huomattavasti.
Lopputulos on rapea ja mehukas, koska kuuma, kiertävä ilma vapauttaa ruoan sisällä olevan kosteuden nopeasti.
Airfryerissa voikin valmistaa monia ruokia, jotka on perinteisesti valmistettu rasvakeittimessä.
2
Mitkä ovat airfryerin hyödyt?
Airfryer tuo mukanaan kaksi merkittävää etua.
Toinen on se, että ruoan voi valmistaa ilman rasvaa tai hyvin vähällä rasvalla.
Sillä voi esimerkiksi tehdä rapeita ranskalaisia perunoita vain ruokalusikallisella öljyä.
Lämmön ja kiertävän ilman ansiosta ruokaan tulee rapea paistopinta myös ilman rasvaa. Rasvakeittimeen verrattuna airfryer on siis kiistatta terveellisempi, koska voit käyttää 80–90 prosenttia vähemmän öljyä ja välttyä näin mahdollisesti ylimääräisiltä kaloreilta.
Tämä ei tietenkään päde, jos vaihtoehtona airfryerissa tehdyille ranskalaisille tai kevätkääryleille olisi vaikkapa salaatti tai uunijuurekset.
3
Airfryer, kiertoilmauuni vai rasvakeitin – mitä eroa näillä on?
Jos airfryerin tunkee liian täyteen, ilma ei pääse kiertämään kunnolla. Pienempiin ruokamääriin tulee sen sijaan juuri oikea rapeus, kun ainesten ympärille jää riittävästi tilaa ja kuuma ilma pääsee kiertämään hyvin.
Myös astiat ja muotit haittaavat ilmankiertoa. Käytä niitä vain valmistaessasi nestemäisiä ainesosia sisältäviä ruokia, kuten yhden astian pastaa. Suosi metallisia astioita, sillä ne johtavat parhaiten lämpöä.
Kääntele broileria ja ravistele perunoita välillä, jotta ne kypsyvät mahdollisimman tasaisesti. Lokeron avaaminen kesken kypsennyksen ei vaikuta airfryerin lämpötilaan.
8
Pieni opas: Hanki juuri sopiva airfryer
Kiinnostaako airfryer? Sen hankkiminen on hyvä idea, mutta ostopäätöstä tehtäessä kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta valitset varmasti juuri omiin tarpeisiisi sopivan laitteen.
Kysy itseltäsi nämä 6 kysymystä
Mikä on sopiva koko?
Teetkö ruokaa vain itsellesi vai nelihenkiselle perheelle? Se on melko ratkaisevaa sen kannalta, kuinka paljon ruokaa airfryeriin pitäisi mahtua. Valikoima vaihtelee pienistä, pari litraa vetävistä suuriin, noin 11 litran vetoisiin laitteisiin. Yleinen tilavuus on noin 5 litraa, mikä riittää kahden hengen talouteen.
Mihin airfryer sijoitetaan?
Uuden laitteesi on myös johdettava lämpö pois – ja se tapahtuu tuuletusritilän kautta. Varmista, että voit sijoittaa ostamasi mallin keittiöösi niin, ettei siitä tuleva lämpö ja kosteus kohdistu esimerkiksi suoraan viereiseen tai yläpuolella olevaan keittiönkaappiin.
Mikä on sopiva teho?
Airfryerin teho ilmoitetaan watteina, ja luku kertoo, kuinka nopeasti laite lämpenee ja kuinka voimakkaasti ilma kiertää. Mitä enemmän watteja, sitä helpommin ruokaan syntyy rapea pinta. Suuremman wattitehon airfryer myös kypsentää ruoan nopeammin kuin wattiteholtaan pienempi laite. Suurten airfryerien teho on vähintään 1 700 wattia.
Millainen ajastin?
Digitaaliset ajastimet ovat luonnollisesti helpompia asettaa kuin mekaaniset ajastimet, joten niiden avulla ruuanvalmistusta voi seurata tarkemmin.
Yksi vai kaksi lokeroa?
Useimmissa airfryereissa on yksi suuri paistotila, mutta myös kahden pienemmän lokeron malleja on saatavana. Kahden erillisen lokeron etuna on, että samaan aikaan voi kypsentää eri lämpötilan tai paistoajan vaativia ainesosia. Haittapuoli on se, että kummassakin lokerossa on vähemmän tilaa.
Skoda vai Ferrari?
Airfryer voi maksaa alle satasesta useaan sataan euroon. Jos tarkoitus on käyttää laitetta useita kertoja päivässä, voi olla viisasta sijoittaa kalliimpaan malliin.
9
Resepti: Frittipavut ja parmesaania airfryerissa