Sekoitin surisemaan

Keittiön nurkassa kököttävä tehosekoitin on ratkaisu helpompaan ja terveellisempään ruuanlaittoon. Tehosekoittimella saa todella nopeasti pilkottua ja soseutettua suuren määrän kasviksia ja hedelmiä. Se on kätevää varsinkin silloin, kun arki on kiireistä, etkä jaksa pilkkoa ja hienontaa kasviksia joka ruokaan käsin.

Nainen keittiön pöydän ääressä tehosekoittimen kanssa

SURRURRRR! Keko kasviksia ja hedelmiä muuttuu hetkessä suloiseksi, sileäksi smoothieksi.

© iStock

Välillä voi tuntua siltä, että kasvisten pureskeluun kuluu turhan paljon aikaa, vaikka niistä muuten pitäisikin. Tehosekoitin voi pureskella kasvikset puolestasi, kun teet niistä keittoja, smoothieita, soseita, kastikkeita ja dippikastikkeita. Mitä enemmän kasviksia, sitä terveellisempää.

Kasviksethan ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua, ja koska ne myös täyttävät vatsaa mukavasti, syöt ehkä vähemmän lihaa ja leipää. Lisäksi tehosekoitin voi auttaa vähentämään rasvaisten kastikkeiden käyttöä, koska terveellisten vaihtoehtojen tekeminen on sillä niin helppoa.

Vähemmän hävikkiä

Tehosekoittimen avulla voi myös vähentää huomattavasti ruokahävikkiä. Ruttuiset ja nahistuneet kasvikset eivät ehkä kelpaa salaatteihin tai naposteltavaksi, mutta kasvissosekeittoon, tomaattikastikkeeseen ja dippiin ne kelpaavat oikein hyvin, eikä maussa ole mitään eroa. Sama koskee esimerkiksi kukkakaalin ja parsakaalin varsia ja kantoja. Raaka-aineista saa näin enemmän irti, mikä hyödyttää myös ilmastoa.

Ainoa haittapuoli on, että hedelmät ja kasvikset menettävät tehosekoittimessa osan vitamiineistaan, koska vitamiinit ovat herkkiä hapettumiselle, ja kasviksia soseutettaessa ne altistuvat suuremmalle määrälle happea kuin kokonaisina. Kaikki vitamiinit eivät kuitenkaan katoa, ja vitamiinit myös imeytyvät elimistöön helpommin ja nopeammin, kun ruoka on hienonnettu. Tehosekoittimen terät nimittäin rikkovat myös kasvien solunseinämiä, jolloin vitamiinit vapautuvat nopeammin elimistön käyttöön.

Jos tehosekoitin on kovin vanha, se kannattaa ehkä vaihtaa uuteen ja opetella käyttämään sitä monipuolisesti. Alta löydät ohjeita sekä tehosekoittimen valintaan että käyttöön, ja lisäksi annamme herkullisia ruokaohjeita, joita tehosekoittimen avulla voi valmistaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hampaat, vatsa ja ruuansulatus tarvitsevat myös töitä, eikä aivan kaikkea ruokaa kannata siksi hienontaa soseeksi.

Valitse paras sekoitin

On turhauttavaa jos ostaa tehosekoittimen, joka ei vastaakaan tarpeita ja toiveita. Harkitse siksi huolella, mihin laitetta tarvitset. Nyrkkisääntö on, että mitä vähemmän nestettä, sitä vahvempi sekoitin tarvitaan. Muita kriteerejä voivat olla melutaso, laitteen koko ja puhdistettavuus.

Pieni teho

Sauvasekoittimessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Se vie vain vähän tilaa, sopii pienille annoksille, ja sillä voi sekoittaa suoraan kattilassakin kaatamatta ruokaa esimerkiksi sekoittimen kulhoon. Toisaalta sauvasekoitin ei ole kovin tehokas ja sopii siksi parhaiten pehmeiden ja nestepitoisten ruokien sekoittamiseen.

Sopii näille:
KEITOT JA KASTIKKEET tehdään tavallisesti keitetyistä, pehmeistä kasviksista. Siihen riittää pienitehoinen 400–600 watin laite. Varmista, että laitteen kulho kestää kuuman keiton.

Keskisuuri teho

Mukaan otettava, suljettava säiliö tai pullo on kätevä, jos haluaa ottaa esimerkiksi aamusmoothien tai lounaskeiton mukaan töissä nautittavaksi.

Sopii näille:
JÄISET MARJAT JA KASVIKSET sopivat smoothieihin. Valitse niille keskitehoinen, vähintään 1 000 watin laite, jossa on eri nopeuksia.

JÄÄPALAT sopivat smoothieen, jos muut raaka-aineet eivät ole jäisiä. Jään murskaamiseen paras on vähintään 1 000 watin laite, jossa on jäämurska- tai syketoiminto.

Lue lisää smoothieiden tekemisestä tehosekoittimen avulla täältä.

Täältä löydät lisää vihersmoothiereseptejä

Suuri teho

Ärsyttääkö ääni? Tarkista desibeliarvot (dB), kun valitset laitetta.
Paljon perheenjäseniä? Valitse tehokas laite, jossa on suuri kulho.

Sopii näille:
PÄHKINÄT JA MANTELIT saa pähkinävoiksi tai jauhoksi laitteella, jossa on tehoa vähintään 1 200 wattia.

KUIVATUT HEDELMÄT JA TAATELIT ovat haastavinta soseutettavaa. Jos haluaa tehdä taatelipalloja tms., on viisainta hankkia markkinoiden tehokkain laite.