Kannattaako kasvikset kypsentää vai ei?

Kypsentämättä syötävät kasvikset ovat terveellisiä – mutta aika ajoin on terveellistä syödä kypsennettyjäkin. Lue lisää aiheesta!

Kasvikset

KYPSENTÄMÄTTÄ VAI KYPSENNETTYNÄ – Osa vitamiineista hukkuu keitinveteen, mutta kypsennys tuo muita hyötyjä.

© iStock

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Tutkimustuloksissa kypsentämättömät ja kypsennetyt kasvikset ovat osoittautuneet jotakuinkin yhtä terveellisiksi. Ravitsemusasiantuntijoiden ohje kuuluu lyhyesti ja yksinkertaisesti: syö vaihtelevasti – siis vuoroin kypsennettyjä ja kypsentämättömiä kasviksia.

Matala-asteinen tulehdus lievittyy syömällä näin

Kasviksia keitettäessä veden mukana menee hukkaan osa niiden vitamiineista. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti merkitse sitä, että kypsentäminen olisi kasvisten nauttimisen kannalta haitallista.

Kasviksia kypsennettäessä osa niiden solunseinämistä luhistuu, mikä toisaalta tekee ravintoaineiden imeytymisen elimistöön helpommaksi. Tämä koskee erityisesti sellaisia ”kovia” kasviksia kuin porkkanat, parsakaali ja lehtikaali.

Ravintoaineet ovat siis helpommin saatavilla verrattuna kypsentämättä syötyihin kasviksiin, jolloin kokonaiset kasvikset voivat kulkea mahasuolikanavan läpi ilman, että ne edes kokonaan hajoavat tai että saat ravinteet hyödyksesi. Ihmisen elimistö ei pysty sulattamaan kasvisten solunseinämiä, eikä kovia kasviksia yleensä jakseta pureskella riittävän pieniksi. Siksi kasvisten kypsentäminen on hyvinkin paikallaan – toisinaan.

Toisaalta ei ole välttämättä haitaksi sekään, että kuitupitoiset kasvikset kulkevat ainakin osittain hajoamatta koko mahasuolikanavan läpi. Tällaisena niiden ravintokuitu on nimittäin mukana edistämässä suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua, mikä on kokonaisterveyden kannalta hyvä asia.

Vaikka siis kypsentämättömistä kasviksista ei saisikaan irti kaikkia niiden terveyshyötyjä, ei niitä silti tarvitse vältelläkään.

Si
© iStock

Höyrytä kasvikset

Hellävaraisin tapa kypsentää kasviksia on höyryttää ne. Koska kasvikset kypsyvät 100-asteisessa höyryssä, vitamiinit eivät katoa keitinveden mukana viemäriin. Parhaiten höyryttämiseen sopii siihen suunniteltu kattila, mutta myös siivilä kiehuvan veden päällä toimii hyvin.

Persille
© iStock

Lisää makua höyrytettyihin kasviksiin antavat:

  • persilja
  • tilli
  • timjami
  • valkosipuli
  • sitruuna
  • inkivääri
  • soijakastike
  • oliiviöljy

Lähde: ravitsemustieteen professori L. Dragsted