Kannattaako kasvikset kypsentää vai ei?
Kypsentämättä syötävät kasvikset ovat terveellisiä – mutta aika ajoin on terveellistä syödä kypsennettyjäkin. Lue lisää aiheesta!
Kypsentämättä syötävät kasvikset ovat terveellisiä – mutta aika ajoin on terveellistä syödä kypsennettyjäkin. Lue lisää aiheesta!
Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Tutkimustuloksissa kypsentämättömät ja kypsennetyt kasvikset ovat osoittautuneet jotakuinkin yhtä terveellisiksi. Ravitsemusasiantuntijoiden ohje kuuluu lyhyesti ja yksinkertaisesti: syö vaihtelevasti – siis vuoroin kypsennettyjä ja kypsentämättömiä kasviksia.
Matala-asteinen tulehdus lievittyy syömällä näin
Kasviksia keitettäessä veden mukana menee hukkaan osa niiden vitamiineista. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti merkitse sitä, että kypsentäminen olisi kasvisten nauttimisen kannalta haitallista.
Kasviksia kypsennettäessä osa niiden solunseinämistä luhistuu, mikä toisaalta tekee ravintoaineiden imeytymisen elimistöön helpommaksi. Tämä koskee erityisesti sellaisia ”kovia” kasviksia kuin porkkanat, parsakaali ja lehtikaali.
Ravintoaineet ovat siis helpommin saatavilla verrattuna kypsentämättä syötyihin kasviksiin, jolloin kokonaiset kasvikset voivat kulkea mahasuolikanavan läpi ilman, että ne edes kokonaan hajoavat tai että saat ravinteet hyödyksesi. Ihmisen elimistö ei pysty sulattamaan kasvisten solunseinämiä, eikä kovia kasviksia yleensä jakseta pureskella riittävän pieniksi. Siksi kasvisten kypsentäminen on hyvinkin paikallaan – toisinaan.
Toisaalta ei ole välttämättä haitaksi sekään, että kuitupitoiset kasvikset kulkevat ainakin osittain hajoamatta koko mahasuolikanavan läpi. Tällaisena niiden ravintokuitu on nimittäin mukana edistämässä suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua, mikä on kokonaisterveyden kannalta hyvä asia.
Vaikka siis kypsentämättömistä kasviksista ei saisikaan irti kaikkia niiden terveyshyötyjä, ei niitä silti tarvitse vältelläkään.
Lähde: ravitsemustieteen professori L. Dragsted