Näin saat kasvikset maistumaan

Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa on järkevää sekä oman että ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kaikille se ei kuitenkaan ole yhtä helppoa. Jos tuntuu, että mielikuvitus ei aina tahdo riittää, täältä saat tähtikokin neuvot, joilla vihreästä vaihtoehdosta tulee suussasulavan herkullinen päivittäinen ilo.

Kasviksia pannulla

UMAMIN MAKU ESIIN Grillaa tai paista kasviksia niin, että ne saavat väriä.

© iStock

Moni valmistaa kasvikset aina samalla tavalla, mutta itse asiassa kasvikset taipuisivat hyvinkin monipuolisiin ratkaisuihin, jos osaisimme vain riittävästi kokeilla uusia konsteja niiden valmistamisessa. Keittiömestari antaa parhaat vinkkinsä siihen, miten kasviksiin saa lisää makua, jolloin niitä tulee myös syötyä enemmän.

Vitamiinit talteen

Kasvisten maku ja rakenne kärsivät pitkään keitettäessä. Esimerkiksi parsakaali on parhaimmillaan nopeasti ryöpättynä. Irrota parsakaalin kukinnot, ryöppää niitä noin 30 sekuntia kiehuvassa vedessä ja nosta heti kylmään veteen jäähtymään. Nopea jäähdytys takaa, ettei parsakaali kypsy liikaa, vaan sen väri, rakenne, vitamiinit ja maku säilyvät parhaimmillaan.

Loihdi esiin umamin maku

Ennen kuin lisäät kasvikset pataan tai muuhun ruokaan, grillaa tai paista niitä hetki niin, että ne saavat hiukan väriä. Näin kasviksiin syntyy paistettua lihaa muistuttavaa umami-makua, jota niissä ei luontaisesti ole. Karamellisoi siis kasvisten pintaa hetki kuumalla pannulla tai padan pohjalla, ennen kuin lisäät nestettä. Paista vain pieni määrä kerralla, jotta kasvikset saavat väriä eivätkä kypsenny pannulla.

Juuriselleri
© iStock

Suosi luomua

Luomutuotettujen kasvisten suosimiseen on monia hyviä syitä, ja yksi niistä on niiden erinomainen maku. Esimerkiksi tavanomaisesti tuotettu juuriselleri on usein sisältä reikäinen, sillä se on kasvanut liian nopeasti, jolloin myöskään makua ei ole ehtinyt muodostua. Luomuselleri puolestaan on kiinteä sisältä, ja makuelämyskin on omaa luokkaansa.

Luomutuotetut kasvikset saattavat säilyä hiukan huonommin kuin tavanomaisesti viljellyt, joten niiden oikeaan säilytyslämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Unohda jäävuorisalaatti

Jäävuorisalaatti on rakenteeltaan miellyttävän rapeaa, mutta kaupan salaattivalikoimasta löytyy monia paljon maukkaampia ja värikkäämpiä vaihtoehtoja. Eri ruokien kanssa kannattaa myös kokeilla erilaisia salaatteja.

Alla on esimerkkejä kiinnostavista ja maukkaista salaattilajikkeista, joita kannattaa testatata joko sellaisenaan tai luovasti yhdistellen.

VAIHDA JÄÄVUORISALAATTI JOHONKIN NÄISTÄ:

  • Tammenlehtisalaatti: Makea, mieto, monipuolinen

  • Frisee: Pitsimäinen, raikas ja hiukan kirpeä

  • Romaine: Mieto, rapea ja hiukan makeahko

  • Radicchio: Soma, rapea, miellyttävän kirpeä maku

  • Rukola: Voimakkaan mausteinen maku

  • Lollo rosso: Miedosti mausteinen

Aloita tutuista jutuista

Jos osa ruokakunnan jäsenistä ei ole tottunut kasvisruokaan, aluksi kannattaa tarjota kasvisversioita tutuista ruuista. Kokeile esimerkiksi lasagnea, hampurilaisia tai pasta bolognesea siten, että korvaat lihan kokonaan tai osittain kasviksilla tai kasvispohjaisilla lihankorvikkeilla.

Kasviksia
© iStock

Iso ero pienellä muutoksella

Osa kasviksista kannattaa leikata esimerkiksi salaattiin ohuiksi lastuiksi ja nauhoiksi. Ainakin porkkana näyttää näin tarjottuna paljon herkulllisemmalta kuin paloiksi tai kolikoiksi leikattuna. Toiseksi suutuntuma muuttuu: ohuet lastut ovat miellyttävää purtavaa. Kolmanneksi myös makuelämys on erilainen, kun kasvisten maut tulevat paremmin esiin.

Runsaat mausteet ovat osa ratkaisua

Kasvisruoka ei mausteista pelästy, päinvastoin! Vihannesten keitinveteen voi surutta panna kokonaisen kimpun tuoretta minttua tai timjamia tai heittää sekaan muutaman laakerinlehden. Sekä mausteyrtit että suola tuovat kasvisten makua upeasti esiin. Myös valkosipulia, rosmariinia tai karria kannattaa kokeilla, samoin chiliä. Samalla, kun keittiöön leviää ihanan mausteinen tuoksu, myös ruoka saa uutta potkua ja muhevuutta.

Tarkista maku ennen tarjoilua

Kun olet valmistanut ruokaa huolella ja pitkään, muista aina lopuksi tarkistaa, että maut ovat kohdallaan. Kokin tunnistaa lusikasta, eikä syyttä, sillä ammattilainen tarkistaa aina ennen tarjoilua ruuan maun – ja tämä koskee myös kasvisruokia! Yleensä jo pieni korjaus riittää varmistamaan, että ruoka ei ole liian hapanta, makeaa, suolatonta, kitkerää tai mautonta. Usein teelusikallinen sokeria tai hyppysellinen suolaa riittää.

Suunnittelu pelastaa arjen

On helppo kirjoittaa muille ohjeita suolan, sitruunan ja ryöppäämisen tarpeellisuudesta, mutta tosielämän puristuksessa itse kukin lipsahtaa helposti toistamaan samoja vanhoja kaavoja. Jotta myös kasvisruokavalio pysyisi monipuolisena, tarvitaan ennakointia.

Hyvä keino on suunnitella tulevan viikon ruokalista ja ostokset jo viikonloppuna. Tämä helpottaa ostosten tekoa ja auttaa pitämään ateriat vaihtelevina ilman jokapäiväistä pähkäilyä.