5 syytä: Miksi pakastevihannekset ovat parempia kuin luulet
Jos sinulla on vaikeuksia saada syödyksi riittävästi kasviksia, voi apu löytyä marketin pakastekaapeista. Sieltä saa vihannesten edut kuin tarjottimella.
Jos sinulla on vaikeuksia saada syödyksi riittävästi kasviksia, voi apu löytyä marketin pakastekaapeista. Sieltä saa vihannesten edut kuin tarjottimella.
Oletko koskaan seisonut supermarketissa ja miettinyt lasittunein katsein, mitä pitäisi ostaa, jotta saisit päivällisen valmiiksi 30 minuutissa? Ja sen tarvitsisi olla terveellistäkin.
Tilanne saa monet keskittymään lihaan ja tärkkelykseen, jolloin kasvikset jäävät taka-alalle. Ajatus niiden kuorimisesta, pilkkomisesta, keittämisestä ja paistamisesta voi olla yksinkertaisesti liikaa.
”Jos vaihtoehtona on se, ettei saa kasaan kuutta kasvista päivässä, pakastevihannekset ovat hyvä vaihtoehto", sanoo vanhempi tutkija Jette Jakobsen Tanskan teknillisestä yliopistosta.
Onko sinulla vaikeuksia nähdä, mitä hyviä puolia on pakastevihanneksissa? Tutustu siis perusteluihin tässä jutussa.
Vuonna 2023 julkaistussa raportissa, jossa Jakobsen oli mukana, tutkittiin pakastevihannesten ravintosisältöä verrattuna tuoreisiin vihanneksiin.
”Tutkimuksemme osoitti, että kypsentämättömät pakastevihannekset sisältävät samat ravintoaineet kuin tuoreet – niitä ei vain aina ole aivan yhtä paljon”, hän sanoo.
Niin kutsuttu kuiva-ainepitoisuus on pakastetuissa vihanneksissa alhaisempi kuin tuoreissa vihanneksissa, mikä voi selittää hieman pienemmän ravintoainesisällön.
Erot eivät kuitenkaan ole kovin suuria. Vihannekset pakastetaan heti korjuun jälkeen, joten suurin osa niiden sisältämistä vitamiineista säilyy.
Vaikka useimmat ihmiset suosivat rapsakoita tuoreksia, ostamalla vihannekset pakastepussissa saa silti kunnollisen, terveellisen ja ravitsevan vaihtoehdon.
Kun ostaa pussillisen pakastevihanneksia, voi helposti ja siististi välttää huuhtelemisen, kuorimisen ja leikkaamisen vaivan, koska valmistaja on jo huolehtinut siitä.
”Pussi on helppo avata ja kaataa sisältö kattilaan tai uuniin”, sanoo ruokakonsultti Breum ja jatkaa:
”Jos meillä ei olisi pakasteita, meiltä puuttuisi helppoja ratkaisuja kiireisiin päiviin.”— Gitte Breum, ekologisen ruokasiirtymän konsultti
Päivisin hän johtaa ruokapalveluyritystä, joka toimittaa aterioita vanhusten koteihin ja vanhainkoteihin viidessä kunnassa ja varmistaa, että ruoka on korkeinta mahdollista laatua.
Lue myös: Meal prep – säästä aikaa ja syö terveellisemmin
Hän kuitenkin korostaa, että jotkin vihannekset, kuten maissi, herneet ja vihreät pavut, säilyttävät makunsa ja rakenteensa paremmin kuin toiset, kuten esimerkiksi kukkakaali ja parsakaali.
Lue hänen keittiövinkkinsä siihen, kuinka valmistat pakastevihannekset parhaiten täältä.
Myös valmistustavalla on suuri rooli pakastevihannesten käytössä. Yksikään ihminen ei kohota kulmiaan, jos lisäät pakastevihanneksia keittoon tai yhden astian ruokaan – eli yhteyksissä, joissa niitä kypsennetään pidempään.
Lue myös: One pot -pasta valmistuu itsekseen
Sen sijaan pelkkänä lisukkeena pakastevihannekset eivät ole läheskään yhtä houkuttelevia.
”Mitä yksinäisempinä vihannekset lojuvat lautasella, sitä vähemmän ne kiinnostavat. Porkkanoista ja juureksista valitsen aina tuoreen vaihtoehdon”, sanoo Breum.
Se on yhdistelmä makua ja rakennetta, jonka perusteella päätämme, pidämmekö ruuasta. Jos et ole varma, voit katsoa, tuleeko ruoka syödyksi.
”Kaikki vihannekset, jotka tulevat syödyksi, ovat hyvä idea”, Breum toteaa.
Pakastevihannekset toimivat hyvin muun muassa keitoissa, wokeissa ja piiraissa. Katso yleiskatsaus siitä, miten niitä on paras käyttää, täältä.
Oletko koskaan joutunut tyhjentämään jääkaapin vihanneslokeroa, koska purjo on lörpähtänyt ja porkkanat nahistuneet? Sitten tiedät, miten paljon harmittaa, ettei vihanneksia ehtinyt taaskaan käyttää ajoissa.
Pakasteissa on se selkeä etu, että ne säilyvät huomattavasti pidempään kuin tuoreet vihannekset. Yleensä niiden voi odottaa säilyvän 10–12 kuukautta, koska vihannesten rasvapitoisuus on alhainen.
Lue myös: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?
Säilyvyys on erityisen hyödyllistä pienessä taloudessa, koska pakastepussista on helppo ottaa pieni annos vihanneksia ja jättää loput pakastimeen. Näin on helpompi pitää kotona suurta valikoimaa eri vihanneksia kuin jos kaikki pitäisi ostaa tuoreena.
Pakasteet saavat siis pisteitä korkeasta ravintosisällöstä ja helppoudesta. Mutta maun ja rakenteen osalta ne eivät silti voita tuoretta.
Siihen on olemassa neuvoja.
"Meidän on opittava paljon paremmiksi hyödyntämään satokauden vihanneksia ja täydennettävä niitä tarvittaessa pakastetuilla tuotteilla. Talvella niiden käyttöön on selvästi paremmat syy", hän sanoo.
Marraskuusta toukokuuhun näillä leveysasteilla ei ole keittiötarpeiksi omasta takaa paljoa muuta kuin juureksia ja kaalia, kuten voit nähdä tästä lehtisestä, jonka voi tulostaa ja laittaa jääkaapin oveen.
”Jos vaihtoehtona on, että vihannekset jätetään pois, pakasteet ovat hyvä vaihtoehto”, Breum sanoo.
Valmis astumaan keittiöön? Täältä löydät hyvä vinkkejä siihen, miten pakastevihanneksia on paras käyttää ruuanlaitossa sekä yleiskatsauksen eri vihannestyypeistä.
ASIANTUNTIJAT: Gitte Breum, ekologisen ruokasiirtymän konsultti toimitusjohtaja yrityksessä MAD til hver DAG ja Jette Jakobsen, vanhempi tutkija Tanskan teknillisen yliopiston Elintarvikeinstituutissa