Suuropas: Näin kokkaat pakastevihannekset parhaiten
Kukkakaali menee helposti ylikypsäksi ja pavut pelottavat. Lue ammattikokin vinkit, miten loihdit kustakin vihanneksesta herkullista ruokaa.
Kukkakaali menee helposti ylikypsäksi ja pavut pelottavat. Lue ammattikokin vinkit, miten loihdit kustakin vihanneksesta herkullista ruokaa.
Monet pitävät pakastevihanneksia merkittävästi tuoreita vihanneksia huonompana vaihtoehtona ruuanlaitossa.
Todellisuus on, että pakastevihannekset sisältävät samat ravintoaineet ja laajentavat vihannesvalikoimaa talvikaudella, jolloin paikallisesti tuotettuja tuoreita vihanneksia on heikosti saatavilla.
Toiset niistä kuitenkin säilyttävät makunsa ja rakenteensa paremmin kuin toiset. Lue täältä lisää siitä, miten valmistat pakastevihannekset parhaiten.
Kaikki vihannekset eivät kuitenkaan kestä pakastimessa oloa yhtä hyvin. Eivätkä pakastevihannekset sovi kaikkien ruokalajien valmistamiseen.
”Pakastevihannekset vaativat tasapainoilua, koska esimerkiksi maissi, herneet ja vihreät pavut säilyttävät makunsa ja purutuntumansa, kun taas kukkakaali ja parsakaali menevät helposti veteliksi”, selittää Gitte Breum, ekoruokakonsultti ja ateriapalvelun toimitusjohtaja.
Tässä saat ruuanlaittoon parhaiten ja huonoiten sopivien pakastevihannesten top 3 -listan.
Löydät myös suuren taulukon, joka antaa yleiskuvan siitä, miten kukin vihannes toimii parhaiten keittiössä.
Vihannes | Sopii hyvin | Sopii huonosti | Vinkkejä sulatukseen |
---|---|---|---|
Kukkakaali | Soseet, keitot, gratiinit | Panerointi ja höyrytys | Kiehauta lyhyesti, jotta rakenne paranee |
Parsakaali | Keitot, soseet ja piiraat | Pelkkä höyrytys tai wokki, jossa se nuutuu | Huuhtele vedessä ja käytä heti |
Edamamepavut | Wokit, salaatit, poke-kulhot | Pitkä kypsennys | Sulata kiehuvassa vedessä 1–2 minuuttia. |
Lehtikaali | Keitot, smoothiet | Sipsit, käyttö raakana | Sulata ja purista neste pois |
Vihreät pavut | Wokit, paneroitu lisuke, kuullotus | Pelkkä höyrytys | Kiehauta, jotta rakenne säilyy |
Herneet | Salaatit, keitot, risotot, pastat | Pitkä kypsennys, joka tekee niistä ryppyisiä | Käytä suoraan pakkasesta |
Porkkana | Pataruuat, keitot, uuniruoat | Raakasalaatit | Käytä suoraan pakkasesta |
Härkäpapu | Pataruuat, soseet, esim. perunamuusissa | Pitkä kypsennys, ruuat, joiden on oltava rapeita | Sulata jääkaapissa ja lämmitä varovasti |
Kikherneet | Pataruuat, falafelit, hummus | Rapeaksi paistaminen kuivaamatta ensin | Kuivaa keittiöpyyhkeeseen, jotta niistä tulee rapeampia |
Sipuli | Pataruuat, piiraat, kastikkeet | Nopea paistaminen – käytä mieluummin tuoretta | Käytä suoraan pakasteesta |
Maissi | Salaatit, meksikolaiset ruuat, riisiruuat | Pitkä kypsennys, joka tekee niistä ryppyisiä | Käytä suoraan pakasteesta tai huuhtele vedessä |
Palsternakka | Juuresmuusi, uuniruuat, haudutettavat ruuat | Nopea paistaminen, koska ne voivat muuttua veltoiksi | Käytä suoraan lämpimiin ruokiin |
Paprikat | Wokki, pataruoat, pastaruoat, meksikolainen ruoka | Raakasalaatit | Käytä suoraan pakkasesta tai sulata siivilässä |
Purjo | Piiraat, keitot, gratiinit | Paistettuna lisäkkeeksi | Sulata erikseen, jotta ruuasta ei tule vetinen |
Juuriselleri | Keitot, soseet, uunijuurekset | Salaatit ja selleripihvit | Sulata jääkaapissa ja kuivaa ennen käyttöä |
Ruusukaali | Paisto uunissa, kuullotus, gratiinit | Pehmenevät pakkasessa, joten älä käytä tuoreena | Esikeitä, jotta rakenne paranee |
Punajuuri | Uuniruuat, borssikeitto, smoothiet, lämpimät salaatit | Kylmät salaatit, koska niissä on paljon purtavaa | Sulata jääkaapissa tai lämmitä suoraan |
Pinaatti | Lasagnet, piiraat, täytteet, tærter, vihersmoothiet | Tuoresalaatit | Sulata ja purista neste pois. Tarkista pussista, mitä määrä vastaa tuoreena. |
Sienet | Pataruuat, kastikkeet, piiraat | Rapeaksi paistaminen | Sulata ja purista neste pois, jotta ne paistuvat paremmin. |
ASIANTUNTIJA: Gitte Breum, ekologisen ruokasiirtymän konsultti ja toimitusjohtaja yrityksessä MAD til hver DAG