Suuropas: Näin kokkaat pakastevihannekset parhaiten

Kukkakaali menee helposti ylikypsäksi ja pavut pelottavat. Lue ammattikokin vinkit, miten loihdit kustakin vihanneksesta herkullista ruokaa.

Pakastevihanneksia pannussa. Katso oppaasta parhaat käyttövinkit.

JOTKIN vihannekset ovat pakastettuina parhaimmillaan ruuanlaitossa – toisista taas tulee velttoja ja vetisiä. Lue asiantuntijan neuvot, miten pakasteista tehdään hyvää ruokaa.

© iStock

Monet pitävät pakastevihanneksia merkittävästi tuoreita vihanneksia huonompana vaihtoehtona ruuanlaitossa.

Todellisuus on, että pakastevihannekset sisältävät samat ravintoaineet ja laajentavat vihannesvalikoimaa talvikaudella, jolloin paikallisesti tuotettuja tuoreita vihanneksia on heikosti saatavilla.

Toiset niistä kuitenkin säilyttävät makunsa ja rakenteensa paremmin kuin toiset. Lue täältä lisää siitä, miten valmistat pakastevihannekset parhaiten.

Tunne pakastevihannekset

Kaikki vihannekset eivät kuitenkaan kestä pakastimessa oloa yhtä hyvin. Eivätkä pakastevihannekset sovi kaikkien ruokalajien valmistamiseen.

”Pakastevihannekset vaativat tasapainoilua, koska esimerkiksi maissi, herneet ja vihreät pavut säilyttävät makunsa ja purutuntumansa, kun taas kukkakaali ja parsakaali menevät helposti veteliksi”, selittää Gitte Breum, ekoruokakonsultti ja ateriapalvelun toimitusjohtaja.

Lue myös: Top 3: Nämä ovat terveellisimmät vihannekset

Tässä saat ruuanlaittoon parhaiten ja huonoiten sopivien pakastevihannesten top 3 -listan.

Löydät myös suuren taulukon, joka antaa yleiskuvan siitä, miten kukin vihannes toimii parhaiten keittiössä.

Top 3: Parhaat pakastevihannekset ruuanlaittoon

Pinaatti
© iStock

Pinaatti

Se täyttää jääkaapista koko vihanneslokeron, jos teet pinaattimuhennoksen tuoreesta tavarasta. Siksi pakastepinaatti on kätevää keittiössä, koska se vie niin vähän tilaa. Sama koskee lehtikaalia.

Lue myös: Miksi kannattaa popsia pinaattia

Herneet
© iStock

Herneet

Mitä vähemmän pinta-alaa, sitä nopeammin vihannekset pakastuvat ja sitä tuoreempana ne säilyvät. Herneet ja maissi ovat siitä hyvä esimerkki.

Lue myös: Herneet – vähän kaloreita, paljon proteiinia ja kuitua

Vihreät pavut
© iStock

Vihreät pavut

Ne kiehautetaan ennen pakastamista. Siksi ne säilyvät tuoreina ja sopivat erinomaisesti käytettäväksi sellaisenaan lisäkkeenä tai wokissa tai muhennoksessa.

Lue myös: Vihreät pavut – ruokaa vitamiinipommeista

Top 3: Ruuanlaittoon heikommin sopivat vihannekset

Kukkakaali
© iStock

Kukkakaali

Kuidut katkeavat pakastuksen aikana, joten sulatetut kukkakaalin nuput voivat muuttua veteliksi ja menettää makunsa. Käytä niitä mieluiten keittoihin tai soseisiin.

Parsakaali
© iStock

Parsakaali

Vesipitoisuutensa vuoksi vihanneksen maku ja rakenne voivat muuttua pakastettaessa. Sopii parhaiten keittoihin tai soseisiin.

Lue myös: Parsakaalisosekeitto ja katkarapuja

Juurekset
© iStock

Juurekset

Ne ovat sesongissa ympäri vuoden, joten voit yhtä hyvin valita tuoreen lajikkeen.

Hyvin varustetuissa supermarketeissa voit löytää vihannesosastolta valmiiksi paloiteltuja juureksia, jotka voi heittää suoraan pannulle tai uuniin.

Opas: Näin käytät pakastevihanneksia ruuanlaitossa

Tässä on yleiskatsaus siihen, miten mitäkin pakastevihannesta kannattaa käyttää keittiössä. Mihin ruokiin ne sopivat? Ja mihin ne sopivat huonommin? Saat vastaukset täältä.
VihannesSopii hyvinSopii huonostiVinkkejä sulatukseen
KukkakaaliSoseet, keitot, gratiinitPanerointi ja höyrytysKiehauta lyhyesti, jotta rakenne paranee
ParsakaaliKeitot, soseet ja piiraatPelkkä höyrytys tai wokki, jossa se nuutuuHuuhtele vedessä ja käytä heti
EdamamepavutWokit, salaatit, poke-kulhotPitkä kypsennysSulata kiehuvassa vedessä 1–2 minuuttia.
LehtikaaliKeitot, smoothietSipsit, käyttö raakanaSulata ja purista neste pois
Vihreät pavutWokit, paneroitu lisuke, kuullotusPelkkä höyrytysKiehauta, jotta rakenne säilyy
HerneetSalaatit, keitot, risotot, pastatPitkä kypsennys, joka tekee niistä ryppyisiäKäytä suoraan pakkasesta
PorkkanaPataruuat, keitot, uuniruoatRaakasalaatitKäytä suoraan pakkasesta
HärkäpapuPataruuat, soseet, esim. perunamuusissaPitkä kypsennys, ruuat, joiden on oltava rapeitaSulata jääkaapissa ja lämmitä varovasti
KikherneetPataruuat, falafelit, hummusRapeaksi paistaminen kuivaamatta ensinKuivaa keittiöpyyhkeeseen, jotta niistä tulee rapeampia
SipuliPataruuat, piiraat, kastikkeetNopea paistaminen – käytä mieluummin tuorettaKäytä suoraan pakasteesta
MaissiSalaatit, meksikolaiset ruuat, riisiruuatPitkä kypsennys, joka tekee niistä ryppyisiäKäytä suoraan pakasteesta tai huuhtele vedessä
PalsternakkaJuuresmuusi, uuniruuat, haudutettavat ruuatNopea paistaminen, koska ne voivat muuttua veltoiksiKäytä suoraan lämpimiin ruokiin
PaprikatWokki, pataruoat, pastaruoat, meksikolainen ruokaRaakasalaatitKäytä suoraan pakkasesta tai sulata siivilässä
PurjoPiiraat, keitot, gratiinit Paistettuna lisäkkeeksiSulata erikseen, jotta ruuasta ei tule vetinen
JuuriselleriKeitot, soseet, uunijuureksetSalaatit ja selleripihvitSulata jääkaapissa ja kuivaa ennen käyttöä
RuusukaaliPaisto uunissa, kuullotus, gratiinitPehmenevät pakkasessa, joten älä käytä tuoreenaEsikeitä, jotta rakenne paranee
PunajuuriUuniruuat, borssikeitto, smoothiet, lämpimät salaatitKylmät salaatit, koska niissä on paljon purtavaaSulata jääkaapissa tai lämmitä suoraan
PinaattiLasagnet, piiraat, täytteet, tærter, vihersmoothietTuoresalaatitSulata ja purista neste pois. Tarkista pussista, mitä määrä vastaa tuoreena.
SienetPataruuat, kastikkeet, piiraatRapeaksi paistaminenSulata ja purista neste pois, jotta ne paistuvat paremmin.
Nainen tekee wokkia vihanneksista.

1-2-3 ja wokkiruoka on valmis, kun ostat valmiin sekoituksen pakastevihanneksia.

© iStock

Ovatko wokkisekoitukset hyviä kiireessä?

Pakastevihannessekoitukset ovat nopea keino saada kasviksia ruokapöytään. Tavallisimpia sekoituksia ovat wokkivihannekset, juuressekoitukset tai Välimeren kasvikset, joissa on usein munakoisoa, paprikaa ja tomaattia.

Niillä säästää paljon aikaa, kun vihanneksia ei tarvitse huuhdella, kuoria ja paloitella, ruokakonsultin mukaan siinä piilee sudenkuoppa.

”Kypsennettäessä joistakin vihanneksista tulee ylikypsiä ja toiset jäävät raa'aksi vaihtelevien kypsennysaikojen vuoksi”, sanoo Breum.

Niiden sijasta hän suosittelee tuorevihannessekoituksia, joita löytyy hyvin varustetuista supermarketeista.

ASIANTUNTIJA: Gitte Breum, ekologisen ruokasiirtymän konsultti ja toimitusjohtaja yrityksessä MAD til hver DAG