Paprika on näin terveellinen

Paprika on monipuolinen, maukas ja terveellinen kasvis. Lue lisää paprikasta ja katso vinkit siihen, millä kaikilla tavoilla paprikaa voi käyttää ruuanlaitossa.

Vihreät, punaiset ja keltaiset paprikat

PAPRIKA — Pidätkö paprikasta? Täältä saat inspiraatiota terveellisiin ja herkullisiin paprikaruokiin.

© iStock

Paprika maukas, monipuolinen ja superterveellinen kasvis, joka maistuu niin sellaisenaan leivän päällä kuin esimerkiksi salaateissa ja kulho- ja wokkiruoissakin.

Lue lisää paprikasta ja katso täältä parhaat vinkit paprikaruokiin.

1 Miksi paprika on terveellistä?


Tukee vastustuskykyä

Varsinkin punainen paprika sisältää runsaasti sekä A- että C-vitamiinia, jotka molemmat vahvistavat elimistön vastustuskykyä tulehduksia vastaan.

Edistää ihon hyvinvointia

Paprikan sisältämä C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa. Kollageenia tarvitsevat niin iho, sidekudos, nivelet, jänteet, lihakset kuin luustokin.

Paprikan A-vitamiini auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen kosteustasapainonsa.

Lisäksi paprikan antioksidanttivitamiinit A ja C tukevat ihon hyvinvointia torjumalla ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttavien vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia.

Tukee näkökykyä

Paprikan A-vitamiini ja A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni suojaavat silmän sarveiskalvoa ja auttavat torjumaan sarveiskalvotulehdusta. A1-vitamiini (retinoli) on välttämätöntä silmän verkkokalvon valoaistinsolujen toiminnalle eli erityisesti hämäränäölle. A-vitamiini voi hidastaa silmänpohjan rappeuman etenemistä.

Edistää raudan imeytymistä

Paprika sisältää C-vitamiinia, jota tarvitaan raudan imeytymiseen ravinnosta.

Sisältää vain vähän energiaa ja hiilihydraatteja

Paprika sisältää vain vähän hiilihydraattia ja kaloreita. Koska paprika on kevyttä, se sopii laihduttajille ja antaa ruualle makeutta ilman liikoja kaloreita ja sokeria.

Vähähiilihydraattinen vihreä paprika sopii jopa ketogeeniseen ruokavalioon.

2 Mitä paprika sisältää?


Paprika sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa. Katso paprikan ravintoainesisältö täältä.

3 Mikä paprika on terveellisin?


Punainen paprika peittoaa keltaiset ja vihreät vaihtoehdot C-vitamiinipitoisuudessa, minkä lisäksi siinä on 11-kertaisesti A-vitamiinia vihreään paprikaan verrattuna. Toisaalta punainen, keltainen ja vihreä paprika ovat tasoissa kuidun, E-vitamiinin ja folaatin suhteen.

LUE MYÖS: Onko chili terveellistä?

Punainen paprika

PUNAINEN PAPRIKA

Eniten:
✔ C-vitamiinia
✔ A-vitamiinia ja karotenoideja
✔ Kaliumia

Keltainen paprika

KELTAINEN PAPRIKA

Eniten:
✔ Kuitua
✔ B6-vitamiinia

Vihreä paprika

VIHREÄ PAPRIKA

Vähiten:
✔ Energiaa
✔ Hiilihydraattia

Lähde: Fineli

4 Käytetäänkö paprikan kasvatuksessa paljon torjunta-aineita?


Vuonna 2017 tehdyn tanskalaisen tutkimuksen mukaan 95 prosenttia ruuan torjunta-ainejäämistä oli peräisin 25 elintarvikkeesta. Yksi näistä oli paprika. Torjunta-ainejäämiä oli yli 96 prosentissa paprikoista, jotka eivät olleet luomua.

Jos haluat välttää torjunta-ainejäämiä, valitse luomupaprika ja huuhdo muutenkin kaikki paprikat ja muut kasvikset huolellisesti ennen niiden käyttöä, varsinkin jos käytät niitä kypsentämättöminä. 80 prosenttia torjunta-ainejäämistä lähtee kylmällä vedellä huuhtelemalla ja loput keittämällä tai uunissa kypsentämällä.

5 Miten paprika kannattaa paloitella?


  1. Aseta paprika kanta ylöspäin.
  2. Leikkaa paprikan pohja irti ja tee sitten paprikan 4 "nurkkaan" terävällä veitsellä viillot ylhäältä alas. Näin kanta ja siemenet ovat yhdessä ja saat palat irti siististi.
  3. Käännä paprikanpalat irti kannasta ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi sisäpuoli päälläpäin, sillä veitsi pystyy paremmin paprikan sisäpuoleen kuin sileään kuoreen.

6 Mikä on paras tapa säilyttää paprikat?


Paprika säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslaatikossa. Vihreä paprika säilyy viileässä jopa kaksi viikkoa. Keltainen ja punainen paprika säilyvät jääkaapissa hyvänä noin viikon. Säilytä paprika kokonaisena, sillä antioksidanttien määrä vähenee nopeasti, kun paprikan paloittelee.

Lue myös: Miten vadelma säilyy parhaiten?

7 Voiko paprikaa pakastaa?


Voi, eikä paprikaa pidä kiehauttaa ennen pakastamista. Poista vain kanta ja siemenet ja pane pakkaseen. Pakastaminen vie paprikan rapeuden, eli pakastettu paprika käy vain kypsennettäväksi.

8 Onko chili paprika?


Chilit eli chilipaprikat ovat Capsicum-sukuun kuuluvia paprikoita, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri. Kapsaisiini antaa chilille sen tulisuuden, jota mitataan Scovillen asteikolla. Vihannespaprika on asteikon nollapiste. Vihannespaprikan laji on Capsicum annuum, samoin kuin useimpien chilien. Äärimmäisen tuliset havannanpaprikat, kuten Carolina reaper, ovat Capsicum chinense -lajia.

9 Parhaat paprikareseptimme


Täytetyt paprikat

Paprikoiden täytteeksi sopii melkeinpä mikä tahansa tähteeksi jäänyt päivällisruoka. Riisi, kvinoa, kasvikset, broileri, liha, kala – täytä paprikanpuolikkaat haluamallasi täytteellä, lisää juustoa ja mielimausteita päälle ja pane puolikkaat uuniin. Anna paprikoiden kypsyä kahdessasadassa asteessa kunnes juusto on hieman ruskistunut, täyte lämmennyt ja paprikat pehmenneet.

Katso herkullinen täytetyt paprikat -resepti täältä:

Jauhelihatäytteiset paprikat
© Skovdal Nordic

Jauhelihalla täytetyt paprikat

Katso resepti täältä.

Grillatut paprikat

Paahdettuna tai grillattuna paprika maistuu erityisen makealta ja mehukkaalta. Grillattu paprika sopii mainiosti esimerkiksi lihan tai kalan lisukkeeksi tai viipaloituna salaattiin.

Valmistus

  1. Leikkaa paprikat muutamaksi palaksi, poista kanta, siemenet ja kalvot.
  2. Jos käytät parilapannua, lisää pannuun hieman öljyä ja pariloi paprikat kuoripuolelta.
  3. Grillissä paprikanpaloja paistetaan noin 2–3 minuuttia molemmin puolin. Paprikat ovat valmiita, kun ne alkavat saada väriä. Jos epäilet, että palat eivät pysy ritilällä, käytä vuokaa tai foliota alustana.

Katso lisää helppoja ja herkullisia reseptejä:

Marokon kulho
© wichmann+bendtsen

Marokon kulho: hummusta ja grillikasviksia

Katso resepti täältä.

Uunikalaa, grillattua kesäkurpitsaa ja paprikaa
© wichmann+bendtsen

Uunikalaa, grillattua kesäkurpitsaa ja paprikaa

Katso resepti täältä.

Paprikatäytteiset lihakääryleet

Katso resepti täältä.

Paprikaa uunissa

Uunissa paprika pehmenee ja muuttuu makeammaksi. Grillivastuksen alla kypsennettynä paprikasta saa myös kuoren irti: grillaa paprikanpuolikkaat kuoripuoli ylöspäin mahdollisimman lähellä grillivastusta täysin mustaksi. Pane mustat paprikat tiiviiseen rasiaan ja kylmään jäähtymään. Kun paprikat ovat jäähtyneet, musta kuori irtoaa helposti.

Käytä kuorittu paprika pataruuissa, kastikkeissa, lisukkeena, salaatissa tai tee tahnaa tahinin tai mantelien ja valkosipulin kanssa.

Maukas paprikapesto

Paprikapesto

Katso resepti täältä.

Paprikaa keitoissa

Nahistuneet paprikat ja muut parhaat päivänsä nähneet kasvikset sopivat hyvin keittoihin ja patoihin. Poista paprikan siemenet ja kalvot ja hauduta ennen mahdollista soseutusta.

Paahda paprikat ensin, jos haluat erityisen maukasta keittoa. Jos kaipaat keittoon pureskeltavaa, hienonna paprika ja lisää se keittoon aivan viimeisenä ennen tarjoilua.

Katso herkulliset paprikaa sisältävät keittoreseptit täältä:

Tomaattikeittoannos ja ruisleipäviipale
© wichmann+bendtsen

Tomaatti-paprikakeitto paahdetuista kasviksista

Katso resepti täältä.

Chilillä maustettu keitto
© wichmann+bendtsen

Lempeän tulinen tomaatti-chili-kidneypapukeitto

Katso resepti täältä.

Paprika salaateissa ja kulhoruoissa

Paprika sopii erityisen hyvin salaatteihin ja kulhoihin kolmesta syystä.

  1. Paprika on rouskuvan rapeaa.
  2. Paprikassa on paljon makua.
  3. Paprikat antavat kulhoihin ja salaatteihin kaunista väriä.

Katso herkulliset paprikaa sisältävät bowl- ja salaattireseptit täältä:

Meksikon kulho
© wichmann+bendtsen

Meksikon kulho

Katso resepti täältä.

© wichmann+bendtsen

Aasialainen broileri-kaalisalaatti

Katso resepti täältä.

Salaattia purkissa
© wichmann+bendtsen

Parsakaali-kikhernesalaatti ja avokadokastike

Katso resepti täältä.

Tulista härkää ja salaattia

Katso resepti täältä.

Erillisillä lautasilla kasvispihvejä, pastasalaattia, kikherneitä ja kasviksia ja kulhossa kastiketta
© wichmann+bendtsen

Kasvispihvejä, pastasalaattia ja napostelukasviksia

Katso resepti täältä.

Naudanliha-paprikasalaattia lautasella
© wichmann+bendtsen

Aasialainen naudanliha-paprikasalaatti

Katso resepti täältä.

Paprika vokeissa

Rapea paprika sopii erityisen hyvin vokkeihin.

Valmistus: Jos laitat vokkiin lihaa, lihankorviketta tai tofua, se kannattaa marinoida ensin ja pikapaistaa se ensimmäisenä. Paista seuraavana pari minuuttia kovia kasviksia, kuten porkkana- ja sipulisuikaleita ja lisää halutessasi pari tähtianista. Lisää viimeisenä paprika- ja kaalisuikaleet, sienet ja idut ja kypsä riisi tai nuudelit ja mausta seesamiöljyllä, soijakastikkeella ja viismausteella.

Katso herkulliset paprikaa sisältävät wok-reseptit täältä:

Vokkia lautasella
© wichmann+bendtsen

Värikäs liha-kasvisvokki

Katso resepti täältä.

© wichmann+bendtsen

Broileri-kasvisvokki

Katso resepti täältä.

Paprikaa pataruoissa

Katso herkulliset paprikaa sisältävät pataruokareseptit täältä:

© wichmann+bendtsen

Chili con carne naudanlihasta

Katso resepti täältä.

Merellinen paella

Katso resepti täältä.

Ratatouille

Katso resepti täältä.

Kokeile paprikaa myös näissä

Paprika burgerisämpylänä

Kun korvaat burgerisämpylän paahdetulla paprikalla, annoksen kalori- ja hiilarisaldo kevenee merkittävästi.

Paprika pizzan päällä

Paprika sopii loistavasti fetan, sipulin, pepperonin ja jauhelihan tai vastaavien kaveriksi pizzan päälle sekä suolaisiin piiraisiin.

Paprika munakkaassa

Munakas saa makua ja väriä paprikakuutioista tai -suikaleista, ja perunamunakas suorastaan kaipaa paprika

Newsletter background