Paprika on näin terveellinen
Paprika on monipuolinen, maukas ja terveellinen kasvis. Lue lisää paprikasta ja katso vinkit siihen, millä kaikilla tavoilla paprikaa voi käyttää ruuanlaitossa.
Paprika on monipuolinen, maukas ja terveellinen kasvis. Lue lisää paprikasta ja katso vinkit siihen, millä kaikilla tavoilla paprikaa voi käyttää ruuanlaitossa.
Paprika maukas, monipuolinen ja superterveellinen kasvis, joka maistuu niin sellaisenaan leivän päällä kuin esimerkiksi salaateissa ja kulho- ja wokkiruoissakin.
Lue lisää paprikasta ja katso täältä parhaat vinkit paprikaruokiin.
Paprika sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa. Katso paprikan ravintoainesisältö täältä.
Punainen paprika peittoaa keltaiset ja vihreät vaihtoehdot C-vitamiinipitoisuudessa, minkä lisäksi siinä on 11-kertaisesti A-vitamiinia vihreään paprikaan verrattuna. Toisaalta punainen, keltainen ja vihreä paprika ovat tasoissa kuidun, E-vitamiinin ja folaatin suhteen.
LUE MYÖS: Onko chili terveellistä?
Vuonna 2017 tehdyn tanskalaisen tutkimuksen mukaan 95 prosenttia ruuan torjunta-ainejäämistä oli peräisin 25 elintarvikkeesta. Yksi näistä oli paprika. Torjunta-ainejäämiä oli yli 96 prosentissa paprikoista, jotka eivät olleet luomua.
Jos haluat välttää torjunta-ainejäämiä, valitse luomupaprika ja huuhdo muutenkin kaikki paprikat ja muut kasvikset huolellisesti ennen niiden käyttöä, varsinkin jos käytät niitä kypsentämättöminä. 80 prosenttia torjunta-ainejäämistä lähtee kylmällä vedellä huuhtelemalla ja loput keittämällä tai uunissa kypsentämällä.
Paprika säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslaatikossa. Vihreä paprika säilyy viileässä jopa kaksi viikkoa. Keltainen ja punainen paprika säilyvät jääkaapissa hyvänä noin viikon. Säilytä paprika kokonaisena, sillä antioksidanttien määrä vähenee nopeasti, kun paprikan paloittelee.
Lue myös: Miten vadelma säilyy parhaiten?
Voi, eikä paprikaa pidä kiehauttaa ennen pakastamista. Poista vain kanta ja siemenet ja pane pakkaseen. Pakastaminen vie paprikan rapeuden, eli pakastettu paprika käy vain kypsennettäväksi.
LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?
Chilit eli chilipaprikat ovat Capsicum-sukuun kuuluvia paprikoita, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri. Kapsaisiini antaa chilille sen tulisuuden, jota mitataan Scovillen asteikolla. Vihannespaprika on asteikon nollapiste. Vihannespaprikan laji on Capsicum annuum, samoin kuin useimpien chilien. Äärimmäisen tuliset havannanpaprikat, kuten Carolina reaper, ovat Capsicum chinense -lajia.