Lähes puolelta hedelmällisessä iässä olevista naisista puuttuu rautaa. Mitä rauta tekee elimistössä? Mistä tietää, tarvitseeko rautalisää? Jos elimistössä ei ole riittävästi rautaa, se saattaa aiheuttaa esimerkiksi väsymystä tai keskittymiskyvyn puutetta. Rautaisannos vastauksia raudasta ja raudan puutteesta sekä rautalisistä täältä.
Ravinnossa on kahdenlaista rautaa, hemoglobiiniin sitoutunutta eläinperäistä hemirautaa ja kasviperäistä ei-hemirautaa. Rauta on välttämätön mikrohivenaine, jonka tärkein tehtävä elimistössä on osallistua hemoglobiinissa hapen kuljettamiseen kudoksille. Naisilla on elimistössään noin 3,5 grammaa ja miehillä 4 grammaa rautaa.
Elimistössä on rautaa pääosin veressä ja lihaksissa. Se, miten paljon rautaa imeytyy vaihtelee raudan tarpeen mukaan. Jos ruuasta saa rautaa enemmän kuin elimistö tarvitsee, rautaa varastoituu ferritiinin muodossa kudoksiin – pernaan, luuytimeen ja maksaan. Kun elimistössä on liian vähän rautaa, elimistö hyödyntää ravinnosta saatavaa rautaa tehokkaammin.
Elimistö ei itse tuota rautaa, joten kaikki rauta on saatava ravinnosta tai rautavalmisteista. Rautaa tarvitaan veressä happea kuljettavien punasolujen ja niissä rautamolekyylejä sisältävän hemoglobiinin muodostumiseen. Kun hemoglobiinitaso laskee, hapen kuljetus hengitysilmasta kudosten käyttöön ja hiilidioksidin poisto keuhkojen kautta ulos heikkenee, ja suorituskyky laskee. Myös immuunijärjestelmän ja monien entsyymien toiminta sekä aivojen välittäjäaineiden ja hermosoluja suojaavan myeliinin muodostaminen vaativat rautaa.
Murrosiästä vaihdevuosiin naisten tulisi suositusten mukaan saada 15 mg rautaa/vrk. Miehet, nuoret tytöt ja vaihdevuosien jälkeen naiset tarvitsevat rautaa 9 mg vuorokaudessa.
Kuka tarvitsee runsaasti rautaa?
- Naiset hedelmällisessä iässä tarvitsevat rautaa – kuukautisissa menetetään verta, ja sen mukana rautaa.
- Raskaana olevat tarvitsevat rautaa – rautaa tarvitaan verimäärän kasvattamiseen ja sikiön punasolujen valmistamiseen.
- Runsaasti treenaavat tarvitsevat rautaa – hapen kuljettamiseen lihaksiin ja rasituksen aiheuttamien pienten kudosvaurioiden korjaamiseen.
- Verenluovuttajat tarvitsevat rautaa – rautavarasto vajenee yhdellä luovutuskerralla tilapäisesti noin puoleen, ja hemoglobiini laskee. Veripalvelu tarjoaa rautatabletteja alle 50 vuotiaille naisille ja kaikille, joilla edellisestä luovutuksesta on alle 4 kuukautta.
- Kasvissyöjät tarvitsevat rautaa – kasvisten sisältämä rauta imeytyy heikommin kuin eläinperäinen.
- Kasvuikäiset tarvitsevat rautaa – nopeasti kasvava elimistö tarvitsee rautaa uusien punasolujen tuotantoon.
- Imeytymishäiriöistä kärsivät tarvitsevat rautaa – keliakia, Crohnin tauti ja muut suolistosairaudet voivat heikentää raudan imeytymistä.
Jos kuulut yhteen tai useampiin yllä mainituista ryhmistä, tarkista verikokeella, tarvitsetko lisärautaa.
Yleisimpiä oireita siitä, että elimistössä on liian vähän rautaa, ovat heikotus, väsymys ja kalpeus sekä keskittymiskyvyn puute.
Muita oireita siitä, että rauta on vähissä ovat esim.
- levottomuus on raudanpuutteen oire
- muistiongelmat voivat olla oire raudanpuutteesta
- suorituskyvyn heikkeneminen voi johtua raudanpuutteesta
- lihaskivut ja hidas palautuminen rasituksesta voivat johtua raudanpuutteesta
- nopea leposyke voi olla raudanpuutteen oire
- sydämen rytmiongelmat voivat johtua raudanpuutteesta
- päänsärky voi olla raudanpuutetta
- suun limakalvo-ongelmat voivat johtua raudanpuutteesta
- kielen arkuus ja turpoaminen voivat olla oireita raudanpuutteesta
- hauraat ja kuoppaiset kynnet voivat johtua raudanpuutteesta.
LUE MYÖS: Mistä hiustenlähtö johtuu naisilla?
Ravinnon rauta imeytyy noin 15-prosenttisesti. Tärkein rautalähde suomalaisten ravinnossa on ruisleipä. Rautaa saa syömällä raudan imeytymistä edistäviä (C-vitamiinipitoisia) elintarvikkeita yhdessä rautaa sisältävän ruuan kanssa ja välttämällä imeytymistä haittaavia aineksia (kofeiini, kalsium) aterian yhteydessä. Todettu raudanpuute korjaantuu parhaiten rautalisällä. Parhaita ravinnon rautalähteitä ovat [liha] ja maksa, veriruuat sekä täysjyvävilja ja palkokasvit. Eläinkunnan tuotteista rauta imeytyy helpommin kuin kasviksista.
ELINTARVIKKEITA, JOISTA SAA RAUTAA
Eläinperäisiä rautalähteitä (mg/100 g):
- Sianmaksa: 31,4 mg rautaa
- Metsälinnut: 7,5 mg rautaa
- Poronliha: 6,7 mg rautaa
- Sinisimpukka: 5,8 mg rautaa
Kasvikunnan rautalähteitä (mg/100 g):
- Tahinitahna: 10 mg rautaa
- Härkäpapurouhe: 6,7 mg rautaa
- Kuivattu aprikoosi: 6 mg rautaa
- Ruisleipä: 3 mg rautaa
- Sienet: 2,7 mg rautaa
Jos syö monipuolisesti ja terveellisesti ja nauttii rautaa sisältäviä ruokia, ei kuulu riskiryhmiin, ei ole raskaana eikä sairasta imeytymishäiriöitä tai ole menettänyt paljon verta, ruuasta saa riittävästi rautaa. Rautalisää kannatta syödä ainoastaan todettuun tarpeeseen, sillä rautalisistä voi saada liikaa rautaa.
Hemoglobiinin ja varastoraudan määrästä kertovan ferritiinin mittaamiseen on laboratoriotestien lisäksi myös kotitestejä. Varastorauta korjaantuu hitaasti, ja rautalisää voi joutua käyttämään kuukausia tai joskus jopa vuoden. Verenluovuttajat saavat rautalisää veripalvelusta ja odottavat äidit neuvolasta.
Ravinnosta ei voi saada liikaa rautaa. Ylimääräinen ravinnon rauta ei imeydy. Rautalisistä voi kuitenkin saada liikaa rautaa. Liika rauta heikentää vastustuskykyä ja sinkin ja jodin imeytymistä. Raudanpuutetta ei myöskään kannata yrittää hoitaa suurilla annoksilla. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan hyödyllisin annos ferrosulfaattirautalisää on 40–80 mg aamuisin kerta-annoksena.
Lisäksi on kuitenkin olemassa perinnöllinen sairaus nimeltä hemokromatoosi, jossa rautaa saattaa kertyä elimistöön pitkän ajan kuluessa liikaa. Sairautta esiintyy noin 4 promillella suomalaisista.
Asiantuntija: erikoislääkäri, tutkija ja luennoitsija M. Dahl
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 4/2021