Saatko riittävästi vitamiineja?

Väsynyt ja vetämätön olo? Lue, kannattaisiko sinunkin lisätä vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia.

Nainen kaataa vettä lasiin avonaisen jääkaapin edessä.

Saatko riittävästi vitamiineja vai pitäisikö niitä tankata lisäksi purkista?

© iStock

Vitamiinien puutos voi näkyä olossa esimerkiksi väsymyksenä, alakuloisuutena, muistiongelmina ja keskittymisvaikeuksina.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio takaa yleensä riittävän vitamiinien saannin, mutta tietyissä tapauksissa voi olla hyödyksi täydentää ravitsemusta vitamiinilisillä.

Milloin vitamiinilisä voi olla tarpeen

1. Talviaikaan

D-vitamiinilisä voi olla talvisin paikallaan, jos viikoittaiseen ruokavalioon ei kuulu riittävästi kalaruokia, D-vitaminoitua maitoa ja ravintorasvoja.

2. Ruokavalioon ei kuulu maitotuotteita

Jos ruokavaliosta puuttuvat kalsiumia sisältävät maitotuotteet, kalsiumin riittävän saannin varmistamiseksi kannattaa nauttia runsaasti ja monipuolisesti hedelmiä ja kasviksia, etenkin tummanvihreitä lehtivihanneksia, kuten lehtikaalia, sekä pähkinöitä ja siemeniä, sekä tarvittaessa täydentää saantia kalsiumilisillä.

3. Ruokavalioon ei kuulu kalaa

Kala on ainoa elintarvike, jossa on luonnostaan merkittävästi D-vitamiinia. Kalasta saadaan myös tärkeitä kivennäisaineita, kuten seleeniä ja jodia.

4. Ruokavalio on yksipuolinen

Tiukkojen painonpudotuskuurien yhteydessä monivitamiinilisästä voi olla hyötyä puutostilojen ehkäisemiseksi, jos ruokavalio on kovin tarkkaan rajoitettu.

5. Raskaus kuuluu suunnitelmiin

Raskautta toivovien ja raskaana olevien kannattaa huomioida riittävä raudan, D-vitamiinin, foolihapon ja kalsiumin saanti.

6. Kasvis- ja vegaaniruokavalio kaipaa täydennystä

B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisestä ruuasta, joten kasvissyöjän voi olla tarpeen lisätä sen saantia ravintolisillä. Myös raudan ja kalsiumin saanti lihattomassa ja maidottomassa ruokavaliossa voi jäädä liian vähäiseksi, sillä ne imeytyvät heikommin kasvikunnan tuotteista.

7. Kuukautiset ovat runsaat

Rautalisä voi olla paikallaan, jos kuukautiset ovat erityisen runsaat. Lisä kannattaa nauttia illalla, jolloin mahdollisista sivuvaikutuksista voi olla vähemmän haittaa eivätkä ravinnosta saatava kalsium ja sinkki haittaa sen imeytymistä. Mahdolliset kalsium- ja sinkkilisät kannattaa myös nauttia eri aikaan kuin rauta.

8. Mittarissa on yli 70 vuotta

Osteoporoosin ehkäisemiseksi ikäihmisten voi olla syytä nauttia kalsiumi- ja D-vitamiinilisää.

LUE MYÖS: Monivitamiini – 6 kysymystä