Kannattaako monivitamiinia käyttää?
Moni ottaa monivitamiinia vain varmuuden vuoksi. Onko monivitamiinivalmisteista mitään hyötyä? Onko riski saada yliannostus vitamiineja? Tarkista täältä, milloin monivitamiini on paikallaan.
Moni ottaa monivitamiinia vain varmuuden vuoksi. Onko monivitamiinivalmisteista mitään hyötyä? Onko riski saada yliannostus vitamiineja? Tarkista täältä, milloin monivitamiini on paikallaan.
Monivitamiinitabletit sisältävät useita eri vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos syö tasapainoisesti ja terveellisesti, ei välttämättä tarvitse monivitamiinia. Kannattaako monivitamiinia käyttää ja jos, niin kenen ja milloin? Katso täältä vastaukset 6 kysymykseen monivitamiineista
Ravintolisää valitessaan useimmat päätyvät monivitamiinituotteisiin. Niissä on nimensä mukaisesti monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Jotkut monivitamiinitabletit on tarkoitettu aikuisille, toiset lapsille, raskaana oleville tai muille erikoisryhmille.
Jokaisella valmistajalla on omanlaisensa monivitamiinituotteet. Niitä on saatavilla myös pelkillä vitamiineilla, ilman kivennäisaineita.
Näkemykset vaihtelevat, eikä sitä helpota, että myös monivitamiinien koostumus vaihtelee suuresti. Monivitamiinit, joissa ei ole liiallisia määriä mitään vitamiinia, ovat suhteellisen turvallisia syödä. Toisille niistä on hyötyä, toisiin ne eivät vaikuta mitenkään. Varmuudella ei voi tietää, kuuluuko itse niihin, jotka monivitamiineista hyötyvät.
On kuitenkin joitain ihmisryhmiä, joille tutkitusti on selvää hyötyä monivitamiinien nauttimisesta – esimerkiksi ne, joiden ruokavalio on puutteellinen, eli jos vaikka laihduttaa tai ruokavalio on jostain muusta syystä hyvin rajoitettu. Myös raskaana olevat tai kovasti treenaavat voivat hyötyä tableteista.
Monivitamiinit auttavat ennen kaikkea ehkäisemään puutostiloja. Jos jokin puutostila kuitenkin on jo syntynyt, ei monivitamiinitabletin sisältämä määrä useinkaan riitä paikkaamaan tätä puutetta. Silloin voi tarvita lääkärin määräämää täsmävalmistetta kuten vaikka D-vitamiinia, rautaa tai kalsiumia.
LUE MYÖS: Tarvitsetko rautalisää?
Suomalaiset saavat keskimäärin melko hyvin vitamiineja ja kivennäisaineita ravinnostaan. Puutteitakin toki on. Esimerkiksi D-vitamiinia ei välttämättä saada riittävästi ruuasta, eikä sitä talviaikaan synny ihollakaan vähäisen auringonvalon takia.
Moni myös kärsii raudanpuutteesta, ja monilla iäkkäillä on magnesiumin ja Bvitamiinin puutetta.
Omaa tilannettaan on vaikea tietää, sillä kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi mitata edes verikokein. Ravitsemussuositusten mukaisesti syövän ei kuitenkaan yleensä tarvitse turvautua monivitamiinivalmisteisiin.
Vastaus riippuu henkilöstä ja hänen elintavoistaan, terveydestään ja käytettävän monivitamiinivalmisteen koostumuksesta. Kalaöljyä ja omega-3- tuotteita voi käyttää vaikka söisikin myös monivitamiinivalmistetta. Kalanmaksaöljyn kanssa on kuitenkin oltava varovainen, jotta ei saa liikaa D- ja A-vitamiinia.
LUE MYÖS: Miten kalaöljy vaikuttaa?
Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä ilmaistaan usein pakkauksessa prosentteina suositellusta päiväsaannista (yksikkönä on RI). Yliannostuksen välttämiseksi on syytä noudattaa seuraavia nyrkkisääntöjä:
A-, K- ja E-vitamiini:
Pysyttele alle sadassa prosentissa RI:stä.
Muut vitamiinit ja kivennäisaineet:
Älä ylitä kahtasataa prosenttia RI:stä. Vain D-vitamiinia voi talvisin ottaa hieman enemmän.
Tarpeet vaihtelevat elämäntilanteen mukaan, ja siksi on valittava se tuote, joka parhaiten sopii omaan tarpeeseen. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että tuotteessa ei ole mitään vitamiineja liiallisia määriä ja että tuotteessa on myös kivennäisaineita, jos niitä tarvitaan.
Monivitamiinit on viisainta nauttia aterian yhteydessä, koska silloin rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät elimistöön parhaiten. Lisäksi vitamiinit ja kivennäisaineet eivät sellaisenaan maistu hyvältä ja voivat tyhjään vatsaan nautittuina aiheuttaa oireita, kun tabletin tai kapselin kuoren sulettua.
Rautälisä on usein ongelmallinen. Se nimittäin imeytyy parhaiten sellaisenaan, esimerkiksi tuoremehun kanssa. Monivitamiineissa rautaa on yleensä kovin vähän. Siksi jotkut suosivat rautalisää erillisenä tuotteena eivätkä halua sitä monivitamiiniinsa.
Asiantuntija: erikoislääkäri M. Dahl
Muut lähteet: Ruokavirasto.fi – Ravintoaineet, PubMed: Multivitamin/mineral supplements, PubMed: Multivitamin-multimineral supplementation and mortality, PubMed: Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 18/2021