Folaatti on tärkeää raskaana oleville – ja muillekin

Folaatti tai foolihappo (ravintolisä) on tärkeää raskautta suunniteltaessa, mutta folaatti on yhtä lailla välttämätöntä kaikille muillekin.

Raskaudesta haaveileva nuori nainen – jonka on siksi syytä nauttia folaattia.

HAAVEILETKO RASKAUDESTA? – Siinä tapauksessa juuri nyt on oikea aika varmistaa, että folaatti kuuluu ruokavalioosi.

© iStock

Folaatti on tärkeä osa ruokavaliota varsinkin, jos haluaa tulla raskaaksi, tietävät useimmat, mutta folaatti on välttämätöntä aivan kaikille. Nyt otetaan selvää miksi.

1 Mitä folaatti on?


Folaatti on B-vitamiinia, jota elimistö ei pysty itse tuottamaan ja jota on siksi saatava ravinnosta.

Joissain maissa, kuten Yhdysvalloissa, elintarvikkeisiin lisätään viranomaisten luvalla foolihappoa, jotta kansalaiset saisivat riittävästi folaattia. Suomessa suositellaan, että riittävä folaatin saanti turvattaisiin yleisesti monipuolisella ravinnolla ja sitä käytettäisiin ravintolisänä vain poikkeustapauksissa, kuten raskauden tai lääkityksen aikana.

2 Miten folaatti toimii elimistössä?


Folaatti vaikuttaa geenien toimintaan ja kasvuun. Folaatti on välttämätöntä punaisten verisolujen tuotannossa ja solujen jakautumisessa, jotta uusia soluja voisi muodostua, ja lisäksi folaatti on erityisen tärkeää sikiön kehitykselle ja kasvulle. Siksi erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville suositellaan foolihappolisää.

Folaatti toimii myös proteiinien aminohappojen, erityisesti homokysteiinin, aineenvaihdunnassa. Korkea veren homokysteiinipitoisuus on tutkitusti yhteydessä sydän- ja verisuonitautien, varsinkin veritulppien, riskiin. Kun saa pitkään riittävän määrän folaattia, veritulppariski varsinkin aivoissa mutta myös sydämessä laskee.

3 Paljonko folaattia tarvitaan?


Aikuiset tarvitsevat yleensä folaattia vähintään 300 μg päivässä, ja joidenkin sydän- ja verisuonitauteja koskevien tutkimusten mukaan 400–500 μg olisi vieläkin parempi. Liian vähäinen folaatti voi johtaa anemiaan, joka ilmenee useimmiten väsymyksenä, huimauksena ja hengenahdistuksena.

Raskaana oleville, raskautta suunnitteleville ja imettäville äideille suositellaan 500 μg folaattia päivittäin ja muille hedelmällisessä iässä oleville naisille 400 μg. Folaatin tai foolihapon saantia olisi hyvä lisätä jo parisen kuukautta ennen raskautta.

© iStock

4 Miksi folaatti on niin tärkeää raskaana oleville?


Sikiön hermostoputki sulkeutuu raskauden alkuvaiheessa, tavallisesti noin 22–29 päivää hedelmöityksen jälkeen, ja folaatti on tässä tärkeässä roolissa. Koska moni ei tuossa vaiheessa vielä tiedä olevansa raskaana, on tärkeää alkaa nauttia folaattia tai synteettistä foolihappoa jo kuukausia aiemmin silloin, kun vasta suunnittelee raskautta.

Sikiön hermostoputki kehittyy myöhemmin aivoiksi ja selkäytimeksi, mutta jos se ei sulkeudu, se johtaa synnynnäiseen epämuodostumaan, jota kutsutaan hermostoputken sulkeutumisvaurioksi eli selkärankahalkioksi. Siitä johtuvat epämuodostumat vaihtelevat lievistä kosmeettisista haitoista aina sellaisiin, jotka voivat aiheuttaa keskenmenon tai kohtukuoleman.

Riittävä folaatin tai foolihapon saanti voi ehkäistä 40 prosenttia selkärankahalkioista.

5 Onko folaattia tarpeen syödä ravintolisänä?


Suomalaiset saavat usein liian vähän folaattia heikkojen ruokatottumusten vuoksi. Monipuolisesta ja vaihtelevasta ravinnosta kuitenkin saa tarpeeksi folaattia, mikäli syö ravitsemussuositusten mukaisesti täysjyväviljaa ja kasviksia, jotka molemmat sisältävät folaattia.

Raskautta suunnittelevien folaatin tarve on suurempi kuin muun väestön, ja siksi heille suositellaan foolihappolisää noin kahden kuukauden ajan ennen suunniteltua raskauden alkua. Valmisteen nauttimista voi jatkaa 12. raskausviikolle saakka.

6 Mitkä ovat parhaat folaatin lähteet?


Folaattia on runsaasti kasviksissa, palkokasveissa ja täysjyväviljassa. Myös marjoissa ja hedelmissä on folaattia.

Raskaana olevien on kuitenkin vältettävä maksaruokia, koska maksa sisältää myös runsaasti A-vitamiinia, jonka liikasaanti voi vaurioittaa sikiötä.

Folaatti säilyy huonosti ja haihtuu helposti säilytyksessä ja ruuanvalmistuksessa. Siksi kasvikset kannattaa syödä mieluiten raakana tai valmistaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi höyryttämällä tai mikroaaltouunissa.

© iStock

7 Voiko folaatti aiheuttaa sivuvaikutuksia?


Oikea annostus on folaatinkin kohdalla tärkeää. Norjalaistutkimuksen mukaan foolihapon (ravintolisänä) ja B12-vitamiinin liikasaanti voi miehillä lisätä eturauhassyövän riskiä. Foolihappoa ei siis pidä nauttia ”varmuuden vuoksi” liikaa. Ravinnosta folaattia ei kuitenkaan voi saada liikaa.

Koska raskauden ajoitus on vaikeaa, folaatin määrän lisäystä suositellaan jo kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Tällöin kyseeseen tulee usein myös ravintolisä, ellei ravinnosta saada tarpeeksi folaattia. Jos folaatin kokonaissaanti pysyy suositelluissa rajoissa ravintolisää käytettäessä, sen nauttimista voi jatkaa pidempäänkin.

Lähde: erikoislääkäri ja tutkija M. Dahl

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 7/2022.