E-vitamiini – suojaa soluja
E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisen aiheuttamalta stressiltä. Mistä saa eniten E-vitamiinia ja onko ravintolisällä sama vaikutus. Lue lisää alta.
E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisen aiheuttamalta stressiltä. Mistä saa eniten E-vitamiinia ja onko ravintolisällä sama vaikutus. Lue lisää alta.
E-vitamiini kuuluu niihin vitamiineihin, joita elimistö ei pysty valmistamaan itse, joten siksi sitä on saatava ravinnosta. Missä ruoka-aineissa on eniten E-vitamiinia ja onko tarpeen turvata riittävä E-vitamiinin saanti ravintolisää syömällä? Lue alta vastaukset seitsemään E-vitamiinia käsittelevään kysymykseen.
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kattaa kahdeksan rasvaliukoista ainetta. Elimistö ei tuota sitä itse, joten E-vitamiinia on saatava joko ravinnosta tai ravintolisänä.
Toisin kuin muut rasvaliukoiset vitamiinit E-vitamiini ei varastoidu maksaan, vaan sitä on saatava ravinnosta jatkuvasti. Tämä ei ole vaikeaa, koska E-vitamiinia on monissa tavallisissa ruoka-aineissa. Sen kanssa kannattaa kuitenkin syödä aina hiukan rasvaa, jolloin vitamiini imeytyy parhaiten.
E-vitamiini on antioksidantti, ja antioksidanttinen vaikutus onkin sen tärkein tehtävä elimistössä. Solut altistuvat jatkuvasti niitä hajottaville aineille, ja jos vaurioita syntyy silloin, kun solu on jakautumassa, tuloksena voi olla hallitsematon solunjakautuminen eli syöpä. Tähän on erityisen suuri riski silloin, kun elimistö altistuu haitallisille tekijöille kuten tupakoinnille, epäterveelliselle ruualle ja alkoholille. Antioksidantit taistelevat näitä haittavaikutuksia vastaan ja suojaavat siten elimistön soluja. E-vitamiinilla on tärkeä tehtävä myös hermoston toiminnassa ja punaisten verisolujen kestossa.
Paljon E-vitamiinia sisältävää ruokaa syövillä keski-ikäisillä on tutkitusti pienempi riski sairastua valtimotautiin eli verisuonten ahtaumiin kuin niillä, jotka eivät nauti riittävästi E-vitamiinia. Ravintolisillä ei ole havaittu samanlaista vaikutusta terveyteen. Päinvastoin: suuret annokset E-vitamiinia näyttävät tutkimusten mukaan jopa lisäävän kuolleisuutta.
E-vitamiinin on myös arveltu ehkäisevän syöpää. Eläinkokeiden tuloksia ei ole kuitenkaan onnistuttu toistamaan ihmisillä. Lisäksi jotkin tutkimukset osoittavat, että ravintolisät, joissa on runsaasti E-vitamiinia, voivat lisätä syöpään sairastumisen riskiä.
Suositeltu E-vitamiinin määrä vuorokaudessa on 8 mg naisilla ja 10 mg miehillä. Raskaana olevien ja imettävien tulisi saada 10–11 mg. E-vitamiinia saa riittävästi, jos syö monipuolista ruokaa, johon kuuluu pähkinöitä ja kasviöljyjä.
E-vitamiinia on erityisesti kasvikunnan tuotteissa. Kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja munankeltuainen ovat parhaita lähteitä, mutta E-vitamiinia saa myös kalasta, äyriäisistä, täysjyvätuotteista ja lehtivihanneksista.
Myös salaatinkastikkeista, majoneesista ja pestosta saa E-vitamiinia, koska ne sisältävät runsaasti kasviöljyjä. E-vitamiini pilaantuu valossa ja lämmössä, joten parhaiten
E-vitamiinia saa kypsentämättömistä kasviksista ja ruuista. Elimistöön imeytyy noin 25–50 prosenttia syödyn E-vitamiinin määrästä.
Kun nautitaan ruokaa, jossa on paljon E-vitamiinia, verisuonten kalkkeutumisen riski pienenee ja eliniän odote pitenee.
Ei tarvitse. Ei ainakaan, jos syö normaalia, monipuolista ruokaa, jossa on myös kasvikunnan tuotteita. E-vitamiinin keskimääräinen saanti ravinnosta on tutkitusti suurin piirtein suositeltua tasoa.
Monivitamiinitabletit sisältävät tavallisesti 10–12 mg E-vitamiinia, mikä vastaa suunnilleen suositeltua päivittäistä annosta. Tämä määrä ei ole vaaraksi. Pelkästään E-vitamiinia sisältävät ravintolisät voivat kuitenkin sisältää suurempia määriä, eikä niiden nauttimista suositella.
LUE MYÖS: 6 kysymystä monivitamiinista
Vaikka E-vitamiini ei varastoidu elimistöön, terveillä ihmisillä ei juuri esiinny suoraa E-vitamiinin puutetta, vaikka vitamiinin saanti olisi ollut vähäistä pitkäänkin. Keskosilla tai tietyistä sairauksista kärsivillä saattaa kuitenkin esiintyä E-vitamiinin puutetta. Näin voi käydä esimerkiksi, jos:
Näissä tapauksissa voi ilmetä lihasheikkoutta sekä näkö- ja tasapainohäiriöitä.
E-vitamiinia ei voi saada liikaa ravinnosta, mutta ravintolisistä kyllä, ja tällä voi olla vakavat seuraukset. Runsas määrä E-vitamiinia ohentaa verta eikä sitä siksi suositella verenohennuslääkkeitä käyttäville eikä ennen leikkausta tai sen jälkeen. Verta ohentava vaikutus syntyy, kun E-vitamiinin saanti on noin 200 mg.
Tutkimusten mukaan suuret annokset E-vitamiinia voivat myös lisätä syövän, aivoverenvuotojen ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Älä siis nauti ravintolisänä enempää kuin 10–12 mg E-vitamiinia päivässä, ja keskustele lääkärin kanssa, jos jostain syystä haluat nauttia sitä enemmän.
Asiantuntija: erikoislääkäri M. Dahl
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 1/2022.