Valkosipuli on hyväksi sydämelle, sanotaan. Saako sen hyödyt vain hajun kera vai olisiko jokin kapseli yhtä tehokas? Voiko valkosipulin syönnistä olla haittaa? Lue lisää valkosipulista ja valkosipulikapseleista.

1 Mitä on valkosipuli?


Useimmat tuntevat valkosipulin eli kynsilaukan. Se kuuluu sipulien Allium-sukuun ja on kotoisin Aasiasta ja Lähi-Idästä. Valkosipulia käytetään mausteyrttinä ja sitä on käytetty myös lääkekasvina tuhansien vuosien ajan.

Valkosipulin tehoaine on alliini, joka muuntuu allisiiniksi, kun valkosipulin kynsi murskataan tai pilkotaan. Juuri tämä aine antaa valkosipulille sen tyypillisen voimakkaan tuoksun. Allisiinia, joka on antibioottinen yhdiste, on jonkin verran myös keltasipulissa.

Valkosipulia on saatavilla myös ravintolisinä, joissa on joko fermentoitua valkosipulia, kuivattua valkosipulijauhetta tai nestemäistä valkosipuliuutetta.

Valkosipuli itää

HAISEEKO HENKI Useimmat tuntevat valkosipulin ja sen voimakkaan tuoksun. Ravintolisissä tuoksua ei ole.

© iStock

2 Mihin valkosipuli tehoaa?


Valkosipulin sanotaan olevan hyväksi sydämelle. Sen uskotaan laajentavan verisuonia, mikä voi laskea verenpainetta. Valkosipulin sanotaan myös voivan vähentää LDLkolesterolin määrää veressä ja korottaa hyvän HDL-kolesterolin määrää.

LUE MYÖS Onko kolesterolisi hallinnassa?

Allisiinilla on tutkitusti kyky ehkäistä bakteerien ja sienten kasvua ja virusten lisääntymistä, ja se saattaa vaikuttaa matala-asteista tulehdusta ehkäisevästi. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulin vahvistavan immuunipuolustusta, mutta tulokset ovat epävarmoja.

Tutkimuksissa ei ole havaittu, että valkosipuli voisi ehkäistä syöpiä ihmisillä, vaikka se joidenkin tutkimusten mukaan voi ehkäistä solujen jakautumista kasvaimissa.

Valkosipulin hyödyt on havaittu vain ihmisillä, jotka syövät sitä ravinnossaan. Ravintolisien syömisestä hyötyjä ei ole havaittu.

LUE MYÖS: Mitä hyötyä valkosipulista on?

3 Miten valkosipulista saa parhaat hyödyn?


Valkosipulin hyödyt saa parhaiten syömällä valkosipulia ruuassa, varsinkin tuoreena. Antibakteerinen allisiini tuhoutuu murskatuista valkosipulinkynsistä alle vuorokaudessa, joten se ei kestä säilyttämistä, vaan on parasta syödä heti. Allisiini tuhoutuu myös kuumennettaessa, joten sen hyödyt saa parhaiten sekoittamalla valkosipulia vaikkapa guacamoleen tai tsatsikiin, jotka syödään kuumentamattomina.

Myös valkosipulin käyttö leivän päällä tai salaatissa auttaa nauttimaan allisiinin hyödyt. Valkosipulissa on kuitenkin myös muita mahdollisesti hyödyllisiä ainesosia kuin allisiinia, joten sitä kannattaa nauttia myös lämpimissä ruoissa.

Valkosipuli sopii hyvin yhteen esimerkiksi yrttimausteiden kanssa, ja niiden avulla ruuasta saa helposti maukasta ilman yletöntä rasvan ja suolan käyttöä, mikä myöskin edistää terveyttä monin tavoin.

Valkosipulin ainoa haitta on sen tuoksu, johon tottuu nopeasti, ja sen voittaa maku.

4 Paljonko valkosipulia pitää syödä


Mikäli valkosipulista haluaa saada terveyshyötyjä, sitä pitää syödä runsaasti ja mielellään myös kypsentämättä. Allisiini-yhdiste hajoaa nopeasti, alle vuorokaudessa, ja se myös valkosipulia kumennettaessa. Jos valkosipulia haluaa nauttia nimenomaan ravintolisänä, on syytä noudattaa tuotteen käyttöohjetta.

Lue myös: Mihin spirulina sopii?

5 Onko valkosipulia tarpeen syödä ravintolisänä?


Ravintolisien tehosta on tutkimuksissa saatu vain vähän tieteellistä näyttöä. Parhaiten valkosipulin terveyshyödyt saa nauttimalla valkosipulia ruuassa.

Lisää valkosipulia

  • Purista 1–2 valkosipulinkynttä kotitekoiseen pestoon, dippiin tai tomaattikastikkeeseen.
  • Lisää valkosipulia lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, lasagneen, lihapulliin ja kastikkeisiin. • Purista 1–2 valkosipulinkynttä kotitekoiseen pestoon, dippiin
  • Tee herkullinen kastike itämaisiin ruokiin valkosipulista, soijasta ja tahinista.
  • Marinoi liha ja äyriäiset öljyssä, yrteissä ja valkosipulissa ennen paistamista.
  • Tee maukas tsatsiki tai guacamole johon lisäät reilusti valkosipulia, ja tarjoile sitä kastikkeen sijaan.
  • Kuullota hienonnettua valkosipulia vokkiruokiin esimerkiksi kaalin kanssa.

6 Tehoaako valkosipuli itikoita vastaan?


Valkosipulia sanotaan usein hyväksi hyttyssuojaksi. Tutkimustuloksia väitteen tueksi ei kuitenkaan ole, tosin tutkimuksiakaan ei ole tehty runsaasti. Luotettavassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa mitään yhteyttä ei havaittu. Tutkijat tosin totesivat, että erittäin runsaan ja pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei tunneta.

Hvidløg mod myg
© iStock

7 Onko valkosipulin syömisestä haittaa?


Valkosipulia on syötävä todella paljon ennen kuin siitä on haittaa. Ravinnosta sitä on vaikea saada niin paljon. Ravintolisissä määrät voivat kuitenkin olla niin suuria, että ne vaikuttavat joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi diabetes- ja sydänlääkkeiden, tehoon. Suurina määrinä valkosipulikapselit ja vastaavat voivat esimerkiksi ohentaa verta, mikä voi olla vaarallista, jos on vaikkapa menossa leikkaukseen. Siksi valkosipulilisiä kuten muitakaan ravintolisiä ei ole hyvä nauttia ennen leikkaukseen menoa.

Ruuassa valkosipulia voi siis syödä huoletta, mutta on syytä keskustella lääkärin kanssa ennen kuin alkaa nauttia sitä ravintolisänä, mikäli käyttää säännöllistä lääkitystä.

Lähde: erikoislääkäri M. Dahl

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 5/2022