Valkosipuli ja sen hyödyt
Valkosipulia on käytetty luonnonlääkkeenä jo tuhansia vuosia, ja sen sanotaan vahvistavan verenkiertoa. Mutta tarvitaanko valkosipulia ravintolisänä? Lue, mitä valkosipulista tiedetään.
Valkosipulia on käytetty luonnonlääkkeenä jo tuhansia vuosia, ja sen sanotaan vahvistavan verenkiertoa. Mutta tarvitaanko valkosipulia ravintolisänä? Lue, mitä valkosipulista tiedetään.
Valkosipuli on hyväksi sydämelle, sanotaan. Saako sen hyödyt vain hajun kera vai olisiko jokin kapseli yhtä tehokas? Voiko valkosipulin syönnistä olla haittaa? Lue lisää valkosipulista ja valkosipulikapseleista.
Useimmat tuntevat valkosipulin eli kynsilaukan. Se kuuluu sipulien Allium-sukuun ja on kotoisin Aasiasta ja Lähi-Idästä. Valkosipulia käytetään mausteyrttinä ja sitä on käytetty myös lääkekasvina tuhansien vuosien ajan.
Valkosipulin tehoaine on alliini, joka muuntuu allisiiniksi, kun valkosipulin kynsi murskataan tai pilkotaan. Juuri tämä aine antaa valkosipulille sen tyypillisen voimakkaan tuoksun. Allisiinia, joka on antibioottinen yhdiste, on jonkin verran myös keltasipulissa.
Valkosipulia on saatavilla myös ravintolisinä, joissa on joko fermentoitua valkosipulia, kuivattua valkosipulijauhetta tai nestemäistä valkosipuliuutetta.
Valkosipulin sanotaan olevan hyväksi sydämelle. Sen uskotaan laajentavan verisuonia, mikä voi laskea verenpainetta. Valkosipulin sanotaan myös voivan vähentää LDLkolesterolin määrää veressä ja korottaa hyvän HDL-kolesterolin määrää.
LUE MYÖS Onko kolesterolisi hallinnassa?
Allisiinilla on tutkitusti kyky ehkäistä bakteerien ja sienten kasvua ja virusten lisääntymistä, ja se saattaa vaikuttaa matala-asteista tulehdusta ehkäisevästi. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulin vahvistavan immuunipuolustusta, mutta tulokset ovat epävarmoja.
Tutkimuksissa ei ole havaittu, että valkosipuli voisi ehkäistä syöpiä ihmisillä, vaikka se joidenkin tutkimusten mukaan voi ehkäistä solujen jakautumista kasvaimissa.
Valkosipulin hyödyt on havaittu vain ihmisillä, jotka syövät sitä ravinnossaan. Ravintolisien syömisestä hyötyjä ei ole havaittu.
LUE MYÖS: Mitä hyötyä valkosipulista on?
Valkosipulin hyödyt saa parhaiten syömällä valkosipulia ruuassa, varsinkin tuoreena. Antibakteerinen allisiini tuhoutuu murskatuista valkosipulinkynsistä alle vuorokaudessa, joten se ei kestä säilyttämistä, vaan on parasta syödä heti. Allisiini tuhoutuu myös kuumennettaessa, joten sen hyödyt saa parhaiten sekoittamalla valkosipulia vaikkapa guacamoleen tai tsatsikiin, jotka syödään kuumentamattomina.
Myös valkosipulin käyttö leivän päällä tai salaatissa auttaa nauttimaan allisiinin hyödyt. Valkosipulissa on kuitenkin myös muita mahdollisesti hyödyllisiä ainesosia kuin allisiinia, joten sitä kannattaa nauttia myös lämpimissä ruoissa.
Valkosipuli sopii hyvin yhteen esimerkiksi yrttimausteiden kanssa, ja niiden avulla ruuasta saa helposti maukasta ilman yletöntä rasvan ja suolan käyttöä, mikä myöskin edistää terveyttä monin tavoin.
Valkosipulin ainoa haitta on sen tuoksu, johon tottuu nopeasti, ja sen voittaa maku.
Mikäli valkosipulista haluaa saada terveyshyötyjä, sitä pitää syödä runsaasti ja mielellään myös kypsentämättä. Allisiini-yhdiste hajoaa nopeasti, alle vuorokaudessa, ja se myös valkosipulia kumennettaessa. Jos valkosipulia haluaa nauttia nimenomaan ravintolisänä, on syytä noudattaa tuotteen käyttöohjetta.
Lue myös: Mihin spirulina sopii?
Ravintolisien tehosta on tutkimuksissa saatu vain vähän tieteellistä näyttöä. Parhaiten valkosipulin terveyshyödyt saa nauttimalla valkosipulia ruuassa.
Valkosipulia sanotaan usein hyväksi hyttyssuojaksi. Tutkimustuloksia väitteen tueksi ei kuitenkaan ole, tosin tutkimuksiakaan ei ole tehty runsaasti. Luotettavassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa mitään yhteyttä ei havaittu. Tutkijat tosin totesivat, että erittäin runsaan ja pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei tunneta.
Valkosipulia on syötävä todella paljon ennen kuin siitä on haittaa. Ravinnosta sitä on vaikea saada niin paljon. Ravintolisissä määrät voivat kuitenkin olla niin suuria, että ne vaikuttavat joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi diabetes- ja sydänlääkkeiden, tehoon. Suurina määrinä valkosipulikapselit ja vastaavat voivat esimerkiksi ohentaa verta, mikä voi olla vaarallista, jos on vaikkapa menossa leikkaukseen. Siksi valkosipulilisiä kuten muitakaan ravintolisiä ei ole hyvä nauttia ennen leikkaukseen menoa.
Ruuassa valkosipulia voi siis syödä huoletta, mutta on syytä keskustella lääkärin kanssa ennen kuin alkaa nauttia sitä ravintolisänä, mikäli käyttää säännöllistä lääkitystä.
Lähde: erikoislääkäri M. Dahl
Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 5/2022