Elektrolyytit ovat elintärkeitä nestetasapainolle

Elektrolyytit pitävät huolta nestetasapainosta, mutta jos hikoilee runsaasti, kuten helteellä tai treenatessa, voi tasapaino horjua. Kerromme tärkeän nestetasapainon osasista ja neuvomme, miten elektrolyyttijuoma tehdään itse.

Elektrolyyttejä jauheena

ELEKTROLYYTIT – Elektrolyyttijuoma on helppo tehdä itsekin, mutta vielä helpompaa on ottaa elektrolyytit erimakuisina tabletteina tai jauheena.

© iStock

Elektrolyytit ovat erilaisia suoloja ja kivennäisaineita, joita suurin osa meistä saa riittävästi ilman sen kummempaa suunnittelua. Mutta jos elimistöön iske nestevajaus, elektrolyytit kohoavatkin tärkeään rooliin. Lue, milloin tarvitaan elektrolyyttilisää ja mitkä ovat elektrolyyttipuutoksen oireet. Lue samalla vastaukset kaikkiin 7 elektrolyyttejä koskevaan kysymykseen.

1 Mitä ovat elektrolyytit?


Elektrolyytit ovat elimistön luonnollisia ravintosuoloja. Tavallisimmat ovat natrium, kalium ja kloridi, joista natrium ja kalium ovat tärkeimmät. Suolaa saadaan ravinnosta ja juomista, ja sitä poistuu elimistöstä virtsan, ulosteen ja hikoilun mukana. Elektrolyyttejä voi olla sekä liikaa että liian vähän. Niiden määrän voi mitata verikokeella.

Elektrolyyttejä elimistössä

ELEKTROLYYTIT YLLÄPITÄVÄT NESTETASAPAINOA – Keho koostuu 60-prosenttisesti vedestä. Elektrolyytit säilyttävät nestetasapainon.

2 Miten elektrolyytit vaikuttavat?


Elektrolyytit osallistuvat moniin elimistön toimintoihin, mm. ruuansulatukseen, hermoston sekä lihasten ja sydämen toimintaan. Lisäksi elektrolyytit ovat tärkeitä myös elimistön terveen nestetasapainon säilyttämiselle.

3 Kuka tarvitsee elektrolyyttilisää?


Terve ja normaalia ruokaa syövä ihminen saa yleensä riittävästi elektrolyyttejä. Moni saa natriumia liikaakin syömällä paljon suolaa (natriumkloridi), mikä kasvattaa kohonneen verenpaineen riskiä. Tietyissä oloissa, kun keho menettää tavanomaista enemmän nestettä, voi kuitenkin olla tarvetta varmistaa elektrolyyttien saanti. Näitä tilanteita ovat:

Aurinko kuvituskuva
© iStock

Kesähelle tai etelänmatka, jotka lisäävät hikoilua.

Spinning kuvituskuva
© iStock

Pitkäkestoinen hikoiluttava treeni, esimerkiksi maraton tai kaksoistunti spinningiä. Tarve on erityisen suuri, jos sää on myös kuuma.

Vatsatauti kuvituskuva
© iStock

Vatsatauti, johon liittyy oksentelua ja/tai ripulia.

Kapseli kuvituskuva
© iStock

Nestettä poistavat lääkkeet, jotka juoksuttavat vessassa.

Sydän kuvituskuva
© iStock

Tietyt sydän-, munuais- ja ja maksasairaudet voivat lisätä elektrolyyttien tarvetta.

Jotkut lääkkeet voivat lisätä elektrolyyttien kertymistä elimistöön.

4 Miten elektrolyyttien puute vaikuttaa?


Elektrolyyttien puute voi aiheuttaa muun muassa seuraavia oireita:

 • Sekavuus
 • Uneliaisuus
 • Uupumus
 • Lihaskrampit.

Puutetta esiintyy yleensä nestehukan yhteydessä. Nestehukan taas tunnistaa janosta, mutta oireina voi olla myös

 • Päänsärkyä
 • Pahoinvointia
 • Heikotusta
 • Keskittymisvaikeuksia.

Huomaa, että silloin kun janottaa, elimistössä on jo jonkin verran nestehukkaa.

On myös hyvä muistaa, että janoisuuden tunnistaminen heikkenee iän myötä. Elektrolyyteistä voi olla puutetta myös silloin, jos on juonut aivan liian paljon ja siten "huuhdellut" suolat pois elimistöstä. Jos juo päivässä yli kolme litraa, on syytä kiinnittää huomiota suolojen saantiin.

LUE MYÖS: Miten magnesium vaikuttaa?

5 Miksi pelkkä vesi ei riitä korjaamaan nestehukkaa?


Nestehukka ei todellisuudessa koskaan tarkoita pelkkää nesteen puutetta vaan myös elektrolyyttien puutetta. Siksi nestetasapainon palauttamiseen tarvitaan myös sokeria ja suolaa. Jos juo nestehukkaan pelkkää vettä, se laimentaa elimistön elektrolyyttipitoisuutta ja vain pahentaa ongelmaa.

Kevyen nestehukan suola- ja sokerivaje korjautuu helposti syömällä tai haluttaessa esimerkiksi urheilujuomalla. Varsinkin pitkään kestävän suorituksen edellä on kuitenkin järkevää varautua nestehukkaan ennalta, koska elektrolyyttitasapainon heilahtelu voi heikentää lihaksia ja aiheuttaa kramppeja ja huimausta.

6 Miten elektrolyyttien puutetta voi ehkäistä?


Jos kärsii sairaudesta, joka voi aiheuttaa nestehukkaa ja elektrolyyttien puutetta, on syytä keskustella tilan hoidosta lääkärin kanssa.

Kuumalla säällä jolloin hikoilee runsaasti, on juotava tarpeeksi ja syötävä suoloja sisältävää ruokaa.

Jos treenaatunnin tai vähemmän, pelkkä vesi riittää. Jos sen sijaan on hyvin kuuma tai treenaapidempään, kannattaa ottaa elektrolyyttejä sisältävää urheilujuomaa mukaan. Useimmissa urheilujuomissa on elektrolyyttejä.

Vaikean vatsataudin aikana oksentaminen ja ripuli voivat vaikuttaa nestetasapainoon, jolloin voi olla tarpeen nauttia elektrolyyttejä. Niitä saa mm. apteekeista. Varsinkin pikkulapsille on syytä antaa veden mukana elektrolyyttejä, koska pikkuinen keho ja elimistö menettää nopeammin suuren osan nesteestä ja elektrolyyteistä. Elektrolyyttiseoksen voi tehdä myös itse.

Tee-se-itse elektrolyyttijuoma

 • 1 litra vettä
 • ½ tl suolaa
 • 3 rkl sokeria

Tai:

 • 1 litra sokeripitoista mehua
 • ½ tl suolaa

Valmistus

Sekoita ainekset, ravistele kunnolla – ja juo! Jos vatsatauti kestää muutamaa päivää pitempään, on syytä hankkia lääkinnällistä elektrolyyttiä, joka sisältää myös kaliumia.

7 Voiko elektrolyyteistä olla haittaa?


Kyllä voi, ellei elimistö niitä tarvitse. Elektrolyyttejä ei siis pidä nauttia ravintolisänä, ellei niille ole tiedossa todellista tarvetta.

Jos suunnittelee nauttivansa elektrolyyttejä jonkin suorituksen, esimerkiksi maratonin, aikana, on hyvä testata valitsemaansa tuotetta joitakin kertoja etukäteen, jotta tietää, kestääkö vatsa sen käytön. Pitkällä aikavälillä aivot ja sydän voivat kärsiä, jos elektrolyyttejä käyttää, vaikka niitä ei tarvitsisi.

Lähde: Asiantuntija: erikoislääkäri M. Dahl

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 11/2021.