Banaani on myös terveellinen

Banaani on melkein liian hyvää ollakseen terveellistä! Valmiiksi pakattu eväs sopii myös ruoanvalmistukseen. Banaani piristää nopeasti ja pitää pitkään kylläisenä! Go bananas!

Banaani

TIESITKÖ TÄTÄ? Sana banaani tulee arabian kielestä ja tarkoittaa sormea.

© Thomas Dahl

Banaanin syöminen kannattaa

Energiaa treeniin Banaanin voimalla jaksaa treenaata tehokkaasti, sillä sen sisältämät hiilihydraatit muuttuvat nopeasti energiaksi ja pitävät pitkään kylläisenä.

Vakautta verenkiertoon
Banaani sisältää magnesiumia ja kaliumia, jotka laskevat sykettä ja verenpainetta ja tasapainottavat näin verenkiertoa.

LUE MYÖS: Terveellinen mustikka – vinkkejä ja reseptejä

Tietoa banaanista

Jalostuksen tulos Kasvitieteellisen ryhmittelyn mukaan banaani kuuluu marjoihin. Alun perin hedelmälihassa ollut siemenrivi on jalostettu lähes kokonaan pois.
Lue myös: Mansikka – kesän makein marja

Luomua
Valitsemalla luomubanaaneja vältät kuoresta hedelmälihaan imeytyneet torjunta-aineet.

Banaani maistuu suomalaisille Tullin tietojen mukaan Suomeen tuotiin vuonna 2017 noin 110 miljoonaa kiloa ns. jälkiruokabanaaneja. Määrästä riittää 20 kiloa banaania jokaiselle suomalaiselle. Tropiikissa käytetään jauhobanaaneja perunan tapaan, Ugandassa ja Ruandassa jopa 250 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Hyviä makupareja banaanille

  • Eksoottiset mausteet ja makea banaani muodostavat hyvän makuparin. Banaanimurska sopii esimerkiksi intialaisten ruokien kanssa tarjottavaksi.
  • Suola ja rapeus sopivat pehmeän hedelmän makuun. Tarjoa suolapähkinöitä paistettujen banaanien kanssa.
  • Tumma suklaa on erinomainen kumppani miedolle banaanille.

Käytä banaania sokerin sijaan

Banaani toimii erityisen hyvin vaihtoehtona valkoiselle sokerille esimerkiksi letuissa ja leivonnaisissa, kuten kakuissa (kokeile kesäkurpitsa-banaanimuffineita) ja leivissä. Lämpimien ruokien ja leivonnaisten lisäksi banaani toimii hyvin myös pakastettuna. Laita banaani pakastimeen, anna jäätyä ja murskaa jäätynyt banaani tehosekoittimessa, niin voit nauttia terveellistä pehmistä.

Lue myös: Terveellisen ja helpon banaanileivän resepti ja Terveelliset banaaniletut

Kuinka paljon banaanissa on energiaa?

Banaani on hyvä valinta, kun tarvitset liikkeellä ollessasi nopeasti energiaa ja täyttävää välipalaa. Banaani sisältää 95 kilokaloria 100 grammaa kohti, mikä on varsin maltillinen luku näin hyvin täyttävälle ruoka-ainekselle.