Terveellinen banaanikakku ja suklaaganache

1 tuntia
236 kcal

Säästät lähes puolet tavallisen suklaakuorrutetun banaanikakun kaloreista. Resepti on lisäksi superhelppo ja lopputulos taivaallinen!

banaanikakku ja suklaaganache

PIDÄTKÖ BANAANEISTA? Ihastut varmasti tähän banaanikakkuun, joka kuorrutetaan ihanalla suklaakreemillä.

© wichmann+bendtsen

Banaanikakku ja suklaaganache

Kokeile terveellisempää banaanikakkureseptiämme, joka ei sisällä valkoista sokeria ja voita vaan öljyä, rahkaa ja täysjyväjauhoja. Vähemmän kaloreita mutta enemmän makua.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kakku

  • 6 ylikypsää banaania
  • 4 huoneenlämpöistä munaa
  • 1 dl akaasiahunajaa
  • 4 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
  • 2 dl maustamatonta rahkaa
  • 100 g vehnäjauhoa
  • 100 g täysjyväspelttijauhoa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 2 tl kanelia
  • ½ tl merisuolaa

Suklaaganache:

  • 200 g tummaa suklaata
  • 200 ml vaahtoutuvaa soija­valmistetta tai kuohukermaa

Valmistus

  • Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  • Soseuta banaanit haarukalla. Sekoita joukkoon munat, hunaja, öljy ja rahka.
  • Sekoita keskenään vaniljajauhe, jauhot, sooda, kaneli ja merisuola. Lisää banaanisose tasaiseksi taikinaksi sekoittaen.
  • Kaada taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 20 cm) ja kypsennä uunissa noin 40 min.
  • Hienonna suklaa ja sulata se vesihauteessa. Vatkaa kerma sulatetun suklaan joukkoon niin, että koostumuksesta tulee täyteläisen pehmeä.
  • Anna kuorrutteen tekeytyä 5 minuuttia, ja levitä se sitten jäähtyneen suklaakakun päälle.

VINKKI
Voinko banaanikakun paistaa uunipannulla?
Kyllä voi. Jos uunipannu on suuri, kerro reseptin annos noin 4,5:llä. Jos se on pieni (n. 22 x 30 cm), kerro määrä kahdella.
Paistoaika voi muuttua hieman, joten muista tarkistaa välillä kakun kypsyys esimerkiksi puisella grillitikulla.

VINKKI
Mausta ganache halutessasi esimerkiksi mintulla, maapähkinävoilla tai lakritsijauheella.

VINKKI
Voit sekoittaa ganachen sauvasekoittimella, jos haluat varmasti sileän koostumuksen – mutta työnnä se suklaaseen vinossa, jottet vispaa mukaan lisää ilmaa.


Jos kaipaat hieman terveellisempää kakkureseptiä – ja kukapa ei kaipaisi, kunhan mausta ei tarvitse tinkiä – banaanikakku on loistava valinta.

Banaanit ovat makeita, joten jos kakku sisältää niitä runsaasti, niillä voi korvata hyvin kakkujen yhtä epäterveellistä ainesosaa, sokeria.

Tässä reseptissä sokeria ei ole vain vähennetty vaan se on jätetty kokonaan pois. Tämä banaanikakku saa makeutensa pelkästään banaaneista ja hunajasta.

Lue myös: Leivo terveellisemmin

Keltaiset terveyspommit

Banaanit ovat paitsi makeita myös terveellisiä. Niistä saa kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, sekä ravintokuitua ja hiilihydraatteja, jotka antavat energiaa.

KUNTO PLUSsan suklainen banaanikakku on vielä terveellisempi kuin tavalliset banaanikakut.

Tämä kakku sisältää esimerkiksi vähemmän kaloreita, siihen ei ole käytetty voita ja taikina sisältää myös täysjyväjauhoja. Tästä artikkelista voit lukea lisää terveellisiä vinkkejä, ja lisäksi saat inspiraatiota muihin herkullisiin banaanileivonnaisiin.

1 Terveellisempi banaanikakku


Kotitekoista banaanikakkua on helppo muokata pienillä muutoksilla.

MITÄ KYPSEMPIÄ – banaanit ovat, sitä makeampi kakusta tulee. Näin sokeria tarvitaan vähemmän tai sen voi jättää kokonaan pois.

Vähennä sokeria

Sokeri on monien kakkujen perusainesosa. Me olemme sen sijaan makeuttaneet kakun pienellä määrällä hunajaa ja tietysti banaaneilla.

Hyvä vinkki on käyttää erittäin kypsiä – mieluiten ruskeita – banaaneja, sillä ne ovat makeimpia.

Käytä öljyä

Banaanikakkuun tulee yleensä voita. Käyttämällä sen sijaan vähän öljyä, esimerkiksi rapsiöljyä, välttyy suurelta määrältä tyydyttynyttä rasvaa .

Lisää täysjyväjauhoja

Kakuissa ei yleensä ole runsaasti ravintokuitua. Vaihtamalla osan vehnäjauhoista täysjyväjauhoihin voit kuitenkin lisätä kuitupitoisuutta hieman.

Täysjyväjauhojen sijaan voi käyttää myös kaurahiutaleita.

Lue myös: Jauho-opas: Näin valitset oikean jauhon

Kuorruta terveellisemmin

Jos yrität vähentää kaloreita, voit jättää kuorrutuksen pois – etenkin perinteisen, tomusokeria sisältävän kaakaokuorrutuksen, joka on enimmäkseen nestemäistä sokeria. Toisaalta kuorrutus on se viimeinen silaus sekä maun että ulkonäön kannalta.
Tutustu terveellisiin kuorrutuksiin täällä:

  • SUKLAAKUORRUTE. Hieman kitkerä tumma suklaa sopii banaanikakkuun NIIN hyvin. Reseptissämme on käytetty levitettävää suklaaganachea, mutta myös pelkkä sulatettu tumma suklaa käy hyvin.
    Valitse suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 prosenttia, niin saat kaupan päälle runsaasti antioksidantteja.

  • RAHKAKUORRUTE. Jos etsit vähäkalorista kuorrutetta, kokeile kaakaorahkaa. Siinä kaakaon hieman kitkerä maku yhdistyy herkulliseen, kreemimäiseen koostumukseen. Nappaa resepti täältä.

  • PÄHKINÄT. Kourallinen hienonnettuja pähkinöitä suklaakuorrutuksen päällä on sekä herkullista että terveellistä ja myös näyttää hyvältä. Hasselpähkinät ja mantelit ovat parhaita, mutta jos haluat täydentää suklaan kitkeryyttä vastapainoksi kakun makeudelle, saksanpähkinät ovat myös hyvä valinta.
    Lisää suolaisuutta saa karkeaksi rouhituista maapähkinöistä.

LUE MYÖS: Maapähkinöiden hienontaminen

  • BANAANINVIIPALEET. Jos banaania ei mielestäsi koskaan voi olla liikaa, lisää kuorrutuksen päälle tuoreita banaaniviipaleita. Kakku on kuitenkin syötävä parin tunnin sisällä, muuten banaaniviipaleet muuttuvat ruskeiksi.

2 Miten banaanikakkua voi varioida?


Todennäköisesti et koskaan kyllästy banaanikakkureseptiimme.

Jos niin kuitenkin käy, erilaisilla täytteillä voit lisätä erilaisia makuja tai muunnella kakun koostumusta.

Tummaa suklaata ja manteleita

TUMMA SUKLAA ja mantelit ovat hyvä lisä kotitekoiseen banaanikakkuun.

6 erilaista lisätäytettä banaanikakkuun

  • Rouhittu tumma suklaa – tuo suklaan kitkeryyttä ja antaa purutuntumaa
  • Rouhitut mantelit tai pähkinät – tuovat makua ja pureskeltavaa
  • Raastettu kesäkurpitsa – tuo lisää kosteutta ja pitää kakun tuoreena pidempään.
  • Maapähkinävoi– tuo kakkuun maapähkinöiden ominaismakua.
  • Kookosjauho – miellyttävää kookoksen makua.
  • Kuivatut hedelmät kuutioina – lisäävät makeutta ja kuitua.

Lue myös: Tutustu ihaniin suklaaresepteihimme

3 Lisää banaanikakkureseptejä


Etkö saa tarpeeksesi banaanikakuista? Tutustu näihin 4 herkulliseen reseptiin.

Nainen käsissään banaanikakku, jossa on kaakaokreemiä ja banaaniviipaleita

Kaakaorahkalla ja suklaanpaloilla kuorrutettu banaanikakku

Herkullinen banaanikakku, jossa on tattarijauhoja ja kaakao-vanilja-rahkakuorrutus.

Resepti

Pala banaanikakkua ja viipaloituja mansikoita.

Gluteeniton ja sokeriton banaanikakku

Tämä banaanikakku saa makeutensa taateleista, ja vehnäjauho on korvattu kookosjauhoilla. Päälle sulatettua suklaata ja mansikoita.

Resepti

Banaanimuffini

Sokerittomat kesäkurpitsa-banaanimuffinit

Kurpitsaraaste tekee muffineista kosteita ja pehmeitä. Muffinit ovat myös sokerittomia ja gluteenittomia.

Resepti

Banaanipuustit

Banaani-aprikoosipuustit

Myönnettäköön, että tämä ei ole banaanikakku, mutta läheltä pitää. Onhan näiden muffinivuoissa leivottujen puustien täytteessä kuitenkin banaania.

Resepti

4 Kauanko banaanikakku kypsyy?


Uunit ovat erilaisia, joten paistoaika voi vaihdella hieman uunista toiseen.

Kun suositeltu paistoaika lähestyy, voit tarkistaa kakun kypsyyden puisella tikulla. Työnnä se banaanikakkuun paksuimmasta kohdasta. Jos taikina tarttuu tikkuun, kakkua on paistettava vielä jonkin aikaa.

Jos banaanikakku ei ole vielä kypsä mutta sen pinta tummuu, voit peittää sen foliolla loppupaiston ajaksi.

5 Voiko banaanikakun leipoa päivää aikaisemmin?


Kakun voi hyvin paistaa edellisenä päivänä.

Kääri banaanikakku hyvin esimerkiksi pariin pakastepussiin tai pane se ilmatiiviiseen astiaan jäähdytettyäsi sen ensin uuniritilällä, mutta älä pane sitä jääkaappiin.

Kuorruta banaanikakku – olipa kuorrute sitten suklaaganacheamme tai sulatettua suklaata – vasta samana päivänä, kun kakku syödään.

Lue myös: Eikö sinulla ole keittiövaakaa? Näin muunnat grammat desilitroiksi

6 Kauanko banaanikakku säilyy?


Huoneenlämmössä kakku säilyy yleensä noin 3 päivää.

Jos banaanikakku on kuorrutettu reseptimme mukaan suklaaganachella, se on säilytettävä jääkaapissa, jossa se säilyy noin 2 päivää. Ilman ganachea kakku säilyy pidempään.

7 Voiko banaanikakun pakastaa?


Toki. Varmista, että banaanikakku on täysin jäähtynyt, ja pakkaa se sitten huolellisesti pariin pakastepussiin.

Pakasta kakku ilman kuorrutetta, ja kuorruta kakku vasta, kun olet sulattanut kakun.

Lue myös: Näin kauan ruoka säilyy pakkasessa

8 Miten banaanikakku eroaa banaanileivästä?


Vastaus piilee nimissä. Molemmissa on banaania, mutta banaanileipä on makea leipä, banaanikakku puolestaan oikea kakku.

Vasta paistettu banaanileipä leipävuoassa

BANAANILEIPÄ on makeaa, mutta nimensä mukaisesti se on enemmän leipä kuin kakku. Niinpä se sisältää yleensä myös vähemmän kaloreita.

© wichmann+bendtsen

Banaanileipä

Banaanileipään ei yleensä lisätä sokeria, mutta se maistuu silti makealta sisältämisensä banaanien vuoksi.

Leipää voi syödä sellaisenaan, margariinin tai voin kanssa tai esimerkiksi maapähkinävoin tai terveellisen kotitekoisen pähkinä-suklaalevitteen kanssa. Siivu banaanileipää maistuu myös lapsille esimerkiksi retkieväänä.

Banaanikakku

Perinteinen banaanikakku sisältää sekä voita että sokeria, kuten kakut yleensä.

KUNTO PLUSsan ohje on kuitenkin hieman erilainen. Lisätäksemme kakun terveellisyyttä olemme käyttäneet (hieman) hunajaa sokerin sijaan sekä (hieman) öljyä voin sijaan.

Usein banaanikakun päällä on jonkinlainen suklaakuorrutus, ja myös taikina voi sisältää suklaan paloja.

9 Kaksi maukasta banaanileipäreseptiä


Jollet suuremmin pidä kakuista tai haluat kokeilla jotain uutta, ehkä banaanileipä on sinun juttusi. Tutustu näihin kahteen banaanileipäreseptiin.

Banaanileipä

Maailman helpoin banaanileipä

Kaurahiutaleista valmistettava banaanileipämme sopii loistavasti välipalaksi, treenin jälkeen tai vaikka retkievääksi tai pikalounaaksi.

Resepti löytyy täältä

Marjoja sisältävä banaanileipä

Siemeniä ja marjoja sisältävä banaanileipä

Oletko marjojen ystävä? Kokeile tätä banaanileipää, joka sisältää runsaasti marjoja ja siemeniä.

Resepti löytyy täältä

Kaksi suklaakuorrutetta banaanikakulle

Ylellinen suklaakuorrutus viitseliäälle

Jos ehdit ja viitsit, voit pursottaa suklaakreemin tai ganachen kakun päälle pieniksi ruusukkeiksi. Varmista ensin, että kakku on jäähtynyt.

Tee näin:

  • Kaada kuorrute pursotinpussiin, jossa on ranskalainen tähtitylla (suuosa). Pursota kuorrutetta kakun päälle pieniksi ruusukkeiksi vieri viereen kakun päälle.
  • Tee ensin muutama koepursotus esimerkiksi lautaselle.

Nopea suklaakuorrutus kiireiselle

Jos aika tai viitseliäisyys ei riitä suklaakuorrutteen pursottamiseen, tässä on helpompi ja nopeampi vaihtoehto.

Tee näin:

  • Asettele valmiita tummia suklaakuorrutelevyjä lämpimän – ei kuuman – banaanikakun päälle. Anna suklaan sulaa itsestään.
  • Ripottele päälle esimerkiksi hienonnettuja manteleita ennen kuin suklaa kovettuu. Ne peittävät suklaan mahdolliset epätasaisuudet.

Lue myös: Mantelit sopivat mainiosti painonpudottajille