Maapähkinävoi eli peanut butter
Poimi talteen maailman helpoimman maapähkinävoin ohje ja tutustu käyttövinkkeihin. Maapähkinävoi sopii salaatinkastikkeeseen, wokkikastikkeeseen, dipiksi ja leivontaan.
Poimi talteen maailman helpoimman maapähkinävoin ohje ja tutustu käyttövinkkeihin. Maapähkinävoi sopii salaatinkastikkeeseen, wokkikastikkeeseen, dipiksi ja leivontaan.
Se on tahmeaa, terveellistä ja aiheuttaa riippuvuutta. Ja sitä on superhelppo tehdä itse. Tässä on maailman helpoin resepti kotitekoisen maapähkinävoin valmistukseen. Lisäksi annamme paljon vinkkejä siitä, miten sitä voi käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruokalajeissa – sekä tietoj maapähkinävoin terveellisyydestä ja säilyvyydestä.
VINKKI: Jos pidät karkeasta pähkinävoista, rouhi kourallinen pähkinöitä ja sekoita rouhe valmiiseen, sileään tahnaan.
Jenkkikeittiöstä löytyy harvemmin terveellisiä inspiraation lähteitä, mutta amerikkalaisten peanut butter -innostus kelpaa esimerkiksi meillekin. Ja nyt puhutaan oikein tosirakkaudesta: jokainen yhdysvaltalainen syö 1,5 kiloa tahmeaa, vaaleanruskeaa pähkinätahnaa vuodessa, kun eurooppalaisilla kuluu teelusikallinen. National Peanut Board on amerikkalaisten maapähkinäviljelijöiden yhdistys, jonka tunnuslause "Life is nuts, but self-care is peanuts", mikä kääntyy suunnilleen: "elämä on hullua, mutta kaiken kaaoksen keskellä itsestään huolehtiminen on helppoa". Yhdistyksen mielestä itsehoito sujuu tietysti maapähkinöillä.
Yhdysvallat on ruokkinut ikonisilla BP&J-voileivillä jo monta sukupolvea. Jokainen nuori ehtii syödä ainakin 1 500 peanut butter-jellyvoileipää ennen kuin hän pääsee meidän lukiotamme vastaavasta high schoolista. Tätä klassikkoa voi toki kokeilla, mutta tavaksi sitä ei kannata ottaa.
Maapähkinävoille kannattaa keksiä parempaa käyttöä kuin jättimäisen hilloleivän täytteenä. Jokainen lusikallinen maapähkinävoita sisältää runsaasti terveellistä rasvaa, täyttävää proteiinia ja ravintokuitua sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Se on samalla myös ekologista, sillä maapähkinävoin ilmastovaikutus on vähäinen verrattuna erityisesti lihaisiin leivänpäällisiin.
Maapähkinävoin valmistuksessa tarvitaan hyvän tehosekoittimen lisäksi kärsivällisyyttä. Kestää muutaman minuutin ennen kuin öljy alkaa irrota pähkinöistä ja tahna muodostua.
540 grammasta maapähkinöitä syntyy 340 gramman tölkki maapähkinävoita— Lähde: National Peanut Board
Maapähkinävoilla on monia käyttötarkoituksia terveellisessä keittiössä, esimerkiksi leivän päällä maksamakkaran tai metvustin sijaan. Maapähkinävoi on niille erittäin terveellinen vaihtoehto.
Maapähkinävoi on superherkullista kastikkeissa ja dipeissä. Ja jos tunnet makeanhimoa, pähkinätahna sopii kakkuihin, kekseihin ja taatelipalloihin.
Täältä löydät runsaasti inspiraatiota. Olemme valmiit melkein lyömään vetoa, että sinusta tulee yksi niistä eurooppalaisista, jotka jatkossa käyttävät enemmän maapähkinävoita.
Maapähkinävoi sopii kylmiin ja lämpimiin kastikkeisiin ja dippiin.
Jollet ole vielä kokeillut maapähkinävoita leivonnaisissa, taatelipalloissa ja smoothiessa, lisää ohjeita löydät täältä.
Lyhyesti sanottuna kyllä. Peanut butter eli maapähkinävoi tehdään kuorituista, paahdetuista ja suolatuista maapähkinöistä. Vaikka maapähkinät eivät tarkkaan ottaen ole pähkinöitä vaan palkokasvin siemeniä, niillä on samanlaisia terveyshyötyjä kuin pähkinöillä ja ne luetaan yleensä elintarvikkeissa samaan ryhmään varsinaisten pähkinöiden kanssa. Suolatuissa maapähkinöissä on paljon kaliumia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja ja proteiinia sekä ravintokuitua, joten ne täyttävät hyvin.
Toisaalta pähkinöihin syntyy paahdettaessa akryyliamidia, ja niissä käytetään myös runsaasti suolaa. Akryyliamidi on paistettaessa tai paahdettaessa syntyvää myrkyllistä ainetta, joka saattaa lisätä syöpäriskiä. Lisäksi suolapähkinät paahdetaan usein öljyssä, mikä ei ole hyväksi verenkiertoelimistölle. Valmistamalla peanut butteria itse voi vaikuttaa sen terveellisyyteen.
Lue myös: Ovatko maapähkinät terveellisiä?
Melkein. Useimmat valmiit maapähkinävoit sisältävät suolaa. Sellaisen sijaan kannattaa syödä suolaamattomia maapähkinöitä. Maapähkinävoit voivaat sisältää myös paljon muuta kuin maapähkinöitä ja suolaa.
Niihin on voitu lisätä esimeriksi sokeria, ruokosokeria, auringonkukkaöljyä tai palmuöljyä, mikä heikentää niiden terveellisyyttä. On siis hyvä kurkata ainesosaluetteloa ennen kuin nappaat maapähkinävoipurkin ostoskärryysi.
Poimi ostoskärryyn tuote, joka sisältää mahdollisimman paljon maapähkinää. Lue tuoteseloste ja valitse tuote jossa on 99 % maapähkinöitä ja mahdollisimman vähän suolaa, eikä mitään muuta. Maapähkinävoihin ei kuulu lisätä sokeria eikä auringonkukka- tai palmuöljyä.
Sydänliiton mukaan sopiva annos on noin 30 g pähkinöitä päivässä. Se vastaa noin 3 tl maapähkinävoita.
Suositus koskee suolaamattomia pähkinöitä, joten jos käytät päivittäisen pähkinäkiintiön maapähkinävoissa, on hyvä idea vähentää suolan käyttöä muis sa yhteyksissä.
Kumpi kuormittaa luontoa enemmän, peanut butter vai hummus? Ilmastovisa testaa tietosi.
Maapähkinöiden korkean rasvapitoisuuden maapähkinävoi sijoittuu kaloriasteikon raskaaseen päähän. 100 grammassa maapähkinävoita on noin 625 kcal. 100 grammassa voita on yli 700 kcal ja 25 % rasvaa sisältävässä tuorejuustossa noin 250 kcal.
Kaupan maapähkinävoi säilyy avattuna 2–3 kuukautta. Pidempään säilytettäessä rasva helposti eltaantuu ja tahnan maku muuttuu. Ota tahnaa aina puhtaalla lusikalla tai veitsellä ja sulje tölkin kansi huolellisesti käyttökertojen välillä. Jääkaappisäilytys jatkaa käyttöikää, mutta jääkaapissa rakenne jähmettyy.
Tölkitä itse tehty maapähkinävoi puhtaaseen, kiehuvalla vedellä huuhdeltuun tölkkiin. Se ei silti säily niin kauan kuin teollinen tuote.
Kunto Plus 14/23