Maapähkinävoi eli peanut butter

10 minuuttia
103 kcal

Poimi talteen maailman helpoimman maapähkinävoin ohje ja tutustu käyttövinkkeihin. Maapähkinävoi sopii salaatinkastikkeeseen, wokkikastikkeeseen, dipiksi ja leivontaan.

Itse tehtyä maapähkinävoita

MAAPÄHKINÄVOI – helpompaa kuin luulet. Tehokas blenderi tai monitoimikone jauhaa maapähkinät maapähkinävoiksi 10 minuutissa.

Kotitekoinen maapähkinävoi

Se on tahmeaa, terveellistä ja aiheuttaa riippuvuutta. Ja sitä on superhelppo tehdä itse. Tässä on maailman helpoin resepti kotitekoisen maapähkinävoin valmistukseen. Lisäksi annamme paljon vinkkejä siitä, miten sitä voi käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruokalajeissa – sekä tietoj maapähkinävoin terveellisyydestä ja säilyvyydestä.

10 minuuttia
103 kcal
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 suuri tölkki

  • 1000 g kuivapaahdettuja tai paahtamattomia maapähkinöitä, jotka pitää ennen jauhamista kevyesti paahtaa

Valmistus

  • Kaada pähkinät tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja jauha 5–7 minuuttia kunnes muodostuu tasainen tahna. Mitä kauemmin sekoitat, sitä enemmän pähkinöistä irtoaa öljyä ja sitä pehmeämpää tahnasta tulee. Pidä sekoittamisessa tiheästi taukoja, ettei koneen moottori ylikuumene.
  • Kaavi maapähkinävoi puhtaaseen, tiiviisti sulkeutuvaan tölkkiin ja säilytä valmis tahna huoneenlämmössä.

VINKKI: Jos pidät karkeasta pähkinävoista, rouhi kourallinen pähkinöitä ja sekoita rouhe valmiiseen, sileään tahnaan.


Vinkkejä, faktoja ja reseptejä


Jenkkikeittiöstä löytyy harvemmin terveellisiä inspiraation lähteitä, mutta amerikkalaisten peanut butter -innostus kelpaa esimerkiksi meillekin. Ja nyt puhutaan oikein tosirakkaudesta: jokainen yhdysvaltalainen syö 1,5 kiloa tahmeaa, vaaleanruskeaa pähkinätahnaa vuodessa, kun eurooppalaisilla kuluu teelusikallinen. National Peanut Board on amerikkalaisten maapähkinäviljelijöiden yhdistys, jonka tunnuslause "Life is nuts, but self-care is peanuts", mikä kääntyy suunnilleen: "elämä on hullua, mutta kaiken kaaoksen keskellä itsestään huolehtiminen on helppoa". Yhdistyksen mielestä itsehoito sujuu tietysti maapähkinöillä.

Yhdysvallat on ruokkinut ikonisilla BP&J-voileivillä jo monta sukupolvea. Jokainen nuori ehtii syödä ainakin 1 500 peanut butter-jellyvoileipää ennen kuin hän pääsee meidän lukiotamme vastaavasta high schoolista. Tätä klassikkoa voi toki kokeilla, mutta tavaksi sitä ei kannata ottaa.

Maapähkinävoille kannattaa keksiä parempaa käyttöä kuin jättimäisen hilloleivän täytteenä. Jokainen lusikallinen maapähkinävoita sisältää runsaasti terveellistä rasvaa, täyttävää proteiinia ja ravintokuitua sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Se on samalla myös ekologista, sillä maapähkinävoin ilmastovaikutus on vähäinen verrattuna erityisesti lihaisiin leivänpäällisiin.

1 Miten maapähkinävoita tehdään?


Maapähkinävoin valmistuksessa tarvitaan hyvän tehosekoittimen lisäksi kärsivällisyyttä. Kestää muutaman minuutin ennen kuin öljy alkaa irrota pähkinöistä ja tahna muodostua.

Illustration

Valmistus

  • Kaada pähkinät tehosekoittimeen. Sekoittimen työtä voi helpottaa murskaamalla pähkinöitä hieman ennen jauhamista.
  • Sekoita 7–8 minuuttia. Pidä taukoa välillä ettei koneen moottori kuumene liikaa. Kaavi tauon aikana reunoille kiivennyt pähkinämassa takaisin kulhon pohjalle.
  • Lisää tilkka öljyä, jos tuntuu että tehosekoitin ei selviä tehtävästään. Ohjaa öljy sinne minne tarvitaan, eli sekoitusterään lorauttamalla se esimerkiksi lusikan pesää vasten – tietenkin silloin kun kone on sammuksissa.

VINKKI: Paahda pähkinät hellävaraisesti kuumalla, kuivalla pannulla ennen jauhamista niin öljy irtoaa helpommin.

VINKKI: Ohut kerros öljyä pinnalla estää maapähkinävoin kuivumisen.

MAKUJA MAAPÄHKINÄVOIHIN

Käytä mielikuvitustasi maapähkinävoin maustamisessa, mutta muista lisätä tahnan joukkoon vain hyvin säilyviä aineksia.

  • Suolaiseen keittiöön sopii chili. Ripauksella hunajaa ja raastetulla inkiväärillä tai valkosipulilla maustettu tahna vie maut Thaimaahan ja muuhun Aasiaan.
  • Makeisiin herkkuihin kuten leivonnaisiin maapähkinävoi kelpuuttaa kaverikseen kanelia, vaniljaa, kookosta, hunajaa tai rouhittua suklaata.
Keittiövälineitä maapähkinävoin valmistukseen

Mitä maapähkinävoin valmistukseen tarvitaan?

Nämä 3 tarvitaan maapähkinävoin valmistukseen

  • Voimakas tehosekoitin tai monitoimikone jauhaa pähkinät vähintään 1000 W teholla, pienempi moottori ei kestä, vaan kärähtää.
  • Nuolija palauttaa keskeneräisen massan kulhon seinältä takaisin jauhavan terän ulottuville ja kaapii talteen viimeisenkin nokareen valmista tahnaa.
  • Patentti tai twist off-kansi sulkee tölkin tiiviisti.
540 grammasta maapähkinöitä syntyy 340 gramman tölkki maapähkinävoita
— Lähde: National Peanut Board

2 Miten maapähkinävoita käytetään?


Maapähkinävoilla on monia käyttötarkoituksia terveellisessä keittiössä, esimerkiksi leivän päällä maksamakkaran tai metvustin sijaan. Maapähkinävoi on niille erittäin terveellinen vaihtoehto.

Maapähkinävoi on superherkullista kastikkeissa ja dipeissä. Ja jos tunnet makeanhimoa, pähkinätahna sopii kakkuihin, kekseihin ja taatelipalloihin.

Täältä löydät runsaasti inspiraatiota. Olemme valmiit melkein lyömään vetoa, että sinusta tulee yksi niistä eurooppalaisista, jotka jatkossa käyttävät enemmän maapähkinävoita.

3 6 reseptiä, joissa on käytetty maapähkinävoita


Maapähkinävoi sopii kylmiin ja lämpimiin kastikkeisiin ja dippiin.

Kanavartaat ja kastiketta

Maapähkinävoikastike (helppo)

Jos pidät maapähkinöistä, pidät myös maapähkinävoikastikkeesta. Se sopii erinomaisesti broilerin, esimerkiksi kanavartaiden, kaalin ja aasialaisten ruokien kanssa, ja on todella helppo tehdä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 4 rkl maapähkinävoita
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1½ rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 limetin mehu
  • vettä

Valmistus

  • Sekoita muut ainekset paitsi vesi.
  • Lisää vettä vähän kerrallaan kunnes kastike on sopivan paksua.
  • Tarkasta maku.

Maapähkinävoikastike resepteissä

Lautasella aasialaista kaalisalaattia
© wichmann+bendtsen

Aasialainen broileri-kaalisalaatti maapähkinävoikastikkeella

Tee makumatka Aasiaan ja valmista herkullinen ja täyttävä broilerisalaatti maapähkinäkastikkeella. Tämä salaatti pitää pitkään kylläisenä.

Resepti löytyy täältä

Tofurulllia ja maapähkinäkastiketta
© wichmann+bendtsen

Tofu-kasvisrullat ja maapähkinäkastike

Kokeile maukkaita tofu-kasvisrullia riisipaperiin tehtyinä. Lopputulos vie lihansyöjän ja fleksaajankin kielen mennessään!

Resepti löytyy täältä

Maapähkinävoikastike, punaista currya ja kookosmaitoa – sopii mainiosti wokkiin

Maapähkinävoikastike wokkiruuissa

Maapähkinän maku sopii erinomaisesti aasialaisen keittiön herkkuihin. Viimeistele valmis wokki maapähkinöillä ja lisää maapähkinävoita kastikkeeseen. Broileri-kasviswokissa indonesialainen satay-maapähkinäkastike on ihan parhaimmillaan.

Valmistusaineet:

Valmistus:

  • Sekoita maapähkinävoi pieneen määrään kookosmaitoa.
  • Sekoita currypasta, öljy, valkosipulimurska ja raastettu inkivääri.
  • Paloittele broileri ja ruskista palat wokkipannulla joka puolelta.
  • Lisää suikaloidut kasvikset ja kuullota 1–2 minuuttia.
  • Kaada maapähkinävoi-kookosmaitoseos, loppu kookosmaito ja soija pannulle.
  • Kuumenna wokki, mausta limettimehulla ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Maapähkinävoi dippikastikkeena

Maapähkinävoi on yksi innokkaan dippaajan suosikeista. Broilerilla tai katkaravuilla ja kasviksilla täytetyt riisipaperiset kesärullat samoin kuin napostelukasvikset nauttivat maapähkinöiden mausta. Ja paitsi maapähkinän maku, myös tahnan silkkisen pehmeä ja täyteläinen rakenne sopii hyvin kevyiden kasvisten pariksi. Ohenna tahna tarvittaessa vedellä ja lisää chilirouhetta, jos kaipaat lisää potkua.

Dippaa ensin porkkanasuikaleita, varsiselleriä ja punaista paprikaa ja kokeile sitten myös muita kasviksia.

VINKKI: Helpointa on dipata suikaloidut kasvikset suoraan maapähkinävoihin.

kevätkääryleitä ja kasviksia
© wichmann+bendtsen

Vietnamilaiset katkarapu-kasvisrullat dipataan maapähkinäkastikkeeseen.

Kevätkääryleet ovat sekä helppoja että terveellisiä, ja ne valmistuvat 20 minuutissa.

Resepti löytyy täältä

Marinoidut kalkkunavartaat, kaalisalaattia ja maapähkinävoidippi
© wichmann+bendtsen

Kalkkunavartaat, kaalisalaattia ja maapähkinäkastiketta

Maustaminen tuo kalkkunavartaisiin herkullista makua, ja lisäkkeetkin vievät kielen mennessään. Vartaat valmistuvat myös grillissä.

Resepti löytyy täältä

4 7 makeaa maapähkinävoita sisältävää ohjetta


Jollet ole vielä kokeillut maapähkinävoita leivonnaisissa, taatelipalloissa ja smoothiessa, lisää ohjeita löydät täältä.

Taatelipallot ja muut herkkupalat

Taatelipallot ja muut pikkuherkut eivät ole mitään kevyttuotteita, mutta ainakin tiedät täsmälleen mitä suuhusi pistät. Ja mitä et pistä, nimittäin säilöntä- ja väriaineita. Jauha taatelit, maapähkinät ja maapähkinävoi tasaiseksi tahnaksi, pyöritä palloiksi, pane pakastimeen kunnes ne kovettuvat ja kasta sitten sulaan suklaaseen. Pyöritä maapähkinärouheessa.

maapähkinävoikonvehteja
© wichmann+bendtsen

Taatelikuulat, joissa on maapähkinävoita ja suklaakuorrutus

Maapähkinävoin ja tumman suklaan liitto on todellakin taivaassa solmittu – nämä viettelevän herkulliset konvehdit vievät kielen mennessään.

Resepti löytyy täältä

Snickerskuulat
© Skovdal Nordic

Taatelikuulissa on maapähkinävoita, rouhittua maapähkinää ja suklaakuorrutus

Näissä on jotain tuttua, ja hyvää on! Nämä kuulat maistuvat hieman Snickersiltä, ja niihin on ripoteltu hieman hienonnettuja maapähkinöitä.

Resepti löytyy täältä

Myslipatukat

Myslipatukka yhdessä hedelmän kanssa on hyvä välipala. Kaupasta saa vaikka minkälaisia patukoita, mutta omatekoiset ovat vain NIIN paljon parempia. Maapähkinävoi ja -rouhe antavat makua ja väriä patukoihin ja pitävät pitkään kylläisenä.

Kotitekoinen FODMAP-myslipatukka
© Betina Hastoft

Kotitekoiset myslipatukat: maapähkinävoita, pähkinöitä ja suklaata

Kun valmistaa myslipatukat itse, tietää tarkalleen, mitä niissä on, ja voi aina tarvittaessa ottaa yhden mukaan…

Resepti löytyy täältä

Leivonnaiset

Maapähkinävoin suola on hyvä kontrasti leivonnaisten makeudelle. Käytä tahnaa itse taikinaan tai tee kuorrute yksinkertaisesti sekoittamalla maapähkinävoin joukkoon vettä vähän kerrallaan kunnes tahna on sopivan paksua levitettäväksi. Rouhi päälle maapähkinöitä.

Browniet ja maapähkinärouhetta vadilla.
© wichmann+bendtsen

Maapähkinäsuklaa-browniet

Kokeile taatelitaikinasta leivottua, maapähkinävoilla päällystettyä brownieta. Ohje on helppo ja maku herkullinen.

Resepti löytyy täältä

Smoothiet

Lusikallinen maapähkinävoita antaa smoothieen makua, lisää hyvää rasvaa ja auttaa pysymään pitempään kylläisenä.

© wichmann+bendtsen

Smoothie jossa on banaania, punajuurta, kaakaota ja maapähkinävoita

Elimistö tarvitsee rankasta treenistä palautumiseen sopivaa polttoainetta. Tämä smoothie on paikallaan lihastreenin jälkeen.

Resepti löytyy täältä

Lettusiirappi

Sekoita maapähkinävoista, jjuoksevasta hunajasta, limettimehusta ja vedestä pirteä kastike lettukesteihin. Pilko kaveriksi hedelmiä.

proteiinipannukakut ja vihreitä lisukkeita
© wichmann+bendtsen

Proteiiniletut, napostelukasviksia ja maapähkinävoidippi

Lettuihin ei koskaan kyllästy! Amerikkalaistyyppiset kuohkeat letut maistuvat aamiaisena, välipalana, jälkiruokana ja treenin jälkeen.

Resepti löytyy täältä

Maapähkinäfudge

Joulunamusia voi valmistaa helposti itsekin.

Maapähkinävoi fudge toffee
© wichmann+bendtsen

Pehmeä maapähkinävoilta maistuva toffee

Suussasulavan makoisat maapähkinäfudget sopivat hyvin myös joulunajan herkutteluun, ja ne on helppo valmistaa kotikeittiössä.

Resepti löytyy täältä

Cookies

Cookiet eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon, mutta joskus niillä pitää saada herkutella. Itse tehdyt cookiet ovat varma hitti.

Useimmissa ohjeissa on rouhittua pähkinää ja suklaata, mutta kokeile myös sekoittaa 3–4 ruokalusikallista maapäkinävoita taikinan joukkoon. Maapähkinärouhe sopii cookieihin siinä kuin muutkin pähkinät.

maistuu myös suklaalla ja marjoilla paranneltuna.
© iStock

Jäätelö

Suolaiset maapähkinät maistuvat myös jäätelön kanssa. Säästä kaloreissa ja tee jäisistä banaaneista nice cream. Sekoita kastike maapähkinävoista, juoksevasta hunajasta, limettimehusta ja vedestä ja valuta jäätelöannoksen päälle.

Ekstrajuhlava annos syntyy kun raidoitat sen vielä sulatetulla suklaalla. Onpas hyvää!

Maapähkinävoi sopii myös leiville

Maapähkinävoi sopii ruisleivän, vaalean leivän, banaanileivän, näkkärin ja riisikakkujen päälle. Ohuet omenasiivut ja ripaus kanelia viimeistelevät makunautinnon.

Maapähkinävoi sopii erinomaisesti eväsvoileipien väliin, sillä se ei vaadi kylmäsäilytystä.

Lisäämällä leivälle vielä viipaloidun banaanin saat enemmän energiaa.

Puuroa ja maapähkinävoita

KOKEILE MYÖS PUUROON

Maapähkinävoi sopii niin puuron joukkoon kuin hillosilmän tilalle puuron päälle. Se on nopea ja hyvä aamiainen – tai iltapala kiireisen päivän päätteeksi

Ainesosat:
Yhteen puuroannokseen sopiva määrä on:

  • 1 dl puurohiutaleita
  • 2,5 dl vettä
  • 1 rkl maapähkinävoita

Valmistus:

  • Mikrossa tai kattilassa tavalliseen tapaan
  • Sekoita valmiin puuron joukkoon maapähkinävoita
  • Lisää puuron päälle marjoja tai banaaniviipaleita

Lue myös: Kaurapuuro on maailman terveellisintä pikaruokaa

5 Onko maapähkinävoi terveysruokaa?


Lyhyesti sanottuna kyllä. Peanut butter eli maapähkinävoi tehdään kuorituista, paahdetuista ja suolatuista maapähkinöistä. Vaikka maapähkinät eivät tarkkaan ottaen ole pähkinöitä vaan palkokasvin siemeniä, niillä on samanlaisia terveyshyötyjä kuin pähkinöillä ja ne luetaan yleensä elintarvikkeissa samaan ryhmään varsinaisten pähkinöiden kanssa. Suolatuissa maapähkinöissä on paljon kaliumia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja ja proteiinia sekä ravintokuitua, joten ne täyttävät hyvin.

Toisaalta pähkinöihin syntyy paahdettaessa akryyliamidia, ja niissä käytetään myös runsaasti suolaa. Akryyliamidi on paistettaessa tai paahdettaessa syntyvää myrkyllistä ainetta, joka saattaa lisätä syöpäriskiä. Lisäksi suolapähkinät paahdetaan usein öljyssä, mikä ei ole hyväksi verenkiertoelimistölle. Valmistamalla peanut butteria itse voi vaikuttaa sen terveellisyyteen.

Lue myös: Ovatko maapähkinät terveellisiä?

6 Onko maapähkinävoi yhtä terveellistä kuin maapähkinät?


Melkein. Useimmat valmiit maapähkinävoit sisältävät suolaa. Sellaisen sijaan kannattaa syödä suolaamattomia maapähkinöitä. Maapähkinävoit voivaat sisältää myös paljon muuta kuin maapähkinöitä ja suolaa.

Niihin on voitu lisätä esimeriksi sokeria, ruokosokeria, auringonkukkaöljyä tai palmuöljyä, mikä heikentää niiden terveellisyyttä. On siis hyvä kurkata ainesosaluetteloa ennen kuin nappaat maapähkinävoipurkin ostoskärryysi.

7 Millainen maapähkinävoi on hyvä valinta?


Poimi ostoskärryyn tuote, joka sisältää mahdollisimman paljon maapähkinää. Lue tuoteseloste ja valitse tuote jossa on 99 % maapähkinöitä ja mahdollisimman vähän suolaa, eikä mitään muuta. Maapähkinävoihin ei kuulu lisätä sokeria eikä auringonkukka- tai palmuöljyä.

Creamy vs. Crunchy

CREAMY VS. CRUNCHY – ”Creamy”-maapähkinävoissa pähkinät on jauhettu hienoksi ja tasaiseksi massaksi – ”crunchyssa” maapähkinärouhe on karkeampaa.

© iStock

Maapähkinävoita on kahdenlaista. Sileässä smoothissa eli creamyssä pähkinät on jauhettu täysin sileäksi, silkkisen pehmeäksi tahnaksi. Karkea eli crunchy sisältää joko lopuksi lisättyä maapähkinärouhetta tai sitten tahnaa ei ole jauhettu niin pitkään. Anna mieleisen suutuntuman ratkaista valintasi, sillä ravintoarvoon rakenne ei merkittävästi vaikuta. Molempia vaihtoehtoja löytyy myös luomuna.

8 Paljonko maapähkinävoita voi syödä?


Sydänliiton mukaan sopiva annos on noin 30 g pähkinöitä päivässä. Se vastaa noin 3 tl maapähkinävoita.

Suositus koskee suolaamattomia pähkinöitä, joten jos käytät päivittäisen pähkinäkiintiön maapähkinävoissa, on hyvä idea vähentää suolan käyttöä muis sa yhteyksissä.

Kumpi kuormittaa luontoa enemmän, peanut butter vai hummus? Ilmastovisa testaa tietosi.

9 Paljonko maapähkinävoissa on kaloreita?


Maapähkinöiden korkean rasvapitoisuuden maapähkinävoi sijoittuu kaloriasteikon raskaaseen päähän. 100 grammassa maapähkinävoita on noin 625 kcal. 100 grammassa voita on yli 700 kcal ja 25 % rasvaa sisältävässä tuorejuustossa noin 250 kcal.

Maapähkinävoileipä – terveellistä mutta paljon kaloreita

MAAPÄHKINÄVOI KALORIT Jos haluat välttää kilojen kertymistä, herkullista maapähkinävoita kannattaa nauttia kohtuudella.

© iStock

10 Kauanko maapähkinävoi säilyy?


Kaupan maapähkinävoi säilyy avattuna 2–3 kuukautta. Pidempään säilytettäessä rasva helposti eltaantuu ja tahnan maku muuttuu. Ota tahnaa aina puhtaalla lusikalla tai veitsellä ja sulje tölkin kansi huolellisesti käyttökertojen välillä. Jääkaappisäilytys jatkaa käyttöikää, mutta jääkaapissa rakenne jähmettyy.

Tölkitä itse tehty maapähkinävoi puhtaaseen, kiehuvalla vedellä huuhdeltuun tölkkiin. Se ei silti säily niin kauan kuin teollinen tuote.

Kunto Plus 14/23