Kasvisruokaa, kasvimaitoja, vegaanijuustoa, tekonahkaa, tekoturkiksia, vegaanista viiniä, vegaanista kosmetiikkaa... Vegaaniset tuotteet valtaavat alaa. Mutta oletko vähän epävarma siitä, mikä ero on vegaanilla ja kasvissyöjällä? Täältä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Lisäksi saat parhaat vegaaniset ruokaohjeemme.
Kysymyksiä ja vastauksia veganismista
Vegaani käyttää vain kasvisperäistä ravintoa. Vegaani ei käytä:
- lihaa
- kalaa
- maitotuotteita
- munia
- hunajaa
- äyriäisiä
- liivatetta
- eläinperäisiä lisäaineita
Monet vegaanit eivät myöskään käytä mitään eläimistä valmistettuja tuotteita tai eläimiä hyödyntäviä palveluita:
- nahkaa
- villaa
- silkkiä
- maitopohjaista kaseiinia sisältävästä kumista valmistettuja kondomeja
- eläimillä testattuja tuotteita
- turkiksia
- sirkusesityksiä, joissa esiintyy (villi)eläimiä
- eläintarhoja.
Vegaani ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita, kasvissyöjä ei syö eläimiä, mutta syö eläinperäisiä tuotteita, joiden saamiseksi tuotantoeläimiä ei ole tapettu. Kasvispainotteisissa ruokavalioissa on eri asteita:
Pesketaari/peskataari: Syö kasvisruuan lisäksi kalaa ja äyriäisiä.
Ovovegetaari: Syö kasvisten lisäksi munia muttai maitoa.
Laktovegetaari: Syö kasviksia ja maitoa muttei munia.
Lakto-ovovegetaari: Syö kasvisten lisäksi maitoa ja munia.
Fleksaaja: Syö pääasiassa kasvisruokaa, mutta toisinaan mitä vain.
Tunnetko nämä 9 kasvissyöjien nimitystä
Niin kuin tavallinenkin ruokavalio, vegaaniruoka voi olla terveellistä tai epäterveellistä.
Vegaanin on syytä huolehtia erityisesti tiettyjen ravintoaineiden saannista, koska niitä on kasvisruuassa vain vähän tai huonosti imeytyvässä muodossa. Ruokaviraston suosituksen mukaan "Vegaaniruokavaliota täydennetään aina B12-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä sekä tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä."
Vegaanin on hyvä varmistaa seuraavien vitamiinien ja hivenaineiden saanti:
- kalsium
- B2-vitamiini
- jodi
- seleeni
- rauta
- A-vitamiini
- sinkki
Koska hunajaa valmistavat mehiläiset.
Hunaja on mehiläisten talvivarasto. Tarhurit laittavat tilalle sokerilientä, mutta siitä puuttuvat hunajan antioksidantit.
Monet syövät soijaa, linssejä, papuja, kikherneitä ja sieniä saadakseen proteiinia. Myös lihankorvikkeita käytetään. Suosittuja vaihtoehtoja ovat
tofu, jotka on ikään kuin soija-kotijuustoa
seitan on vehnägluteenia
tempeh valmistetaan fermentoimalla soijapapuja
jakkihedelmä toimii vähän kuin nyhtöpossu.
Lisäksi saatavana on lukuisia lihankorvikkeita, kuten Nyhtökauraa, Härkistä, Quornia ja Oumph!ia jne.
Lue myös: Miten ravintohiivahiutaleita käytetään?
Tasapainoisesta vegaaniruuasta saa riittävästi proteiinia.Vegaaniliiton Urheilijan ruokavalio -sivulla asiaa selvitetään kattavasti.
Jos vegaaniruokaa syövän proteiinimäärät jäävät kovin pieniksi, yleensä kyse on siitä, että henkilö ei syö riittävän paljon, ei niinkään ruuan laadusta. Vegaanina joutuu näkemään vähän enemmän vaivaa ruokavalionsa koostamisessa kuin sekasyöjä, koska kasvikunnan proteiini ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen.
Munia tarvitaan leivonnassa sitomaan aineksia yhteen ja antamaan kosteutta sekä kuohkeutta.
- Sitomaan aineksia toisiinsa. Vegaanisia vaihtoehtoja munalle sidosaineena ovat
- Pellavalima. Liottamalla pellavansiemeniä vesitilkassa yön yli, syntyy pellavalimaa, joka toimii sidosaineena.
Soseutettu keitetty peruna. Perunan tärkkelys sitoo aineksia yhteen.
Kuohkeuttamaan. Vegaanisiin ruokiin saa munavaahdon sijasta kuohkeutta etikan ja leivinjauheen yhdistelmällä.
Etikka ja leivinjauhe. Käytä yhtä paljon etikkaa ja leivinjauhetta.
Kosteutta ja mehevyyttä. Vegaanileivonnaisiin saa mehevyyttä lisäämällä joukkoon hedelmäsosetta.
- Banaanisose. Erityisen sopiva kakkuihin..
- Omenasose. Makeassa leivonnassa paikallaan.
Värikäs vegaaninen salaatti + tahinikastike
Salaattien ei tarvitse olla ikäviä. Ei vegaanisenakaan.
Katso resepti täältä
Kvinoa-tabbouleh
Lähi-idän klassikko vegaanisena ja erityisen terveellisenä versiona.
Katso resepti täältä
Falafelit kaaliwrapeissa cashewdipin kanssa
Falafelit ovat monipuolinen ja herkullinen vegaaniruokaklassikko – tällä kertaa wrapeissa.
Katso resepti täältä
Vihreät vegaaniset proteiinikuulat
Proteiinikuulat saavat vihreän värinsä pinaatista.
Katso resepti täältä
Mausteinen kikhernepata
Kikherneet ovat hyvä vegaaninen proteiinilähde.
Katso resepti täältä
Tofu-kasvisrullat ja maapähkinäkastiketta
Vegaaniset tofurullat ovat kevyt vaihtoehto uppopaistetuille kevätrullille.
Katso resepti täältä