Vegaanit, kasvissyöjät, pesketaarit ja muut. Lihattoman pöydän ääressä viihtyvillä on erilaisia ruokavalioita, ja kaikki kasvissyöjät eivät suinkaan ole vegaaneja. Me kerromme perusasiat veganismista ja tarjoamme parhaat vegaaniset ruokareseptimme.
Kasvisruokaa, kasvimaitoja, vegaanijuustoa, tekonahkaa, tekoturkiksia, vegaanista viiniä, vegaanista kosmetiikkaa... Vegaaniset tuotteet valtaavat alaa. Mutta oletko vähän epävarma siitä, mikä ero on vegaanilla ja kasvissyöjällä? Täältä saat vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Vegaani ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita, kasvissyöjä ei syö eläimiä, mutta syö eläinperäisiä tuotteita, joiden saamiseksi tuotantoeläimiä ei ole tapettu. Kasvispainotteisissa ruokavalioissa on eri asteita:
Pesketaari/peskataari: Syö kasvisruuan lisäksi kalaa ja äyriäisiä.
Ovovegetaari: Syö kasvisten lisäksi munia muttai maitoa.
Laktovegetaari: Syö kasviksia ja maitoa muttei munia.
Lakto-ovovegetaari: Syö kasvisten lisäksi maitoa ja munia.
Fleksaaja: Syö pääasiassa kasvisruokaa, mutta toisinaan mitä vain.
Niin kuin tavallinenkin ruokavalio, vegaaniruoka voi olla terveellistä tai epäterveellistä.
Vegaanin on syytä huolehtia erityisesti tiettyjen ravintoaineiden saannista, koska niitä on kasvisruuassa vain vähän tai huonosti imeytyvässä muodossa. Ruokaviraston suosituksen mukaan "Vegaaniruokavaliota täydennetään aina B12-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä sekä tarvittaessa muilla ravintoaineilla, kuten kalsium- ja rautalisällä."
Vegaanin on hyvä varmistaa seuraavien vitamiinien ja hivenaineiden saanti:
kalsium
B2-vitamiini
jodi
seleeni
rauta
A-vitamiini
sinkki
Miksi pitäisi alkaa vegaaniksi?
Yleisimpiä syitä ovat
ympäristösyyt – vegaaninen ruoka on ilmastoystävällisintä
eläinten hyvinvointi ja oikeudet
terveys.
Miksi vegaanit eivät syö hunajaa?
Koska hunajaa valmistavat mehiläiset.
Hunaja on mehiläisten talvivarasto. Tarhurit laittavat tilalle sokerilientä, mutta siitä puuttuvat hunajan antioksidantit.
Mitä vegaanit syövät lihan tilalla?
Monet syövät soijaa, linssejä, papuja, kikherneitä ja sieniä saadakseen proteiinia. Myös lihankorvikkeita käytetään. Suosittuja vaihtoehtoja ovat
tofu, jotka on ikään kuin soija-kotijuustoa
seitan on vehnägluteenia
tempeh valmistetaan fermentoimalla soijapapuja
jakkihedelmä toimii vähän kuin nyhtöpossu.
Lisäksi saatavana on lukuisia lihankorvikkeita, kuten Nyhtökauraa, Härkistä, Quornia ja Oumph!ia jne.
Kasvijuomia (joita ei saisi sanoa maidoiksi, koska ne eivät ole eläinten maitoa) saa makeutettuna ja makeuttamattomina, maustettuina ja kalsiumlisällä ja ilman.
On myös varta vasten kahvimaidoksi ja ruokajuomaksi kehitettyjä laatuja.
Kaurajuoman hiilijalanjälki on pienin, mantelimaidon suurin.
Jos vegaaniruokaa syövän proteiinimäärät jäävät kovin pieniksi, yleensä kyse on siitä, että henkilö ei syö riittävän paljon, ei niinkään ruuan laadusta. Vegaanina joutuu näkemään vähän enemmän vaivaa ruokavalionsa koostamisessa kuin sekasyöjä, koska kasvikunnan proteiini ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen.
Millä kananmunat voi korvata vegaaniruuassa?
Munia tarvitaan leivonnassa sitomaan aineksia yhteen ja antamaan kosteutta sekä kuohkeutta.
Sitomaan aineksia toisiinsa. Vegaanisia vaihtoehtoja munalle sidosaineena ovat
Pellavalima. Liottamalla pellavansiemeniä vesitilkassa yön yli, syntyy pellavalimaa, joka toimii sidosaineena.
Soseutettu keitetty peruna. Perunan tärkkelys sitoo aineksia yhteen.
Kuohkeuttamaan. Vegaanisiin ruokiin saa munavaahdon sijasta kuohkeutta etikan ja leivinjauheen yhdistelmällä.
Etikka ja leivinjauhe. Käytä yhtä paljon etikkaa ja leivinjauhetta.
Kosteutta ja mehevyyttä. Vegaanileivonnaisiin saa mehevyyttä lisäämällä joukkoon hedelmäsosetta.
Banaanisose. Erityisen sopiva kakkuihin..
Omenasose. Makeassa leivonnassa paikallaan.
VÄRIKÄS VEGAANINEN SALAATTI + TAHINIKASTIKE Proteiinia kikherneistä ja tahinista