Miten ravintohiivahiutaleita käytetään?
Monet vegaanit käyttävät ravintohiivahiutaleita siinä missä sekasyöjät parmesaanilastuja, ja niillä onkin oikeasti paljon yhteistä.
Monet vegaanit käyttävät ravintohiivahiutaleita siinä missä sekasyöjät parmesaanilastuja, ja niillä onkin oikeasti paljon yhteistä.
Ravintohiivahiutaleet ovat eri asia kuin leivontahiiva tai oluthiiva, sillä ravintohiiva on deaktivoitua ja tarkoitettu nostattamisen tai käyttämisen sijaan vain tuomaan makua ja ravintoaineita. Öööö. Siis mitä?
Ravintohiivahiutaleet, joita saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista, on kehitetty leivontahiivasta, mutta toisin kuin leivontahiiva, hiutaleita on jatkojalostettu antamaan makua ja aromia.
Ravintohiivahiutaleet ovat deaktivoitua hiivaa eli siitä puuttuu nostatusominaisuus, miä tarkoittaa, että se ei turvota vatsaa leivontahiivan tapaan.
Ravintohiivahiutaleista puhutaan usein parmesaanilastujen vegaanisena vaihtoehtona, eli ravintohiivaa voi käyttää ruuanlaitossa juuston asemesta.
Ravintohiivahiutaleissa maistuvaa umamin makua kutsutaan viidenneksi perusmauksi, jota itsessään on vaikea kuvata, mutta jonka puuttumisen myötä ruuan maku on usein vähän platkua.
Ravintohiivahiutaleet maistuvat umamilta. Umami-maku on monitahoinen asia:
Maku tulee vapaasta aminohaposta nimeltä glutamaatti, mutta jos glutamaatin lisäksi esiintyy tiettyjä nukleotideja, jotka voivat sitoa glutamaattia makureseptoreihin, syntyy entistä vahvempi umamikokemus.
Ja ravintohiivahiutaleisiin tämä liittyy siten, että ne sisältävät näitä kaikkia! Ei huono.
Michelinintähtikokin vinkit: Näin saat kasvikset maistumaan
Ravintohiivahiutaleet sisältävät runsaasti proteiinia ja ravintokuitua ja vain vähän rasvaa, ja monissa ravintohiivahiutaleissa on lisättyä B12-vitamiinia, joten nämä hiutaleet ovat terveyden kannalta hyvä valinta.
Asiantuntija: elintarviketutkija C. Schmidt
Kunto Plus 12/2023