Miten ravintohiivahiutaleita käytetään?

Monet vegaanit käyttävät ravintohiivahiutaleita siinä missä sekasyöjät parmesaanilastuja, ja niillä onkin oikeasti paljon yhteistä.

Ravintohiivahiutaleet

RAVINTOHIIVAHIUTALEET | Vegaaninen vaihtoehto parmesaanille sisältää proteiinia, kuitua ja B12-vitamiinia, joten hiivahiutaleet ovat järkevä ja terveellinen valinta.

© iStock

Ravintohiivahiutaleet ovat eri asia kuin leivontahiiva tai oluthiiva, sillä ravintohiiva on deaktivoitua ja tarkoitettu nostattamisen tai käyttämisen sijaan vain tuomaan makua ja ravintoaineita. Öööö. Siis mitä?

Lue lisää täältä:

1 Mitä ravintohiivahiutaleet ovat?


Ravintohiivahiutaleet, joita saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista, on kehitetty leivontahiivasta, mutta toisin kuin leivontahiiva, hiutaleita on jatkojalostettu antamaan makua ja aromia.

Ravintohiivahiutaleet ovat deaktivoitua hiivaa eli siitä puuttuu nostatusominaisuus, miä tarkoittaa, että se ei turvota vatsaa leivontahiivan tapaan.

2 Miten ravintohiivahiutaleita käytetään?


Ravintohiivahiutaleista puhutaan usein parmesaanilastujen vegaanisena vaihtoehtona, eli ravintohiivaa voi käyttää ruuanlaitossa juuston asemesta.

Ravintohiivahiutaleissa maistuvaa umamin makua kutsutaan viidenneksi perusmauksi, jota itsessään on vaikea kuvata, mutta jonka puuttumisen myötä ruuan maku on usein vähän platkua.

Ravintohiivahiutaleet puulusikassa

VINKKEJÄ RAVINTOHIIVAN KÄYTTÖÖN

  • Pastan päälle parmesaanilastujen tai -raasteen sijaan.
  • Valkokastikkeeseen, johon ravintohiiva antaa lisämakua ja syvyyttä.
  • Vegaaniseen pestoon. Valmista pesto tavalliseen tapaan, mutta korvaa juusto ravintohiivahiutaleilla. Jos käytät valmiiksi vegaanista reseptiä, kuten tällä sivulla, niin määrät ja suhteet ovat varmasti oikein.
  • Kokeile tofukokkelia! Pehmeästä tofusta voi valmistaa munakokkelin kaltaisen aamiaisen vegaanisena – ja maun kruunaa ravintohiiva.
  • Valmista vegaaninen caesarsalaatin kastike. Klassikko valmistuu kasvimaidosta, liotetuista cashewpähkinöistä, ravintohiivahiutaleista ja mausteista.

3 Miltä ravintohiivahiutaleet maistuvat?


Ravintohiivahiutaleet maistuvat umamilta. Umami-maku on monitahoinen asia:

Maku tulee vapaasta aminohaposta nimeltä glutamaatti, mutta jos glutamaatin lisäksi esiintyy tiettyjä nukleotideja, jotka voivat sitoa glutamaattia makureseptoreihin, syntyy entistä vahvempi umamikokemus.

Ja ravintohiivahiutaleisiin tämä liittyy siten, että ne sisältävät näitä kaikkia! Ei huono.

Michelinintähtikokin vinkit: Näin saat kasvikset maistumaan

4 Mitä ravintohiivahiutaleet sisältävät?


Ravintohiivahiutaleet sisältävät runsaasti proteiinia ja ravintokuitua ja vain vähän rasvaa, ja monissa ravintohiivahiutaleissa on lisättyä B12-vitamiinia, joten nämä hiutaleet ovat terveyden kannalta hyvä valinta.

5 Resepti: Pesto ravintohiivahiutaleilla


Persilja-hamppupestoa ravintohiivahiutaleilla
© wichmann+bendtsen

Asiantuntija: elintarviketutkija C. Schmidt

Kunto Plus 12/2023