Jos olet lomaillut Etelä-Euroopassa, olet varmasti nähnyt monien ruokien suorastaan uivan oliiviöljyssä. Pohjoismaalaiselle määrä voi tuntua liialta, mutta tapaa voisi hyvin noudattaa. Oliiviöljy on nimittäin yksi tärkeimmistä syistä sille, että Välimeren ruokavalio on niin kehuttu ja nimetty jopa maailman terveellisimmäksi.
Lue lisää oliiviöljystä – ja katso parhaat vinkit täältä
Oliiviöljy on ruuanlaittoon käytettävä kasviöljy, joka valmistetaan kypsistä ja puolikypsistä oliiveista. Suurimmat oliiviöljyn
tuottajamaat ovat Espanja, Italia ja Kreikka.
Lue lisää terveellisistä ruokaöljyistä täältä
Kyllä, oliiviöljy on tulvillaan kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämelle ja verenkierrolle.
Oliiviöljyssä on toki runsaasti energiaa, joten vaikka se on terveellistä, paino varmasti nousee, jos alkaa yhtäkkiä lisätä kaikkeen ruokaan reilusti oliiviöljyä.
Oliiviöljyn käyttöä kannattaakin lisätä niin, että vähentää samalla jonkin muun rasvan, esimerkiksi voin, määrää ravinnossaan. Silloin hyötyä syntyy kaksin verroin: samalla energiamäärällä saa oliiviöljystä tärkeitä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja mutta vähemmän haitallista tyydyttynyttä rasvaa, jota voissa on paljon. Runsas tyydyttyneen rasvan saanti kohottaa tutkitusti kolesteroliarvoja ja kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Oliiviöljy on ylivertaista myös verrattuna auringonkukkaöljyyn, maissiöljyyn ja viinirypäleensiemenöljyyn, joissa on huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja kuin oliiviöljyssä. Useimmat ihmiset saavat muutenkin (liian) paljon teollisuuden käyttämiä halpoja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat toki tärkeitä vähäisessä määrin mutta joiden runsas saanti voi lisätä matala-asteista tulehdusta.
Taulukko oliviiviöljyn, voin ja auringonkukkaöljyn sisältämistä rasvoista:
(100 grammassa)
Kylmäpuristuksessa ei käytetä lämpöä öljyn uuttamiseksi oliiveista.
Lämpöä käytettäessä oliiveista saa irti enemmän öljyä mutta samalla menetetään osa makua ja tuoksua. Sekä ekstraneitsytoliiviöljy että neitsytoliiviöljy ovat kylmäpuristettuja.
Oliiviöljyä on kolmea eri laatua, joista ekstraneitsytoliiviöljy on paras ja kallein. Lue lisää laatukriteereistä täältä.
Jokainen kokee maut yksilöllisesti, joten yleispätevää vastausta on mahdoton antaa. Yleensä ekstraneitsytoliiviöljyn maku on voimakkain, joten monet pitävät siitä, mutta joidenkin mielestä sen maku on liian ”pistävä”.
Maulla on eniten merkitystä silloin, kun öljyä käytetään sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Paistossa maulla on vähemmän merkitystä.
Pidätkö kotona leivotusta leivästä? Kokeile herkullisia kokojyväpatonkeja. Reseptin saat täältä
Oliiviöljyn oikeassa säilyttämisessä on muutama tärkeä niksi.
Katso täältä terveelliset ja herkulliset oliiviöljyreseptimme.