Oliiviöljy – sydämen valinta

Verenkierto hyötyy joka kerta, kun salaattikastikkeena käytetään oliiviöljyä. Vihertävä oliiviöljy on täpösen täynnä terveellisiä rasvahappoja, jotka parantavat kolesteroliarvoja ja verenkiertoa ja tekevät hyvää sydämelle.

Oliiviöljyä sydänkulhossa ja oliiveja.

OLIIVIÖLJY – Oliiviöljyn salaisuus on rasvassa. Sen tyydyttymättömät rasvahapot laskevat kolesteroliarvoa ja siten sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Jos olet lomaillut Etelä-Euroopassa, olet varmasti nähnyt monien ruokien suorastaan uivan oliiviöljyssä. Pohjoismaalaiselle määrä voi tuntua liialta, mutta tapaa voisi hyvin noudattaa. Oliiviöljy on nimittäin yksi tärkeimmistä syistä sille, että Välimeren ruokavalio on niin kehuttu ja nimetty jopa maailman terveellisimmäksi.

Lue lisää oliiviöljystä – ja katso parhaat vinkit täältä

1 Mitä oliiviöljy on?


Oliiviöljy on ruuanlaittoon käytettävä kasviöljy, joka valmistetaan kypsistä ja puolikypsistä oliiveista. Suurimmat oliiviöljyn
tuottajamaat ovat Espanja, Italia ja Kreikka.

Piirros litraan ekstraneitsytoliiviöljyä tarvittavista 15-20 kilosta oliiveja vaa'alla ja 1 litrasta oliiviöljyä pullossa.

Tiesitkö tätä?

Yhteen litraan ekstraneitsytoliiviöljyä tarvitaan 15–20 kg vihreitä oliiveja.

Lue lisää terveellisistä ruokaöljyistä täältä

2 Onko oliiviöljy terveellistä?


Kyllä, oliiviöljy on tulvillaan kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämelle ja verenkierrolle.

Oliiviöljyssä on toki runsaasti energiaa, joten vaikka se on terveellistä, paino varmasti nousee, jos alkaa yhtäkkiä lisätä kaikkeen ruokaan reilusti oliiviöljyä.

Oliiviöljyn käyttöä kannattaakin lisätä niin, että vähentää samalla jonkin muun rasvan, esimerkiksi voin, määrää ravinnossaan. Silloin hyötyä syntyy kaksin verroin: samalla energiamäärällä saa oliiviöljystä tärkeitä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja mutta vähemmän haitallista tyydyttynyttä rasvaa, jota voissa on paljon. Runsas tyydyttyneen rasvan saanti kohottaa tutkitusti kolesteroliarvoja ja kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Oliiviöljy on ylivertaista myös verrattuna auringonkukkaöljyyn, maissiöljyyn ja viinirypäleensiemenöljyyn, joissa on huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja kuin oliiviöljyssä. Useimmat ihmiset saavat muutenkin (liian) paljon teollisuuden käyttämiä halpoja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat toki tärkeitä vähäisessä määrin mutta joiden runsas saanti voi lisätä matala-asteista tulehdusta.

Taulukko oliviiviöljyn, voin ja auringonkukkaöljyn sisältämistä rasvoista:
(100 grammassa)

RASVAKOOSTUMUS – Taulukko oliviiviöljyn, voin ja auringonkukkaöljyn sisältämistä rasvoista.

3 Oliiviöljyn terveyshyödyt


Oliiviöljyn parhaat terveyshyödyt

LASKEE KOLESTEROLIA, VERENPAINETTA JA SYDÄNTAUTIRISKIÄ

Kertatyydyttymättömät rasvahapot auttavat laskemaan kolesteroliarvoja, ja kolesteroliarvojen lasku pienentää verisuonten kalkkeutumisen, kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Yhdysvaltalaistutkimus vuodelta 2022 osoittaa, että lisääntynyt oliiviöljyn saanti voidaan yhdistää pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin sairauksiin.

EHKÄISEE MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA

Oliiviöljyn antioksidantit ehkäisevät elimistön matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus lisää riskiä saada mm. nivelongelmia, tyypin 2 diabetes , ihottumia, dementia ja ylirasitusvammoja.

LUE MYÖS: Mikä on matala-asteinen tulehdus, ja miten sitä voi torjua?

4 Mitä terveellisiä aineita oliiviöljy sisältää?


Mitä terveellistä oliiviöljyssä on?

Oliiviöljy tunnetaan ennen kaikkea siitä, että siinä on todella runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Tyydyttynyttä rasvaa ja omega-6- rasvahappoja taas on niukasti, mikä on hyvä. Oliiviöljyssä on myös E-vitamiinia.

Kylmäpuristetussa oliiviöljyssä on lisäksi runsaasti antioksidantteja (polyfenoleja).

5 Paljonko oliiviöljyä voi syödä päivässä?


Virallisten ravitsemussuositusten mukaan 25–40 prosenttia päivittäisestä energiamäärästä pitäisi saada rasvoista.

Tavallinen kohtalaisen aktiivinen nainen tarvitsee energiaa noin 2 000 kcal päivässä, ja tästä määrästä 500–800 kcal pitäisi siis saada rasvasta. Tämä vastaa 4–6 ruokalusikallista oliiviöljyä päivässä.

Todennäköisesti ruokavalioon kuuluu kuitenkin muitakin rasvan lähteitä, kuten juustoa, maitotuotteita, munia, avokadoa, pähkinöitä ja suklaata sekä esimerkiksi lohta. Ne tulee myös laskea mukaan päivittäiseen rasvan määrään ennen kuin alkaa lorottella ruokalusikoittain oliiviöljyä kaikkiin ruokiin.

6 Mitä on kylmäpuristettu oliiviöljy?


Kylmäpuristuksessa ei käytetä lämpöä öljyn uuttamiseksi oliiveista.

Lämpöä käytettäessä oliiveista saa irti enemmän öljyä mutta samalla menetetään osa makua ja tuoksua. Sekä ekstraneitsytoliiviöljy että neitsytoliiviöljy ovat kylmäpuristettuja.

7 Mitä tarkoittaa ekstraneitsytoliiviöljy?


Oliiviöljyä on kolmea eri laatua, joista ekstraneitsytoliiviöljy on paras ja kallein. Lue lisää laatukriteereistä täältä.

3 oliiviöljyä palkintopallilla, ylimpänä neitsytöljy

3 oliiviöljylaatua

Ekstraneitsytoliiviöljy

Ekstraneitsytoliiviöljy valmistetaan tuoreista, virheettömistä oliiveista ja yksinomaan mekaanisella puristuksella. Kemiallisia liuottimia ei saa käyttää. Öljy myös testataan laboratoriossa ja makutestissä ennen kuin se hyväksytään ekstraneitsytoliiviöljyksi.

Ekstraneitsytoliiviöljy on aina kylmäpuristettua ja huippulaatuista.

Neitsytoliiviöljy

Neitsytoliiviöljy on toiseksi parasta oliiviöljyä.

Se valmistetaan samalla tavalla kuin ekstraneitsytoliiviöljy, mutta neitsytoliiviöljyyn käytettävistä oliiveista enintään 20 prosentissa saa olla esimerkiksi pakkasen, maahan putoamisen tai kuljetuksen aiheuttamia virheitä.

Siksi sen maku ja tuoksu eivät ole aivan yhtä korkealaatuisia kuin ekstraneitsytoliiviöljyssä. Neitsytoliiviöljykin on kuitenkin aina kylmäpuristettua.

Oliiviöljy

Jos pullossa lukee pelkästään ”oliiviöljy”, kyseessä on puhdistettu öljy, johon on sekoitettu hiukan neitsytoliiviöljyä.

Oliiviöljyä puhdistettaessa siitä poistetaan pahaa makua ja hajua. Samalla tosin poistuu myös hyvää makua ja tuoksua. Öljyn käsittelyyn käytetään sekä kemikaaleja että lämpöä.

8 Mikä oliiviöljy maistuu parhaalta?


Jokainen kokee maut yksilöllisesti, joten yleispätevää vastausta on mahdoton antaa. Yleensä ekstraneitsytoliiviöljyn maku on voimakkain, joten monet pitävät siitä, mutta joidenkin mielestä sen maku on liian ”pistävä”.

Maulla on eniten merkitystä silloin, kun öljyä käytetään sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Paistossa maulla on vähemmän merkitystä.

9 Sopiiko oliiviöljy paistamiseen?


Piirros paistinpannusta

Kyllä – vieläpä tutkitusti. Tanskan ravintoturvallisuusvirasto (DTU) on tutkinut paistoaikojen ja -lämpötilojen vaikutusta erilaisiin öljyihin. Selvisi, että rasvat, joissa on vain vähän monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten omega-3:a ja omega-6:ta, ovat yleensä kaikkein vakaimpia, joten myös oliiviöljy on hyvä paistoöljy.

Öljy on hyvä lämmittää hitaasti ja välttää kovimpia lämpötiloja. Jos öljy savuaa, se on liian kuumaa.

10 Sopiiko oliiviöljy leivontaan?


Leipä ja leivonnainen

Kyllä ja ei.

Oliiviöljyssä on yleensä voimakas maku, joka ei välttämättä sovi makeaan leivontaan. Pikkuleivissä ja voitaikinaleivonnaisissa voita ei voi korvata oliiviöljyllä.

Leipiin oliiviöljy sen sijaan soveltuu hyvin – sekä taikinaan että leipien voiteluun. Siinä missä voi koostuu vedestä ja rasvasta, öljy on sataprosenttista rasvaa. 100 g voita korvataan siksi käyttämällä vain 80 g öljyä.

Pidätkö kotona leivotusta leivästä? Kokeile herkullisia kokojyväpatonkeja. Reseptin saat täältä

11 Miten oliiviöljyä säilytetään?


Oliiviöljyn oikeassa säilyttämisessä on muutama tärkeä niksi.

Piirroskuva oliiviöljypullosta

Säilytä oliiviöljyä näin

VALOLTA SUOJATTUNA

  • Oliiviöljy ei pidä valosta, joten älä jätä pulloa ikkunalaudalle. Pimeä keittiökaappi sopii hyvin.
  • Valitse mieluiten tummaan pulloon tai metalliastiaan pakattua öljyä.

MELKO VIILEÄSSÄ

  • Noin 15 asteen lämpötila sopii öljylle täydellisesti. Jos säilytät oliiviöljyä keittiön kaapissa, älä valitse lieden vieressä olevaa kaappia, jossa on varmasti liian lämmintä.
  • Jääkaapissa säilyttäminen muuttaa oliiviöljyn jähmeäksi tai paakkuiseksi. Se ei ole vaarallista, ja öljy muuttuu uudelleen juoksevaksi, kun se on taas huoneen lämmössä, mutta jähmeää öljyä on hankala käyttää.

SULJETUSSA PIENESSÄ ASTIASSA

  • Oliiviöljy on herkkä hapettumiselle, joten kierrä pullon korkki tiukasti kiinni aina, kun olet käyttänyt öljyä.
  • Valitse myös pullokoko, jonka saat käytetyksi melko nopeasti.

12 Itsetehty valkosipuliöljy + 5 muuta oliiviöljyreseptiä


Katso täältä terveelliset ja herkulliset oliiviöljyreseptimme.

Valkosipuliöljy

Itsetehty valkosipuliöljy

Valkosipuliöljyä on todella helppo tehdä itse. Katso ohje täältä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 2 hyppysellinen merisuolaa

Itsetehty valkosipuliöljy – valmistus

  • Kuori, hienonna tai purista valkosipuli.
  • Sekoita valkosipuli, öljy ja suola ja ravistele perusteellisesti sekaisin.
  • Säilytä suljetussa astiassa viileässä.

VINKKI
Haluatko chiliöljyä? Lisää desiin öljyä 3 hienonnettua chilipalkoa ja 1 rkl chilihiutaleita.


5 herkullista dippi-, tahna- ja pesto-ohjetta oliiviöljyyn

Pesto oliiviöljyyn

Pähkinä-vesikrassipesto sopii leipiin ja kastikkeeksi sekä salaateille että kalalle tai kanalle.
Katso ohje täältä

Terveellistä hummusta
© wichmann+bendtsen

Hummus oliiviöljyyn

Tutustu ihaniin hummusresepteihin ja lue samalla, miten hummusta kannattaa säilyttää. Tarjolla on myös terveellisempi ja kevyempi versio perinteisestä kikhernetahnasta.
Katso ohje täältä

Romesco-kastike oliiviöljyyn

Sopii kalaruokien kastikkeeksi ja levitteeksi leiville.
Katso ohje täältä

© wichmann+bendtsen

Valkopaputahna oliiviöljyyn

Valkopaputahna sopii erityisen hyvin leivälle tai hummuksen sijasta.
Katso ohje täältä

Auberginecreme

Munakoisotahna oliiviöljyyn

Välimeren etelälaidan makuja dipiksi, levitteeksi ja kasvis- ja kanaruokien kastikkeeksi. Kokeile myös dippinä varsisellerin ja porkkanatikkujen kanssa.
Katso ohje täältä