Hummus
Tutustu ihaniin hummusresepteihin ja lue samalla, miten hummusta kannattaa säilyttää. Tarjolla on myös kevyempi versio perinteisestä hummuksesta.
Tutustu ihaniin hummusresepteihin ja lue samalla, miten hummusta kannattaa säilyttää. Tarjolla on myös kevyempi versio perinteisestä hummuksesta.
Tältä sivulta löydät KUNTO PLUSsan herkullisimmat hummusreseptit sekä vinkkejä siihen, miten teet hummuksesta vieläkin samettisempaa, miten lasket herkun energiasisältöä tai tuot perinteiseen hummukseen uutta makuvivahdetta. Kannattaa kokeilla!
Hummus on maustettua kikhernetahnaa. Se on peräisin Välimeren alueelta ja Lähi-idästä, jossa sitä edelleenkin nautitaan yleisesti. Sieltä herkku on löytänyt tiensä tänne Pohjolan perukoillekin.
Hummus tunnetaan nykyisin kautta maailman, eikä mikään ihme, sillä tahna on todella helppoa ja edullista tehdä itse. Maku on yleensä mieto, ja lisäksi hummus tuo mukanaan kohtuullisen hyvin säilyvän kylläisyyden tunteen.
Hummus tehdään sekoittamalla murskattuihin kikherneisiin oliiviöljyä, vettä, tahinia, sitruunaa, valkosipulia ja suolaa. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, muista liottaa niitä yön yli ja kypsentää ne kiehauttamalla ennen käyttöä. Jos taas käytät kypsiä purkkikikherneitä, voit heittää ne suoraan tehosekoittimeen. Alta löydät perusreseptin molempiin versioihin.
Ravintosisällön puolesta on samantekevää, tehdäänkö hummus kuivatuista kikherneistä vai säilykekikherneistä.
Jotkut vannovat kuivattujen kikherneiden nimiin ja väittävät, että niillä syntyy parempi koostumus ja maku. Tämä voi pitää paikkansa falafelien kohdalla, mutta hummuksen kohdalla varmaankin vain harva pystyy maistamaan eron.
Jos teet hummusta usein, kuivattujen kikherneiden käyttäminen tulee edullisemmaksi, ja voit ostaa kerralla isomman erän herneitä varastoon. Kikherneitä voi liottaa ja kypsentää isomman erän kerralla ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten.
Jos haluat saada hummuksesta koostumukseltaan vieläkin sileämpää ja kermaisempaa, voit tietysti sekoittaa sitä tehosekoittimella hieman pidempään, kunnes koostumus on tasainen. Lisäksi silkinsileän koostumuksen varmistaa pieni temppu: lisää seokseen käytettävään veteen teelusikallinen ruokasoodaa. Se hajottaa kikherneiden rakenteen, jolloin tahnasta tulee varmasti sileää.
Jos käytät tehosekoitinta, voit lisätä sekoitusvaiheessa mukaan myös pari jääpalaa.
Jos taas haluat hieman rouheamman koostumuksen, säästä ¼ kikherneistä ja lisää ne vasta aivan sekoittamisen lopussa. Voit kokeilla lisätä tahnaan myös hieman paahdettuja pinjansiemeniä.
Terveellisen ja herkullisen hummuksen salaisuus piilee hyvässä öljyssä. Käytä siis laadukasta öljyä, jonka maku on mieto ja neutraali.
Jos kypsennät kikherneet itse, lisää keitinveteen muutama laakerinlehti, valkosipulia ja yrttejä.
Kun tahna on valmista, mausta se sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla, kunnes maku on mielestäsi täydellinen. Hummuksen perusmaku on hieman pähkinäinen, mutta makua voi varioida loputtomiin.
Moni sanoo, ettei hummus ole hummusta lainkaan ilman tahinia. Tahini on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, joka antaa hummukselle sen luontaisen maun. Vaalean tahinin maku on miedoin. Muista sekoittaa tahini hyvin ennen käyttöä, jotta öljy sekoittuu hyvin tahnaan.
Jos lähikaupassa ei ole tahinia tai purkista jää aina puolet käyttämättä, tahinin voi korvata helposti yhdellä ruokalusikallisella paahdettuja ja jäähdytettyjä seesaminsiemeniä sekä lisäämällä seokseen hieman öljyä.
Jos seesaminsiementen maku ei miellytä tai olet allerginen, voit myös jättää tahinin kokonaan pois hummuksesta.
Hummus sisältää kohtuullisesti kuitua, jota on erityisesti kikherneissä, jotka sisältävät myös kivennäisaineita ja vitamiineja. Hummuksessa on lisäksi runsaasti oliiviöljyn terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämelle.
Jos ostat hummusta valmiina, valitse tuote, joka on tehty oliiviöljyyn.
Jos teet hummusta itse, voit lisätä tahnaan erilaisia vihanneksia ja/tai yrttejä vitamiinimäärää kasvattamaan. Juurekset, herneet ja paahdettu paprika toimivat varmuudella.
Hummus sisältää laihduttajan kannalta sekä etuja että haittoja.
Etuihin kuuluu se, että hummuksen pääraaka-aine kikherne sisältää runsaasti proteiinia sekä kuitua. Molemmat lisäävät kylläisyyttä ja pitävät verensokerin vakaana, mikä on hyvä, koska silloin nälkä ei yllätä niin helposti aterioiden välillä. Silloin välipaloja ja napostelua on helpompi vastustaa.
Hummus sopii loistavasti erilaisten kasvisten kaveriksi, ja se voi tuoda makua aterialle, joka koostuu miedonmakuisista mutta vähäenergiaisista kasviksista.
Öljyn ja veden määrä hummuksessa on makuasia. Suurempi määrä vettä tai kuplavettä pienentää energiamäärää hieman ja tekee hummuksesta ilmavampaa.
Energian puolesta hummus on hyvä vaihtoehto majoneesille tai voille. Ja kuten sanottua, hummuksen avulla voi lisätä (vähäenergiaisten) kasvisten syöntiä.
Perinteinen hummus sisältää runsaasti energiaa. Jos kaipaat kevyempää vaihtoehtoa, korvaa osa öljystä kypsennetyillä ja murskatuilla vihanneksilla, kuten porkkanalla tai punajuurella.
Jos haluat tahnasta vieläkin kevyempää, vaihda kikherneet herneisiin – niissä on myös enemmän vettä, joten öljyä ei tarvita yhtä paljon. Öljyn taas voi korvata vedellä tai jogurtilla.
Hummusta voi syödä pitaleivän tai muun leivän kanssa. Kaapaise leivälle hummusta ja nauti! Hummus on kuitenkin niin monipuolinen herkku, että sitä voi nauttia miltei minkä kanssa vain.
Hummus säilyy viileässä vähintään 3–4 päivää. Säilytä hummusta kannellisessa lasiastiassa. Kaada pinnalle tarvittaessa hieman öljyä, ettei hummus kuivahda. Öljy tekee tahnasta kiiltävää ja samettisen pehmeää myös ennen käyttöä.
Lyhyt vastaus kuuluu, että kyllä voi.
Laita hummus tiiviiseen, pakastusta kestävään astiaan ja kaada tarvittaessa pinnalle hieman oliiviöljyä. Sulata ja käytä. Jos rakenne on muuttunut rakeisemmaksi, sekoita joukkoon öljyä, niin tahna on taas kuin vastatehtyä.
Hummus säilyy pakastimessa noin 4 kuukautta.
Maukkaat edamamepavut sopivat erityisesti salaatteihin, mutta yhtä lailla hummukseen. Kokeile reseptiä.
Perinteinen hummus lienee jo tuttu useimmille. Mutta oletko kokeillut punajuurihummusta? Punajuuret tuovat hummukseen ihanan värin – ja lisäksi kuitu ja C-vitamiini tekevät punajuuriversiosta superterveellisen. Kokeile!
Tarjoa maukas hummus kasvistikkujen ja kukkakaalinnuppujen kera, niin saat loistavan vaihtoehdon sipseille ja dipille.
Bataatissa on perunaa enemmän proteiinia, ja sen pehmeä maku ja koostumus sopivat loistavasti hummukseen.
Kokeile hieman erilaista hummusta, joka tehdään ilman tahinia – se on vaihdettu artisokansydämiin ja valkoisiin papuihin.
Jos etsit maukasta ja terveellistä tahnaa tai levitettä ilman kikherneen makua, kokeile tahnaa, jossa kikherneet on korvattu valkoisilla pavuilla.
Pinaattihummus on oiva makupari chilillä ja persiljalla maustetuille tiikeriravuille. Sopii vaikkapa alkuruuaksi.
Kokeile perinteisen hummuksen vaihtoehtona tätä terveellistä parsakaaliversiota, joka sisältää myös kesäkurpitsaa.