Paistettuna, hillokkeessa, hapatettuna – valkosipuli maistuu monin tavoin

Valkosipuli voi tuoda ruokaan herkullisen, lähes pähkinäisen maun, kun kokki tietää, mitä tekee. Valkosipuli on myös tulvillaan terveellisiä ainesosia, joita elimistö tarvitsee. Entä se haju? Sen voi halutessaan saada kuriin hyvien neuvojen avulla.

Valkosipuli

VALKOSIPULI – Herättele makuhermot suosikkimaulla.

© iStock

Valkosipuli on tosi herkullista ja erittäin terveellistä. Jotkut valkosipulin ominaisuudet tosin aiheuttavat ajoittain varovaisuutta sen syöntiin. Lue täältä milloin, ja opi, miten kasvatat valkosipulia itse tai teet sekä aiolia, valkosipulileipää että valkosipuliöljyä, jotka lennättävät sinut makujen taivaaseen.

VINKKI! Kokeile murskata valkosipulia haarukalla. Painele haarukalla kunnes murska on sellaista kuin haluat. Valkosipulilla on taipumusta tarttua veitseen viipaloitaessa, mutta haarukkaa käyttäen vältyt tältä ongelmalta.

1 Mitä hyötyä valkosipulista on?


Valkosipulia on käytetty lääkkeenä tuhansia vuosia. Muutama annos valkosipulista kastiketta ei paranna sen paremmin syöpää kuin veritulppiakaan, mutta terveellisen ja monipuolisen ruokavalion osana valkosipulinkynnet voivat edistää terveyttä. Seuraavassa joitakin valkosipulin ominaisuuksia.

  • EHKÄISEE MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA: Valkosipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotka ehkäisevät tulehdusta ja voivat siten vähentää verisuonten kalkkeutumisen riskiä.

  • LASKEE KOLESTEROLIARVOJA: Valkosipuli voi samanaikaisesti sekä alentaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää että lisätä hyvää HDL-kolesterolia. Useimmat asiaa koskevat tutkimukset on kuitenkin tehty fermentoidulla valkosipulilla tai valkosipulijauheella.

  • HYVÄKSI VERENPAINEELLE: Syytä ei vielä tiedetä, mutta vaikuttaa siltä, että valkosipuli voi laajentaa verisuonia ja auttaa siten laskemaan verenpainetta.

  • SAATTAA EHKÄISTÄ SYÖPÄÄ: Jotkin yksittäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli saattaa ehkäistä vatsa- ja suolistosyöpää siihen taipuvaisilla. Toiset, laajemmat tutkimukset eivät ole vahvistaneet asiaa, joten lisää tutkimuksia syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta tarvitaan.

  • VALKOSIPULIN IHOVAIKUTUKSET: Valkosipuli sisältää tunnetusti ihoa vahvistavia ainesosia, mutta ihoa hyödyttävistä vaikutuksista ei ole vahvoja tutkimustuloksia, joten valkosipulia tuskin voi suositella käytettäväksi ihottuman tai aknen hoitoon.

Valkosipulin ravintosisältö

/100 g
Energiaa 108 kcal
Proteiinia 7,9 g
Hiilihydraattia 16 g
Kuitua 2 g
Rasvaa 0,6 g
B6-vitamiinia: 1,2 mg
Folaattia 4 μg
C-vitamiinia 17 mg
Kaliumia 620 mg
Rautaa 1,5 mg
Fosforia 153 mg
Sinkkiä 0,9 mg
Kalsiumia 18 mg
Magnesiumia 8 mg
Seleeniä 2 μg

Lähde: DTU:n elintarviketietokanta

Milloin pitää välttää runsasta valkosipulia?

Suurina määrinä valkosipuli voi ohentaa verta. Verenvuotoriskin takia todella runsas valkosipulin tai valkosipuliravintolisän syönti on lopetettava ennen leikkausta. Valkosipuli voi vaikuttaa myös joidenkin lääkkeiden, kuten diabeteslääkkeiden ja solunsalpaajien, tehoon. Jos harkitset valkosipulin ottamista ravintolisänä, keskustele ensin lääkärisi kanssa – varsinkin, jos käytät jotain jatkuvaa lääkitystä.

Haluatko tietää enemmän valkosipulista ravintolisänä? Lue täältä mm. valkosipulikapseleista.

2 Miten valkosipulia kasvatetaan?


Valkosipulia voi kasvattaa kotipuutarhassa aurinkoisessa paikassa. Kasvatus voi onnistua myös ruukussa tai parvekelaatikossa.

Valkosipulin voi istuttaa keväällä tai myöhään syksyllä. Istutettavia kynsiä saa taimimyymälöistä tai omien sipulien kynsistä. Luomuvalkosipulit ovat parhaita, koska niitä ei ole käsitelty itämistä estävillä aineilla. Jokaisesta kynnestä kasvaa uusi sipuli. Alta löydät kasvatusohjeet.

Illustration der viser hvordan man dyrker hvidløg

Valkosipulien kasvattaminen

  • Pane kynnet maahan terävä kärki ylöspäin noin 5–8 cm syviin koloihin.
  • Taimivälin tulee olla 10 cm.
  • Vältä märkää maata, jotta valkosipulit eivät mätäne.
  • Muista kuitenkin kastella taimia kuivina aikoina.
  • Valkosipuli versoo nopeasti, ja sen vihreitä osia voi käyttää ruohosipulin tavoin valkosipuleita odotellessa.
  • Kun latvat alkavat kuihtua, on sadonkorjuun aika.

3 Mistä valkosipuli on kotoisin?


Valkosipuli kuuluu liljojen sukuun ja on läheistä sukua ruohosipulille, purjolle ja tavalliselle sipulille. Valkosipulia on kautta aikain käytetty myös lääkintään. Valkosipulin arvellaan olevan kotoisin Keski-Aasiasta, jossa se kasvoi vuorilla. Sieltä valkosipuli levisi Välimeren alueelle ja myöhemmin muualle Eurooppaan.

4 Mikä valkosipuli on parasta?


Valkosipuleita on monenlaisia. Maku tosin on kaikilla suunnilleen samanlainen. Tavallisimmin valkosipulit jaetaan kahteen pääluokkaan.

Kahdenlaista valkosipulia

”Pehmytkaulaiset” valkosipulit
© iStock

”Pehmytkaulaiset” valkosipulit

”Pehmytkaulaiset” valkosipulit ovat kukkavarrettomia, helposti letitettäviä valkosipuleita. Kuori on monikerroksinen ja sipulin säilyvyys hyvä.

”Kovakaulaiset” valkosipulit
© iStock

”Kovakaulaiset” valkosipulit

Kukkavarrelliset eli ”kovakaulaiset” valkosipulit ovat ohutkuorisempia, ja kuori on violetinkirjava. Säilyvyys on ”pehmytkaulaista” heikompi.

5 Miten valkosipuli säilyy parhaiten?


Valkosipuli pehmenee, kutistuu ja homehtuu kosteassa. Se pitäisikin säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Jos sinulla ei ole viileää ruokakomeroa, valkosipulit säilyvät keittiössä noin 3–4 viikkoa.

6 Voiko valkosipulia pakastaa?


Kyllä, mutta se pitää raastaa tai murskata ensin, muuten se pehmenee. Paketoi valkosipuli huolellisesti, jotta kaikki pakastimessa ei ala maistua valkosipulilta. Valkosipulinen mustikkapiirakka ei välttämättä houkuttele!

7 Vinkkejä valkosipulinhajuista hengitystä vastaan


Valkosipuli leivässä ja pestossa voi kohottaa aterian uudelle tasolle, mutta jättää jälkensä hengitykseen. Syynä tähän ovat valkosipulin rikkiyhdisteet.

Voimakkaimmin hengityksen saa haisemaan kypsentämätön valkosipuli. Kypsennetty, esimerkiksi paistettu, valkosipuli tuoksuu vähemmän. Vanhan nyrkkisäännön mukaan pinaatin tai persiljan klorofylli auttaa valkosipulin hajuun. Kokeilusta ei ole haittaa, sillä sekä persilja että pinaatti ovat terveellisiä vaihtoehtoja.

Persiljaa - sen uskotaan auttavan valkosipulin hajuun

PERSILJAA - sen sisältämän klorofyllin uskotaan auttavan valkosipulin hajuun. Kokeile itse.

© iStock

8 Mitä eroa on viipaloidulla valkosipulilla ja valkosipulimurskalla?


Valkosipulipuristin

Valkosipuliviipaleita vai murskaa?

Valkosipulia voi raastaa, puristaa, murskata, hienontaa tai viipaloida. Käsittely riippuu siitä, miten vahvan valkosipulinmaun haluaa.

  • Koko kynsi = mieto tuoksu
  • Pitkittäin leikattu = mieto tuoksu ja maku
  • Pieneksi pilkottu = vahvempi tuoksu ja maku
  • Puristettu/murskattu = vahvin maku ja tuoksu
Valkosipulinkuori joka irtoaa helposti

Valkosipulin kuoriminen

Inhoatko valkosipulin kuorimista? Sen ei tarvitse olla vaikeaa! Kokeile ensi kerralla tehdä se näin:

  1. Pamauta kokonaista valkosipulia käsissä niin, että kynnet löystyvät kannasta irti.
  2. Pane kynnet kovaan, kannelliseen rasiaan tai lasipurkkiin ja ravista niin lujaa kuin pystyt.
  3. Kuoret irtoavat itsestään.

9 Miten valkosipulia voi valmistaa ruuaksi?


  • UUNISSA: Valkosipulit voi paistaa kokonaisina. Leikkaa kärki pois, pane päälle tilkka voita, ripottele leikkuupinnalle suolaa ja paista kokonaisena kuorineen, kunnes sipulit ovat kypsiä ja kullankeltaisia. Paistetut valkosipulit sopivat lisukkeeksi. Kynnet voi poimia sipulista haarukalla pöydässä.

  • GRILLATTUNA: Toimi samoin kuin edellä, mutta kääri valkosipuli folioon, jotta se ei pala. Tai tee valkosipulinen grillimarinadi
    ja levitä se lihan ja kasvisten päälle ennen grillaamista.

  • PAISTETTUNA: Pannulla paistettuna valkosipuleista tulee makeita ja tuoksuvia. Kärähtäneet maistuvat kitkeriltä.

  • MARINOITUNA: Voit marinoida valkosipuleita öljyyn keittämällä kynnet vesietikkasuolaliemessä. Pane kynnet steriloituun purkkiin, lisää chiliä ja peitä öljyllä. Sulje kansi ja säilytä viileässä. Lisää kynnet vasta lopuksi salaatteihin, voileipiin, keittoihin tai tarjoa tapaksien kanssa, joihin ne sopivatkin erinomaisesti.

  • FERMENTOITUNA: Kaalin hapatus on tuttua, mutta valkosipuliakin voi fermentoida. Tarvitaan suolaliemi, steriloitu purkki ja kärsivällisyyttä. Kolmessa viikossa valkosipulit ovat valmiita.

  • MUSTANA: Mustat valkosipulit ovat trendikkäitä. Menetelmä on kotoisin Koreasta, jossa tavallisia valkosipuleita kypsennetään yli kuukausi matalalla lämmöllä. Näin kynsistä tulee erittäin pehmeitä ja mustia ja maku pyöristyy makean umamiseksi.

  • HILLOKKEESSA: Valkosipulihilloke tuo ruokaan muhevaa makua. Kokeile esimerkiksi paholaisen hilloa.

Tuoretta karhunlaukkaa

ONKO VALKOSIPULILLE VAIHTOEHTOJA?

Karhunlaukka, ”villi valkosipuli” on mieto vaihtoehto valkosipulille. Sitä voi kasvattaa Suomessa maan lounaisosissa ja Ahvenanmaalla, jossa sitä kasvaa luonnonvaraisenakin, mutta se on luonnossa rauhoitettu, ja sitä saa suolaveteen säilöttynä virolaisista kaupoista (nimellä Bärlauch ja karulauk) ja hyvinvarustetuista marketeista. Voit korvata valkosipulin myös purjolla ja kiinansipulilla.

10 Onko valkosipuli ilmastoruokaa?


Jos verrataan naudanlihaan, jonka hiilijalanjälki on melkein 14 CO2e/kg, valkosipuli kuormittaa ilmastoa vain 1,33 CO2e/kg. Öljyyn
säilötyn valkosipulin hiilijalanjälki on 2,79. Ruohosipuli ja purjo kuormittavat ilmastoa vain 0,32 CO2e/kg.

11 Helppoja valkosipulireseptejä


Valkosipulimajoneesi

Itse tehty aioli – valkosipulimajoneesi

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 portion

  • 4 Æggeblommer
  • 1 tl Eddike
  • 2 hyppysellinen Salt
  • 2 hyppysellinen Peber
  • 1 tl Dijoninsinappia
  • 4 dl Smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 4 Hvidløg

Aiolin/valkosipulimajoneesin valmistus

Aiolia on kahta päätyyppiä: toinen tehdää pelkästä valkosipulista ja oliiviöljystä, toinen on valkosipulimajoneesi. Tämä resepti on valkosipulimajoneesille.

  • Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
  • Erottele kananmunista keltuaiset. Sekoita munankeltuaiset, etikka, suola, pippuri ja hieman sinappia yhteen.
  • Lisää öljy vähän kerrallaan samalla koko ajan vatkaten, ettei majoneesi juoksetu.
  • Vatkaa majoneesi täyteläiseksi ja mieleisen kiinteäksi.
  • Sekoita valkosipulimurska majoneesin joukkoon.
  • Tarkista maku.
  • Säilytä jääkaapissa.

Valkosipulimajoneesi sopii ranskanperunoiden ja paellan kaveriksi.

VINKKI Superhelppo valkosipulimajoneesi: sekoita pari kynttä valkosipulia murskana valmiiseen majoneesiin.


Valkosipulireseptejä

Valkosipulileivät
© gettyimages

VALKOSIPULILEIPÄ

Maailman helpoin ja herkullisin valkosipulileipä:

  • Sekoita voi, murskattu valkosipuli ja suola.
  • Viipaloi patonki tai ruisleipä ja voitele se valkosipulivoilla.
  • Paahda viipaleet uunissa tai pannulla.
  • Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa tai muita yrttejä ja tarjoile heti.
Valkosipuliöljy
© gettyimages

VALKOSIPULIÖLJY

Nopea tapa tuoda valkosipulin makua omiin lempiruokiin.

  • Kuori valkosipulinkynnet ja kaada pannuun reilusti öljyä.
  • Kuullota kynsiä kohtalaisella lämmöllä 3–5 minuuttia, mutta älä päästä ruskistumaan.
  • Lisää öljyä ja anna hautua 20 minuuttia ruskistamatta kynsiä.
  • Sammuta liesi, anna öljyn jäähtyä, siivilöi valkosipulinkynnet pois ja kaada öljy puhtaaseen, kuumennettuun pulloon.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 3/2023