Helppo ja herkullinen karhunlaukkapesto

15 minuuttia
68 kcal

Karhunlaukka, jota kutsutaan myös villivalkosipuliksi, on kevään airut. Valmista sen tuoreista lehdistä itse terveellistä ja maukasta karhunlaukkapestoa.

Kotitekoinen karhunlaukkapesto resepti - karhunlaukka-pesto-resepti

KARHUNLAUKKAPESTO – on helppo ja nopea valmistaa itse tuoreista lehdistä. Karhunlaukkapesto on herkullista esimerkiksi pastan, lohen ja naudanlihan kanssa tai levitteenä ja voileipien täytteenä.

© iStock

Kotitekoinen karhunlaukkapesto

Valmista itse supermaukasta karhunlaukkapestoa. Soseuta karhunlaukka paahdettujen pähkinöiden ja öljyn kanssa, lisää juustoraastetta ja mausta, ja tuloksena on kauniin vihreä valkosipuliin vivahtava karhunlaukkapesto. Ohjeella tulee vajaat 200 grammaa eli purkillinen karhunlaukkapestoa.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 purkki

  • 4 kourallista karhunlaukan lehtiä
  • 100 g pähkinöitä tai siemeniä, esim. pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä
  • 100 g parmesaania tai muuta kovaa, kypsytettyä juustoa
  • 1 dl rapsiöljyä tai ekstraneitsytoliiviöljyä
  • Merisuolaa
  • Vastarouhittua mustapippuria
  • (Tilkka sitruunamehua)

Karhunlaukkapeston valmistus

  • Huuhtele karhunlaukan lehdet ja valuta puhtaan pyyhkeen päällä.
  • Paahda pähkinöitä tai siemeniä pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  • Sekoita lehdet, pähkinät ja öljy keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  • Lisää hienoksi raastettu juusto ja mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi sitruunamehulla. Lisää hieman lisää öljyä, jos haluat nestemäisemmän koostumuksen.

VINKKEJÄ

  • Voit käyttää valintasi mukaan karhunlaukkapestoon esimerkiksi cashewpähkinöitä, manteleita, saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, pinjansiemeniä, kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä – tai niiden sekoitusta. Muista paahtaa ne ensin.
  • Tuoretta karhunlaukkaa voi olla vaikea löytää kaupasta tai torilta, mutta sitä voi helposti kasvattaa itse.
  • Jos haluat miedompaa, vähemmän (valko)sipulin makuista karhunlaukkapestoa, voit korvata osan karhunlaukan lehdistä esim. tuoreella pinaatilla tai tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla tai basilikalla.

Karhunlaukkapesto


1 Miten karhunlaukkapestoa käytetään?


Karhunlaukkapestoa voi käyttää tavallisen basilikapeston tapaan tai esimerkiksi valkosipulivoin sijaan. Seuraavassa on muutama ehdotus.

Kokeile karhunlaukkapestoa näin:

  • Pastan tai gnocchien kanssa
  • Mehevän uunilohen päällä
  • Pihvin tai paistin lisukkeena
  • Sekoitettuna ruokaisaan salaattiin, esimerkiksi pasta-, peruna-, kvinoa- tai ohrasalaattiin
  • Uuniperunan, hasselbackan perunoiden tai murskattujen perunoiden päällä
  • Levitteenä
  • Dippinä leivälle
Kotitekoista karhunlaukkapestoa ja tomaattia leivän päällä

KARHUNLAUKKAPESTO – sopii täydellisesti dipiksi, leivän päälle tai voileipien täytteeksi. Hyvää leipää, lusikallinen pestoa ja kypsiä tomaatteja – mmm!

© iStock

2 Kuinka kauan itse tehty karhunlaukkapesto säilyy?


Karhunlaukkapesto säilyy jääkaapissa 4–5 päivää.

Kaada karhunlaukkapesto täysin puhtaaseen (kiehautettuun) lasipurkkiin ja ota pestoa purkista aina puhtaalla lusikalla tai veitsellä, niin se säilyy parhaiten.

3 Voiko karhunlaukkapestoa pakastaa?


Karhunlaukkapestoa voi hyvin pakastaa. Se menettää hieman makua ja koostumusta tuoreeseen verrattuna mutta maistuu silti hyvältä.

Pakasta karhunlaukkapesto pieninä annoksina, niin voit aina ottaa pakastimesta sopivan määrän, kun tarvitset lusikallisen tai pari karhunlaukkapestoa esimerkiksi pastan kanssa.

4 Mistä karhunlaukkaa saa?


Tässä joitakin vaihtoehtoja:

Karhunlaukkaa voi kasvattaa itse – siitä voi valmistaa esimerkiksi karhunlaukkapestoa

KARHUNLAUKKA kasvaa Suomessa pääasiassa Ahvenanmaalla, jossa se on suojeltu luonnonvaraisena, mutta sitä voi myös kasvattaa itse.

© iStock

Tapoja saada karhunlaukkaa

Osta

Karhunlaukkaa kasvaa Suomessa maan lounaisosissa ja Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu laji eli sitä ei saa poimia luonnosta. Helpoiten sitä luulisi saavan siis ostamalla, mutta karhunlaukkaa näkee harvoin myytävän toreilla tai marketeissa. Kannattaa kuitenkin pitää silmät auki.

Karhunlaukan ystävien vinkki on ostaa sitä Virosta, jos sattuu olemaan siellä päin liikkeellä. Virossa karhunlaukkaa myydään keväisin toreilla, eikä hintakaan päätä pakota.

Tutustu karhunlaukkaan

Kasvata itse

Karhunlaukkaa voi kasvattaa omassa pihassa tai puutarhassa siemenistä, joita monet puutarhaliikkeet myyvät. Tarkempaa tietoa saatavuudesta ja karhunlaukan kasvatuksesta löytyy parhaiten netistä.

Kysy kaverilta

Jos karhunlaukkaa ei löydy myynnistä mistään eikä sitä ole mahdollisuutta tai halua kasvattaa itse, kannattaa kysellä kavereilta ja tutuilta suoraan tai vaikka Facebookissa tai muulla somekanavalla. Puskaradio toimii usein yllättävän hyvin.

5 Onko karhunlaukkapesto terveellistä?


Kyllä. Karhunlaukkapesto saattaa sisältää melko paljon kaloreita, mutta siinä on myös paljon terveellistä.

Meidän karhunlaukkapestomme valmistetaan rapsi- tai oliiviöljyyn, jotka molemmat sisältävät terveellisiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Ne ovat hyväksi verenkiertoelimistölle ja auttavat ehkäisemään elimistön tulehdusta. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät terveellisiä ainesosia, ja etenkin pähkinät terveellisiä rasvahappoja.

Valitettavasti parmesaanin tai muiden kovien juustojen rasva ei ole terveellistä. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että juustojen kypsytysprosessi voi tehdä tyydyttyneistä rasvoista hieman terveellisempiä kuin esimerkiksi voin ja kerman rasva. Lisäksi kovissa juustoissa on paljon proteiinia ja kalsiumia.
Täältä voit lukea lisää juuston terveellisyydestä

Karhunlaukan terveellisyyttä ei ole tutkittu paljon. Niissä harvoissa tutkimuksissa, joita on tehty, on kuitenkin todettu, että karhunlaukka sisältää terveydelle hyödyllisiä fytokemikaaleja, kuten fenoleja, flavonoideja ja karotenoideja sekä C-vitamiineja.

Karhunlaukkapestoa voi siis hyvällä omallatunnolla syödä osana terveellistä ja tulehdusta hillitsevää ruokavaliota – kunhan muistaa, että sen energiapitoisuus on varsin suuri, noin 450 kcal/100 g, mikä on hieman enemmän kuin kuohukerman (noin 330 kcal) mutta vähemmän kuin voin (noin 730 kcal).