Helppo ja herkullinen karhunlaukkapesto
Karhunlaukka, jota kutsutaan myös villivalkosipuliksi, on kevään airut. Valmista sen tuoreista lehdistä itse terveellistä ja maukasta karhunlaukkapestoa.
Karhunlaukka, jota kutsutaan myös villivalkosipuliksi, on kevään airut. Valmista sen tuoreista lehdistä itse terveellistä ja maukasta karhunlaukkapestoa.
Valmista itse supermaukasta karhunlaukkapestoa. Soseuta karhunlaukka paahdettujen pähkinöiden ja öljyn kanssa, lisää juustoraastetta ja mausta, ja tuloksena on kauniin vihreä valkosipuliin vivahtava karhunlaukkapesto. Ohjeella tulee vajaat 200 grammaa eli purkillinen karhunlaukkapestoa.
VINKKEJÄ
Karhunlaukkapestoa voi käyttää tavallisen basilikapeston tapaan tai esimerkiksi valkosipulivoin sijaan. Seuraavassa on muutama ehdotus.
Karhunlaukkapesto säilyy jääkaapissa 4–5 päivää.
Kaada karhunlaukkapesto täysin puhtaaseen (kiehautettuun) lasipurkkiin ja ota pestoa purkista aina puhtaalla lusikalla tai veitsellä, niin se säilyy parhaiten.
Karhunlaukkapestoa voi hyvin pakastaa. Se menettää hieman makua ja koostumusta tuoreeseen verrattuna mutta maistuu silti hyvältä.
Pakasta karhunlaukkapesto pieninä annoksina, niin voit aina ottaa pakastimesta sopivan määrän, kun tarvitset lusikallisen tai pari karhunlaukkapestoa esimerkiksi pastan kanssa.
Tässä joitakin vaihtoehtoja:
Kyllä. Karhunlaukkapesto saattaa sisältää melko paljon kaloreita, mutta siinä on myös paljon terveellistä.
Meidän karhunlaukkapestomme valmistetaan rapsi- tai oliiviöljyyn, jotka molemmat sisältävät terveellisiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Ne ovat hyväksi verenkiertoelimistölle ja auttavat ehkäisemään elimistön tulehdusta. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät terveellisiä ainesosia, ja etenkin pähkinät terveellisiä rasvahappoja.
Valitettavasti parmesaanin tai muiden kovien juustojen rasva ei ole terveellistä. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että juustojen kypsytysprosessi voi tehdä tyydyttyneistä rasvoista hieman terveellisempiä kuin esimerkiksi voin ja kerman rasva. Lisäksi kovissa juustoissa on paljon proteiinia ja kalsiumia.
Täältä voit lukea lisää juuston terveellisyydestä
Karhunlaukan terveellisyyttä ei ole tutkittu paljon. Niissä harvoissa tutkimuksissa, joita on tehty, on kuitenkin todettu, että karhunlaukka sisältää terveydelle hyödyllisiä fytokemikaaleja, kuten fenoleja, flavonoideja ja karotenoideja sekä C-vitamiineja.
Karhunlaukkapestoa voi siis hyvällä omallatunnolla syödä osana terveellistä ja tulehdusta hillitsevää ruokavaliota – kunhan muistaa, että sen energiapitoisuus on varsin suuri, noin 450 kcal/100 g, mikä on hieman enemmän kuin kuohukerman (noin 330 kcal) mutta vähemmän kuin voin (noin 730 kcal).