Kvinoa on terveellinen valinta
Terveelliset kvinoansiemet edistävät monin tavoin hyvinvointia muun muassa parantamalla vastustuskykyä. Kerromme, miksi kvinoa on hyvä valinta, ja lisäksi saat runsaasti ideoita kvinoan käyttöön.
Terveelliset kvinoansiemet edistävät monin tavoin hyvinvointia muun muassa parantamalla vastustuskykyä. Kerromme, miksi kvinoa on hyvä valinta, ja lisäksi saat runsaasti ideoita kvinoan käyttöön.
Moni on jo kokeillut superterveellistä kvinoaa. Kvinoa sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja terveellisiä rasvahappoja ja onkin siten varsinainen terveyspommi.
Lue alta vastaukset tavallisimpiin kvinoaa koskeviin kysymyksiin: Onko kvinoassa gluteenia? Onko kvinoa riisiä terveellisempää? Mitä terveyshyötyjä kvinoalla on?
Kvinoan proteiini, kuitu ja rasvahappokoostumus tekevät pikkuisista kvinoansiemenistä terveysvaikutusten raskassarjalaisia. Kvinoan syönti edistää niin kylläisyyden tunnetta kuin ruoansulatustakin.
Kvinoa on noussut suosioon pohjoismaissa vasta viimeisen vuosikymmenen aikana, vaikka sitä on viljelty korkealla Andien vuoristossa jo tuhansien vuosien ajan. Kvinoa onkin aina ollut alueen asukkaille tuikitärkeä proteiininlähde.
Kvinoan kypsentäminen on helppoa, ja siksi sitä on vaivatonta käyttää riisin tai pastan korvikkeena. Kvinoaa voi lisätä myös salaatteihin, jolloin niistä tulee täyttävämpiä.
Kvinoan kypsentämisessä on tärkeintä muistaa yhden suhde kahteen -sääntö eli kahteen desilitraan vettä lisätään 1 dl kvinoaa. Keitinveteen voi lisätä myös suolaa.
On olemassa valkoista, punaista ja mustaa kvinoaa. Suurin ero eriväristen varianttien välillä on nimenomaan väri.
Ravintosisältönsä puolesta eriväriset kvinoat eivät juurikaan eroa toisistaan. Valkoinen kvinoa on kuorittu, joten sen siemenet sisältävät vähemmän kuitua kuin mustan kvinoan.
Myöskään maussa ei ole suurta eroa. Eriväriset kvinoat maistuvat miedolle ja hieman happamalle, joten ne sopivat hyvin salaatteihin tai riisin ja pastan vaihtoehdoksi.
Kvinoassa on enemmän rasvaa kuin riisissä tai vehnässä, mutta kvinoan sisältämät rasvat ovat pääosin omega-3 rasvahappoja, jotka parantavat elimistön rasvahappotasapainoa lisäämällä hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä. Kvinoassa on myös runsaasti kuitua, mikä myös auttaa laskemaan huonon kolesterolin määrää veressä.
Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin viljoissa, minkä ansiosta se on lihasten kannalta hyvä valinta. Lisäksi kvinoan omega-3-rasvahapot auttavat korjaamaan treenin aikaansaamia pienenpieniä kudosvaurioita ja lievittämään lihasten treenin jälkeistä kipua. Rankka treeni verottaa myös elimistön magnesiumvarastoja, ja tässäkin kvinoa tulee apuun: 100 grammaa kvinoaa riittää tyydyttämään päivän magnesiumintarpeen.
Kvinoassa on kaksin verroin proteiinia verrattuna riisiin tai ohraan, ja sen aminohappokoostumus on ihanteellinen. Kvinoa sopii erityisen hyvin kasvissyöjälle, sillä se on poikkeuksellinen kasvikunnan proteiinin lähde, jossa on kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja.
Kvinoassa on runsaasti rautaa, jota erityisesti hedelmällisessä iässä olevat naiset tarvitsevat kuukautisten ja raskauden vuoksi. Raudansaantiin on syytä kiinnittää huomiota, sillä monet naiset kärsivät raudanpuutteesta. 100 grammasta kvinoaa saa 31 prosenttia päivän raudantarpeesta.
Kvinoan proteiinipitoisuus, välttämättömät rasvahapot ja kuitu auttavat pitämään verensokerin tasapainossa. Monilla verensokeri nousee ja laskee äkisti esimerkiksi leivän, riisin tai perunan syönnin jälkeen. Kun verensokeri ei heilahtele, makeanhimo pysyy kurissa ja painonhallinta helpottuu.
Kvinoa on luontaisesti gluteenitonta, mikä ilahduttaa gluteenille herkkiä.
Katso, mitä kaikkea kvinoasta voi tehdä! Kaikilla resepteillä syntyy takuuvarmasti sekä terveellistä että herkullista ruokaa.
Helppo ja raikas salaatti, joka sopii hyvin vaikka lounaaksi töihin mukaan otettavaksi tai lämpimien ruokien lisukkeeksi.
Jos olet lihapullien ystävä, kokeile tätä lihapullacurrya, jossa riisin tilalla tarjotaan kvinoaa, jolloin ateria on terveellisempi.
Helppo ja runsasproteiininen ateria sopii lounaaksi tai päivälliseksi.
Jos haluat vähentää lihansyöntiä, kokeile näitä herkullisia kasvistäytteisiä munakoisoja.
Värikäs punajuurisalaatti sisältää myös pähkinöitä ja on helppo ja nopea valmistaa.
Trendikäs kulhoruoka on täydellinen yhdistelmä makeaa, suolaista ja hapanta. Kvinoa tekee ruoasta superterveellisen.
Kellepä ei maistuisi herkullinen ja rapea mysli? Kokeile tehdä se terveellisestä kvinoasta, niin myslissä on ekstra-annos magnesiumia ja kalsiumia.
Kvinoapuuroon saa väriä ja vielä lisää terveellisyyttä mustikoilla.