Maukas kvinoa on superterveellistä
Kvinoa pursuaa terveellisiä ravintoaineita. Lue täältä, miksi se on ruokapöydän kunkku, miten se kypsennetään ja millaisiin resepteihin se sopii.
Kvinoa pursuaa terveellisiä ravintoaineita. Lue täältä, miksi se on ruokapöydän kunkku, miten se kypsennetään ja millaisiin resepteihin se sopii.
Kvinoa on monille tuttu, maukas superfood, joka sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja hyviä rasvoja, joten pienet siemenet ovatkin todellinen terveyspommi.
Tästä jutusta löydät vastaukset tavallisimpiin kvinoaan liittyviin kysymyksiin: Onko siinä gluteenia? Onko se terveellisempää kuin riisi ja mitä hyötyä sen syömisestä voi olla?
Kvinoa on ruokakasvi, josta syödään röyhyiksi eli terttumaisiksi kukinnoiksi kasvavat siemenet. Tunnettu superfood sisältää runsaasti kuitua, proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja ja pitää kylläisenä sekä edistää samalla ruoansulatusta.
Etelä-Amerikasta kotoisin oleva herkku nousi Pohjoismaissa suosioon noin vuosikymmen sitten, vaikka ruokakasvi onkin ikivanha: sitä viljeltiin jo tuhansia vuosia sitten Andien rinteillä jopa neljän tuhannen metrin korkeudessa. Etelä-Amerikassa tämä viljelykasvi on siis jo pitkään ollut tärkeä proteiininlähde.
Kvinoa on helppo kypsentää, ja siksi se onkin hyvä vaihtoehto riisille ja pastalle. Se sopii myös salaatteihin, koska se tekee niistä ruokaisampia.
Keitettäessä yhtä desilitraa kvinoaa kohti laitetaan 2 desilitraa vettä. Keitinveteen lisätään suolaa.
Huuhtele kvinoa kylmällä vedellä siivilässä tai kulhossa. Jos käytät kulhoa, sekoita ja kaada lopuksi vesi pois.
Huuhtele, kunnes vesi on kirkasta.
Kvinoan siemenet täytyy huuhdella ennen keittämistä, sillä niiden pinnassa on myrkyllistä saponiinia.
Lievästi myrkyllinen ja pahanmakuinen saponiini suojaa siemeniä hyönteisiltä ja linnuilta.
Kvinoaa on valkoista, punaista ja mustaa. Suurin ero on värissä eli siinä, miltä proteiinipitoinen lisuke näyttää lautasella.
Ravintosisällönpuolesta erot eri lajikkeiden välillä eivät ole suuret. Vaalean kvinoan siemenet on kuorittu, joten ne sisältävät mustaa vähemmän kuitua.
Myös maun puolesta eri väriset lajikkeet ovat lähellä toisiaan. Kaikkien kolmen värisen kvinoan maku on mieto mutta samalla hieman kitkerä, ja kaikki värit sopivat salaatteihin tai vaihtoehdoksi riisille tai pastalle.
Kyllä. Pienet siemenet sisältävät nimittäin runsaasti kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.
Alla on 6 hyvää syytä syödä tätä superfoodia.
Kvinoa on hyvä vaihtoehto riisille, sillä se sisältää valkoista riisiä enemmän kuitua, mikä on hyväksi sekä kylläisyyden tunteelle että ruoansulatukselle.
Riisin ja kvinoan kalorimäärät eroavat toisistaan hieman sen mukaan, millainen riisi on kyseessä. Yleisesti ottaen niiden sisältämä energiamäärä on suunnilleen sama. Toisaalta kvinoa pitää verensokerin tasaisena, joten se on siinä mielessä riisiä parempi vaihtoehto.
Alle on koottu KUNTO PLUSsan parhaita kvinoareseptejä, jotka ovat sekä herkullisia että terveellisiä. Hyvää ruokahalua!
Herkullinen salaatti kvinoasta, broilerista, avokadosta ja tomaatista sisältää rutkasti proteiinia ja sopii siksi treenin jälkeen nautittavaksi.
KUNTO PLUSsan herkullinen dal-muhennos on helppo ja herkullinen kasvisruoka, joka vie kielen mennessään.
Kaipaatko reseptiä, joka olisi samalla maukas ja terveellinen? Tämä kasvispata lämmittää ja sisältää runsaasti kasviksia ja kylläisyyttä lisääviä linssejä. Pata on myös superhelppo valmistaa! Kokeile!
Helppo ja raikas salaatti sopii hyvin lounasevääksi tai lämpimien ruokien lisukkeeksi.
Jos olet lihapullacurryn ystävä, kokeile tätä maukasta versiota. Valkoisen riisin tilalla on musta kvinoa, mikä tekee ateriasta terveellisemmän.
Helppo ja runsasproteiininen ateria valmistuu nopeasti ja sopii niin lounaaksi kuin päivällispöytäänkin.
Jos haluat syödä vähemmän lihaa, kokeile näitä herkullisia täytettyjä munakoisoja, joiden lisukkeena on raikas tomaattisalaatti.
Värikäs salaatti kaunistaa ruokapöytää ja pitää pitkään kylläisenä.
Tämä kulhoruoka on täydellinen yhdistelmä makeaa, hapanta, rouskuvaa ja kermaista. Hyvää ruokahalua!
Kenellepä ei maistuisi ihana mysli! Tämä versio on sekä maukas että terveellinen. Sisältää runsaasti magnesiumia ja kalsiumia.
Mustikkapuuro on värikäs terveyspommi, johon skyr antaa ihanan raikkaan säväyksen.