Riisi – valitse värikästä
Herkullisia ruokaohjeita riisistä, esimerkiksi naudanlihapata, butter chicken, kanacurry ja paella.
Herkullisia ruokaohjeita riisistä, esimerkiksi naudanlihapata, butter chicken, kanacurry ja paella.
Mitä hiilihydraattia söit eilen illallisella? Useimmilla suomalaisilla valinta osui perunoihin tai pastaan. Riisiä kyllä syödään, mutta harvemmin.
Siinä missä perunaa kuluu suomalaisilta yli 40 kg vuodessa, riisiä syödään vain noin 5 kg henkilöä kohti.
Moni sanoo syyksi pastan ja perunan suosimiseen riisin keiton vaivalloisuutta. Riisi saattaa jäädä myös liian kovaksi tai mennä pehmeäksi mössöksi. Myös riisin täyttävyys epäilyttää.
Nyt kerromme, miksi riisiäkin kannattaa syödä ja miten se keitetään oikein.
Yleensä kannattaa noudattaa pakkauksen keitto-ohjetta, koska keittoaika vaihtelee riisin lajin mukaan. Täältä saat keitto-ohjeet, joilla saat täydellistä riisiä.
Liemi antaa makua: Suolan sijaan voit maustaa keitinveden liemikuutiolla. Liha- tai kasvisliemi antaa lisää makua, varsinkin jos teet paistettua riisiä.
Kyllä – jos käytät täysjyväriisiä. Täysjyväriisi voi olla tummaa (ruskeaa), punaista tai mustaa. Siinä koko riisinjyvä on tallella kaikkine terveellisine ainesosineen. Valkoisesta riisistä on poistettu uloin kuorikerros, jossa pääosa riisin terveyshyödyistä on.
Tummassa riisissä on kuusi kertaa niin paljon ravintokuitua kuin valkoisessa, 13 kertaa niin paljon E-vitamiinia ja yli kolme kertaa niin paljon magnesiumia.
Jos tumma riisi ei maistu, esikypsennetty (parboiled) riisi on ehkä maistuvampi vaihoehto. Se on valkoista, höyrytettyä tai painekypsytettyä, joten osa riisin vitamiineista ja kivennäisaineista on yhä tallella.
Lue myös: 4 terveellistä vaihtoehtoa riisille
Riisiä tulee helposti huomaa- mattaan syötyä niin paljon, että kalorimäärä kasvaa suureksi. Täysjyväriisi tekee valkoista riisiä paremmin kylläiseksi, jolloin pienempikin annos riisiä riittää.
LASKURI: Kaloritarve
Mikäli olisi syytä laihtua, voi osan riisistä – tai kaiken – vaihtaa raastettuun kukkakaaliiin. 100 grammassa kukkaakaalia on vain 19 kcal. Se muistuttaa valkoista riisiä eikä maistu paljon miltään, joten se sopii useimpien kastikkeiden kanssa.
Riisiä on monenlaista, mutta lajikkeet voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: valkeat riisit, esikypsennetyt (parboiled) riisit ja täysjyväriisit. Ostoskoriin poimitaan usein valkoista riisiä, vaikka tumman riisin suosiokin on vankkaa. Erikoisemmista riiseistä basmati lienee suosituinta.
Terveellisintä on kuitenkin täysjyväriisi.
Ei, arsenikkia eli vaarallista myrkkyä riisissä ei ole, mutta kysymys ei ole niin hassu kuin luulisi. Arsenikki on arseenin ja hapen yhdiste. Arseenia taas on maaperässä ja pohjavedessä, joten riisissä on sitä luonnostaan.
Arseenia on sekä epäorgaanisissa yhdisteissä että erilaisissa orgaanisissa yhdisteissä. Epäorgaaniset on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi aineiksi, kun taas orgaanisia muotoja, joita on esimerkiksi kalassa, pidetään ongelmattomina.
Koska arseenia on erityisesti riisin kuoriosissa, on tummassa, punaisessa ja mustassa riisissä ja täysjyväriisituotteissa lähes kaksi kertaa niin paljon arseenia kuin valkoisessa riisissä.
Täysjyväriisilaatuja ei kuitenkaan tarvitse hylätä, sillä huuhtomalla riisin ennen sen keittämistä on riisin epäorgaanisen arseenin pitoisuutta mahdollista pienentää.
Riisi sopii Ruokaviraston mukaan vaihtelevaan ruokavalioon hyvin, mutta jos epäorgaanista arseenia syö päivittäin, joidenkin syöpien riski kasvaa.
Arseeni ei periaatteessa ole lapsille sen vaarallisempaa kuin aikuisillekaan. Lapset ovat kuitenkin pienemmän painonsa vuoksi herkempiä arseenin ja muiden haitta-aineiden vaikutuksille kuin aikuiset.
Ruokavirasto suositteleekin, ettei riisijuomaa käytettäisi yksinomaisena juomana alle 6-vuotiailla.
Riisi kannattaa huuhtoa ennen keittämistä. Riisissä voi olla likaa ja epäpuhtauksia, joista pääsee huuhtomalla. Hyötyjä on muitakin. Ruokavirasto suosittelee huuhtomista, jotta riisin sisältämän epäorgaanisen arseenin määrä vähenisi. Riisissä on epäorgaanista arseenia, joka voi WHO:n mukaan aiheuttaa syöpää.
Näin se käy:
Keitetty riisi säilyy jääkaapissa pari kolme päivää. On kuitenkin ratkaisevan tärkeää jäähdyttää riisi nopeasti eikä jättää sitä kattilaan seisomaan.
Jäähdytys: Yli jäänyt keitetty riisi on jäähdytettävä nopeasti. Riisissä voi olla ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereja. Huoneenlämmössä ne alkavat nopeasti kasvaa, joten riisiä ei saa jättää keittiön pöydälle seisomaan. Jos riisiä on paljon, jaa se pienempiin annoksiin jäähtymään.
Lämmitys: Bakteeririskin vuoksi tähteeksi jäänyt riisi on lämmitettävä uudelleen huolelli-sesti. Varmista, että se kuumenee vähintään 65-asteiseksi.
Säilytä riisipakkaukset keittiön kaapissa. Kun paketti on avattu, riisi on parasta kaataa ilmatiiviiseen säilytysastiaan. Silloin hyönteiset ja ilma eivät pääse riisiin, eikä siihen tartu makua muista kaapin ruoka-aineista.
Riisi sopii pataruokien kuten broilericurryn tai lihapadan lisukkeeksi. Tähteeksi jääneen riisin voi käyttää monella tavoin, jolloin välttyy heittämästä ruokaa biojätteisiin.
KUNTO PLUS 14/2023