Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?

Liha, kala, marsipaani... Miten pitkään ruoka-aineet säilyvät pakasteina? Lue vinkit, joiden avulla järjestät pakastimen todella käteväksi ruokavarastoksi ja esimerkiksi kalan pakastaminen onnistuu.

Avoin pakastin ja pakastekasviksia.

PAKASTETARKISTUS – Kauanko kasvikset säilyvät pakkasessa? Ota säilyvyys haltuun suuresta pakasteoppaastamme.

Hmmm... taivas tietää, mita täällä oikein on, ja miten kauan nuokin mustikat ovat maanneet pakkasessa. Oho, tuolla perällä on ties miten vanha lohi!

Näitä löytöjä ei tehdä arkeologisella kaivauksella, mutta vastaavia voisi löytyä aika monesta kotipakastimesta, jos avaisi oven ja alkaisi pähkäillä, mitä pusseista ja purnukoista mahtaa löytyä. Eikö kuulostakin tutulta?

Tämä juttu onkin kaikille meille, jotta hyödyntäisimme pakastintamme parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvässä järjestyksessä olevasta pakastimesta on nimittäin monenlaista hyötyä taloudenpidossa.

  • Luo siis yleiskatsaus pakastimeesi ja järjestä se. Erittäin tyydyttävää!
  • Tarkista, miten kauan säilyttämäsi ruuat ylipäätään säilyvät pakastettuina.

Varaa muutama tunti aikaa, keitä kuppi kahvia ja laita käteen lämpimät käsineet, jotta tarkenet käsitellä jäisiä pakasteita. Palkkioksi saat vähemmän hävikkiä, nopeutta ja helppoutta ruuanlaittoon sekä säästöä talouden ruokaostoksiin.

Katso alta, kauanko ruoka säilyy pakkasessa

1 LIHA


Kauanko liha säilyy pakkasessa? Lihan säilyvyys riippuu täysin siitä, millaisesta lihasta on kyse. Leikkeleet säilyvät pakkasessa vain 1–2 kuukautta, kun taas riista voi säilyä pakkasessa jopa 1,5 vuotta. Tarkista erilaisten lihojen säilyvyys pakkasessa täältä.

Kauanko liha säilyy pakkasessa?

Kauanko liha säilyy pakkasessa?

Jauheliha

Säilyvyys: 1–2 kuukautta.

Hyvä tietää: Erilaiset ruuat säilyvät eri tavalla pakastimessakin. Rasvapitoisuus vaikuttaa säilyvyyteen, koska rasva härskiintyy nopeasti. Mitä enemmän rasvaa, sitä lyhyempi säilyvyys.

Sianliha

Säilyvyys: 3–6 kuukautta.

Hyvä tietää: Suuret lihapalat säilyvät pakastimessa kauemmin kuin pienet ja vähärasvainen liha rasvaista pitempään.

Naudanliha

Säilyvyys: 8–10 kuukautta

Hyvä tietää: Sulata liha jääkaapissa. Kokonaisen paistin sulaminen voi viedä täyden vuorokauden. Aseta paisti suureen kulhoon, jotta sulavaa nestettä ei valu jääkaapin muiden tuotteiden päälle.

Lampaanliha ja riista

Säilyvyys: 8–10 kuukautta

Hyvä tietää: Vaikka nämä lihat säilyvät pitkään, ne on kuitenkin parasta syödä nopeammin. Kaikki ruuat menettävät makuaan pakastamisen aikana; mitä pitempi säilytys, sitä enemmän maku kärsii.

Makkara ja pekoni

Säilyvyys: 1–3 kuukautta

Hyvä tietää: Molemmat ovat rasvaisia ja säilyvät vain vähän aikaa.

Leikkeleet

Säilyvyys: 1–2 kuukautta

Hyvä tietää: Jaa pieniin annoksiin ja käytä pakastepusseja.

Haluatko vähentää lihansyöntiä, mutta et tinkiä ruuan lihaisasta mausta? Tutustu KUNTO PLUSsan viikon ruokalistaan.

2 KALA


Kauanko kala säilyy pakkasessa?

Kauanko kala ja äyriäiset säilyvät pakkasessa?

Rasvainen kala

Säilyvyys: 1–2 kuukautta

Hyvä tietää: Kalan on erityisen tärkeää olla vähintään -18 asteessa.

Kalamureke

Säilyvyys: 1–2 kuukautta

Hyvä tietää: Pois kaupan kääreestä ja pakastepussiin.

Vähärasvainen kala

Säilyvyys: 3 kuukautta

Hyvä tietää: Jopa 6 kuukautta pakastimessa ollutta vähärasvaista kalaa voi syödä, mutta sitä ei voi suositella. Kala käy sitä kuivemmaksi ja maultaan heikommaksi, mitä pitempään se on pakastimessa.

Äyriäiset

Säilyvyys: 3–6 kuukautta

Hyvä tietää: Pakasta mahdollisimman tuoreena ja sulata viileässä.

Graavi- ja savukala

Säilyvyys: 3–4 viikkoa

Hyvä tietää: Kala menettää makua nopeasti. Muista sulattaa viileässä.

3 SIIPIKARJA


Kauanko siipikarjanliha säilyy pakkasessa?

Kauanko siipikarjanliha säilyy pakkasessa?

Broileri

Säilyvyys: 3–6 kuukautta

Hyvä tietää: Broileri kestää jopa 8–9 kuukauden pakastamisen, mutta on hyvä muistaa, että liha muuttuu sitä kuivemmaksi, mitä kauemmin pidät sitä pakkasessa.

Kalkkuna

Säilyvyys: 3–6 kuukautta

Hyvä tietää: Kalkkuna on broileria vähärasvaisempaa ja säilyy vähintään yhtä kauan pakastimessa.

Sulata se kuitenkin hitaasti jääkaapissa samoin kuin isohko paisti, ison linnun sulatus voi viedä yli 24 h.

4 KOTITEKOINEN RUOKA


Kauanko kotitekoinen ruoka säilyy pakkasessa?

Kauanko kotitekoinen ruoka säilyy pakkasessa?

Kotitekoinen ruoka

Säilyvyys: 3 kuukautta

Hyvä tietää: Erilaiset ruuat säilyvät eri tavalla pakastimessakin. Rasvapitoisuus vaikuttaa säilyvyyteen, koska rasva härskiintyy nopeasti. Mitä enemmän rasvaa, sitä lyhyempi säilyvyys.

5 MAITOTUOTTEET


Kauanko maitotuotteet säilyvät pakkasessa?

Kauanko maitotuotteet säilyvät pakkasessa?

Voi

Säilyvyys: 3 kuukautta

Hyvä tietää: Jaa voi pienempiin annoksiin ja pane ne pakastepusseihin.

Maito

Säilyvyys: 3 kuukautta

Hyvä tietää: Pakasta maito hiukan vajaassa pakasteastiassa, koska maito laajenee jäätyessään.

Kerma

Säilyvyys: 3 kuukautta

Hyvä tietää: Sulatettu kerma sopii ruokiin, muttei vaahdotettavaksi. Kuohukermaa voi silti pakastaa. Sulata viileässä ja sekoita ennen käyttöä.

Kovat juustot

Säilyvyys: 3–4 kuukautta

Hyvä tietää: Maku heikkenee, joten sopii parhaiten ruuanlaittoon.

Pakasta enintään 300–400 gramman paloina kelmussa ja pakastepussissa.

Muut juustot

Kevytjuustot sekä parmesaani eivät sovi hyvin pakastettaviksi, koska niiden rakenne murenee ja makukin muuttuu pakastimessa.

Pehmeät juustot eivät yleensä myöskään sovi pakastettaviksi, koska niiden rakenne murustuu. Ruokiin käytettävän homejuuston pakastamista voi kuitenkin kokeilla.

Tuore feta ja mozzarella eivät kestä pakastamista.

6 HEDELMÄT JA MARJAT


Kauanko hedelmät säilyvät pakkasessa?

Kauanko hedelmät säilyvät pakkasessa?

Hedelmät ja marjat yleensä

Säilyvyys: 10–12 kuukautta

Hyvä tietää: Hedelmät säilyvät yleensä melko pitkään, koska niissä on hyvin vähän rasvaa. Koska niiden koostumus kuitenkin muuttuu pakastettaessa, pakastehedelmät soveltuvat parhaiten esimerkiksi smoothieihin, puuroihin, hilloihin ja leivontaan.

Banaani

Säilyvyys: 2–3 kuukautta

Hyvä tietää: Kuori ja viipaloi banaani ja laita pakastepussiin. Jäiset banaanit sopivat smoothieihin ja sulatettuina makeisiin leivonnaisiin ja lettuihin tai pannukakkuihin makeutta tuomaan.

Marjat

Säilyvyys: 10–12 kuukautta

Hyvä tietää: Pakasta marjat mieluiten ensin ohuena kerroksena irrallaan toisistaan, jotta ne eivät jäädy yhdeksi köntiksi. Yhdistä marjat sitten pakastepusseihin tai rasioihin.

Sulatetut marjat ovat tuoreita marjoja pehmeämpiä, joten ne sopivat parhaiten smoothieihin ja puuroihin tai sulatettuina puuron, rahkan ja jogurtin kanssa nautittaviksi. Marjoja voi käyttää myös leivontaan.

Sitrushedelmät

Säilyvyys: 10–12 kuukautta

Hyvä tietää: Appelsiinit ja sitruunat eivät sovellu pakastettaviksi, mutta niistä puristetun mehun voi pakastaa. Käytä sitrusmehua smoothieihin, drinkkeihin tai esimerkiksi inkiväärishotteihin.

Luomuhedelmistä voi pakastaa myös kuoriraasteen.

Omenat ja päärynät

Säilyvyys: 10–12 kuukautta

Hyvä tietää: Omenoiden ja päärynöiden koostumus muuttuu pakastettaessa, siksi ne sopivat parhaiten soseisiin, leivontaan tai puuroihin.

7 KASVIKSET


Kauanko hedelmät säilyvät pakkasessa?

Kauanko kasvikset säilyvät pakkasessa?

Kasvikset yleensä

Säilyvyys: 10–12 kuukautta

Hyvä tietää: Kasvikset säilyvät yleisesti ottaen pitkään, koska niiden rasvapitoisuus on hyvin alhainen.

Useimmat tuoreet kasvikset on hyvä ryöpätä ennen pakastamista, jolloin laatua ja säilymistä heikentävät entsyymit tuhoutuvat. Ryöppäys tapahtuu laskemalla kasvikset nopeasti kiehuvaan veteen ja kiehuttamalla niitä 30 sekunnista pariin minuuttiin kasvisten koon mukaan. Kaada sen jälkeen kasvisten päälle jääkylmää vettä, valuta ne ja pakasta sopivina annoksina pakastepusseissa.

Avokado

Säilyvyys: 2–3 kuukautta

Hyvä tietää: Avokadoa ei ryöpätä. Poista kuori ja kivi, kuutioi hedelmäliha ja kääntele sitruunamehussa ja pakasta pusseissa. Muista puristaa ilma ulos pusseista.

Avokadoa voi pakastaa myös soseena sitruunamehun kanssa. Jäinen avokado sopii smoothieihin ja guacamoleen, mutta ei salaatteihin eikä leivän päälle, koska koostumus muuttuu pehmeämmäksi sulatettuna.

Tomaatti

Säilyvyys: 10 kuukautta

Hyvä tietää: Tomaattejakaan ei ryöpätä. Koska koostumus muuttuu, ne sopivat pakastettuina parhaiten patoihin ja keittoihin. Tee niistä murskaa tai tomaattisosetta ennen pakastamista.

Paprika

Säilyvyys: 10 kuukautta

Hyvä tietää: Paprikoita ei tarvitse ryöpätä. Halkaise ne, poista siemenet ja valkea osa, suikaloi ja pakasta. Pakastetut paprikat sopivat parhaiten keittoihin, patoihin ja leivontaan.

Peruna

Säilyvyys: 6 kuukautta (kermaperunat 3 kuukautta)

Hyvä tietää:

  • Keitettyjä perunoita voi pakastaa, mutta ne vetistyvät pakkasessa.
  • Pakastettu perunasose on hyvä sekoittaa sulatuksen jälkeen.
  • Kermaperunat kestävät pakastusta parhaiten.

Täältä saat 15 vinkkiä, joiden avulla saat syötyä enemmän kasviksia.

8 MUNAT


Kauanko munat säilyvät pakkasessa?

Kauanko munat säilyvät pakkasessa?

Kokonaiset kananmunat

Säilyvyys: 4 kuukautta

Hyvä tietää: Kananmunia voi pakastaa, mutta ilman kuoria. Rikotut munat kannattaa myös sekoittaa ennen pakastamista ja rasiaan tai pussiin on hyvä merkitä montako kokonaista munaa pakkaus sisältää. Pieni suola tai sokerilisä edistää säilymistä.

Valkuaiset ja keltuaiset

Säilyvyys: 4 kuukautta

Hyvä tietää: Valkuaisia ja keltuaisia voi myös pakastaa erillään toisistaan, mutta silloinkin on hyvä merkitä, montako kappaletta pussissa on.

Sekä kokonaiset että osina pakastetut kananmunat on parasta käyttää ruokiin, joissa munat lopulta kypsennetään.

9 LEIVONNAISET


Leipä ja leivonnainen

Kauanko leipä ja leivonnaiset säilyvät pakkasessa?

Leipä

Säilyvyys: 2–9 kuukautta

Hyvä tietää: Mitä enemmän siemeniä – ja rasvaa – sitä lyhyempi säilyvyys. Myös ruisleipää voi pakastaa, joskin se silloin murenee helpommin.

Makeat leivonnaiset

Säilyvyys: 2–9 kuukautta

Hyvä tietää: Rasvapitoisuus ratkaisee, miten kauan leivonnainen säilyy pakkasessa. Mitä enemmän rasvaa, sitä lyhyempi säilyvyys. Pakastetut leivonnaiset eivät maistu yhtä tuoreilta kuin vastaleivotut.

Kakkujen ja leivosten kuorrutukset on parasta tehdä vasta pakastamisen ja sulatuksen jälkeen käyttipä sitten kerma-, marjahyytelö- tai sokerivesikuorrutusta.

10 SEKALAISET: Marsipaani, pähkinät, suklaa


Kauanko marsipaani, pähkinät ja suklaa säilyvät pakkasessa?

Kauanko marsipaani, pähkinät ja suklaa säilyvät pakkasessa?

Marsipaani

Säilyvyys: 10 kuukautta

Hyvä tietää: Puhdasta marsipaania voi pakastaa, mutta se on muistettava sulattaa hitaasti jääkaapissa. Koostumus voi muuttua hiukan, joten marsipaani sopii pakastamisen jälkeen parhaiten leivontaan.

Päällystemarsipaania ei pidä pakastaa. Sen rakenne kärsii, eikä sitä saa pakastamisen jälkeen kauniisti levitetyksi kakun päälle.

Pähkinät

Säilyvyys: 6–12 kuukautta

Hyvä tietää: Pähkinät härskiintyvät huoneenlämmössä nopeasti, joten jos ostit liikaa, voit pidentää niiden säilyvyyttä pakastamalla. Tuoreet pähkinät säilyvät pakastimessa jopa vuoden ja muutkin noin 6–8 kuukautta.

Suklaa

Säilyvyys: Älä pakasta

Hyvä tietää: Suklaata ei pidä pakastaa sinällään, koska rakenne kärsii pakkasasteista ja kosteudesta. Sama pätee suklaalla päällystettyihin marsipaanikonvehteihin.

Suklaakakut sen sijaan kestävät pakastamista mainiosti.

Pizzataikina

Säilyvyys: noin 2 kuukautta

Hyvä tietää: Kauli pizzataikina halutun kokoiseksi ennen pakastamista. Jos teet useita pizzapohjia samalla kertaa, pane niiden väliin leivinpaperiarkit, jotta ne eivät jäädy kiinni toisiinsa.

Keitetty riisi

Säilyvyys: 2–3 kuukautta

Hyvä tietää: Jos riisiä jäi tähteeksi, sen voi hyvin pakastaa. Se on vain jäähdytettävä jääkaapissa mahdollisimman nopeasti ruokailun jälkeen. Jo kolmen tunnin säilytys huoneenlämmössä lisää riskiä, että riisiin kehittyy kasvustoa, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Pakasta riisi pieninä annoksina pakastepusseissa.

Kuumenna perusteellisesti pakastamisen jälkeen, vähintään 65-asteiseksi bakteerien välttämiseksi.

Hiiva

Säilyvyys: 12 kuukautta

Hyvä tietää: Pidä pakastettua hiivaa 15 minuuttia huoneenlämmössä ennen leipomista. Liuota vielä kylmä tuorehiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen.

Piirros naisesta ja järjestyksessä olevasta pakastimesta

Yleiskatsaus pakastimeen

Tyhjennä – ja järjestä

  • Järjstämisen mahdollistamiseksi pakastin on siivottava. Helpoin tapa on aloittaa tyhjentämällä koko pakastin. Se on vaikeaa, jos nauttii siitä, että pakastin on täynnä, mutta pakastin kyllä täyttyy, kunhan malttaa odottaa, ja uusi järjestys helpottaa sisällön hyötykäyttöä.

  • Kun aloitat siivouksen, ota esiin pari kylmälaukkua. Niissä voit säilyttää helposti sulavat jäätelöt ja marjat siivouksen ja järjestelyn ajan.

  • Jos törmäät selvästi liian vanhoihin pakasteisiin, heitä ne surutta pois.

Luokittele sisältö

Parhaiten pysyt perillä pakastimen sisällöstä, kun ryhmittelet erilaiset pakasteet omiin lokeroihinsa tai koreihinsa. Silloin tiedät tarkasti, mistä katsoa, kun haluat selvittää vieläkö varastossa on vaikkapa pakastettuja katkarapuja.

Laadi jaottelu, joka sopii oman taloutesi tarpeisiin. Se voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Valmiit ruuat
  • Kala ja äyriäiset
  • Liha ja siipikarja
  • Kasvikset
  • Marjat
  • Maitotuotteet
  • Jäätelö
  • Leivonnaiset

Jaa sen jälkeen pakasteet eri tyyppien mukaan, ja katso, mikä ryhmä tarvitsee eniten tilaa pakastimestasi.

Merkitse laatikot ja lokerot, jotta muidenkin pakastimen käyttäjien on helppo löytää tarvitsemansa.

Piirros pakastelaatikosta, jossa lappu

Laputa rasiat

Seuraavaksi pannaan pakasteet takaisin pakastimeen.

  • Tarkista, että kaikki pakastettavat ovat pakastepusseissa tai -rasioissa. Varsinkin pussien käyttö säästää tilaa pakastimessa.

  • Laputa kaikki tuotteet. Kirjoita aina pussiin, mitä se sisältää – varsinkin kun pakastat tähteitä. Muista päivämäärä, jotta näet, milloin tuote on pakastettu ja jotta se tulee syödyksi ajoissa.

  • Laita kaikki tuotteet takaisin pakastimeen ja nauti aikaansaamastasi järjestyksestä!

Piirros naisesta, jolla on listoja pakastinta varten

Yleiskatsaus listan avulla

Jos pidät listojen tekemisestä, tee sellainen pakastimen oveen tai vihkoon. Merkitse siihen sisällöt päivämäärineen, ja tee merkintä aina, kun otat pakastimesta jotain tai laitat sinne jotain.

Listan ylläpitäminen vaatii itsekuria, mutta arjen sujuvuus paranee.

Onko vaarallista syödä vanhaksi menneitä pakasteita?


Ei ole, mutta vanha ruoka ei varmasti maistu hyvältä. Mitään ei pitäisi säilyttää vuotta kauempaa. Vaarallisia niistä ei tule, mutta maku ja koostumus heikkenevät voimakkaasti.

Tutki ja nuuhki tuotetta sulattaessasi sitä. Jos se haisee epäilytävältä, heitä se pois.

Lataa KUNTO PLUSsan taulukko 40 eri ruoka-aineen säilyvyydestä pakastimessa

Miten pakastettu ruoka kannattaa sulattaa?


Ota pakasteet sulamaan ajoissa ja anna niiden sulaa hitaasti jääkaapissa.

Huoneenlämmössä pakasteisiin tulee nopeammin bakteereja, jotka voivat vaarantaa terveytesi.

Sulattamalla pakasteet jääkaapissa säästyy myös energiaa. Nerokasta!

Voiko sulatetun pakastaa uudelleen?


Nainen pakastamassa uudelleen kerran sulatettua kalaa

Näin pakastat kerran sulanutta ruokaa

Jääkaapissa sulatetun pakasteen voi pakastaa uudelleen vuorokauden kuluessa.

Huoneenlämmössä ollut tuote on kypsennettävä ennen uudelleen pakastamista.

Raaka liha on aina kypsennettävä ennen uutta pakastusta.

Oletko pakastepussien ystävä? Tsekkaa täältä, mitä niiden käytössä kannattaa muistaa.

Vähennä hävikkiä

Jäähdytä mahdollisimman pian

Kiireisenä päivänä on mukava ottaa pakastimesta aiemmin tehtyä ruokaa ja tarjota kätevästi kotitekoista. Näin pakastat ruuantähteet parhaiten:

  • Jäähdytä ruoka jääkaapissa niin nopeasti kuin mahdollista.
  • Jaa ruoka pienempiin annoksiin pusseihin tai rasioihin. Pienet annokset sekä pakastuvat että sulavat nopeammin. Mitä nopeammin ruoka pakastuu, sitä paremmin se säilyy.
  • Pane ruuantähteet pakastimeen niille varatulle hyllylle. Aseta ne mieluiten jo pakastuneiden ruokien viereen, niin ne jäätyvät nopeammin.

Pakastamiseen sopivia tähteitä

Pataruokien lisäksi pakastettaviksi sopivat monet muutkin kotikokin tekemät ruuat, jotka voi myöhemmin käyttää uudelleen monin eri tavoin. Esimerkkejä alla.

  1. Vaalea leipä. Kuutioi, pakasta ja käytä krutonkeina keittojen ja salaattien päällä.
  2. Ruisleipä. Pakasta ruisleipä sopivina annoksina ja käytä sellaisenaan voileipiin tai pilko krutongeiksi.
  3. Kiinteät juustot. Raasta juustontähteet sen sijaan että heittäisit ne biojätteisiin, pakasta ja käytä esim. pizzoissa.
  4. Leivonnaiset. Pakasta tähteeksi jääneet leivonnaiset, pienetkin määrät, sillä niistä voi tehdä vaikka pappilan hätävaraa.
  5. Ylikypsät banaanit. Kuori, viipaloi ja pakasta banaanit. Silloin pakastimestasi löytyy aina makea ainesosa käytettäväksi smoothieihin ja leivonnaisiin.

    Jääkuutioihin pakastettavia tähteitä:
  6. Yrtit. Pilko loput yrtit jääpalarasian lokeroihin, kaada päälle oliiviöljyä tai liha/kasvislientä ja pakasta. Kuutio tai pari sopii mauntuojaksi niin pataruokiin, keittoihin kuin kastikkeisiinkin.
  7. Punaviini. Sopii kastikkeisiin ja patoihin.
  8. Valkoviini. Hyvää risoton valmistukseen.
  9. Kahvi. Jäisiä kahvikuutioita voi käyttää jääkahviin. Toisin kuin tavalliset jääkuutiot ne eivät tee kahvista vetistä.
  10. Kuohukerma. Kuutio tai pari tuo viimeisen silauksen kastikkeeseen, keittoon tai pataruokaan.