Voiko mitä tahansa ruokaa pakastaa uudelleen?
Jos pakastimesta menee virta tuntikausiksi, voiko siellä olevia ruokia pakastaa uudelleen vai ovatko ne jo mennyttä?
Jos pakastimesta menee virta tuntikausiksi, voiko siellä olevia ruokia pakastaa uudelleen vai ovatko ne jo mennyttä?
Elintarvikkeen uudelleenpakastamisessa yksi olennaisia seikkoja on se, miten pitkälle tuote on ehtinyt sulaa. Jos pakastin on ollut poissa päältä pari tuntia, sen sisällön uskaltaa pakastaa uudelleen, kun elintarvikkeet ovat vielä kohmeisia. Sama koskee jääkaapissa sulatettuja elintarvikkeita: jos elintarvike pysyy riittävän kylmänä, sen sisältämät bakteerit eivät pääse lisääntymään ennen uutta pakastamista.
LUE MYÖS: Ruokahävikki kiireesti kuriin
Jos taas pakastimen sisältö ehtii sulaa ja lämmetä esimerkiksi yön aikana kokonaan, se on turvallisinta nakata biojätteeseen. Pakastaminen ei suinkaan tapa ruoan sisältämiä bakteereita, ja huoneenlämmössä ne virkistyvät nopeasti, minkä vuoksi kokonaan sulanut ruoka voi aiheuttaa uudelleenpakastamisen jälkeenkin ruokamyrkytyksen. Jos ruoka on sulatettu asianmukaisesti, sen voi pakastaa uudelleen, jos se kypsennetään ensin kunnolla.
Herkimpiä pilaantumiselle ovat kalat, äyriäiset, raak siipikarjan liha ja punainen liha sekä munaa ja maitotuotteita sisältävät ruoat, esimerkiksi kastikkeet ja kermakakut.
LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?
Valmiiksi kypsennetyt ateriat (lukuun ottamatta kalaa ja äyriäisiä), kasvikset ja hedelmät ovat vähemmän herkkiä, ja kaikista parhaiten uudelleenpakastusta kestävät teolliset leipomotuotteet.
Uudelleenpakastamisesta ei voida antaa varsinaista nyrkkisääntöä, sillä sen turvallisuuteen vaikuttavat monet tekjiät, kuten
Raakaa punaista lihaa tai siipikarjan lihaa, kalaa, äyriäisiä ja maitotuotteita ja kananmunaa sisältäviä tuotteita ei voi yleisesti suositella pakastettavaksi sen jälkeen, kun ne ovat kertaalleen sulaneet.
Jos arvokkaan lihanpalan heittäminen biojätteeseen kirvelee, liha kannattaa ainakin kypsentää kunnolla ennen uutta pakastamista.
Kannattaa myös pitää mielessä, että vaikka uudelleen pakastaminen olisikin turvallista, se todennäköisesti vaikuttaa ruoan makuun ja rakenteeseen. Esimerkiksi marjat menettävät napakkuuttaan ja myös hieman makua pakastamisen myötä.