Mitä tapahtuu, kun syö pitkälle jalostettua ruokaa

Kaupat pursuavat kauan säilyviä valmisruokia, halpoja leikkeleitä ja makeita aamiaistuotteita. Kuinka haitallisia pitkälle käsitellyt teolliset ruuat ovat?

Nainen, joka lukee tuoteselostetta kaupassa.

VALMISTUSAINEET– Pitkälle jalostettu valmisruoka sisältää paljon sellaista, mitä ei kotikeittiöstä löydy.

Esivalmistettu ruoka voi säästää aikaa ja olla helppoa – ja terveellistä. Sellaisia ovat esimerkiksi valmiiksi pilkotut salaattiainekset ja hedelmät.

Mutta on myös toisenlaisia valmisruokia, jotka ovat pitkälle jalostettuja, täynnä säilöntäaineita, suolaa, sokeria, maunvahventajia ja väriaineita. Esimerkiksi limsat, pitkään säilyvät leipomotuotteet, makeat aamiaistuotteet, jotkut valmisruuat, halvat makkarat, kananugetit ja energiapatukat.

Pitkälle jalostetut valmisruuat muodostavat nykyään monissa länsimaissa jopa puolet päivittäisestä ravinnosta, Yhdysvalloissa jopa 60 prosenttia. Niiden käyttöä kannattaisi vähentää.

Ohessa tietoa vaikutuksista, jotka kaikki ovat hyviä syitä tuotteiden käytön vähentämiseksi.

Ylensyönti

Joidenkin lihavuustutkimusten mukaan pitkälle jalostetut ruuat ovat yksi suurimmista tekijöistä lihavuuden lisääntymisessä länsimaissa.

Rasvan ja sokerin lisäksi monet einekset sisältävät nimittäin myös maunvahvistajia, jotka lisäävät tuotteiden houkuttelevuutta ja saavat ihmiset syömään liikaa. Näiden valmisruokien proteiinipitoisuus on myös usein alhainen, mikä joidenkin tutkijoiden mukaan saa ihmiset syömään yhä lisää saadakseen päivittäisen proteiinintarpeensa tyydytetyksi.

Vakavat sairaudet

Useat tutkimukset ovat viime vuosina yhdistäneet pitkälle prosessoitujen ruokien saannin ja vaaralliset sairaudet kuten tyypin 2 diabeteksen, kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitaudit.

Vuonna 2022 ilmestyi kaksi uutta tutkimusta, joista toinen osoittaa, että runsas valmisruokien käyttö voi lisätä suolistosyövän riskiä 29 prosenttia, ja toinen, että se kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä 19 prosenttia.

Heikentynyt mielenterveys

Paljon pitkälle käsiteltyä valmisruokaa syövillä on myös keskimäärin huonompi mielenterveys kuin muilla. Tämä havaittiin amerikkalaisessa seurantatutkimuksessa, joka koski 10 359 henkilöä.

Eniten pitkälle prosessoituja ruokia syöneillä oli huomattavasti enemmän masennuspäiviä ja ahdistusoireita viidessä vuodessa ja vähemmän hyviä päiviä kuin vähiten huonolaatuisia valmisruokia syöneillä.

Masentaako? Tarkista tilanteesi testillämme