Mitä tapahtuu, kun syö pitkälle jalostettua ruokaa
Kaupat pursuavat kauan säilyviä valmisruokia, halpoja leikkeleitä ja makeita aamiaistuotteita. Kuinka haitallisia pitkälle käsitellyt teolliset ruuat ovat?
Kaupat pursuavat kauan säilyviä valmisruokia, halpoja leikkeleitä ja makeita aamiaistuotteita. Kuinka haitallisia pitkälle käsitellyt teolliset ruuat ovat?
Esivalmistettu ruoka voi säästää aikaa ja olla helppoa – ja terveellistä. Sellaisia ovat esimerkiksi valmiiksi pilkotut salaattiainekset ja hedelmät.
Mutta on myös toisenlaisia valmisruokia, jotka ovat pitkälle jalostettuja, täynnä säilöntäaineita, suolaa, sokeria, maunvahventajia ja väriaineita. Esimerkiksi limsat, pitkään säilyvät leipomotuotteet, makeat aamiaistuotteet, jotkut valmisruuat, halvat makkarat, kananugetit ja energiapatukat.
Pitkälle jalostetut valmisruuat muodostavat nykyään monissa länsimaissa jopa puolet päivittäisestä ravinnosta, Yhdysvalloissa jopa 60 prosenttia. Niiden käyttöä kannattaisi vähentää.