Ravitsemusterapeutti: Näin saat koko perheen innostumaan terveellisestä ruoasta

"Ravintoterapeutti auttaa. Haluaisin elää terveellisemmin, mutta kotiväki ei innostu kasviksista, ja yksin on vaikea yrittää pitää yllä uusia elämäntapoja. Miten saisin innostettua perheenikin syömään terveellisemmin ja monipuolisemmin?"

spagettia ja linssibolognesekastiketta

TERVEELLISTÄ – ruokaa, joka maistuu koko perheelle

© Jakob Helbig

Terveellisen ruokavalion noudattaminen ei ole sinänsä vaikeaa, mutta muutosvastarinnan edessä hyvätkin aikeet murenevat helposti, jos kaikki ympärillä vaativat vanhaan malliin purilaisia ja irtokarkkeja. Tällöin voi tuntua helpoimmalta vain luovuttaa ja mennä porukan mukana niin, että ketään ei harmita – paitsi itseä. Sisimmässäsi nimittäin tiedät, että kaikille olisi vain eduksi, jos yhteiset ateriat ja perheen elämäntavat olisivat terveellisempiä. Ravitsevasta ruoasta ja liikunnasta kun hyötyvät niin kumppani kuin jälkikasvu – ja samoin karkista ja ruutu­ajasta voisivat tinkiä niin lapset kuin aikuisetkin.

Valehtelisin jos väittäisin, että muutos käy helposti, mutta mahdollista se silti on. Näillä sivuilla jaan parhaat vinkkini siihen, miten saat perheen kaikenikäiset jäsenet osallistettua järkeviin elämäntapoihin lempiruoista tinkimättä.
Kenties he vielä joskus kiittävät sinua tästä kaikesta, mutta vaikka tätä saisi odotella, muutos on joka tapauksessa varmasti hyvästä. Onnea matkaan!

Vinkki 1: Päätösvalta on paras kannustin kaikille

Täysin ulkopuolelta saneltu muutos ei kauaa kanna. Anna mieluummin perheenjäsenten päättää esimerkiksi minä päivänä syödään mitäkin kasvislisukkeita. Näin päätösvalta suurista, terveellisistä linjoista säilyy sinulla, mutta muutkin pääsevät vaikuttamaan lautasensa sisältöön. Ota myös perheenjäsenet mukaan ruoanlaittoon. Kun aterian kokkaamiseen on osallistunut itse, se myös innostaa maistamaan.

Vinkki 2: Tuunaa tuttuja ruokia

Kasviksia on helppo ujuttaa moniin arkiruokiin, esimerkiksi sämpylätaikinaan, jauhelihakastikkeeseen, keittoihin, munakkaisiin – vaikka mihin! Esimerkiksi raastettu porkkana ja kesäkurpitsa sopivat miedon makunsa puolesta moniin ruokiin ja antavat myös rouheaa rakennetta. Kokeile myös pinaattia suolaisten lettujen taikinassa, avokadoa smoothiessa ja selleriä perunamuusissa.

Vinkki 3: Myönteinen sävy

Puhu kasviksista hyvää. Jos esimerkiksi parsakaaliin viitataan aina jonain, mikä täytyy vain niellä, jotta saisi palkinnoksi jäätelöä, negatiivinen sävy vaikuttaa ruokailijan asenteeseen kyseistä kasvista kohtaan ja sen odotetaankin olevan ikävän makuista. Keskity sen sijaan terveellisten ruoka-aineiden hyviin puoliin, ja rohkaise niiden kokeiluun yhdistämällä niitä ruoissa esimerkiksi makeisiin makuihin. Kitkerien kasvisten kanssa sopivat esimerkiksi salaatteihin makeat ja kypsät hedelmät, rouskuvat pähkinät ja täyteläisen suolainen feta.

Koko ­perheen ­makuun

Listasimme yhdeksän vaihtokauppaa, joilla tuunaat perheen lempiruoat terveellisemmiksi.

Pizza
Puolita pizzat joka ruokailijalle ja täytä puolet lautasesta kasvispaloilla, salaatilla ja/tai raasteella.

Täytetty pitaleipä
Käytä täytteenä kanaa ja kasviksia ja vähärasvaista kastiketta.

Hampurilaisateria
Käytä kokojyväsämpylöitä ja paahda lisukkeeksi punajuuria.

Kermainen kinkku-­pastasalaatti
Käytä täysjyväpastaa ja vähä­rasvaista kermaviiliä tai pestoa.

Toast
Paahda täysjyväpaahtoleipä ja lisää täytteeksi kalaa.

Broileripyörykät
Käytä vähärasvaista broilerin jauhelihaa ja tarjoile lisukkeena täysjyväriisiä ja kasviksia.

Suolaiset täytetyt ohukaiset
Lisää ohukaistaikinaan pinaattia tai käytä ohukkaiden sijaan isoja kaalinlehtiä.

Lihapyörykät
Jatka pyörykkätaikinaa kaura­hiutaleilla ja juuresraasteella ja keitä lisukkeeksi perunat perunamuusin sijaan.

Pasta bolognese
Käytä täysjyväspagettia ja lisää ­tomaattikastikkeeseen punaisia linssejä ja juuresraastetta tai ­-sosetta. Helppo ja herkullinen resepti osoitteessa kuntoplus.fi/linssibolognese.