Juuriselleri – näin käytät muhkuraisen maukasta selleriä

Juuriselleri täyttää vatsaa vähillä kaloreilla. Katso tuhti tietopaketti tästä runsaskuituisesta juureksesta sekä 10 herkullista reseptiä sen käyttöön.

Kaksi juuriselleriä.

TÄMÄ KUITUPITOINEN JUURES EI VIEKOITTELE ULKONÄÖLLÄÄN mutta hurmaa maullaan! Huuhtele, kuori, kypsennä – ja nauti.

© iStock

Kasvisten kauneuskisassa juuriselleri, toiselta nimeltään mukulaselleri tai lyhyen ytimekkäästi vain selleri, olisi hieman vaikeuksissa.

Muhkurainen, rusehtavan läikikäs kuori ja kannasta rönsyilevät juuret eivät kenties hivele silmää, mutta kun rosoiselle juurekselle antaa mahdollisuuden, sen maku yllättää taatusti positiivisesti.

Lue myös: Syö ja treenaa itsesi parempaan iskuun 28 päivässä

Ota terveellinen juures haltuun

Mukulasellerin omaleimainen, aromikas maku sopii moniin ruokiin, ja rosoinen juures on myös varsin terveellistä syötävää.

Kokosimme oheen parhaat vinkkimme maukkaan mukulan käyttöön – katso, miten esimerkiksi saat paksun kuoren poistettua parhaiten ja miten paahdat juureksen uunissa supermaukkaaksi.

Katso myös 10 reseptiä: herkkuja juuriselleristä!

1 Mihin juuriselleriä voi käyttää?


Karun näköisestä juureksesta on yllättävän moneksi.

Sitä voi nimittäin käyttää niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynäkin, ja siitä saa esimerkiksi herkullista pyreetä, sosekeittoa, pihvejä ja ranskalaisia. Seuraavassa kerromme, miten se käy.

Juuriselleripihvi kasvishampurilaisessa.

PIHVEJÄ JUURISELLERISTÄ? Jo vain! Kokeile herkullista kasvispurilaispihviä, johon tulee juuriselleriä, porkkanaa, kikherneitä ja valkosipulia.

© Skovdal Nordic

7 tapaa käyttää juuriselleriä

Pihvit

Mukulaselleristä voi valmistaa pihviä kahdellakin tavalla – joko raasteena tai paistettuina viipaleina. Molempi herkullisempi.

VALMISTUS:

Raastepihvit

  • Sekoita raastetusta selleristä ja esimerkiksi kikherneistä, kananmunasta, jauhoista, kaurahiutaleista ja mausteista tasainen taikina.
  • Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla tilkassa oliiviöljyä.

Viipalepihvit

  • Leikkaa selleristä noin 1–2 cm:n paksuisia viipaleita.
  • Ruskista viipaleet oliiviöljyssä kuumalla pannulla ja jatka kypsennystä noin 4–5 minuuttia per puoli, kunnes viipaleet ovat sopivan pehmeitä.
  • Leivitä halutessasi pihvit kääntelemällä niitä ennen paistamista ensin vatkatussa kananmunassa ja sen jälkeen esimerkiksi pankojauhoissa.

Lue myös: Miten kasvishampurilaiseen saa muhkeammin makua?

Pyree

Pehmeän täyteläinen juuriselleripyree on lempeän maukas lisuke esimerkiksi liha- ja kalaruoille.

VALMISTUS:

  • Kuori ja paloittele selleri. Keitä palat pehmeiksi.
  • Sekoita palat esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi. Lisää halutessasi hieman oliiviöljyä tai voita.
  • Lisää tilkka maitoa tai kermaa. Koostumuksen tulisi olla paksua, pehmeää ja täyteläistä. Mausta suolalla.
  • Ripottele halutessasi päälle paahdettuja ja rouhittuja hasselpähkinöitä.

Lue myös: Kokeile myös herkullista herne-raejuustopyreetä

Sose

Jos pidät perunasoseesta, ihastut taatusti mukulasellerisoseeseenkin.

VALMISTUS:

  • Kuori ja paloittele selleri. Keitä palat pehmeiksi ja ota hieman keitinvettä talteen.
  • Soseuta selleri haarukalla tai sauvasekoittimella.
  • Lisää hieman maitoa, tilkka oliiviöljyä ja halutessasi hieman keitinvettä.
  • Mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi myös raastetulla muskottipähkinällä.
  • Jos haluat miedomman makuista muusia, kokeile peruna-mukulasellerisosetta – käytä puolet perunaa ja puolet selleriä.

Lue myös: Peruna-maa-artisokkamuusi vie kielen mennessään

Ranskalaiset

Helppo tapa ”salakuljettaa” selleriä lasten lautasille! Juuriselleriranskalaisista ei tule aivan yhtä rapeita kuin perinteisistä perunaranskalaisista, mutta maussa ne eivät jää kakkosiksi. Ripottele päälle hieman hienoksi raastettua parmesaania paistoajan lopulla ja paista vielä noin 5 minuuttia, niin saat pinnasta rapsakampaa.

VALMISTUS:

  • Kuori selleri ja leikkaa siitä pitkulaisia ranskalaisia.
  • Sekoita paloihin oliiviöljyä ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista uunissa 220 asteessa noin 25–30 minuuttia.
  • Ripottele päälle karkeaa merisuolaa ja tarjoile heti.

Lue myös: Maukkaat kasvisfritit airfryerissä

Paahto kokonaisena

Juuriselleriä voi kypsentää uunissa ranskalaisina, kuutioiksi paloiteltuna tai pihveiksi leikattuna mutta myös kokonaisena – jopa kolmella eri tapaa.

VALMISTUS:

Kokonaisena paahtaminen

  • Kuori selleri ja leikkaa hattu ja kanta pois.
  • Leikkaa päälle iso risti ja sivele juuriselleri kauttaaltaan öljyllä, etenkin ristin kohdalta. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
  • Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 2 tuntia koosta riippuen.
  • Kun juuriselleri on pehminnyt, avaa se ristin kohdalta ja lisää haluamasi täyte – kokeile esimerkiksi paistettuja sieniä, pähkinöitä, valkosipulivoita ja hienonnettua persiljaa.

Suolakuorikypsennys

  • Huuhtele ja harjaa selleri perusteellisesti. Voit myös halutessasi kuoria sen.
  • Levitä syvän uunivuoan tai uuninkestävän kattilan pohjalle suolaa ja peitä selleri kokonaan suolalla.
  • Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 2,5 tuntia, kunnes juures on pehmeä.
  • Poista kaikki suola. Käytä tarvittaessa lopuksi pullasutia.
  • Leikkaa selleri lohkoiksi tai viipaleiksi. Lisää päälle valkosipulivoita tai yrteillä maustettua rahkakastiketta.
  • HUOM.! Kuorta ei tule syödä.

Hasselbackan tapaan

  • Kuori ja leikkaa selleri kahtia.
  • Leikkaa selleriin ohuita viiltoja niin, etteivät ne mene kokonaan läpi. Voit panna juurisellerin esimerkiksi vaakasuunnassa kahden puulusikan väliin, jolloin veitsi ei leikatessa pääse painumaan kokonaan juureksen läpi.
  • Pane puolikkaat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja sivele oliiviöljyllä. Lisää halutessasi puristettua valkosipulia ja timjamia.
  • Paista uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen.

Sosekeitto

Juuriselleriä voi käyttää keitoissa täytteenä kuutioiksi leikattuna. Siitä voi tehdä myös sinällään herkullista sosekeittoa.

VALMISTUS:

  • Kuori ja paloittele selleri ja hieman perunaa. Kuullota kattilassa selleriä, perunaa sekä sipulia ja valkosipulia.
  • Lisää kasvislientä ja mausteita ja anna poreilla, kunnes perunat ja selleri ovat pehmeitä.
  • Sekoita tasaiseksi sosekeitoksi, lisää halutessasi hieman kermaa.
  • Tarjoile täyttävillä täytteillä höystettynä – kokeile esimerkiksi paahdettuja kikherneitä, uunissa paahdettuja juuriselleripaloja, rouhittuja pähkinöitä ja mausteyrttejä.

Lue myös: Katso yli 80 herkullista keittoreseptiä

Salaatit

Juuriselleriä voi käyttää salaateissa raakana tai uunissa paahdettuna.

Raakana

  • Kuori selleri ja raasta se tai leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  • Raaka selleri sopii etenkin raakasalaatteihin – kokeile esimerkiksi raastetun porkkanan ja punajuuren sekä viipaloidun omenan, hunajakastikkeen ja pähkinärouheen kanssa. Se kuuluu myös perinteiseen waldorfinsalaattiin.

Lue myös: Raakana tai kypsennettynä? Näin kasvikset ovat terveellisimpiä

Uunissa paahdettuna

  • Kuori ja paloittele selleri.
  • Lisää paloihin hieman oliiviöljyä ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.
  • Kokoa salaatti hieman jäähtyneistä selleripaloista sekä esimerkiksi suikaloidusta punakaalista, keitetyistä linsseistä ja omenoista. Lisää persiljaa, sinappikastiketta ja rouhittuja pähkinöitä.

Lue myös: Täyttävä ja maukas kikherne-punajuuri-fetasalaatti

Katso myös herkulliset juurisellerireseptit

2 Onko juuriselleri terveellistä?


Juuriselleri on varsin terveellistä syötävää, kuten muutkin juurekset ja kasvikset.

Se sisältää etenkin kylläisyyttä tuovaa kuitua sekä C-vitamiinia ja kaliumia.

Siinä on myös varsin vähäisesti kaloreita – perunaan verrattuna vain alle puolet.

Lue myös: Kumpi on terveellisempää – peruna vai juuriselleri?

Juuriselleri ja muita juureksia.

JUURISELLERI on muiden juuresten tavoin erittäin vähäkalorinen ja vähähiilihydraattinen.

© iStock

3 Tärkeät ravintoaineet


Alle on koottu vaalean mukulan sisältämiä tärkeitä, terveellisiä ravintoaineita.

Juuriselleri, ravintosisältö:

Per 100 g
RavintosisältöPer 100 g
Kuitua2.9 g
Hiilihydraattia2.6 g
C-vitamiinia3.2 mg
Kaliumia390.0 mg
Energiaa22 kcal
LÄHDE: Fineli

4 Miksi juuriselleriä kannattaa syödä?


Juuriselleri sisältää runsaasti kuitua, joka vahvistaa suoliston tervettä bakteerikantaa, edistää ruoansulatusta ja pitää olon kylläisenä pitkään. Kaloreita se sisältää toisaalta hyvin vähäisesti – 22 kcal per 100 g – ja sopii näin täydellisesti myös laihduttajan ruokavalioon.

Lue myös: TESTI – miten suolistossasi voidaan?

Juureksessa ei ole juuri hiilihydraattiakaan, vain 2.6 g per 100 g, ja se sopii näin erinomaisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Sen sijaan siinä on esimerkiksi C-vitamiinia, joka vahvistaa sidekudosta ja tukee elimistön immuunipuolustusta.

Lisäksi siitä saadaan kaliumia, jota tarvitaan niin elimistön nestetasapainon kuin verenpaineen säätelyyn kuin solujen välisen viestintään.

5 Monipuolinen raaka-aine kotikeittiöön


Kokosimme 10 herkullista reseptiä, joissa mukulaselleri pääsee oikeuksiinsa – kolme kasvisruokaa, kolme naudanliharuokaa, kaksi kanaruokaa, yksi possuruoka ja yksi kalaruoka.

10 herkullista reseptiä

© wichmann+bendtsen

Broileri-kasvislasagne

Lasagne maistuu kaikille! Tässä versiossa on tuhdisti myös kasviksia – kokonaiset 450 grammaa annoksessa.

Katso resepti täältä

© wichmann+bendtsen

Nauta-herkkusienistroganoff ja juuriselleri-perunasose

Juurisellerillä tuhdistettu perunasose on kaksin verroin maukkaampaa. Tämä mieltä ja vatsaa lämmittävä ateria sopii erinomaisesti vaikkapa syksyn koleisiin päiviin.

Katso resepti täältä

Broileria ja juuriselleriranskalaisia.
© wichmann+bendtsen

Broileria, uunijuureksia ja dippiä

Uunissa paistettua kanaa sekä juuriselleriä, porkkanoita ja bataattiranskalaisia – ja täyteläistä dippikastiketta. Kyllä, kiitos!

Katso resepti täältä

Juuriselleriä sisältävä kasvispiirakka.
© Betina Hastoft

Kasvis-vuohenjuustopiiras

Herkullinen kasvispiirakka saa muhkeasti makua juuriselleristä, porkkanoista, vuohenjuustosta ja yrteistä.

Katso resepti täältä

Fish and selleri-chips
© wichmann+bendtsen

Fish and chips ja tartarkastike

Rapea kala, herkulliset selleriranskalaiset ja tartar-kastike valmistuvat vain puolessa tunnissa!

Katso resepti täältä

Jauheliha-kasvisbolognesea.
© wichmann+bendtsen

Jauheliha-kasvisbolognese

Spagetti bolognese on klassikoiden klassikko. Tämä terveellinen versio vie yhtälailla kielen mennessään!

Katso resepti täältä

Cottage pie.
© wichmann+bendtsen

Cottage pie ja kasviksia

Selleriä, porkkanoita, purjoa ja sipulia – tämä versio brittiläisestä, tuhdisti täyttävästä cottage piesta eli liha-perunapaistoksesta sisältää myös muhkeasti kasviksia.

Katso resepti täältä

Kasvishampurilainen ja pikkelöityjä juureksia.
© Skovdal Nordic

Kasvisburgeri pikkelöidyillä juureksilla ja chilimajoneesilla

Selleri, porkkanat ja kikherneet ovat herkullisten kasvispihvien pääosassa. Herkulliset burgerit saavat lisäksi makua chilimajoneesista ja pikkelöidyistä juureksista.

Katso resepti täältä

Omenainen kasvispossupata, juuriselleriä ja lehtikaalia.
© wichmann+bendtsen

Omenainen kasvis-possupata

Tässä ihanassa syysruoassa maistuvat juuriselleri, omena, lehtikaali, punasipuli ja timjami.

Katso resepti täältä

Herkkusieni-hasselpähkinämureke.
© wichmann+bendtsen

Vegaaninen herkkusieni-hasselpähkinämureke

Kokeile kasvispäivän herkkuna täyttävää pähkinämureketta. Tarjoile herkullisen salaatin kanssa.

Katso resepti täältä

6 Mikä juuriselleri on?


Juuriselleri eli mukulaselleri, latinankieliseltä nimeltään Apium graveolens var. rapaceum, on juures. Pyöreän, röpelöisen mukulan vaaleassa kuoressa on ruskeita täpliä, ja sen alaosassa kiemurtelee ohuita juuria, joihin saattaa jäädä helposti hieman multaa. Kuoren alta paljastuu kermanvaalea malto.

Juureksella on pitkät, vahvat vihreät varret ja vihreät lehdet.

Lue myös: 9 superterveellistä juuresta

Juuriselleri – leikattuna pitkulaisiksi tikuiksi.

SELLERI ON PAITSI SUPERTERVEELLISTÄ myös edullista, ja se tarjoaa todellakin rahalle kylläisyysvastinetta.

© iStock

7 Miltä juuriselleri maistuu?


Juureksen omaleimainen maku on mausteisen aromikas ja yhtäaikaa hieman kitkerä ja makea. Kypsennyksen myötä maku syvenee makeammaksi ja jopa pähkinäiseksi.

Lue myös: Näin saat kasvikset maistumaan

8 Pitääkö juuriselleri kuoria?


Juuriselleri kannattaa kuoria ennen käyttöä, sillä kuori on varsin paksu ja karkea, ja mukulan kannassa on myös runsaasti hienoja juuria.

Kuorittu juuriselleri, kuorta ja terävä veitsi.

UNOHDA KUORIJA ja käytä juurisellerin paksun kuoren poistamiseen suosiolla terävää keittiöveistä.

Näin kuorit juurisellerin

  • Leikkaa ensin pois vihreä naatti. Sen voi halutessaan käyttää esimerkiksi keiton tai liemen maustamiseen.
  • Huuhtele mukula huolella, sillä rosoiseen pintaan ja juuriin jää helposti multaa.
  • Pane juuriselleri leikkuulaudalle päälliosan tasainen leikkuupinta lautaa vasten, jotta juures pysyy tukevasti paikoillaan.
  • Leikkaa kuori terävällä yleisveitsellä ylhäältä alaspäin mukulan pyöreää muotoa mukaillen. Poista kaikki ruskeat osat. Juuriselleriä on hankala saada kuorittua tavallisella kuorimaveitsellä tai kuorijalla, sillä kuori on varsi paksu ja rosoinen, ja mukulana alaosasta lähtee runsaasti pieniä juuria.
  • Leikkaa malto haluamasi muotoisiksi paloiksi.

9 Onko juuriselleri sama kuin varsiselleri?


Ei, juuriselleri ja varsiselleri, toiselta nimeltään lehtiselleri, eivät ole sama asia, mutta ne ovat sukulaisia. Lehtiselleristä käytetään ruoanlaitossa maan päällä kasvavat varret ja lehdet, kun taas juuriselleri on juures, josta käytetään maan alla kasvava mukula.

Näillä kahdella vihanneksella on kuitenkin muutakin yhteistä kuin nimi – nimittäin hieman mausteinen ja hyvin leimallinen maku.

Varsiselleriä käytetään tyypillisesti esimerkiksi waldorfinsalaatissa, lihakastikkeissa ja pataruoissa, vihermehuissa tai dippikasviksena dippikastikkeen kanssa – kokeile myös maapähkinävoin kanssa.

Juuriselleri ja varsiselleri.

JUURISELLERI JA VARSISELLERI ovat sukulaisia ja maistuvatkin hieman samalle mutta ovat kuitenkin kaksi varsin eri kasvista.

© iStock

10 Milloin on juurisellerin satokausi?


Kotimaisen juurisellerin satokausi on heinä-lokakuussa. Syksyllä ja alkutalvella kannattaa etsiä kaupoista tätä herkullista, pyöreää juuresta ja nauttia sen ainutlaatuisesta mausta.

11 Miten pitkään juuriselleri säilyy?


Selleri säilyy noin 3–4 viikkoa jääkaapin vihanneslokerossa. Kaikki juurekset ovat yleensä pitkäikäisiä, mikä vähentää ruokahävikkiä.

Poista vihreät varret ja lehdet ennen kuin laitat juurekset jääkaappiin – se pidentää niiden säilyvyyttä.

12 Voiko juuriselleriä pakastaa?


Kyllä, sitä voi hyvin pakastaa, mutta kuten monet muutkin kasvikset, se kannattaa kiehauttaa ennen pakastamista.

PAKASTUS:

  • Kuori ja paloittele juuriselleri.
  • Laita palat kevyesti suolattuun, kiehuvaan veteen hetkeksi, noin 30 sekunniksi.
  • Kaada kuutioille jääkylmää vettä ja valuta hyvin.
  • Laita kuutiot pakastuspusseihin ja pakasta.

Säilyvyys pakastimessa: Noin 10–12 kuukautta.

Lue myös: Näin pitkään ruoat säilyvät pakkasessa

Sulatettuna juuriselleri sopii parhaiten esimerkiksi pyreisiin, lihakastikkeisiin tai sosekeittoihin.

Ylijäänyttä juurisellerisosetta voi myös pakastaa, mutta se kannattaa sekoittaa perusteellisesti sulatuksen jälkeen.

13 Onko juuriselleri ilmastoystävällistä ruokaa?


Kasvikset ovat yleisesti ottaen hyvin ilmastoystävällistä syötävää, ja esimerkiksi juurekset ja kaalit ovat sekä maukkaita ilmastovaikutuksiltaan vähäisiä.

Lue myös: Syö ilmastoystävällisesti KUNTO PLUSsan ilmastopyramidin avulla

Tämä johtuu siitä, että ne kasvatetaan usein ulkona, kun taas monet salaattivihannekset, kuten tomaatti ja kurkku, ovat usein tuontituotteita ja/tai kasvihuonekasvatettuja, minkä kasvattaa myös niiden hiili- ja vesijalanjälkeä.

Juuriselleriä voidaan viljellä Suomessa, mikä myös vähentää kuljetusten ilmastovaikutusta.

Juureksilla on myös se etu, että ne säilyvät pitkään, jolloin ne myös päätyvät todennäköisimmin jossain vaiheessa lautasille hävikin sijaan – toisin kuin esimerkiksi avokadot, jotka ovat kaupasta kannettuina parhaimmillaan vain hetken.

Jos vielä valitset esimerkiksi selleriranskalaiset tai -soseen ilmastovaikutuksiltaan haitallisempien lisukkeiden, kuten pastan ja erityisesti riisin sijaan, aterian ilmastovaikutus kevenee komeasti.