Juuriselleri – näin käytät muhkuraisen maukasta selleriä
Juuriselleri täyttää vatsaa vähillä kaloreilla. Katso tuhti tietopaketti tästä runsaskuituisesta juureksesta sekä 10 herkullista reseptiä sen käyttöön.
Juuriselleri täyttää vatsaa vähillä kaloreilla. Katso tuhti tietopaketti tästä runsaskuituisesta juureksesta sekä 10 herkullista reseptiä sen käyttöön.
Kasvisten kauneuskisassa juuriselleri, toiselta nimeltään mukulaselleri tai lyhyen ytimekkäästi vain selleri, olisi hieman vaikeuksissa.
Muhkurainen, rusehtavan läikikäs kuori ja kannasta rönsyilevät juuret eivät kenties hivele silmää, mutta kun rosoiselle juurekselle antaa mahdollisuuden, sen maku yllättää taatusti positiivisesti.
Lue myös: Syö ja treenaa itsesi parempaan iskuun 28 päivässä
Mukulasellerin omaleimainen, aromikas maku sopii moniin ruokiin, ja rosoinen juures on myös varsin terveellistä syötävää.
Kokosimme oheen parhaat vinkkimme maukkaan mukulan käyttöön – katso, miten esimerkiksi saat paksun kuoren poistettua parhaiten ja miten paahdat juureksen uunissa supermaukkaaksi.
Katso myös 10 reseptiä: herkkuja juuriselleristä!
Karun näköisestä juureksesta on yllättävän moneksi.
Sitä voi nimittäin käyttää niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynäkin, ja siitä saa esimerkiksi herkullista pyreetä, sosekeittoa, pihvejä ja ranskalaisia. Seuraavassa kerromme, miten se käy.
Juuriselleri on varsin terveellistä syötävää, kuten muutkin juurekset ja kasvikset.
Se sisältää etenkin kylläisyyttä tuovaa kuitua sekä C-vitamiinia ja kaliumia.
Siinä on myös varsin vähäisesti kaloreita – perunaan verrattuna vain alle puolet.
Lue myös: Kumpi on terveellisempää – peruna vai juuriselleri?
Alle on koottu vaalean mukulan sisältämiä tärkeitä, terveellisiä ravintoaineita.
Ravintosisältö | Per 100 g |
---|---|
Kuitua | 2.9 g |
Hiilihydraattia | 2.6 g |
C-vitamiinia | 3.2 mg |
Kaliumia | 390.0 mg |
Energiaa | 22 kcal |
LÄHDE: Fineli |
Juuriselleri sisältää runsaasti kuitua, joka vahvistaa suoliston tervettä bakteerikantaa, edistää ruoansulatusta ja pitää olon kylläisenä pitkään. Kaloreita se sisältää toisaalta hyvin vähäisesti – 22 kcal per 100 g – ja sopii näin täydellisesti myös laihduttajan ruokavalioon.
Lue myös: TESTI – miten suolistossasi voidaan?
Juureksessa ei ole juuri hiilihydraattiakaan, vain 2.6 g per 100 g, ja se sopii näin erinomaisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.
Sen sijaan siinä on esimerkiksi C-vitamiinia, joka vahvistaa sidekudosta ja tukee elimistön immuunipuolustusta.
Lisäksi siitä saadaan kaliumia, jota tarvitaan niin elimistön nestetasapainon kuin verenpaineen säätelyyn kuin solujen välisen viestintään.
Kokosimme 10 herkullista reseptiä, joissa mukulaselleri pääsee oikeuksiinsa – kolme kasvisruokaa, kolme naudanliharuokaa, kaksi kanaruokaa, yksi possuruoka ja yksi kalaruoka.
Juuriselleri eli mukulaselleri, latinankieliseltä nimeltään Apium graveolens var. rapaceum, on juures. Pyöreän, röpelöisen mukulan vaaleassa kuoressa on ruskeita täpliä, ja sen alaosassa kiemurtelee ohuita juuria, joihin saattaa jäädä helposti hieman multaa. Kuoren alta paljastuu kermanvaalea malto.
Juureksella on pitkät, vahvat vihreät varret ja vihreät lehdet.
Lue myös: 9 superterveellistä juuresta
Juureksen omaleimainen maku on mausteisen aromikas ja yhtäaikaa hieman kitkerä ja makea. Kypsennyksen myötä maku syvenee makeammaksi ja jopa pähkinäiseksi.
Lue myös: Näin saat kasvikset maistumaan
Juuriselleri kannattaa kuoria ennen käyttöä, sillä kuori on varsin paksu ja karkea, ja mukulan kannassa on myös runsaasti hienoja juuria.
Ei, juuriselleri ja varsiselleri, toiselta nimeltään lehtiselleri, eivät ole sama asia, mutta ne ovat sukulaisia. Lehtiselleristä käytetään ruoanlaitossa maan päällä kasvavat varret ja lehdet, kun taas juuriselleri on juures, josta käytetään maan alla kasvava mukula.
Näillä kahdella vihanneksella on kuitenkin muutakin yhteistä kuin nimi – nimittäin hieman mausteinen ja hyvin leimallinen maku.
Varsiselleriä käytetään tyypillisesti esimerkiksi waldorfinsalaatissa, lihakastikkeissa ja pataruoissa, vihermehuissa tai dippikasviksena dippikastikkeen kanssa – kokeile myös maapähkinävoin kanssa.
Kotimaisen juurisellerin satokausi on heinä-lokakuussa. Syksyllä ja alkutalvella kannattaa etsiä kaupoista tätä herkullista, pyöreää juuresta ja nauttia sen ainutlaatuisesta mausta.
Selleri säilyy noin 3–4 viikkoa jääkaapin vihanneslokerossa. Kaikki juurekset ovat yleensä pitkäikäisiä, mikä vähentää ruokahävikkiä.
Poista vihreät varret ja lehdet ennen kuin laitat juurekset jääkaappiin – se pidentää niiden säilyvyyttä.
Kyllä, sitä voi hyvin pakastaa, mutta kuten monet muutkin kasvikset, se kannattaa kiehauttaa ennen pakastamista.
PAKASTUS:
Säilyvyys pakastimessa: Noin 10–12 kuukautta.
Lue myös: Näin pitkään ruoat säilyvät pakkasessa
Sulatettuna juuriselleri sopii parhaiten esimerkiksi pyreisiin, lihakastikkeisiin tai sosekeittoihin.
Ylijäänyttä juurisellerisosetta voi myös pakastaa, mutta se kannattaa sekoittaa perusteellisesti sulatuksen jälkeen.
Kasvikset ovat yleisesti ottaen hyvin ilmastoystävällistä syötävää, ja esimerkiksi juurekset ja kaalit ovat sekä maukkaita ilmastovaikutuksiltaan vähäisiä.
Lue myös: Syö ilmastoystävällisesti KUNTO PLUSsan ilmastopyramidin avulla
Tämä johtuu siitä, että ne kasvatetaan usein ulkona, kun taas monet salaattivihannekset, kuten tomaatti ja kurkku, ovat usein tuontituotteita ja/tai kasvihuonekasvatettuja, minkä kasvattaa myös niiden hiili- ja vesijalanjälkeä.
Juuriselleriä voidaan viljellä Suomessa, mikä myös vähentää kuljetusten ilmastovaikutusta.
Juureksilla on myös se etu, että ne säilyvät pitkään, jolloin ne myös päätyvät todennäköisimmin jossain vaiheessa lautasille hävikin sijaan – toisin kuin esimerkiksi avokadot, jotka ovat kaupasta kannettuina parhaimmillaan vain hetken.
Jos vielä valitset esimerkiksi selleriranskalaiset tai -soseen ilmastovaikutuksiltaan haitallisempien lisukkeiden, kuten pastan ja erityisesti riisin sijaan, aterian ilmastovaikutus kevenee komeasti.