Tee terveellistä ruokaa itse – vähän helpommin

Haluaisitko mielelläsi syödä terveellistä kotiruokaa, muttet millään ehdi laittaa sitä? Ota terveellinen oikotie, ja hyödynnä 12 parasta suunnittelu-, ostos- ja ruuanlaittovinkkiämme.

Pilkottuja vihanneksia lautasella, kokonaisia taustalla

RUUANLAITON EI TARVITSE OLLA MONIMUTKAISTA – riittää, että ostaa käyttövalmiita salaattivihanneksia kaupasta.

© iStock

On äärimmäisen helppoa ja nopeaa lämmittää päivälliseksi valmisateria. Mutta jos haluat syödä terveellisesti, itse tuoreista raaka-aineista tehty on selvästi perempi vaihtoehto.

On toki totta, että itse tekeminen vaatii enemmän aikaa kuin valmiin eineksen lämmittäminen, mutta tuntikausia ruuanlaittoon ei tarvitse käyttää, ja sen me todistamme tässä artikkelissa,

Miksi ruokaa kannattaa laittaa itse

Kotiruuan puolesta puhuvat monet syyt, joista seuraavat kolme ovat tärkeimmät:

  • Ensinnäkin tiedät, mitä syöt, kun olet sen itse valmistanut.

  • Toiseksi saat ravinnostasi vähemmän erittäin pitkälle jalostettuja eli ultraprosessoituja elintarvikkeita, jotka tutkitusti lisäävät monien sairauksien riskiä.

  • Kolmanneksi, kun syöt itse tehtyä ruokaa, saat todennäköisesti vähemmän kaloreita kuin noutoruuasta tai eineksistä. Pikaruokien ja teollisten einesten energiatiheys on pääsääntöisesti suurempi kuin itse tehdyn ruuan.

Lue myös: Miksi ultraprosessoitu on ongelma

Jaoimme ruuanlaittovinkit kolmeen ryhmään: suunnittelu, ostoksien tekeminen ja ruuanlaittoniksit.

Poimi itsellesi ja elämäntilanteeseesi sopivat vinkit ja nauti terveellisistä, itse tehdyistä ja helpoista aterioista.

Lue myös: Helppoa päivällisruokaa – käytä KUNTO PLUSsan Ruokalistoja

12 vinkkiä: Helppoa itse tehtyä ruokaa

Food prepping: kasviksia, kalaa ja palkokasveja käyttövalmiina rasioissa ruuanlaittoa varten useammalle päivälle.

FOOD PREPPING – eli esivalmistelu useammaksi päiväksi kerralla, on aivan huippu tapa säästää aikaa viikon kiireiden keskellä.

© wichmann+bendtsen

Suunnittelu on kotikokin paras ystävä

Kun suunnittelet vähän etukäteen, mitä laitat, säästyy valtavasti aikaa, etkä joudu turvautumaan hätäratkaisuna pakastepizzaan.

Preppaa päiviksi etukäteen

On todella hyvä ajatus valmistella kiireettöminä päivinä terveellisiä raaka-aineita etukäteen jääkaappiin.

Kun esimerkiksi kaali on käyttövalmiina suikaleina jääkaapissa, se tulee helpommin käytettyä ruuanlaittoon kiireessä, kuin jos se olisi kokonaisena keränä.

Preppaa kasviksia

  • Huuhtele ja kuivaa salaattilingolla salaatit ja pinaatinlehdet valmiiksi.
  • Kuori ja raasta koko pussi porkkanoita.
  • Suikaloi koko kaalinkerä kerralla.
  • Kiehauta pakasteherneitä tai edamamepapuja ( noin 5 min) muutaman päivän tarpeeseen.

Pehmeitä kasviksia, kuten avokadoja tai tomaatteja ei kannata esivalmistella, koska niiden rakenne ei säilytä raikkauttaan paloiteltuna.

Preppaa ruokaisuutta salaatteihin
Kun keität täysjyväpastaa, kvinoaa, linssejä, bulguria, perunoita tai munia, keitä vähän ylimääräistä, niin saat salaatteihin tai keittoihin kätevästi ruokaisuutta.

VINKKI! Läpinäkyvät, kannelliset säilytysrasiat ovat parhaita, koska niistä näkee heti, mitä missäkin rasiassa on.

Laadi viikon ruokalista

Koko viikon ateriat kannattaa suunnitella etukäteen.

  • Pärjäät koko viikon miettimättä joka päivä, "Mitä tänään laittaisi ruuaksi?"

  • Kun suunnittelet, mitä syöt, ruokavaliosta tulee järkevämpi, monipuolisempi ja myös terveellisempi, kun esimerkiksi suunnittelet viikkoon pari kasvisruokapäivää.

Lue myös: Päivälliseksi kasvisruokaa

  • Kun suunnittelet viikon ruokalistan, voit etukäteen ottaa huomioon päivät, jolloin sinulla on kiire, ja valita niille päiville erityisen helpot reseptit, joissa esimerkiksi hyödynnetään, mitä on jäänyt tähteeksi tai mitä on suunnitellusti laitettu enemmän kuin yhdelle aterialle.

  • Kun ostat kerralla enemmän, säästyy aikaa ja vältät heräteostokset ja kiusaukset, kun ei tarvitse yhtä mittaa käydä kaupassa.

Lue myös: 4 yleistä virhettä ruokakaupassa

VINKKI! Opi laatimaan ruokalista. Jos et jaksa itse alkaa laatimaan ruokalistaa viikko toisensa jälkeen, käytä KUNTO PLUSsan suosittuja viikon ruokalistoja.

Nainen marketin vihannesosastolla

ENSIMMÄINEN ETAPPI MARKETISSA on HeVi-osasto.

© iStock

3 etappia marketissa

Marketista saa vaikka mitä terveellistä. Me esittelemme muutamia elintarvikkeita, joiden avulla saat terveellistä syötävää hetkessä pöytään.

Lue myös: Helppo ja terveellinen ruoka – alle 30 minuutissa

Vihannesosasto

Periaatteessa kaikki, mitä vihannesosastolta löytyy, on hyvää ja terveellistä, ja valikoimiin on tullut nykyisin myös entistä enemmän kiireessä käteviä ratkaisuja.

Marketeissa on usein monenlaisia käyttövalmiita, pilkottuja kasviksia, jotka ovat näppäriä kovassa kiireessä.

Kiireessä käteviä kasviksia kaupasta

  • Kaaliraaste
  • Naposteluporkkanat
  • Valmiit porkkana-, bataatti- ja juuressoseet
  • Keitetyt punajuuret
  • Salaattisekotukset (ilman kastiketta)
  • Kukkakaalimuru (kukkakaaliriisiksi)

Lue myös: Kanaa tikka masala ja kukkakaaliriisi 30 minuutissa

VINKKI!
Kotona kannattaa olla myös suolattomia ja paahtamattomia pähkinöitä ja manteleita. Kourallinen pähkinöitä salaatissa on sekä hyvää että terveellistä.

Pakasteet

Pakastetut kasvikset ovat mainettaan parempia. Niiden vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallessa, ja pakastamisen ansiosta ne säilyvät pidempään.

Pakastetut kasvikset sopivat parhaiten keittoihin, wokkeihin ja piiraisiin. Herneet ja edamamepavut sopivat salaattiin (pussin päällä lukeee tarvitsevatko ne kiehauttamisen – useimpien yritysten pakastetut edamamet on ryöpätty valmiiksi).

Käteviä pakastekasviksia

  • Herneet
  • Edamamepavut
  • Vihreät pavut
  • Parsakaali
  • Maissi
  • Wok-vihannekset
  • Keittokasvikset ja -juurekset
  • Pinaatti
  • Lehtikaali
  • Juurekset (uunijuurekset)
  • Kukkakaali (mm. salaatteihin)
  • Avokado (guacamoleen, dippeihin)

Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy hyvänä pakkasessa

VINKKI!
Jos tykkäät (viher)smoothieista, herneet, edamamet, parsakaali, pinaatti ja lehtikaali ovat hyviä valintoja. Samoin pakastemarjat.

Säilykkeet ja kuivatavarat

Kotona on hyvä olla perusvarasto, jolla pärjää silloin, kun ei ehdi kauppaan.

3 päivällisainesta perusvarastoon

  • Säilyketomaatit – Patoihin, keittoihin ja tietenkin tomaattikastikkeeseen.

  • Palkokasvit – Kikherneet, linssit ja pavut sisältävät täyttävää proteiinia ja kuitua ja vain vähän kaloreita. Kasvisruokiin ja korvaamaan osa lihasta.
    Säilykkeet ovat nopeita käyttää, koska ne ovat heti valmiita, kun taas kuivatut herneet ja pavut ja kikherneet täytyy ensin liottaa yön yli jaa sen jälkeen vielä keittää pitkään.
    Osta veteen säilöttyjä papuja ja käytä niitä pata- ja uuniruokiin, keittoihin ja salaatteihin.

  • Kalasäilykkeet – Purkillinen kalasäilykettä ja valmis salaattisekoituspussi tai kaaliraastetta, keitetty kananmuna, maissia tai herneitä pakkasesta ja mahdollisesti myös keitettyä spagettia tai riisiä ja loraus öliiviöjyä – ja salamannopea päivällinen on siinä.

Nainen ja kattila keittiössä

AJANSÄÄSTÖÄ KEITTIÖÖN – katso parhaat niksit täältä.

© Jakob Helbig

Pikaniksejä ruuanlaittoon

Tee kerralla tupla-annos

Kun kerran laitat ruokaa, niin tee samalla vaivalla kaksi tai kolminkertainen annos.

Seuraavana päivänä ei tarvitse kuin lämmittää ruokaa, tai voit pakastaa toisen annoksen myöhempää käyttöä varten.

VINKKI! 5 hyvää lämmitettävää ruokaa

Toinenkin ruoka samoista aineksista

Hyvä kikka on laittaa lisuketta kaksinkertainen annos ja käyttää ylimääräinen satsi seuraavan päivän päivälliseen.

4 ruokaa edellisen päivän aineksista

Tänään pastaa lisukkeena
Huomenna pastasalaattia

Tänään riisiä lisukkeena
Huomenna paistettu riisi

Tänään perunoita lisukkeena
Huomenna perunasalaatti tai pyttipannu ja paistettu muna

Tänään bulguria lisukkeena
Huomenna bulgurisalaatti

Tuoretta keitetyn tilalta

Pasta, riisi, bulguri ja perunat ovat tavallisia päivällisen lisukkeita. Säästät keittämisen ajan, kun käytät lisukkeena raasteita tai kasviksia. Tulee syödyksi enemmän kasviksia ja kaloreita kertyy vähemmän.

Kun on kiire, osta lisukevihanneksia, joita saa valmiiksi hienonnettuna.

Pastan ja riisin tilalle

  • Kukkakaalimurua (kukkakaaliriisi)
  • Kaaliraastetta
  • Porkkanaraaste
  • Kesäkurpitsasuikaleita (kesäkurpitsaspagettia)

Parin minuutin pastakastike

Kun kotona on säilyketomaatteja, kastike pastalle, lihalle tai kalalle syntyy hetkessä.

Valmistus: Kuumenna säilyketomaatit kattilassa, mausta suolalla, mustapippurilla, oreganolla ja basilikalla. Enemmän makua saat lisäämällä lusikallisen hunajaa ja puristamalla joukkoon muutaman kynnen valkosipulia sekä lisäämällä maun mukaan (tuoretta) chiliä – e fatto!

Vaihda kaupan salaatinkastike öljyyn

Öljypullon ja salaatinkastikepullon avaaminen kestää saman ajan. Kaada salaattiin loraus oliiviöljyä, niin säästyt saamasta kaikkia niitä lisäaineitä, joita kaupan salaatinkastikkeissa on.

VINKKI! Jos aikaa liikenee muutama minuutti, voit tehdä itse vinegretin oliiviöljystä ja viinietikasta ja maustaa sen suolalla ja sokerilla/hunajalla.

Kastikkeet

Lisukkeet voivat olla aika ankeita ilman mitään kastiketta. Kermakastikkeen sijasta voi valmistaa terveellisemmän kastikkeen itse.

2 nopeaa kastiketta

  • Avokadotahna Soseuta avokado tai kaksi, mausta suolalle, mustapippurilla ja valkosipulilla.

  • Jogurtti- tai rahkakastike Sekoita maustamattomaan rahkaan tai jogurttiin suolaa, mustapippuria, punasipuli- tai purjosilppua ja yrttisilppua, esim. tilliä tai persiljaa.

Lue myös: Pestoja, skyriä ja hummuksia