4 tyypillistä virhettä ruokakaupassa

Tarkoitus oli ostaa ainekset terveelliseen päivälliseen, mutta kassalla huomaat, että tulikin koriin tuli kerättyä kaikkea muuta. Kerromme, miten selviät kauppareissuilta voittajana kotiin.

Nainen ostaa hedelmiä ruokakaupassa

HEVI-OSASTO – sijaitsee yleensä heti sisäänkäynnin jälkeen, ja siellä kannattaakin viipyä pisimpään.

© iStock

Kauppareissut eivät aina mene niinkuin on suunnitellut – vaikka tarkoitus on ostaa terveellisiä ja järkeviä asioita, houkutukset vievät mennessään. Listasimme neljä tyypillistä kauppareissun virhettä, jotka voivat pilata parhaatkin aikeet.

Ansa 1: Lähdet kauppaan ilman kauppalistaa

Ruokaostoksilla suunnitelmallisuus on valttia. Kun kaupassa harhailee vain mielitekojensa viemänä, voi helposti tulla ostettua kaikkea epäterveellistä, mitä ei ollut tarkoitus. Heräteostokset voivat kasvattaa myös ruokahävikkiä, kun ruokaa tulee ostettua yli tarpeen. Ostoslistaan kannattaa koota tuotteet osastoittain – näin markettia ei tarvitse sahata eestaas eikä matkan varrelta tule poimittua mitään turhaa.

Ansa 2: Ostat tuotteen pakkauksen ulkoasun perusteella

Paperipakkaukset yhdistetään usein ympäristöystävällisyyteen, ja ympäristö­ystävällisyys puolestaan terveellisyyteen. Vaikka sipsit tai suklaa olisikin pakattu kierrätettävään paperikääreeseen, se ei tee silti sisällöstä sen terveellisempää.

Jopa 70 prosenttia ostopäätöksistä tehdään vasta kaupassa, vaikka ostoksia olisi suunniteltu jo ennakkoon.
— Lähde: Packaging Technology and Science, 2014

Ansa 3: Sorrut paljousalennuksiin

Vaikka kolme tuotetta kahden hinnalla kuulostaa erinomaiselta tarjoukselta, kannattaa miettiä hetki, ettei ylimääräinen tuote mene hukkaan. Tuleeko silloin vain syötyä suotta enemmän, tai päätyykö ekstratuote lopulta vain biojätteeseen hävikkiä kasvattamaan.

Ansa 4: Lähdet ruokaostoksille nälkäisenä

Useissa tutkimuksissa on todettu, että nälkäisenä tehdään enemmän heräteostoksia ja ostetaan epäterveellisempiä tuotteita kuin kylläisenä. Vuonna 2015 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että nälkäiset shoppailijat kuluttivat ostoksiin 64 prosenttia enemmän rahaa kuin kylläiset.

Tilaamalla voi vähentää heräteostoja: tutkimuksen mukaan verkosta tilamalla tulee ostettua vähemmän jäätelöä, karkkia ja leivonnaisia.
— Lähde: Journal of Nutrition Education and Behavior, 2021

Tunnista kauppojen houkutustaktiikat

Päivittäistavarakaupat ovat taitavia ohjailemaan asiakkaiden ostokäyttäytymistä hienovaraisilla mutta tehokkailla konsteilla. Ilmiötä kutsutaan nudgingiksi eli ”tuuppaamiseksi”, ja se perustuu ostoympäristön muokkaamiseen sellaiseksi, joka ohjaa kuluttajaa kaupalle tuottoisiin valintoihin.

Kukat ilahduttavat ostamaan enemmän

Kukat sekä kasvikset ja hedelmät sijoitetaan tarkoituksella tyypillisesti heti sisäänkäynnin jälkeen. Väreillä ja tuoksuilla pyritään luomaan asiakkaalle heti aluksi myönteinen tunnelma ja mielentila, jossa tämä on hövelimpi ostamaan enemmän.

Eniten ostetut tuotteet ovat kauimpana

Jos maitokaappi olisi kauppaan tultaessa heti ensimmäisenä vastassa, miten moni asiakas jatkaisi maitotölkkinsä kanssa enää pidemmälle? Maitotuotteet sijaitsevat tarkoituksella mahdollisimman kaukana, jotta matkan varrelle saadaan sijoitettua mahdollisimman paljon muita houkutuksia.

Herkut houkuttelevat kassajonossa

Kaupassa kiertäminen vie energiaa, ja kassalle tultaessa tahdonvoimaa ei välttämättä enää riitä houkutusten torjumiseen. Väsynyttä kassajonossa seisoskelijaa varten onkin juuri tästä syystä pantu esille niin karkkia kuin suklaatakin.

Ajantaju saa hämärtyä

Päivittäistavarakaupoissa – kuten esimerkiksi kasinoillakin – ajantaju helposti hämärtyy. Tämä saadaan aikaan tasaisen kirkkaalla valaistuksella ja kenties vaimealla, taukoamattomalla musiikilla. Näin kaupassa tulee helposti viivyttyä pidempään – ja samalla ostettua enemmän.

Paistopiste herättää leivonnaisten himon

Monissa ruokakaupoissa on paistopiste, jonka ­tuoksut saavat veden herahtamaan kielelle ja ­johdattelevat ostamaan leivonnaisia ja leipiä.