Lehtikaali on elimistön ystävä
Lehtikaali on erityisen kuitupitoista, mikä on hyväksi sydämen ja verenkiertoelimistön terveydelle, sillä se auttaa alentamaan kolesterolia. Lehtikaalissa on myös yllin kyllin vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi 100 grammaa lehtikaalia täyttää 20 % kalsiumin päivittäisestä saantisuosituksesta.
Lehtikaalin sisältämän orgaanisen rikkiyhdisteen sulforafaanin on tutkimuksissa todettu voivan alentaa syöpäriskiä.
Tiesitkö tätä?
- Lehdet on huuhdeltava erittäin hyvin. Lehtien poimuihin jää helposti multaa tai pieniä toukkia
- Lehtikaalissa on runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, enemmän kuin useimmissa muissa vihanneksissa.
- Lehtiruotien poistaminen voi tuntua työläältä, mutta lehtikaalia myydään myös valmiiksi suikaloituna.
- Lehtiruodit voi höyryttää ja tarjota alkuruokana. Pirskota päälle hieman viinietikkaa
- Lehtikaalissa on runsaasti kuitua. Se sisältää kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin parsakaali.
Käyttövinkkejä
- Lehtikaalia voi käyttää monipuolisesti. Lehtikaalin maku on hieman kitkerä, mutta se sopii silti hienosti esimerkiksi smoothieihin. Lisää mukaan makeita hedelmiä kitkeryyttä kätkemään. Lehtikaalista voi tehdä myös pestoa, keittoa tai risottoa.
- Hienonna lehtikaalia salaatteihin tai raakana naposteltavaksi. Syö lehtikaalin kaverina rasvaista kalaa, niin D-vitamiini varmistaa kalsiumin imeytymisen. Voit myös lisätä joukkoon pähkinöitä sitomaan lehtikaalin rasvaliukoisia vitamiineja.
- Lehtikaali sopii myös sämpylöihin, sipseiksi, vohveleihin ja lettuihin.
LUE MYÖS: Kokeile herkullista ja terveellistä kukkakaalipizzaa