Piparjuuri – väkevästi terveellistä

Piparjuurta voidaan hyvällä syyllä kutsua pohjolan chiliksi, sille se antaa tymäkästi potkua eri ruokiin. Terveellinen juures sisältää myös reippaasti enemmän C-vitamiinia kuin monet sitrushedelmät.

Tuoretta ja raastettua piparjuurta leikkuulaudalla.

PIPARJUURI ON MONIVUOTINEN MAUSTEKASVI, jossa on voimakas, kirpeä maku.

© iStock

Se saa nenän kutiamaan ja silmät vuotamaan – piparjuuri on varsin ärhäkkä mauste, ja valkoista juurta voidaankin kutsua hyvästä syystä pohjolan chiliksi.

Lue kaikki tymäkän terveellisestä juureksesta ja poimi vinkit piparjuuren käyttöön kotikeittiössä.

1 Mihin piparjuurta voi käyttää?


Vanha kansa käytti piparjuurta lääkkeenä keripukkia, virtsatietulehdusta ja niveltulehdusta vastaan, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Piparjuuren sisältämän sinappiöljyn uskottiin myös puhdistavan poskintonteloita flunssan aikana. Piparjuuren ärhäkän maun vuoksi harva kuitenkaan pystyy syömään sitä kovin suuria määriä, jolloin sen sisältämästä C-vitamiinista ja muista vitamiineista ja kivennäisaineista päästään nauttimaan vain rajallisesti.

Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Bakteereja ja tulehdusta vastaan

Pienellä juurella sanotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia muun muassa sen sisältämän sinappiöljyn, sinigriinin, asparagiinin ja C-vitamiinin ansiosta.

Piparjuurta voi kokeilla itsekin säilöntäaineena esimerkiksi suolakurkkujen ja punajuurten säilöntään – laita vain muutama viipale tuoretta piparjuurta "kanneksi" purkin yläosaan ennen sulkemista.

Väkevä piparjuuri sopii myös tulehdusta torjuvaan ruokavalioon. Ruokavalion avulla voidaan auttaa elimistöä torjumaan matala-asteista tulehdusta, joka liittyy esimerkiksi kroonisiin kipuihin, nivelvaivoihin ja kakkostyypin diabetekseen.

Raastettua piparjuurta puisella alustalla.

Raastettu piparjuuri

Piparjuurta kannattaa käyttää ruoissa raakana, joko tuoreeltaan raastettuna tai siivuiksi leikattuna, jolloin sen maku on parhaimmillaan.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 100 g piparjuurta

Valmistus

  • Huuhtele ja kuori piparjuuri ja leikkaa siitä sopivan kokoinen, noin 50 gramman palanen. Piparjuuri painaa noin 350 grammaa.
  • Voit käyttää kasvin varren alaosaa ja juurta.
  • Raasta tai pilko juuri. Raasta se mieluiten juuri ennen käyttöä, sillä muuten se ruskistuu ja menettää makunsa.

VINKKI: Jos et käytä piparjuuriraastetta heti, säilö se viinietikkaan ilmatiiviiseen astiaan. Näin maku ja väri säilyvät pidempään.

Raastettu piparjuuri säilyy jääkaapissa (2-4 asteessa) noin kuukauden ajan.

VINKKI: Piparjuuren lehtiä voi käyttää salaatissa.

VINKKI: Raastettu piparjuuri on voimakkaamman makuinen kuin leikattu.


2 Onko tuore piparjuuri terveellistä?


On hyvinkin. Piparjuuri sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Piparjuurta syödään toki melko vähän kerrallaan, mutta pienessäkin määrässä on mukavasti hyviä ravintoaineita.

Katso piparjuuren keskeinen ravintosisältö täältä:

Ravintosisältö/100 g tuoretta piparjuurta

Proteiinia: 4 g

Proteiini on elintärkeä ravintoaine, jota tarvitaan elimistössä muun muassa solujen, kudosten, hormonien ja entsyymien rakennusaineeksi sekä lihasmassan ylläpitämiseen.

Kuitua: 7,5 g

Kuitua tarvitaan etenkin suoliston hyvinvointiin ja ruoansulatuksen tueksi. Se auttaa myös pitämään veren kolesterolin kurissa. Kuitu auttaa myös lisäämään kylläisyyttä.

C-vitamiinia: 166 mg

C-vitamiini on tärkeä tekijä nivelten, jänteiden, lihasten, luuston ja ihon muodostumisessa, koska se vauhdittaa kollageenin tuotantoa sidekudoksessa. C-vitamiini tehostaa myös raudan imeytymistä elimistössä.

Lue lisää C-vitamiinista täältä.

A-vitamiinia (RE): 3,33 µg

A-vitamiini on erityisen tärkeää näölle sekä immuunipuolustukselle sekä ihon ja limakalvojen hyvinvoinnille.

Kaliumia: 580 mg

Kalium on kivennäisaine, joka osallistuu solujen suolatasapainon ja elimistön nestetasapainon säätelyyn. Se on myös välttämätön hermoston, lihasten ja sydämen toiminnalle.

Rautaa: 2 mg

Rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseen veressä keuhkoista elimiin ja lihaksiin.

Se tukee myös immuunipuolustusta ja kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja keskittymistä.

Magnesiumia: 36mg

Magnesium osallistuu satoihin elimistön aineenvaihduntaprosesseihin.

Se voi auttaa myös vähentämään päänsärkyä, laskemaan verenpainetta ja verensokeria sekä säätelemään unta.

Lue lisää magnesiumista täältä

3 Näin piparjuurta voi käyttää ruoanlaitossa


Piparjuurta voi käyttää mausteena melkeinpä missä tahansa ruoassa, kun halutaan voimakkaan pippurista makua. Sitä ei pidä kuitenkaan lämmittää tai kypsentää, vaan se lisätään lämpimiin ruokiin vasta juuri ennen tarjoilua.

4 Voiko piparjuurta pakastaa?


Piparjuurta voi pakastaa sekä kokonaisena että raastettuna. Kokonaisena pakastettua piparjuurta on helpointa myös raastaa ruokiin jäisenä.

Pakastaminen vaikuttaa hieman piparjuuren rakenteeseen, joten sitä kannattaa käyttää mieluummin esimerkiksi kastikkeessa kuin ruoan höysteenä.

Lue myös: Näin pitkään ruoka säilyy pakastimessa

5 Voiko piparjuurta kypsentää?


Ei, piparjuurta ei kannata kypsentää, koska silloin sen voimakkaan sinappinen maku kärsii, sillä sinappiöljyä tuottava entsyymi vahingoittuu kypsennettäessä.

Jos lisäät piparjuurta esimerkiksi kastikkeeseen, tee se aivan lopuksi äläkä sen jälkeen enää kiehauta kastiketta.

Piparjuurikeittoa.

PIPARJUURI menettää kypsennettäessä ja lämmitettäessä leimallista makuaan. Se kannattaakin lisätä ruokiin vasta juuri ennen tarjoilua.

© iStock

6 Miten piparjuurta säilytetään?


Kokonainen piparjuuri säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Se kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa.

Piparjuuriraaste kannattaa sen sijaan käyttää saman tien, sillä se menettää makunsa ja värinsä melko nopeasti.

Peberrod-planten –
© iStock

7 Voiko piparjuurta viljellä itse?


Kyllä, hyvinkin! Kannattaa tosin pitää varansa, ettei piparjuuri valtaa koko puutarhaa, sillä monivuotisella kasvilla on vahva juuristo, jonka sivujuuret leviävät nopeasti.

Itse kasvi voi kasvaa yli metrin korkuiseksi, ja maan alla piilevästä valkoisesta juuresta voi kasvaa jopa 60 cm pitkä ja 5 cm paksu.

Jos ei satu olemaan piparjuuren suurkuluttaja, kannattaa myös harkita vaihtoehtoisesti piparjuuren kasvattamista ruukussa tai purkissa, jotta voit paremmin rajoittaa sen kasvua.

Naisella on kädessään vastakorjattua piparjuurta.

RUNSAS SATO on lähes taattu piparjuuren viljelijälle.

© iStock

8 Milloin on piparjuuren satokausi?


Suomessa piparjuuren satoa korjataan elokuulta lokakuulle, mutta sivujuuria voi kaivaa ruokia maustamaan pitkin kesää.

Myös piparjuuren lehtiä voi käyttää maustamaan esimerkiksi salaatteja.