Piparjuuri – väkevästi terveellistä
Piparjuurta voidaan hyvällä syyllä kutsua pohjolan chiliksi, sille se antaa tymäkästi potkua eri ruokiin. Terveellinen juures sisältää myös reippaasti enemmän C-vitamiinia kuin monet sitrushedelmät.
Piparjuurta voidaan hyvällä syyllä kutsua pohjolan chiliksi, sille se antaa tymäkästi potkua eri ruokiin. Terveellinen juures sisältää myös reippaasti enemmän C-vitamiinia kuin monet sitrushedelmät.
Se saa nenän kutiamaan ja silmät vuotamaan – piparjuuri on varsin ärhäkkä mauste, ja valkoista juurta voidaankin kutsua hyvästä syystä pohjolan chiliksi.
Lue kaikki tymäkän terveellisestä juureksesta ja poimi vinkit piparjuuren käyttöön kotikeittiössä.
Vanha kansa käytti piparjuurta lääkkeenä keripukkia, virtsatietulehdusta ja niveltulehdusta vastaan, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia.
Piparjuuren sisältämän sinappiöljyn uskottiin myös puhdistavan poskintonteloita flunssan aikana. Piparjuuren ärhäkän maun vuoksi harva kuitenkaan pystyy syömään sitä kovin suuria määriä, jolloin sen sisältämästä C-vitamiinista ja muista vitamiineista ja kivennäisaineista päästään nauttimaan vain rajallisesti.
Pienellä juurella sanotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia muun muassa sen sisältämän sinappiöljyn, sinigriinin, asparagiinin ja C-vitamiinin ansiosta.
Piparjuurta voi kokeilla itsekin säilöntäaineena esimerkiksi suolakurkkujen ja punajuurten säilöntään – laita vain muutama viipale tuoretta piparjuurta "kanneksi" purkin yläosaan ennen sulkemista.
Väkevä piparjuuri sopii myös tulehdusta torjuvaan ruokavalioon. Ruokavalion avulla voidaan auttaa elimistöä torjumaan matala-asteista tulehdusta, joka liittyy esimerkiksi kroonisiin kipuihin, nivelvaivoihin ja kakkostyypin diabetekseen.
Piparjuurta kannattaa käyttää ruoissa raakana, joko tuoreeltaan raastettuna tai siivuiksi leikattuna, jolloin sen maku on parhaimmillaan.
VINKKI: Jos et käytä piparjuuriraastetta heti, säilö se viinietikkaan ilmatiiviiseen astiaan. Näin maku ja väri säilyvät pidempään.
Raastettu piparjuuri säilyy jääkaapissa (2-4 asteessa) noin kuukauden ajan.
VINKKI: Piparjuuren lehtiä voi käyttää salaatissa.
VINKKI: Raastettu piparjuuri on voimakkaamman makuinen kuin leikattu.
On hyvinkin. Piparjuuri sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Piparjuurta syödään toki melko vähän kerrallaan, mutta pienessäkin määrässä on mukavasti hyviä ravintoaineita.
Katso piparjuuren keskeinen ravintosisältö täältä:
Piparjuurta voi käyttää mausteena melkeinpä missä tahansa ruoassa, kun halutaan voimakkaan pippurista makua. Sitä ei pidä kuitenkaan lämmittää tai kypsentää, vaan se lisätään lämpimiin ruokiin vasta juuri ennen tarjoilua.
Piparjuurta voi pakastaa sekä kokonaisena että raastettuna. Kokonaisena pakastettua piparjuurta on helpointa myös raastaa ruokiin jäisenä.
Pakastaminen vaikuttaa hieman piparjuuren rakenteeseen, joten sitä kannattaa käyttää mieluummin esimerkiksi kastikkeessa kuin ruoan höysteenä.
Lue myös: Näin pitkään ruoka säilyy pakastimessa
Ei, piparjuurta ei kannata kypsentää, koska silloin sen voimakkaan sinappinen maku kärsii, sillä sinappiöljyä tuottava entsyymi vahingoittuu kypsennettäessä.
Jos lisäät piparjuurta esimerkiksi kastikkeeseen, tee se aivan lopuksi äläkä sen jälkeen enää kiehauta kastiketta.
Kokonainen piparjuuri säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Se kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa.
Piparjuuriraaste kannattaa sen sijaan käyttää saman tien, sillä se menettää makunsa ja värinsä melko nopeasti.
Kyllä, hyvinkin! Kannattaa tosin pitää varansa, ettei piparjuuri valtaa koko puutarhaa, sillä monivuotisella kasvilla on vahva juuristo, jonka sivujuuret leviävät nopeasti.
Itse kasvi voi kasvaa yli metrin korkuiseksi, ja maan alla piilevästä valkoisesta juuresta voi kasvaa jopa 60 cm pitkä ja 5 cm paksu.
Jos ei satu olemaan piparjuuren suurkuluttaja, kannattaa myös harkita vaihtoehtoisesti piparjuuren kasvattamista ruukussa tai purkissa, jotta voit paremmin rajoittaa sen kasvua.
Suomessa piparjuuren satoa korjataan elokuulta lokakuulle, mutta sivujuuria voi kaivaa ruokia maustamaan pitkin kesää.
Myös piparjuuren lehtiä voi käyttää maustamaan esimerkiksi salaatteja.