Nivelkipu: näin nivelkipu vaikuttaa

Nivelkipu on niin yleistä, että se on suorastaan kansantauti ja niin kivulias, että siitä on merkittävää haittaa. Nivelongelmien etenemistä voi kuitenkin jarruttaa ja nivelkipua lievittää.

Nivelkipu sorminivelissä

NIVELKIPU EI AINA OLE NIVELRIKKOA Nivelkipuun on lukuisia syitä

© iStock

Mistä nivelkipu johtuu?

Nivelkipuun voi olla syynä nivelrikko, mutta myös niveltulehdus, kihti, Pogostan tauti, bakteeritulehdus, selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja haavainen paksusuolentulehdus voivat aiheuttaa yhden tai muutaman nivelen tulehdusoireita.

Nivelrikon syntyä voi verrata tilanteeseen, jossa polkupyörän ketju ja ratas pääsevät ruostumaan. Pyörä pyörii huonosti, koska ruosteiset pinnat ovat karheita ja kitka suurta.

Kun voiteluöljy on poissa, ruosteinen ketju ja ratas hankaavat vastakkain ja kuluttavat toisiaan. Nivelrikossa eli osteoartroosissa nivelpinnoille käy samoin, kun nivelpintoja peittävä rusto vaurioituu ja kuluu.

Nivelrustoon ja luuhun voi tulla muutoksia ja liikakasvua, ja nivelkapseli eli nivelpussin seinämät paksuuntuvat.

Lue myös: Ihon ihmeaine kollageeni

Nivelrikkoinen nivel toimii kuin ruosteinen pyörä.

NIVELRIKKO Nivelrikon syntyä voi verrata tilanteeseen, jossa polkupyörän ketju ja ratas pääsevät ruostumaan. Pyörä pyörii huonosti, koska ruosteiset pinnat ovat karheita ja kitka suurta.

Mistä nivelrikko johtuu?

Nivelrikkoa edeltää usein lievä niveltulehdus, mutta tulehdus ei välttämättä kehity nivelrikoksi. Nivelrusto saattaa myös vaurioitua nivelvammoissa, nivelrikko voi kehittyä nivelen virheasennosta, rankasta ja kuluttavasta raskaasta ruumiillisesta työstä tai äärimmäisen rankasta liikunnasta.

Nivelrikko on jossain määrin periytyvää, ja mahdollisesti sen periytymiseen vaikuttaa useita eri geenejä.

Niveltulehdus on usein parannettavissa. Niveltulehdus eli artriitti voi olla elimistön reumaperäinen autoimmuunireaktio tai tulehdus voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama tai nivelet voivat tulehtua liian raskaan tai vääränlaisen kuormituksen vuoksi.

Niveltulehduksen erottaminen nivelrikosta on tärkeää siksi, että niveltulehduksen hoito on yleensä sitä tehokkaampaa, mitä pikemmin se päästään aloittamaan.

Miltä nivelrikko- tai niveltulehduskipu tuntuu?

 • Nivelkipu pahenee niveltä liikutettaessa ja rasitettaessa
 • Nivelet ovat kosketusarat
 • Nivelet ovat turvoksissa
 • Liikkeellelähtökankeus
 • Nivelten lyhytaikainen aamujäykkyys
 • Liikeratojen rajoittuminen
 • Yleisimmin peukalon tai isovarpaan tyvinivelissä, polvissa ja lonkissa.

Rasituksesta johtuvat lyhytaikaiset nivelkivut ovat normaaleja. Pitkittynyt tai toistuva kipu ei.

Kuinka yleinen nivelrikko on?

UKK-instituutin mukaan polven tai lonkan nivelrikosta kärsii Suomessa noin 400 000 henkilöä, joista neljännesmiljoonalla nivelrikko haittaa toimintakykyä. Luuston kivuttomaan toimintaan tarvitaan rustoa.

Se on sileää ja kimmoisaa kudosta, jota on luiden päissä. Ruston tehtävänä on liittää nivelet toimivasti toisiinsa. Nivelet toimivat luuston iskunvaimentimina, ja nivelneste voitelee rustopintaiset nivelet niin, että ne liukuvat toisiaan vasten vaivattomasti.

Ruston heikko puoli on se, että rikkoutunut rusto uusiutuu erittäin huonosti. Terve nivelrusto uusiutuu jatkuvasti, ja liikunta suojaa ja jopa paksuntaa nivelrustoa, kun taas liikkumattomuus pehmentää ja heikentää sitä ja tekee sen herkemmäksi vaurioitumiselle.

Jos nivelrusto vahingoittuu, rustonalainen luu alkaa kasvaa liikaa, ja luun reunaan voi tulla luupiikkejä, jotka rajoittavat nivelten liikeratoja ja aiheuttavat kipua. Tämä haittaa liikkumista, jolloin lihakset alkavat heiketä. Nivelkapseli eli nivelpussi paksunee, ja nivelnesteen toiminta heikkenee ja sitä jää niveleen liikaa, kun sitä ei imeydy rustoon entiseen tapaan, ja nivelet turpoavat.

Mistä nivelkipu johtuu?

Nivelkipu voi johtua joko nivelrikosta tai niveltulehduksesta, johon on monia eri syitä, kuten reumasairaudet, bakteerit ja virukset tai bakteeri- ja virustaudit, joiden jälkitautina tulee niveltulehdus.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka oireisiin kuuluu niveltulehdus. Nivelreuma ja nivelrikko ovat kaksi eri asiaa, ja niiden syyt poikkeavat toisistaan.

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus

Nivelrikko ja niveltulehdus

NIVELRIKKO JA NIVELTULEHDUS Nivelrikko ja niveltulehdus tuntuvat samalta mutta ne ovat eri sairauksia ja syyt ovat erilaiset.

© iStock

Nivelvaurioista johtuvat kivut saattavat poiketa toisistaan merkittävästi. Joillakin saattaa olla todella pahasti kuluneet nivelet, mutta ei juurikaan kipuja, kun taas toisella vauriot voivat olla vähäisiä, mutta kivut kovia.

Lisäksi niveltulehduksen hoitotulokset ovat hyvin yksilöllisiä: mikä tehoaa yhdelle ei välttämättä tehoakaan toiselle. Lääkkeet voivat myös vähitellen lakata toimimasta, kun immuunipuolustus oppii kiertämään lääkkeen ja alkaa jälleen käydä nivelen kimppuun

Miten nivelkipuja voi ehkäistä?

Nivelvaivoja ei voi aina ehkäistä ennalta, mutta niiden todennäköisyyttä voi pienentää. Nivelrikon riski pienenee, kun välttää ylipainoa ja nivelvammoja, syö terveellisesti, liikkuu kohtuullisesti ja noudattaa työergonomiaa. Tupakoinnin ja kahvin välttäminen voi pienentää nivelreuman riskiä, mutta perinnöllisille riskitekijöille, kuten kudostyypilleen, ei oikein voi mitään.

Miten nivelkipuja hoidetaan?

Bakteeriperäinen niveltulehdus on hoidettavissa antibiooteilla, samoin muiden bakteeritautien laukaisemat niveltulehdukset. Reumalääkkeiden lisäksi välimeren ruokavalio on hyväksi nivelreumaa sairastaville.

Nivelrikon etenemistä voi vain jarruttaa, sillä se ei ole parannettavissa. Nivelkipuja voi lievittää kipulääkkeillä, ja polvi- ja lonkkanivelet voidaan viimeisenä mahdollisuutena korvata tekonivelillä, jotka kehittyvät koko ajan.

Liikunta voi aiheuttaa nivelkipua, jos se rasittaa kipeää niveltä, mutta niveliä tukeva lihaksia vahvistava liikunta on hyväksi. Olennaista on siis löytää sopiva tapa liikkua, joka on riittävän hellävarainen ongelmallisille nivelille mutta vahvistaa silti lihaksia.

Koska yhtä yleispätevää liikuntasuositusta ei voi antaa, seuraavilla sivuilla on vinkkejä nivelongelmista ja erityisesti nivelrikosta kärsiville sopivista liikunnan lajeista sekä siitä, mitä kannattaa välttää.

Nivelrikko ja treeni – Miten ja mitä lajeja voi harrastaa?

Nivelvaivat voivat edetessään edellyttää liikuntalajin vaihtamista, ja uuden lajin on hyvä olla sellainen, että se vahvistaa kipeitä niveliä tukevia lihaksia.

Valinta riippuu kipeästä nivelestä ja ongelman asteesta. Kokosimme esimerkkejä niveliä säästävistä ja niitä rasittavista lajeista.

Jooga sopii nivelkivuista kärsivälle

JOOGA SOPII NIVELKIVUISTA KÄRSIVÄLLE Joogan eri lajeista on helppo valita omiin rajoituksiin sopivat harjoitteet.

© wichmann+bendtsen
Nainen treenaa TRX-nauhoilla

TRX JA NIVELRIKKO TRX sopii treeniksi useimmissa tapauksissa, vaikka nivelrikko vaivaisikin. TRX-remmejä on kuntosaleilla, ja niitä voi käyttää myös kotona oviankkurin avulla.

© iStock

Miten kipeäksi treenistä saa tulla?

Liikunnasta saa tulla kipeäksi ja vähän kankeaksi, mutta kipu ei saa jäädä pysyväksi.

FAQ – NIVELRIKKO

Nivelrikon yleisyys on pitkälti seurausta siitä, että ihmisen elinikä on pidentynyt lyhyessä ajassa niin paljon, että ihmislajin kehitys ei ole pysynyt perässä. Ihmisen elimistö ei ole ehtinyt kehittyä kestämään pitkästi yli 40 vuoden mittaista elinkaarta.

Mitä nivelrikko tekee nivelille?

Nivelrikkoa voi tulla mihin tahansa niveliin. Nivelrikossa nivelten välinen rusto ohenee ja rapautuu yleensä pitkän ylirasituksen seurauksena, jolloin kitka nivelessä lisääntyy, nivelkapseli tulehtuu ja nivelnestettä kertyy niveleen, joka turpoaa. Liike alkaa aiheuttaa kipua ja liikeradat pienenevät.

Kenelle tulee nivelrikko?

Ikä on merkittävin nivelrikkoriskiä lisäävä tekijä, etenkin jos siihen yhdistyy ylipaino, mutta myös nuorille voi syntyä nivelrikko esimerkiksi liian kovan rasituksen ja virheasentojen seurauksena. Ei tiedetä, miksi joillekin tulee nivelrikko ja toisille ei, mutta perintötekijöillä epäillään olevan merkitystä nivelrikkoon sairastumisessa.

Kuinka nivelrikkoa hoidetaan?

Koska nivelrikkoa ei voi parantaa, hoidossa keskitytään ehkäisemään ja hidastamaan nivelrikkoa sekä oireiden lievittämiseen. Lievää nivelrikkoa voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, ja viimeinen hoitokeino vakavassa ja toimintakykyä rajoittavassa nivelrikossa on tekonivelleikkaus. Tekonivel on yleisimmin polvi- tai lonkkanivel.

Miten nivelrikkoa voi ehkäistä?

Rapautunut rusto ei kasva takaisin, mutta normaalipainossa pysyminen ja niveliä tukevien lihasten hyvä kunto auttavat pitämään kivut mahdollisimman vähäisinä.

Mikä lisää riskiä sairastua nivelrikkoon?

 • Ylipaino: Lihavuus lisää alaraajojen nivelrikon riskiä erityisesti polvinivelissä ja nelinkertaistaa polvinivelten nivelrikon riskin. Ylipaino lisää nivelpinnan kuormitusta, mutta sen epäillään vaikuttavan myös hormonaalisten tekijöiden kautta, koska ylipaino lisää myös käsinivelrikon riskiä.

 • Raskas fyysinen työ: Toistuvasti rasittavat työasennot ja raskaat nostot, esim. maanviljelijän ja lattioiden asentajan töissä sekä raskaissa sairaanhoidon töissä, lisäävät nivelrikon riskiä.

 • Perimä: Erityisesti taipumus käden nivelrikkoon periytyy. Taipumus lonkkanivelrikkoon on periytyvä noin 30–50 %:ssa tapauksista, ja polvinivelrikossakin sukurasite on osassa tapauksista nivelrikon taustalla.

 • Nivelvammat: Rajuissa fyysisissä liikuntalajeissa sattuu helposti vammoja, kuten murtumia ja nivelsidevammoja, jotka myöhemmin voivat johtaa nivelrikon kehittymiseen.

Lue myös: Nivelreuma ja suolistobakteerit

FAQ – NIVELTULEHDUS

Niveltulehdukset, jotka eivät johdu nivelrikosta, voivat johtua streptokokki- tai stafylokokkibakteerien aiheuttamasta tulehduksesta nivelessä, gonokokin aiheuttamasta tippurista tai borrelioosista. Niveltulehdus voi tulla myös bakteeritulehduksen, kuten aivokalvontulehduksen, klamydian tai salmonellan tai muun ripulitaudin jälkitautina. Syy voi olla myös Pogostan tauti- tai pikkurokkovirus tai kihti. Myös autoimmuunisairaudet sarkoidoosi, SLE, psoriasis ja nivelreuma aiheuttavat niveltulehdusta.

Autoimmuunisairauksissa elimistön oma immuunijärjestelmä luulee terveitä nivelkalvojen nivelnestettä tuottavia soluja taudinaiheuttajiksi ja käy niiden kimppuun aiheuttaen tulehduksen, mikä vähitellen alkaa vahingoittaa myös nivelrustoa.

Mikä niveltulehdus on?

Niveltulehdus voi johtua reumasairaudesta, kihtikiteistä, bakteeri- tai virustulehduksesta. Niveltulehdus ilmenee nivelten turpoamisena, nivelkipuna, kuumotuksena ja liikerajoitteina. Oireita voi olla muutamassa nivelessä tai monissa nivelissä yhtä aikaa. Nivelreumassa tulehdus on monessa nivelessä. Nivelkipu yhdessä nivelessä on yleensä jotain muuta kuin niveltulehdus. Jos niveltulehdus menee itsekseen ohi, se ei ole reumaa.

Kenelle tulee niveltulehdus?

Nivelkipu on monen sairauden ja infektiotaudin oire. Niveltulehdus voi johtua bakteerista, liittyä virussairauteen tai olla seurausta toisesta sairaudesta, jolloin puhutaan reaktiivisesta niveltulehduksesta. Joillakin henkilöillä on kudostyyppi, joka altistaa nivelvaivoille infektioiden yhteydessä. Kudostyyppi voidaan selvittää verinäytteestä, jos tulehduksia on usein tai ne kestävät pitkään.

Miten niveltulehdusta hoidetaan?

Virusperäistä niveltulehdusta hoidetaan lähinnä tulehduskipulääkkeillä. Jos epäilee bakteerin aiheuttamaa niveltulehdusta, on syytä mennä lääkäriin, jossa bakteeri (useimmiten stafylokokki tai streptokokki) voidaan tunnistaa nivelnesteviljelyllä. Antibiootti hoito aloitetaan sairaalassa, ja sitä annetaan aluksi suoneen sairaalassa ja vielä viikkoja sen jälkeen tabletteina. Jos epäillään niveltulehduksen johtuvan nivelreumasta, verestä voidaan etsiä reumatekijää ja sitrulliinipeptidi-vasta-ainetta.

Millä niveltulehdusriskiä voi pienentää?

Punainen liha ja lihajalosteet sekä kahvinjuonti saattavat lisätä niveltulehduksen riskiä. Terveellinen, välimerellinen, runsaasti hedelmiä ja kasviksia, kalaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio saattaa pienentää ainakin nivelreuman riskiä, mutta esim. selkärankareuman riskiin ruokavalion ei ole osoitettu vaikuttavan.

Mikä pahentaa niveltulehdusriskiä?

 • Tupakointi: Tupakka lisää tutkitusti nivelreuman riskiä ja heikentää hoitotuloksia.
 • Ylipaino: Ylipaino lisää riskiä sairastua nivelreumaan, koska rasvakudos lisää taipumusta tulehdusreaktioon.

Ientulehduksen arvellaan pahentavan niveltulehdusriskiä

 • Ientulehdus: Hoitamaton ientulehdus saattaa olla nivelreuman riskitekijä, ja kiinalaisen tutkimuksen mukaan se heikentää myös nivelreuman hoidon tehoa.

*Asiantuntija: Johan Laursen, fysioterapeutti*