Ihon ihmeaine kollageeni

Kollageeni pitää ihon joustavana ja luut ja ruston toimivina. Iän myötä kollageeni vähenee, mutta voiko vähenemistä kompensoida ruualla ja ravintolisillä?

Ikääntyvä nainen

KOLLAGEENI – Iän myötä kollageenin määrä sekä ihossa että muualla elimistössä vähenee.

Kollageeni on elimistössä yleinen aine, jota on kaikkialla: sidekudoksessa, nivelsiteissä, lihaksissa, rustossa, nivelissä, luustossa, ihossa ja hiuksissa. Kollageeni pitää ihon joustavana, luuston vahvana ja nivelet liikkuvina. Iän myötä elimistön kollageenintuotanto vähenee. Kollageeni sopii nautittavaksi ravintolisänä tai voit syödä kollageenia sisältävää ruokaa, mutta riittääkö se? Kerromme, miten kollageeni vaikuttaa ihoon.

1 Mitä kollageeni on?


Kollageeni on proteiini, jota elimistö itse tuottaa. Kollageeni on elimistön yleisin proteiini, jota on sidekudoksessa, luustossa ja rustoissa sekä kaikkialla muuallakin: nivelissä, lihaksissa, jänteissä, elimissä, kynsissä, ihossa ja hiuksissa.

Iän myötä elimistön oma kollageenin tuotanto vähenee. Kollageeni voi kuitenkin tulla elimistöön myös ravintolisinä. Eniten kollageenilisiä markkinoidaan ja käytetään ihon ikääntymistä vastaan.

2 Miten kollageeni vaikuttaa elimistössä?


Kollageeni on ihon tärkein rakennusaine. Kollageeni vahvistaa ihon pintakerroksen alla olevaa verinahkaa ja antaa sille joustavuutta. Kun kollageeni ihossa iän myötä vähenee, iho löystyy ja siihen alkaa ilmestyä ryppyjä.

Kollageeni on erittäin tärkeää myös luu- ja rustokudoksille, sillä kollageeni vastaa luiden ja ruston vahvuudesta, rakenteesta ja liikkuvuudesta. Jos rustokudos heikkenee, niveliä voi alkaa särkeä. Näin käy usein iän karttuessa, jolloin kollageenin väheneminen myös haurastuttaa luita.

Kollageeni edistää elimistössä myös haavojen paranemista.

Kollageenia on kaikkialla kehossa. Ihossa sitä on verinahassa, johon se tuo joustoa ja vahvuutta.
Alla olevassa kuvassa vasemmalla on nuorta ihoa ja oikealla vanhempaa ihoa. Vanhenevassa ihossa näkyy, mitä vähäisempi kollageeni ja elastiini tekevät iholle.

Tip: Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja
piirros kollageenista

Lihakset

Rasvasolut

Runsaasti kollageenia

Elastiini

Ulommainen kerros eli orvaskesi

Verinahka

Ihonalaiskerros

Sileä kollageenipitoinen iho

Ryppyinen iho, jonka kollageenin määrä on vähentynyt

Syvät rypyt

Vähäinen kollageenin määrä

NUORI JA VANHA IHO | Kollageeni alkaa hävitä ihosta iän myötä, jolloin ihosta tulee ryppyisempi.

3 Tehoaako kollageeni ravintolisänä?


Tutkijat eivät ole yksimielisiä ravintolisänä nautitun kollageenin tehosta. Kollageeni imeytyy kyllä hyvin sekä ravinnosta että ravintolisistä, mutta sen vaikutus ihoon, luustoon ja rustoihin on epäselvä.

Useiden tutkimusten mukaan ns. kollageenipeptidit voivat auttaa pitämään ihon joustavana ja edistää kosteuden säilymistä ihossa. Tutkimukset ovat kuitenkin liian suppeita ollakseen luotettavia. Alustavien tulosten mukaan kollageenista on ollut hyötyä joillekuille muttei kaikille. Kollageeniravintolisät eivät siis tämänhetkisten tietojen valossa ole mitään taianomaisia ihon nuorennuslääkkeitä.

Mitä tulee ruston muodostukseen sekä nivelrikon ja särkyjen ehkäisyyn, joissa kollageenilla on merkittävä rooli, tutkimustulokset ovat yhtä lailla vaihtelevia ja epäluotettavia.

Tarvitaan siis lisää tutkimuksia, ennen kuin kollageenilisien vaikutuksesta voidaan sanoa mitään varmaa.

4 Miten kollageeni kannattaa nauttia?


Kollageeni nautitaan kapseleina, tabletteina tai jauheena, jonka voi sekoittaa esimerkiksi kylmiin tai lämpimiin juomiin kuten veteen, mehuun, kahviin tai teehen. Kollageenijauheen voi sekoittaa myös vaikka jogurttiin tai smoothieen.

Jos haluat kokeilla kollageenilisää, valitse hydrolysoituja kollageenipeptidejä sisältävä tuote, joka imeytyy elimistöön parhaiten. Toisinaan kollageenilisät sisältävät myös C-vitamiinia, joka vauhdittaa elimistön omaa kollageenintuotantoa.

Vegaanien ja kasvissyöjien on syytä huomata, että kollageeniravintolisät valmistetaan yleensä kalasta, lihasta tai luista.

Yhdestä punaisesta paprikasta saa peräti kolme kertaa suositellun päiväannoksen C-vitamiinia. C-vitamiini tehostaa kollageenin tuotantoa.
© iStock

5 Onko kollageeniravintolisillä sivuvaikutuksia?


Kollageeniravintolisien ei tiedetä aiheuttavan sivuvaikutuksia, mutta asiasta on vasta lyhytaikaisia ja harvalukuisia tutkimuksia. Pitkäaikaisen, yli 4–6 kuukauden mittaisen käytön vaikutuksia ei ole selvitetty eikä myöskään sitä, miten elimistö käyttöön tottuu. Siksi kollageenilisää, jos sellaiseen päätyy, on viisainta käyttää vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Raskaana olevien ja imettävien on varmuuden vuoksi hyvä välttää kollageeniravintolisiä kokonaan.

6 Voiko ruuasta saada lisää kollageenia?


Kyllä voi. Tutkimuksia ei juuri ole, joten vielä ei tiedetä, vahvistavatko kollageenipitoiset ruuat kollageenin tuotantoa tai kuinka paljon ja mitä ruoka-aineita elimistö tarvitsee kollageenin tuotantoon. Se kuitenkin tiedetään, että C-vitamiini edistää elimistön omaa kollageenintuotantoa.

Kollageeni on yleinen aine kaikissa nisäkkäissä ja kalassa, varsinkin niiden jaloissa, luissa ja nahassa. Kollageeni irtoaa luista pitkään keitettäessä, joten kotitekoinen liemi luullisesta lihasta tai kokonaisesta kalasta tai broilerista voi sisältää runsaasti kollageenia.

Kollageenipitoisia ruokia:

  • Kalan ruodot
  • Kalan nahka
  • Broilerin nahka
  • Broilerin koivet ja siivet
  • Lihoista esimerkiksi lapa, potka, kassler

7 Voiko elimistön omaa kollageenintuotantoa jotenkin vauhdittaa?


Ilmeisesti kyllä. Terveelliset asiat ovat kollageenin tuotannollekin terveellisiä.

  • Syö C-vitamiinia Elimistö tarvitsee C-vitamiinia kollageenin tuotannon ja imeytymisen varmistamiseksi, joten kannattaa syödä runsaasti C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä ja kasviksia, kuten sitrushedelmiä, paprikaa, kaaleja ja marjoja.

  • Varo aurinkoa UV-säteily vaurioittaa ihon kollageenia, joten vältä keskipäivän aurinkoa ja suojaa iho hyvillä aurinkosuojatuotteilla.

  • Vältä tupakointia Nikotiini heikentää elimistön omaa kollageenintuotantoa.

  • Nuku riittävästi Riittävän yöunen uskotaan olevan tarpeellista kollageenin muodostumiselle.

Lähde: erikoislääkäri ja tutkija M. Dahl

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 6/2021.