Jos syön banaanin, paheneeko matala-asteinen tulehdus? Entä keksit, kaurahiutaleet, kanamuna ja kahvi? Voit tarkistaa ruoka-aineluetteloista täältä – tai voit katsoa KUNTO PLUSsan ruokakolmiosta, joka kertoo, millä ruuilla matala-asteinen tulehdus vähenee ja millä se pahenee. Elintarvikkeet on jaettu 5 tasoon sen mukaan, miten ne vaikuttavat: väheneekö vai paheneeko matala-asteinen tulehdus. Ihan niin kuin ruokasuositusten ruokapyramidissa, syö eniten alimmalta tasolta ja vähiten ylimmältä.
Lue lisää ruokakolmiosta ja lataa se alta.
Lue myös: Millainen ruoka torjuu matala-asteista tulehdusta?
Miten matala-asteista tulehdusta torjuvaa ruokakolmiota käytetään?
KUNTO PLUSsan ruokakolmio, joka on laadittu torjumaan elimistön matala-asteinen tulehdus on jaettu 5 tasoon sen mukaan, millä ruoka-aineilla matala-asteinen tulehdus vähenee, ja mitkä lisäävät tulehdusta.
Kolmion kärjessä olevat ruoka-aineet lisäävät matala-asteista tulehdusta tai sen riskiä. Syö vain harvoin tai vältä kokonaan.
Kolmion alimmaisena olevat ruoka-aineet vähentävät matala-asteista tulehdusta tai sen riskiä. Syö näitä.
Seuraavana on lisätietoa kolmion eri tasoista.
Matala-asteista tulehdusta hillitsevän ruokakolmion huipulla ovat elimistön hiljaista tulehdusta lisäävät ruuat ja juomat jotka altistavat elimistöä matala-asteiselle tulehdukselle. Vältä niitä.
Esimerkkejä
• Sokeri
• Suola
• Alkoholi
• Makeiset
• Limsat ja makuvedet
• Lastut ja naksut
• Leivonnaiset ja keksit
• Lihaleikkeleet ja pekoni
• Kerma, voi, jäätelö, ranskankerma ja kermaviili
• Kookosmaito
• Pitkälle jalostetut elintarvikkeet ja einekset
Nämä elintarvikkeet eivät ole elimistölle erityisen hyväksi. Syö näitä vain rajoitetusti, jos haluat syödä terveellisesti.
Esimerkkejä
• Vaalea leipä
• Vaalea pasta
• Kiillotettu (valkoinen) riisi
• Kookos
• Hedelmäsäilykkeet
• Mehut
• Peruna
• Rasvainen juusto
• Punainen liha
• Soijajalosteet (tofu ja miso)
• Täysmaito
• Kasvimargariini
Nämä ruoka-aineet voivat kuulua terveelliseen ravitsemukseen. Ne eivät kuitenkaan ehkäise matala-asteista tulehdusta.
Esimerkkejä
• Kurkku
• Bataatti, porkkana, palsternakka ja muut juurekset
• Edamamepavut
• Auringonkukkaöljy
• Banaani
• Lehtisalaatti ja jäävuorisalaatti
• Vähärasvainen juusto ja maito sekä kasvimaidot
• Kana ja kalkkuna
• Ohra, tattari ja speltti
• Kahvi
• Tumma suklaa
• Suolapähkinät
• Täysjyväleipä
Nämä ruoka-aineet auttavat ehkäisemään matala-asteista tulehdusta. Nämä ruoka-aineet ovat terveellisiä – mutta eivät ihan niin terveellisiä kuin kolmion pohjan ruoka-aineet.
Esimerkkejä
• Äyriäiset
• Vähärasvainen kala
• Munat
• Pavut ja linssit
• Siemenet ja alkiot
• Paprika
• Sipulit
• Tomaatti
• Herneet
• Omenat
• Päärynät
• Appelsiinit
• Melonit
• Rypäleet
• Mango
• Kiivi
• Täysjyväruisleipä
• Kvinoa
• Kaura
• Yrtit
• Leikkopavut
• Chili
• Täysjyväpasta
• Täysjyväriisi
Alimmassa osassa ovat elimistön matala-asteista tulehdusta ehkäisevät ruoka-aineet. Tämän tason elintarvikkeita kannattaa syödä, kun haluaa, että elimistössä kytevä matala-asteinen tulehdus lievittyy tai jopa sammuu kokonaan.
Esimerkkejä
• Rasvainen kala (mm. lohi, muikku, makrilli)
• Mäti
• Kaali (mm. keräkaali, lehtikaali ja parsakaali)
• Avokado
• Pähkinät ja mantelit
• Oliivit
• Oliiviöljy
• Rapsiöljy
• Valkosipuli
• Probioottiset hapanmaitotuotteet
• Kimchi
• Hapankaali
• Inkivääri
• Kurkuma
• Marjat
• Vesi
• Tee