Louise: Tämä ruokavalio on auttanut eniten endometrioosiin

Louise on noudattanut tulehdusta torjuvaa ruokavaliota jo lähes 10 vuotta. Se on helpottanut merkittävästi elämää kroonisen, kipuja aiheuttavan sairauden kanssa.

Louise Dreisig on noudattunut tulehdusta torjuvaa ruokavaliota lähes 10 vuotta.

VOIKO RUOKAVALION AVULLA PARANTAA JAKSAMISTA JA LIEVITTÄÄ KIPUA? Louise on huomannut selvän eron omassa voinnissaan.

© Louise Dreisig

Ankarat kivut, väsymys, turvotus.

Epämiellyttävä olo kehossa, painon tunne ja pingottunut vatsa.

Kaiken tämä lisäksi toistuva akuutti ripuli.

Nämä kaikki olivat Louiselle arkipäivää useiden vuosien ajan. Vuonna 2007 hänellä diagnosoitiin endometrioosi, ja sairaus on vuosikausia merkinnyt kroonista kipua, useita leikkauksia ja loputonta avun ja ratkaisujen etsimistä.

Vuonna 2016 endometrioosi oireili niin vakavasti, että Louise päätyi epätoivoissaan jälleen kerran tietokoneen ääreen etsimään apua – ja löysi tulehdusta torjuvan ruokavalion. Siitä tuli sittemmin pysyvä osa elämää.

”Se, mikä on auttanut minua eniten endometrioosissani, on tulehdusta torjuva ruokavalio. Ennen sitä olin lähestulkoon traumatisoitunut kaikesta kivusta ja epämukavasta olosta, joka oli jatkuvasti läsnä.”

Tilanne omiin käsiin

Louise löysi verkosta tulehdusta ehkäisevien elintarvikkeiden listan ja alkoi syödä monipuolisesti kaikkea, mikä hänelle vain listalta maistui – muun muassa rasvaista kalaa, kasviksia, täysjyväviljatuotteita, marjoja ja runsain mitoin yrttejä.

Muutos tuntui olossa varsin nopeasti. Jo neljän päivän kuluttua hän tunsi voivansa huomattavasti paremmin. Ripuli oli poissa ja ruoansulatusjärjestelmä rauhoittunut.

”Ennen minulla oli jatkuvasti hieman huono olo ja tunsin itseni suureksi, paksuksi, käyneeksi taikinaksi, joka pystyi tuskin hengittämään. Se olo vain katosi, kun aloin syödä tulehdusta ehkäiseviä ruokia”, Louise kertoo.

Lue myös: Tulehdusta torjuva ruokavalio – näin se koostetaan

Elämä ennen ruokavaliomuutosta

Louise oli vuosikausia olettanut, että hänen oli vain hyväksyttävä tilanne ja se, että hänen elimistönsä oli jatkuvasti äärirajoilla.

”En uskonut, että mitään olisi ollut tehtävissä.”

Vaikka endometrioosi oli levinnyt hänen suolistoonsa, hän ei ollut tietoinen siitä, että sairaus vaikutti hänen ruoansulatukseensa. Säännöllisistä sairaalakäynneistä huolimatta hänelle ei oltu koskaan mainittu ruokavalion mahdollisesta vaikutuksesta oireisiin.

”Minun oli googlattava kaikki itse,” Louise kertoo.

Tämä siitäkin huolimatta, että endometrioosi on yllättävän yleinen – sitä sairastaa noin 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevaa naista, Suomessa siis mahdollisesti jopa 200 000 naista.

Täyskäännös elämässä kroonisen sairauden kanssa

Louise ei koskaan pääse eroon endometrioosistaan, joka aiheuttaa päivittäistä kipua. Omien sanojensa mukaan tulehdusta torjuva ruokavalio on auttanut kuitenkin ”kaikkeen muuhun, mitä sairaus aiheuttaa”, kuten turvotukseen, jatkuvaan ruoansulatuskanavan rasitukseen ja ankaraan kipuun.

Tämä on ollut valtava apu elämässä, jossa krooninen sairaus on aina läsnä:

”Kehooni tuli keveyttä, kun pääsin eroon ylimääräisestä kuormituksesta. Se on helpottanut sairauden hoitamista, koska minulla on enemmän voimia ja energiaa siihen”, Louise kertoo.

Lue myös: Endometrioosi: Tästä alavatsakipu johtuu

Hyviä vaihtokauppoja

Aluksi Louise poisti ruokavaliostaan kaiken, mitä hän itse kutsuu ”prosessoiduksi roskaruoaksi”. Välillä hän kaipasi kuitenkin kunnon hampurilaista ja valkoista pastaa – etenkin pureskellessaan linssipastaa, joka maistui hänen mielestään lähinnä kumirenkaalta, kun muu perhe popsi spagettia.

Vähitellen hän alkoi kokeilla, mitä ruokia elimistö sietää. Esimerkiksi vehnäiset hampurilaisleivät tai valkoinen pasta eivät sopineet vatsalle, mutta ne voitiin korvata itse tehdyillä täysjyväsämpylöillä ja täysjyväpastalla ilman, että se aiheutti ruoansulatusvaivoja.

”Ei pidä olla liian tiukka. Voin syödä sellaisiakin ruokia, mitkä eivät varsinaisesti kuulu ruokavalioon, jos mieli tekee ja elimistöni niitä sietää”, Louise kertoo. Hän ei ole esimerkiksi luopunut juustosta eikä kahvista.

Lue myös: Joogaa KUNTO PLUSsan kanssa

Ei paluuta entiseen

”Tulehdusta torjuvaan ruokavalioon siirtyminen ei todellakaan ole ollut vaikeaa. En koe, että se olisi heikentänyt elämänlaatuani millään tavalla. Päinvastoin”, Louise kertoo.

Nykyisin hän pystyy työskentelemään 30 tuntia viikossa ja olemaan aidosti läsnä kahden lapsensa äitinä. Hän on varma, että ilman ruokavaliota, joogaa ja rauhallisempaa elämän tahtia hän voisi tänä päivänä todella huonosti.

Nykyään hän syö 85–90 prosenttisesti tulehdusta torjuvaa ruokaa – ja aikoo jatkaa tästedeskin samaan malliin.

”Aloitin melkein 10 vuotta sitten, enkä ole katunut päätöstäni – vaihtoehto on yksinkertaisesti liian huono.”

Louisen vinkit tulehdusta torjuvan ruokavalion aloittamiseen

Lista sopivista ruoista

Etsi luettelo tulehdusta torjuvista elintarvikkeista – katso esimerkiksi KUNTO PLUSsan tulehdusta hillitsevä ruokapyramidi täältä. Aloita niillä ruoilla, joista pidät eniten – silloin muutoksen kynnys ei tunnu niin korkealta.

Laajenna repertuaaria vähitellen

Tulehdusta torjuvaa ruokavaliota voi toteuttaa todella maukkaasti. Kokeile rohkeasti yhä uusia listan ruoka-aineita, niin saat vähitellen aina vain lisää vaihtelua syömiseen.

Mausta yrteillä

Käytä ruoassa mausteyrttejä makusi mukaan – ne tuovat ruokiin herkullisia maku-ulottuvuuksia.

Kokeile muita ruokia vähitellen

Karsi ruokavaliosta aluksi kaikki, mikä ei ole tulehdusta torjuvaa, ja kokeile halutessasi vähitellen, mitä muita ruokia elimistösi sietää.

Vaivannäkö kannattaa

Voi tuntua aluksi uuvuttavalta, että kaikki ruoka on tehtävä itse, mutta siihen kyllä tottuu, ja lopulta ruoanlaitosta tulee monilta osin rutiinia. Vaivannäkö kyllä palkitaan omassa olossa moninkertaisesti.