Endometrioosi: Kun alavatsaan koskee

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti voi olla invalidisoiva, ja arviolta 10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii siitä. Silti moni ei ole taudista kuullutkaan, joten kerromme siitä lisää täällä.

Nainen, joka pitelee vatsaansa kuin kärsisi kivuista.

ENDOMETRIOOSI – Tavallista voimakkaammat kuukautiskivut, tahaton lapsettomuus, alavatsakivut ja väsymys ovat vain joitakin endometrioosin oireista.

© iStock

1 Mitä on endometrioosi?


"Kuukautiskipuni alkoivat kerta kerralta aikaisemmin ja päättyivät aina vain myöhemmin niin, että lopulta kuukaudessa oli vain pari kivutonta päivää. Tuntui myös siltä kuin suolistossa olisi ollut tennispallo, joka haittaa ulostamista.”

Näin kuvailee 47-vuotias Gunvor endometrioosia, joka hänellä havaittiin 25-vuotiaana, mutta joka oli oireillut jo useiden vuosien ajan.

Ennen kuin palataan Gunvorin tarinaan selvitetään kuitenkin millainen sairaus endometrioosi on ja mistä siinä oikein on kyse.

Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa sitä kudosta, jota pitäisi olla kohdun limakalvoilla, voi löytyä monista eri paikoista alavatsan alueella, esimerkiksi munasarjoista, vatsakalvolta tai suolistosta. Koska vääriin paikkoihin joutunut kudos kuitenkin käyttäytyy samoin kuin kohdun limakalvo, se pyrkii myös tuottamaan kuukautiset kuten kohtu.

Kun elimistössä yhtäkkiä on väärää kudosta väärissä paikoissa, jo se riittää aiheuttamaan kipua. Jos kyseinen kudos vieläpä pyrkii aikaansaamaan kuukautiset, se ärsyttää elimistöä enemmän ja aiheuttaa kipua – sen vuoksi tavallista voimakkaammat kuukautiskivut ovat yksi endometrioosin ensioireista.

Tällainen on endometrioosi yksinkertaistettuna. Monimutkaisempi versio kuuluu, että endometrioosia on kolmenlaista, eikä vielä tiedetä esimerkiksi sitä, mikä kenelläkin laukaisee kivut. Tiedetään potilaita, joilla on valtavasti endometrioosikudosta, mutta ei kuitenkaan kovia kipuja, ja toisaalta on potilaita, joilla endometrioosi tuskin havaitaan, mutta joiden kivut ovat invalidisoivia.

2 Miten endometrioosi ilmenee?


Endometrioosi jaetaan pesäkkeiden tyypin mukaan kolmeen eri tautimuotoon.

3 endometrioosin päätyyppiä

Pinnallinen vatsakalvon endometrioosi

Tässä tapauksessa endometrioosi sijaitsee nimensä mukaisesti vatsakalvon pinnalla. Periaatteessa endometrioosia voi olla missä tahansa vatsaontelossa tai jopa sen ulkopuolella.

Endometrioomat

Munasarjoihin syntyvät endometrioosikystat tunnetaan myös nimellä endometriooma. Endometriooma on munasarjan pintaepiteelin alla kasvava kystamainen kasvain. Kystan seinämän sisäpintaa eli kapselia verhoaa kohdun limakalvoa toiminnallisesti muistuttava limakalvo, ja sen sisällä on vanhaa verta. Endometrioomasta käytetään myös nimitystä suklaakysta.

Syvä endometrioosi

Syvää endometrioosia esiintyy emättimen ja peräsuolen välisessä tilassa (rektovaginaalinen endometrioosi) tai suolen ja virtsarakon seinämässä. Syvä endometrioosi aiheuttaa tyypillisesti yhdyntäkipuja ja rektovaginaalisena myös ulostuskipuja.

Lähteet: terveyskirjasto.fi

3 Miten endometrioosi oireilee?


Endometrioosia voi olla kaikkialla vatsakalvoista virtsarakkoon, ja oireet riippuvat osittain siitä, missä sairasta kudosta on. Yhteistä monille ovat kuitenkin voimakkaat kuukautiskivut, joita tavanomaiset kipulääkkeet eivät lievitä.

Kivut vaihtelevat riippuen siitä, missä endometrioosi on

Kuvassa ovat paikat, joissa endometrioosia voi esiintyä. Jotkut näistä ovat tavallisempia kuin toiset. Endometrioosi alkaa tavallisesti vatsaontelosta tai munasarjoista ja leviää sieltä muualle.

Kaaviokuva edometrioosin eri sijainneista elimistössä

4 Sairastatko endometrioosia tietämättäsi?


Endometrioosin arvioidaan olevan alidiagnosoitu sairaus, mikä tarkoittaa, että kaikki sitä sairastavat eivät tiedä sairastavansa endometrioosia.

LUE MYÖS: MS-taudin tyypillisiä ensioireita

Huonosti tunnettu sairaus

Arviolta noin 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia, mutta kaikki eivät kuitenkaan tarvitse hoitoa.

Oireet vaihtelevat voimakkaasti. Joillakin oireet ovat voimakkaita kuukautiskipuja, joita – vaikka kivut ovat kovia – voidaan hoitaa minipillereillä niin, että kuukautisia tulee vain harvoin, kun taas joillakin sairaus merkitsee vuosien taistelua kipua vastaan ja toistuvia leikkauksia.

Oireet riippuvat jossain määrin siitä, missä endometrioosia on. Jos sairas kudos leviää esimerkiksi suolistoon, on ulostusvaikeuksien ja vatsakipujen riski suuri. Endometrioosi voi ilmaantua myös munasarjoihin, joissa se voi aiheuttaa kystia. Näistä endometrioomista käytetään myös nimitystä suklaakystat.

Koska endometrioosikivut voivat muistuttaa lähes kaikille naisille tuttuja kuukautiskipuja, voi sairauden tunnistamiseen kulua pitkäkin aika. Tanskalaisessa tutkimuksessa haastatelluista endometrioosia sairastavista 37 prosenttia kertoi, että ensimmäisestä lääkärikäynnistä diagnoosin saamiseen kului enemmän kuin seitsemän vuotta. Gunvorinkaan ei ollut helppo saada oikeaa diagnoosia.

”Minut on useamman kerran lähetetty lääkäristä kotiin sanoen, että sellaista naisen elämä vain on.”

Haluttomuus puuttua asiaan ja myös lääkärien tiedonpuute vaikuttavat, mutta lisäksi on tosiasia, että endometrioosin tunnistaminen ei ole helppoa. Oireet voivat vaihdella niin suuresti – jopa väsymys voi olla yksi endometrioosin oireista – että aiemmin ainoa varma keino tehdä oikea diagnoosi oli laparoskopia, jossa sairasta kudosta katsotaan navanseutuun tehdyn viillon kautta tähystämällä.

Nykyisin sairauden olemassaolo varmistetaan useimmiten ultraäänitutkimuksen avulla, ja hankalasti sijoittunutta ns. syvää endometrioosia epäiltäessä tai leikkauksen edellä voidaan tehdä myös magneettikuvaus. Taudin laajuutta voidaan yhä tarvittaessa selvittää myös laparoskopian avulla.

Endometrioosin oireet

Piirros kuukautisvuodosta punaisena pisarana terveyssiteessä
© KUNTO PLUS

Vaikeat kivut kuukautisten tienoilla

Endometrioosikipuja ei voi lievittää tavallisilla kipulääkkeillä. "Kuukautisten tienoilla" tarkoittaa, että kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisia ja jatkua vielä niiden jälkeenkin.

Piirros negatiivisesta raskaustestistä
© KUNTO PLUS

Lapsettomuus

Noin 6–15 prosentilla lapsettomista pareista endometrioosi on tilanteen ainut selittävä tekijä.

Piirros, joka kuvaa paineen tunnetta alavatsassa
© KUNTO PLUS

Painon tunne

Kun kohdun lihaskerroksessa on endometrioosi, jota tässä paikassa kutsutaan adeno­myoosiksi, se voi aiheuttaa epämukavaa painon tunnetta alavatsalla.

Piirros vessanpöntöstä kuvaamassa ummatusta ja ulostamisvaikeuksia
© KUNTO PLUS

Ulostusvaikeudet

Jos kohdun limakalvon sirottumatauti on suolessa, siitä voi aiheutua ulostamis­vaikeuksia.

URoksen ja naaraan merkit piirroskuvassa kuvaamassa yhdyntäkipuja
© KUNTO PLUS

Yhdyntäkivut

Jos yhdyntä seksin aikana ei onnistu kipua tuottamatta, se saattaa johtua endometrioosista.

5 Endometrioosi & lapsettomuus


Raskaustesti naisen käsissä

ENDOMETRIOOSI & LAPSETTOMUUS – Monella endometrioosia sairastavalla on vaikeuksia tulla raskaaksi, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

© iStock

Endometrioosi nostaa lapsettomuuden riskiä

Arviolta 30–40 prosentilla endometrioosia sairastavista on vaikeuksia tulla raskaaksi. Moni saakin diagnoosin juuri hedelmättömyyden takia.

Vielä ei tiedetä, mistä hedelmättömyys johtuu

Yhtä selvää selitystä sille, mistä endometrioosia sairastavilla tavallinen hedelmättömyys johtuu, ei vielä ole löydetty. Luultavasti se aiheutuu monesta syystä, mm. siitä, että endometrioosi luo raskaudelle epäystävällisen ympäristön ja lisää arpikudosta alavatsan alueella.

Lapsettomuushoidot eivät tehoa yhtä hyvin endometrioosipotilaisiin

Jos hedelmättömyys johtuu endometrioosista, raskaaksi tulon todennäköisyys on pienempi kuin silloin, kun lapsettomuus johtuu muusta syystä.

Raskaus lievittää kipuja (hetkeksi)

Hyvä uutinen – jos nyt niin voi sanoa – on, että monen endometrioosista kärsivän kivut vähenevät raskauden ja imetyksen aikana. Ajan kuluessa kivut kuitenkin valitettavasti palaavat ennalleen.

Endometrioosia sairastavan kannattaa hankkia lapset nuorena

Endometrioosipotilaiden suositellaan hankkivan lapsensa nuorena, koska nuoruus parantaa raskaaksi tulon mahdollisuutta.

6 Voiko endommetrioosista parantua?


Endometrioosia ei voi parantaa, mutta kivun lievittämiseen on erilaisia hoitoja, ja myös leikkaus on mahdollinen. Vaihdevuosien myötä endometrioosi lähes aina rauhoittuu. Toisinaan endometrioosi rauhoittuu muutenkin itsestään, kun pesäkkeet arpeutuvat.

Hoito ei aina auta

Endometrioosiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan hoidolla voidaan pyrkiä vain lievittämään sairastuneiden oireita, ja koska oireiden kirjo on hyvin laaja, niin yhtä laaja on myös erilaisten hoitokeinojen kirjo.

Jos oireena on pääasiallisesti toimintakykyä haittaava kuukautiskipu, voivat minipillerit tai ehkäisytabletit auttaa asiaa, koska niiden avulla kuukautisia voi hallita niin, että ne tulevat vain esimerkiksi puolen vuoden välein. Tämä ei kuitenkaan auta läheskään kaikkia, joten muunkinlaisia hoitoja tarvitaan.

Joitakin auttaa vain vaihdevuosien aikaansaaminen keinotekoisesti. Koska endometrioosi on auttamattomasti sidoksissa kuukautiskiertoon, voivat luonnolliset tai keinotekoisesti aiheutetut vaihdevuodet lievittää monen oireita.

Joillekin taas paras ratkaisu on leikkaus, jossa voidaan poistaa joko endometrioosikudosta tai sairauden aiheuttamia kystia. Kystia ei kuitenkaan automaattisesti aina poisteta, koska ne eivät useinkaan juuri aiheuta kipuja. Noin 30 prosenttia leikkaushoitoa tarvitsevista potilaista voi joutua elinaikanaan useampaankin endometrioosileikkaukseen. Gunvor kuuluu tähän 30 prosentin joukkoon:

”Sen jälkeen kun sairaus löydettiin, minut on leikattu keskimäärin joka toinen vuosi. Minulta on poistettu endometrioosia maksasta, vatsaontelosta ja suolistosta, jota jouduttiin leikkauksessa myös lyhentämään. Viimeksi minulta poistettiin kokonaan kohtu. Tiedän myös varsin hyvin, että leikkaukset auttavat vain lievittämään oireita. Leikkauksen jälkeen voin aina jonkin aikaa hyvin, kunnes oireet vähitellen palaavat. Toivottavasti seuraavalla kerralla leikkaus auttaa pitempään”, hän sanoo.

"Tiedän myös varsin hyvin, että leikkaukset auttavat vain lievittämään oireita. Leikkauksen jälkeen voin aina jonkin aikaa hyvin, kunnes oireet vähitellen palaavat. Toivottavasti seuraavalla kerralla leikkaus auttaa pitempään”
— endometrioosipotilas, Gunvor

Toisinaan myös omahoidosta voi olla apua. Ne, joille endometrioosi aiheuttaa suolisto-ongelmia, voivat hoitaa itseään samaan tapaan kuin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät. Näihin hoitokeinoihin kuuluu esimerkiksi FODMAP-ruokavalio, jossa pyritään tunnistamaan suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet ja poistamaan ne ruokavaliosta.

Myös kohtuullisella liikunnalla vaikuttaisi olevan oireita lievittävä vaikutus. Liikaa ei kuitenkaan pidä treenata, sillä liiallinen liikunta päin vastoin aiheuttaa entistä kovempia kipuja.

Kaikenlainen liikunta on ajoittain ollut Gunvorilta kiellettyä, mutta viimeisimmän leikkauksensa jälkeen hän on vihdoin voinut harrastaa liikuntaakin. Se on lievittänyt myös hänen oireitaan.

”Olen aina yrittänyt pitää itseni kunnossa ja harrastaa liikuntaa, ja viimeisin saavutukseeni on musta vyö karatessa, mikä olisi ollut minulle aivan mahdotonta vielä muutamia vuosia sitten. Karate on ollut minulle täydellinen laji, koska siinä täytyy venyä asentoihin, jotka antavat lihaksille ja koko vartalolle kunnon venytyksen ja auttavat siten lievittämään kipua.”

7 Onko endometrioosi periytyvä sairaus?


Jos äidillä on endometrioosi, tyttären riski saada sama sairaus on seitsenkertainen verrattuna niihin, joiden äidillä sitä ei ole ollut, joten perimä vaikuttaa taudin syntyyn.

Lähteet: Etelä-Tanskan yliopiston gynekologian professori P. Rudnicki ja terveyskirjasto.fi