Mistä vatsakipu johtuu?

Maha voi möyriä, vatsaa voi nipistää, vatsa voi olla löysä tai vatsa voi olla kova tai ongelmana voi olla vatsan turvotus. Vatsakipujen kirjo on laaja, mutta miten erilaisia vatsakipuja pitäisi tulkita? Katso täältä erilaisten vatsakipujen selitykset.

Naienn, jolla on vatsakipua

VATSAKIPU – Vatsakipua on monenlaista, mutta mistä mahakipu johtuu? KUNTO PLUS kertoo, mistä syystä vatsa voi olla kipeä.

© iStock

Monella on usein vatsavaivoja. Siksi mahakipuun ei aina jaksa suhteutua vakavasti. Vatsakipu voi johtua eri syistä j atuntua eri kohdissa. Vatsakipu voi tuntua ylävatsassa tai alavatsakipuna tai mahakipu voi johtua vaikka jännittämisestä tai vatsakipu voi yhdistyä alaselkäkipuihin tai närästykseen tai vatsakatarriin.

Milloin vatsakipu on huolestuttavaa? Entä voiko vatsakipuja välttää tai ehkäistä? Lue täältä, mitä vatsakipu on ja tutustu tarkemmin vatsan toimintaan.

1 Ylävatsakipu


Keskivartalon alueella sijaitsee paljon muutakin kuin pelkkä mahalaukku. Siksi vatsakipuna tuntuva vaiva voi olla peräisin monesta muustakin elimestä kuin mahalaukusta. Mahavaivojen piiriin kuuluvatkin kaikki sapen ja umpisuolen välillä tuntuvat kivut. Jos vatsakivun pystyy paikallistamaan, saa usein myös osviittaa siitä, mistä vatsavaivassa on kyse.

Vatsaontelon elimet

 • Ylävatsakipu
  Ylävatsakipu johtuu yleensä haimasta, pernasta, sapesta, mahalaukusta tai pohjukaissuolesta.

 • Muut vatsakivut
  Paksusuoli on suuri ja vie eniten tilaa, joten vatsakipukin johtuu usein siitä. Oikealla puolella on myös umpisuoli, ja jos se tulehtuu, voi vatsakipu oikealla puolella johtua myös siitä. Muutkin alavatsan alueen kivut, kuten kuukautiskivut, voivat joskus tuntua vatsakipuina.

2 Voiko vatsakipu johtua psyykkisistä syistä?


Kyllä, vatsakipu voi johtua myös psyykkisistä syistä. Olet ehkä huomannut, että kun edessä on jokin jännittävä tai raskas tilanne, sitä ennen voikin yhtäkkiä olla vaikea saada syödyksi yhtään mitään. Samoin myös masennus, ahdistus ja stressi voivat oireilla esimerkiksi vatsakipuina, ripulina tai ummetuksena. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa joka viides ihminen kärsii ajoittain ahdistuksen tai masennuksen aiheuttamasta vatsakivusta.

3 Milloin vatsakipu on vaarallista?


Periaatteessa kaikkiin mahakipuihin tulee suhtautua vakavasti. Koska vatsakipu on niin yleistä, monet luulevat, että vain tietynlaisiin vatsakipuihin tulee suhtautua vakavasti. Tämä ei pidä paikkaansa. Kaikkien vatsakipujen takia ei toki kuitenkaan kannata mennä lääkäriin, mutta koviin vatsakipuihin on aina syytä hakea apua. Huomiota on hyvä kiinnittää myös muunlaisiin vatsavaivoihin. Lääkäriin kannattaa hakeutua varsinkin, jos jokin seuraavista vaivaa:

Älä aliarvioi näitä vatsaoireita

 • Pitkään jatkuva mahakipu (yli 24 tuntia)
 • Pitkään jatkuva ummetus
 • Usein toistuva oksentaminen
 • Ruokahalun menetys
 • Selittämätön laihtuminen
 • Veri ulosteessa
Syy akuuttiin vatsa­kipuun jää epäselväksi neljällä potilaalla kymmenestä
— Lähde: theseus.fi

4 Mistä ripuli eli löysä vatsa johtuu?


Löysä vatsa johtuu usein ohimenevästä infektiosta, mutta ripulia voivat aiheuttaa myös krooniset taudit kuten Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Ummetus voi toisinaan vaihdella ripulin kanssa, kun neste pääsee suolistossa välillä ohittamaan kovan ulosteen.

Ripulin ja löysän vatsan hoito

 • Juo riittävästi. Ripulista kärsivän on juotava paljon, jopa 3 litraa päivässä – mieluiten juomaa, jossa on myös sokeria ja suolaa, esimerkiksi urheilujuomaa tai omenamehua ja keittoa. Kaliumia sisältävä mehu on hyväksi vatsavaivoihin, koska nesteen ja ulosteen nopea poistuminen vähentää kaliumia elimistöstä.
 • Vältä alkoholia ja kahvia. Kofeiini ja alkoholi poistavat nestettä ja ovat myös lievästi laksatiivisia eli ne vain pahentavat ripulia.
 • Syö keitettyjä kasviksia. Raa'at kasvikset sisältävät hyödyllistä ravintokuitua, ja ovat normaalisti elimistölle tärkeitä, mutta kun suolisto käy ylikierroksilla, on lempeämpi ruoka tarpeen.
 • Nauti hapanmaitotuotteita. Piimä ja jogurtti voivat auttaa tasapainottamaan suolistobakteereja.
 • Syö banaania, mustikkaa, omenaraastetta, pähkinöitä ja suklaata. Kaikki nämä ruoka-aineet kovettavat vatsaa miedosti ja sopivat nautittavaksi silloin, kun kaikki muu ruoka juoksee vauhdilla elimistön läpi.

Lue myös: Mitä eroa on vatsataudilla ja ruokamyrkytyksellä?

5 Mistä kova vatsa eli ummetus johtuu?


Ummetuksen tai kovan vatsan syy löytyy usein elintavoista. Liian vähän liikuntaa, liian vähän ravintokuitua ja huonot WC-tottumukset saavat sisäisen tuotannon tavallisimmin pysähtymään. Joillakin on toki luonnostaan pitempi suolisto, mikä jo sinänsä voi aiheuttaa ummetusta.

Kovan vatsan ja ummetuksen hoito

 • Harrasta liikuntaa. Sykkeen kohottaminen vauhdittaa muitakin elintoimintoja ja saa suolen sisällön liikkeelle.
 • Mene vessaan, kun tunnet tarvetta siihen. Kuulutko kenties niihin ihmisiin, jotka voivat käydä isoilla asioilla vain kotonaan? Moni on aloittanut pidättelyn jo kouluiässä, ja monista on tuskallista ajatellakaan työpaikan käymälässä päkistämistä. WC:hen kannattaa kuitenkin mennä aina silloin, kun tuntee siihen tarvetta.

6 Mistä vatsan turvotus ja vatsakipu johtuvat


Jos vatsa tuntuu turpoavan päivän mittaan pallon lailla, se johtuu tavallisesti useammasta asiasta yhtä aikaa. Liikunnan puute, tietyt ruokailutottumukset ja liiallinen ilman nieleminen voivat turvottaa vatsaa. Ruoka-aineista ongelmia aiheuttavat eniten rasvainen ja mausteinen ruoka, mutta kaikki eivät myöskään siedä ravintokuitua yhtä hyvin.

Vatsan turvotuksesta johtuvan vatsakivun hoito

 • Päästä ilmat ulos. Ihminen pieraisee keskimäärin 15 kertaa päivässä, ja ilman pidätteleminen turvottaa mahaa.
 • Seiso välillä. Ihmiskehoa ei ole suunniteltu kyyköttämään hartiat kyyryssä tietokoneen ääressä, ja paikoillaan olo voi jarruttaa vatsankin toimintaa. Nouse seisomaan ja kävele välillä myös työpäivän mittaan.
 • Opettele oikea ulostusasento. Nosta jalat jakkaralle ja nojaa hiukan eteenpäin pöntöllä istuessasi niin, että polvet ovat lonkkia ylempänä. Asento on siis sama kuin metsässä kyykistyessä tai monien kulttuurien kyykkyvessoissa, joissa on vain reikä lattiassa.

Oikeaoppinen kakkausasento

Edistät ulostamista nojaamalla eteenpäin ja nostamalla jalat korokkeelle.

7 Vatsavaivat ja ulostaminen


Mitä kakan väri merkitsee?

Kakan väri

 • Vaalea kakka
  Hyvin vaalea uloste viittaa sapen erittymiseen ulosteeseen. Syynä voivat olla sappikivet.

 • Punertava kakka
  Jos uloste näyttää punertavalta, on syytä tarkistaa, ettei siinä ole verta. Punajuuri ja vastaavat voivat värjätä ulosteen punaiseksi. Jos ulosteen väri johtuu verestä, mene lääkäriin. Usein syy on vaaraton, mutta veri ulosteessa voi myös olla syövän oire.

 • Musta kakka tai verta ulosteessa
  Rautatabletit voivat värjätä ulosteen lähestulkoon mustaksi, ja tummaa ulostetta aiheuttavat myös mustikka ja lakritsi. Musta uloste voi johtua myös elimistöstä poistuvasta vanhasta verestä, jolloin on mentävä lääkäriin.

Erilaiset kakan värit:

Ulosteen koostumus 1

Papanakakka

Pieniä, kovia papanoita. Kova papanamainen uloste viittaa ummetukseen ja kertoo, että ruuassa on liian vähän kuitua.

Ulosteen koostumus 2

Kova, möykkyinen kakka

Makkaramainen, mutta kovahko ja möykkyinen. Viittaa ummetukseen – varsinkin, jos ulostaminen vaatii ponnistelua tai aiheuttaa kipua.

Ulosteen koostumus 3

Makkaramainen kakkapötkö

Makkaramainen, hiukan repeämiä. Normaali uloste.

Ulosteen koostumus 4

Notkea kakka

Notkea ja pehmeä pötkö, ei repeämiä. Normaali uloste.

Ulosteen koostumus 5

Riekaleinen uloste

Nestettä ja sattumia. Voi johtua ummetuksesta, josta neste pääsee läpi, mutta voi viitata myös ripuliin.

Ulosteen koostumus 6

Epämääräinen, löysä kakka

Pientä silppua, ei kokonaisuuksia. Viittaa ripuliin – varsinkin, jos vessassa täytyy käydä usein.

Ulosteen koostumus 7

Ripulikakka

Vetistä velliä. Selvästi ripulia.

8 Vatsakipu syömisen jälkeen


Jos ruoka on hädin tuskin ehtinyt mahaan, kun kipu alkaa, se viittaa siihen, että kipu tulee vatsasta tai pohjukaissuolesta, joka on suoliston ensimmäinen osa heti mahalaukun jälkeen. Tavallisesti kyse on haavasta, joka paranee itsestään. Jos ruokailu sen sijaan laukaisee mahakivun, jonka voimakkuus aaltoilee, kyseessä on sappikivistä johtuva vaiva. Sappikivikohtaus voi tulla ajoittain, mutta menee yleensä itsestään ohi – toisinaan voi kipulääke olla tarpeen.

Myös ummetus voi aiheuttaa kipua syömisen jälkeen.

9 Vatsakipu ja pahoinvointi


Pahoinvointi ei ole mitenkään epätavallista mahavaivojen ja suolistovaivojen yhteydessä, mutta jos todella alkaa oksentaa – eikä kyse ole ohimenevästä mahataudista tai edellisillan vaikutuksista – on oireet syytä ottaa vakavasti. Varsinkin, jos oksennuksessa on verta.

10 Vatsakipu ja alaselkäkipu


Vatsakipu ja alaselkäkipu yhdessä

Paksusuoli kulkee edestakaisin selkärangan yli, ja jos se on hyvin täynnä – kuten esimerkiksi silloin, kun kärsii ummetuksesta – se voi painaa selkärankaa ja tuntua kipuna alaselän tai lantion alueella.

Myös sappivaivat tuntuvat usein ylävatsakipujen lisäksi vuoroin tylppänä vatsakipuna ja alaselkäkipuna.

11 Vatsakipu ja närästys


Mahakipua ja närästystä tai ruokatorven korvantamista voivat aiheuttaa monet vaivat – esimerkiksi vatsahaava, sappikivet ja ummetus – mutta jos oireet tulevat noin 30–60 minuuttia ruokailun jälkeen, ne viittaavat refluksitautiin. Refluksitaudissa vatsahappoja pääsee ylös ruokatorveen – tavallisesti siksi, että sulkijalihas mahalaukun ja ruokatorven välillä ei toimi kunnolla. Silloin voi tulla myös happamia röyhtäyksiä. Närästystä voidaan lievittää happosalpaajilla, mutta on myös muita itsehoitokeinoja, joiden avulla oireita voidaan lievittää, jos tunnistaa olevansa taipuvainen

Refluksitaudin itsehoito

 • Nosta sängyn päätyä ylöspäin. Mitä korkeammalla pää on mahalukkuun verrattuna, sitä vähemmän vatsahappoja pääsee nousemaan ruokatorveen.
 • Syö päivällinen aikaisin, vältä syömistä iltamyöhällä. Aterian yhteydessä vatsahappoja erittyy lisää, joten jos ei halua käydä nukkumaan runsaiden vatsahappojen mellastaessa vatsassa, kannattaa opetella syömään päivällinen tai ilta-ateria mahdollisimman aikaisin.
 • Vältä ruokia ja juomia, jotka pahentavat refluksia. Eri asiat saavat eri ihmisten vatsahapot jylläämään, mutta monesti syypäinä ovat happamat juomat, pikaruoka, rasvaiset ruuat, suklaa, kahvi ja vahva alkoholi.
 • Pureskele purukumia. Purukumi edistää syljen tuotantoa, mikä joidenkin mielestä auttaa ehkäisemään refluksia.

12 Miksi maha mouruaa?


Kun maha kirjaimellisesti ääntelee, äänen lähde on yleensä paksusuolessa, joka yrittää herätellä sinua. Mahan kurlutus voi olla täysin viatonta, mutta jos ääniä esiintyy yhdessä kivun kanssa ja uloste on vuoroin kovaa ja vuoroin hyvin löysää, kyseessä voi olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Myös ravinto vaikuttaa, joten kannattaa harkita FODMAP-ruokavaliota.

Tätä väliaikaista ruokavaliota noudatetaan 2–8 viikkoa, ja ravinnosta poistetaan kaikki ne ruoka-aineet, jotka ärsyttävät mahaa ja suolistoa. Kun dieetti on jatkunut riittävän kauan, ”kielletyt” eli poistetut ruoka-aineet palautetaan ruokavalioon yksitellen, jotta voidaan tunnistaa ne, joista suolisto ärtyy, ja välttää niitä jatkossa. Alla on esimerkkejä ruoka-aineista, jotka yleensä eivät ärsytä suolistoa, sekä niistä, jotka monilla ärsyttävät.

Mitä voi syödä, jos maha murisee ja kurisee?

Seuraavassa on hyviä, helposti sulavia ruoka-aineita.

Kasviksia

Kasvikset

Salaatti, porkkana, kurkku

Hedelmät

Hedelmät

Mansikat, ananas, viinirypäleet

Proteiinilähteet

Proteiini

Broileri, kala, munat

Rasvaa

Rasva

Öljy, voi, maapähkinät

Hiilihydraattilähteet

Hiilihydraatti

Perunat, maissiletut, riisi

Jos vatsa vaivaa, syö vain kohtuudella näitä

Kasviksia

Kasvikset

Kukkakaali, sipuli, herneet

Marjat ja hedelmät

Hedelmät

Vadelmat, vesimeloni, päärynä

Lihajalosteita

Proteiini

Makkarat, leikkeleet, leivitetyt leikkeet

Hyviä rasvoja

Rasva

Mantelit, avokado, pistaasipähkinät

Hiilihydraatti

Hiilihydraatti

Pasta, vaalea leipä, leivonnaiset

Asiantuntija: kirurgi ja gastroenterologi D. Raahave

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 19/2021