Millainen on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP-ruokavalio voi helpottaa ärtyneen suolen aiheuttamia vatsavaivoja. Ruokavalio koostuu kolmesta vaiheesta, joissa selvitetään, mitkä hiilihydraatit aiheuttavat muun muassa kipua ja turvotusta.
FODMAP-ruokavalio voi helpottaa ärtyneen suolen aiheuttamia vatsavaivoja. Ruokavalio koostuu kolmesta vaiheesta, joissa selvitetään, mitkä hiilihydraatit aiheuttavat muun muassa kipua ja turvotusta.
FODMAP-ruokavalio perustuu kolmeen vaiheeseen. Kaksi ensimmäistä ovat poissulkemisvaihe ja palauttamisvaihe.
FODMAP-ruokavalio ei ratkaise kaikkien ruuansulatusongelmia, mutta kahden ensimmäisen vaiheen jälkeen tiedät, mitkä FODMAP-hiilihydraatit eivät sovi sinulle ja mitkä taas sopivat.
Kolmas ja viimeinen vaihe on tiedon soveltaminen käytäntöön, jossa oma ruokavalio laaditaan sen mukaan, mitä ensimmäisissä vaiheissa saatiin selvilläe, ja toivottavasti vatsa rauhoittuu.
FODMAP-ruokavalio ei niitä helpoimpia noudatettavaksi omin avuin. Ruokavalion kehittänyt australialainen yliopisto suositteleekin käyttämään FODMAP-ruokavalioon koulutettua dieteetikkoa apuna. Tässä artikkelissa kuvataan, mistä eri vaiheissa on kysymys.
Ensimmäisessä vaiheessa suolistolle mahdollisesti ongelmallisia FODMAPeja sisältäviä elintarvikkeita rajoitetaan tai jätetään kokonaan pois ruokavaliosta.
4–6 VIIKON JÄLKEEN
Toisessa vaiheessa ruokavalioon palautetaan vähitellen FODMAPeja ruoka-aineryhmä kerrallaan. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että yhden ruoka-aineen sietäminen ryhmästä takaisi muiden sopivan omalle ruuansulatukselle. Myös määrällä voi olla väliä: pieni määrä ei aiheuta ongelmia, mutta isommasta annoksesta tulee oireita. Oman elimistön sietokyky on siis testattava. Tämä vaihe on hankalin, ja tässä vaiheessa dieteetikosta on eniten apua.
Ruokavaliosta poissulkemisen ja siihen palauttamisen jälkeen tiedät paremmin, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat sinun ruuansulatuksellesi ongelmia, ja mitä vatsasi kestää. Seuraava vaihe on oppia soveltamaan tietoa ruokavaliossaan.
Kesto: Mahdollisesti loppuikä.
FODMAP-asiantuntija, dieteetikko Mette Borre korostaa FODMAPien määrää ruokavaliossa.
”Kohtuus kaikessa, mutta jos olo on hyvä, ei haittaa, jos välillä vähän koettelee rajojaan pienillä määrillä FODMAPeja. Jos elimistö protestoi seuraavana päivänä, tietää, mitä sen elintarvikkeen syömisestä seuraa, ja osaa toimia sen mukaan”, toteaa Mette Borre.
Jos suoli ärtyy helposti, sitä ei kannata kuormittaa useilla erilaisilla FODMAPeilla yhtä aikaa. Vaikka kestäisi ruisleipää, sipulia ja papuja, voi maha tulla kipeäksi, jos syö niitä kaikkia samana päivänä.
*Asiantuntija: M. Borre, maha-suolikanavan sairauksiin erikoistunut kliininen dieteetikko ja FODMAP-asiantuntija*
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdesssä 9/2022