Vatsan turvotus

Vaivaavatko vatsan turvotus, vatsakipu tai ilmavaivat? Pinkeää oloa voi onneksi helpottaa monin tavoin. Lue, miten voit rauhoittaa ilmapallomahaa.

Nainen pitelee vatsaansa

VATSAN TURVOTUS Vatsan turvotus on yleinen vaiva. Lue, miten turvotusta voi lievittää ja ehkäistä.

© iStock

Aamulla kaikki on vielä hyvin, mutta päivän mittaan housun kaulus alkaa puristaa enemmän ja enemmän, ja illalla vatsa näyttää jo siltä, että onnittelut perheenlisäyksestä eivät yllättäisi. Vatsan turvotus tekee olon tukalaksi ja aiheuttaa kipuja – eikä siitä kärsivä todellakaan ole yksin.

Vatsan turvottelu on varsin yleinen vaiva, jota joka viides väestöstä kokee häiritsevässä määrin.

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Vatsan turvotus on yleensä sinänsä harmiton mutta kiusallinen ja piinallinenkin vaiva. Syy löytyy yleensä ruokavaliosta – tietyt ruoka-aineet tuottavat suolistossa runsaasti kaasuja. Myös stressi ja liikunnan puute voivat pahentaa vaivaa.

Vatsan turvotus liittyy usein ärtyvän suolen oireyhtymään, jonka muina oireina voi esiintyä vatsakipuja sekä ummetusta ja toisaalta myös ripulia. Naisilla vatsan turvotusta esiintyy ärtyvän suolen oireyhtymän yhteydessä enemmän kuin miehillä.

Lue myos: Mistä vatsakipu johtuu? Mikä auttaa mahakipuun? Voiko vatsavaivoja ehkäistä?

Mistä tunnistaa, että kipu johtuu vatsan turvotuksesta?

Suolessa muodostuva kaasu venyttää suolta, mikä voi tuntua hyvin voimakkaanakin kipuna, joka saattaa helpottaa, kun suolessa viipyilevä kaasu pääsee liikkeelle. Tämän vuoksi paukkuja tai vessahätää ei kannattaisi pidätellä.

LUE MYÖS: Endometrioosi: Kun alavatsaan koskee

Miten vatsan turvotusta voi lievittää?

Vatsan turvotusta voi hillitä monin konstein:

Nainen juoksee välttääkseen vatsan turvotusta

LIIKUNTA AUTTAA VATSAN TURVOTUKSEEN Liikunta panee suolikaasut liikkeelle ja auttaa myös ehkäisemään ummetusta.

© iStock

1. VINKKI: Liike on lääke vatsan turvotusta vastaan

Liikunta on hyödyllisimpiä tapoja helpottaa turvotusta ja tukalaa oloa. Liikkuminen panee suolikaasut liikkeelle ja auttaa myös ehkäisemään ummetusta.

Jumppatunti silloin tällöin ei kuitenkaan välttämättä auta, jos muu aika vietetään istuma-asennossa. Säännöllisen liikunnan lisäksi kannattaa pitää päivän mittaan istumatyöstä taukoa ja jaloitella, venytellä ja kävellä vaikka pieni lenkki.

VINKKI 2: Stressi hallintaan

Stressi voi vaikuttaa vatsan toimintaan eri tavoin: stressaantuneena ruoka saattaa tulla hotkituksi, jolloin tulee nieltyä myös runsaasti ilmaa, eikä ruokavalio muutenkaan ole välttämättä vatsalle ystävällisin. Stressi voi aiheuttaa elimistössä eräänlaisen ”hätätilan” ja vaikuttaa myös suoraan elimistön toimintoihin, kuten ruoansulatukseen ja suolen liikkeisiin. Paras tapa torjua stressiä on pureutua asioihin, jotka aiheuttavat stressiä ja varmistaa, että arjessa on aikaa myös palautua. Liikunta, etenkin luonnossa liikkuminen, on myös mitä mainiointa stressin lievitystä. Myös meditaatiosta voi olla apua mielen kierrosten laskemisessa.

Toisessa kuvassa nainen istuu väärin pytyllä (jalat alhaalla). Toisessa kuvassa oikein (jalat pikku jakkaralla).

OTA JAKKARA JALKOJEN ALLE PYTYLLÄ, NIIN VÄLTÄT UMMETUKSESTA JOHTUVAN VATSAN PULLOTTAMISEN. Jalkojen pitäminen korkeammalla tekee ulostamisesta helpompaa, ja suoli tyhjenee täydellisemmin.

© iStock

3. VINKKI: Vessassakäynti vähentää vatsan turvotusta

Monet ujostelevat vessassa käymistä kodin ulkopuolella, mutta luonnon kutsuun kannattaa vastata mieluiten mahdollisimman pikaisesti. Ison hädän pidättely voi pahentaa kipuja ja turvotusta entisestään ja johtaa myös ummetukseen.

Turvotuksen ehkäisemiseksi kakalle kannattaa siis mennä heti, kun tarvetta ilmenee. Suolen tyhjenemistä voi edesauttaa kyykkäävämpi asento: vessanpöntön eteen voi laittaa 15–30 cm korkean jakkaran jalkojen alle, jolloin asento muistuttaa enemmän kyykkyä ja ulostaminen helpottuu ja nopeutuu.

4. VINKKI: Päästä paha ilma pois!

Suolikaasua syntyy kaikilla, ja 15–20 paukkua on normaali määrä päästellä ilmoille päivittäin. Kaasuja ei kannata säilöä suoleen vaan ne on parempi vapauttaa reippaasti ulos, jotta ne eivät aiheuta vatsan turvotusta tai kipua.

Ruoka ja vatsan turvotus

Ravitsemusvalinnoilla ja ruokailutottumuksilla voi vaikuttaa myös vatsan turvotukseen. Syödessä tulee nieltyä aina myös ilmaa, joten vatsan turvotuksesta kärsivän kannattaa rauhoittaa ruokailuhetket ja keskittyä pureskelemaan ruoka kunnolla ja keskittya syödessä vain ateriaan ja makuihin – näin ruokailu voi olla samalla pieni mindfulnessharjoitus.

LUE MYÖS: Miten FODMAP-ruokavalio toimii?

Vatsan turvotusta lisäävät ruoka-aineet

Ruoka-aineiden vaikutus vaihtelee yksilöllisesti, mutta monilla vatsan turvotusta aiheuttavat niin kutsutut fodmap-hiilihydraatit, jotka imeytyvät huonosti ja aiheuttavat suolistossa käymistä. Fodmap-hiilihydraatteja on esimerkiksi sipulissa, vehnässä, rukiissa, omenoissa ja päärynöissä sekä monissa makeutusaineissa.

Myös runsaasti rasvaa sisältävät ruoat voivat hidastaa ruoansulatusta ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Jos epäilee jotakin tiettyä ruoka-ainetta, kannattaa kokeilla jättää se ruokavaliosta pariksi viikoksi ja katsoa, tuntuuko olossa eroa. Perusteellisemmissa fodmap-hiilareita rajoittavissa ruokavaliokokeiluissa kannattaa kääntyä mieluiten ravitsemusterapeutin puoleen, jotta ruokavaliosta ei tule turhaan karsittua sinänsä terveellisiä ruoka-aineita.

Vesi, täysjyvä ja kuitupitoiset kasvikset – vatsan turvottelua vatsaann.

TURVOTUSTA EHKÄISEVIÄ RUOKIA Juomalla runsaasti vettä ja syömällä paljon kuitua sisältävää ruokaa (esim. kaurapuuroa, ruisleipää ja kuitupitoisia marjoja, hedelmiä ja kasviksia) ehkäiset vatsan turvottelua.

Vatsan turvotusta lievittävät ruoka-aineet

Kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään suolen toiminnan sopivassa vauhdissa ja verensokerin tasaisena. Täysjyväviljat, palkokasvit, hedelmät ja kasvikset monipuolisesti ja säännöllisesti herkuteltuina ovat eduksi niin suolistolle kuin hyvinvoinnille yleensä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet hyvät kuidun lähteet, kuten ruis ja pavut, ovat monelle herkkävatsaiselle vatsan turvotusta aiheuttavia fodmap-hiilihydraatteja.

Kuitupitoisempaan ravintoon siirtyminen voi aiheuttaa tilapäisiä ilmavaivoja ja vatsan turvotusta, vaikkei vatsa olisikaan erityisen herkkä, joten kuitua kannattaa lisätä hiljalleen ja aloittaa vatsalle hellemmistä kuidun lähteistä. Esimerkiksi kaura sopii useimmille ja maa-artisokka harvoille.

Juo vettä – huolehdi riittävästä nesteensaannista

Riittävä nesteen saanti auttaa ehkäisemään ummetusta ja vatsan turvotusta. Paras janojuoma on vesi, sen sijaan hiilihapotetut juomat voivat pahentaa vatsan turvotusta ja ilmavaivoja.

Veden lisäksi voi kokeilla juoda esimerkiksi piparminttuteetä, joka voi rauhoittaa vatsaa.

Virtsan väri antaa hyvin osviittaa siitä, saako nestettä riittävästi. Virtsan tulisi olla vaaleankellertävää – tumma väri kertoo nestevajauksesta, väritön virtsa puolestaan viittaa siihen, että vettä on juotu jo liiaksikin.

###Onko vatsan turvotukseen lääkkeitä?

Ummetusta ja ripulia voi hoitaa tilapäisesti lääkevalmisteilla, ja vatsan turvotukseen voi kokeilla entsyymivalmisteita, jotka edistävät ruoka-aineiden pilkkoutumista. Ilmavaivoja vastaan voi kokeilla dimetikonia, simetikonia tai piparminttuöjyä sisältäviä käsikauppalääkkeitä. Ruuansulatusta edistämään on entsyymi- ja kuituvalmisteita.

Probioottibakteerit, kuten maitohappobakteerit, tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Probioottivalmisteita kannattaa nauttia muutaman viikon ajan, ennen kuin niiden tehoa voi arvioida.

LUE MYÖS:[Psyllium tehostaa ruuansulatusta](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/psyllium)

Raskausaikana

Raskausaikana vatsa voi turvotella monesta syystä. Alkuraskauden pahoinvointi voi vaikuttaa ruokailutottumuksiin, ja raskaushormonit voivat myös hidastaa suolen toimintaa. Myös mahdollisesti käytettävät rautalisät voivat aiheuttaa turvotusta. Omalle vatsalle sopivat kuidut, riittävä nesteensaanti ja säännöllinen liikunta auttavat helpottamaan turvotusta ja ilmavaivoja.

Voiko turvotus olla oire jostain vakavammasta?

Jos turvotukseen liittyy ruokahalun vähenemistä, merkittävää väsymystä tai veristä oksennusta tai ulostetta, kannattaa vaivan syy selvittää lääkärissä. Esimerkiksi munasarjasyövän ensioireena voi esiintyä vatsan turvotusta.