Mitä tapahtuu, kun syö gluteenittomasti?

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on suorastaan räjähtänyt viimeisten 10 vuoden aikana. Onko se hyvä vai paha asia? Ravitsemusneuvoja vastaa.

Nainen ostaa leipää kaupasta

GLUTEENITON Gluteeniton ruokavalio VOI olla myös terveellinen. Se vaatii kuitenkin sekä tietoa että harkintaa.

© iStock

Mietitkö leivän, aamiaistuotteiden ja pastan vaihtamista gluteenittomaan? Moni muukin miettii. Gluteenittomien elintarvikkeiden myynti on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten 10 vuoden aikana, ja tutkimusyhtiö Mordor Intelligencen markkina-analyysin mukaan myynti kasvaa edelleen 11 prosenttia vuoteen 2027 mennessä.

Gluteenittomat tuotteet ovat tarpeen niille noin kahdelle prosentille suomalaisista, jotka kärsivät keliakiasta eli gluteenin aiheuttamasta suolistotulehduksesta.

Lue myös: Epäiletkö, että gluteeni on syy ongelmiin?

Mutta hyötyvätkö muut gluteenittomasta ruokavaliosta? Asiantuntijana maha-suolikanavan sairauksiin erikoistunut ravitsemusterapeutti Mette Borre

Onko terveellistä välttää gluteenia?

Vain jos sairastaa keliakiaa.

Gluteeni on vehnässä, rukiissa, ohrassa ja kaurassa esiintyvä proteiini, joka ei yleensä ole epäterveellistä. Painon kannalta voi olla terveellistä vähentää gluteenin saantia, jos sitä saa pääasiassa valkoisesta leivästä, valkoisesta pastasta ja sokeripitoisista muroista.

Jos sen sijaan syö lähinnä gluteenia sisältäviä täysjyväviljoja, ei gluteenittomista vaihtoehdoista ole mitään hyötyä.

Lue myös: Rauha vatsalle: FODMAP-ruokavalio

Ehkäiseekö gluteeniton ruoka turvotusta?

Jotkut välttävät gluteenia, koska he uskovat gluteenin välttämisen auttavan turvotukseen, ilmavaivoihin ja ärtyvän suolen oireyhtymään. Ei kuitenkaan ole riittävästi todisteita siitä, että syypää olisi gluteeni.

Jos esimerkiksi leivän syömättä jättäminen saa vatsan tuntumaan paremmalta, vaivoja ja epämukavuutta voivatkin gluteenin sijaan aiheuttaa leivässä ja monissa muissa elintarvikkeissa olevat lyhytketjuiset hiilihydraatit. Lyhytketjuisia hiilihydraatteja ovat oligosakkaridit, fruktoosi (hedelmäsokeri), polyolit (sokerialkoholi). Joillakin vaivojen syy voi olla laktoosi.

Lue myös: Mistä ärtyvän suolen oireyhtymä johtuu?

Voiko gluteeniton olla epäterveellistä?

Kyllä voi.
Ilman gluteenia on vaarana, että tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita jää saamatta.

Monista gluteenia sisältävistä elintarvikkeista saa myös proteiinia, täysjyvää ja kuitua. Niitä on niukasti teollisissa gluteenittomissa tuotteissa, jotka ovat yleensä täynnä tärkkelystä.

Jos sarastaa keliakiaa, voi saada osan ravintoaineista täysjyväriisijauhosta ja täysjyvämaissijauhosta, mutta se edellyttää, että leipoo itse leipää ja ymmärtää ravitsemustarpeet.