Epäiletkö, että gluteeni on syy ongelmiin?

Tunnista vaivaako sinua keliakia, gluteeniherkkyys, vilja-allergia tai ihokeliakia.

Keliakia

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Monet eivät huomaa mitään tai ovat vain väsyneitä. Yleensä keliakia kuitenkin ilmenee löysänä vatsana ja laihtumisena. Kelikia saattaa myös aiheuttaa suuhun rakkuloita, nivel- ja lihaskipuja sekä masennusta. Diabetesta sairastavilla verensokeri saattaa heilahdella rajusti.

Oireet johtuvat siitä, että gluteeni aiheuttaa immunologisen reaktion ohutsuolen limakalvoilla, ja limakalvo tulehtuu. Vain 50 mg gluteenia päivässä (normaalisti gluteenia saa noin 13 g päivittäin) vaurioittaa limakalvoa, jolloin vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden ravintoaineiden imeytyminen heikkenee.

Pitkän aikavälin seuraukset: Keliakia voi lisätä esimerkiksi osteoporoosin tai syövän riskiä.

Näin diagnoosi tehdään: Verikokeessa voidaan todeta, tuottaako elimistösi vasta-aineita viljan gliadiinille tai transglutaminaasi-suolistoentsyymille ja ohutsuolen limakalvolta otetaan koepala. Kokeita ennen ei kannata aloittaa keliakiaruokavaliota, ettei diagnoosi jää epäselväksi.

Gluteeniherkkyys

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Elimistö reagoi miltei samanlaisilla oireilla kuin keliakiassa: laihtumisella, ripulilla ja vatsan turvotuksella, mutta suoliston limakalvo ei vaurioidu.

Pitkän aikavälin seuraukset: Pitkän aikavälin vaikutuksista ei ole tutkimustietoa.

Näin diagnoosi tehdään: Ei testiä. Jätä gluteeni pois ruokavaliosta ja seuraa, katoavatko oireet – ja palaavatko ne, jos syöt kotimaisia viljoja.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Vilja-allergia

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Gluteeniherkkyyden oireet tulevat pikkuhiljaa, vilja-allergia ilmene välittömästi viljan syömisen jäkeen. Elimistö tuottaa silloin IgE-vasta-aineita yhtä tai useampaa viljan proteiinia kohtaan. Vilja-allergia oireilee esimerkiksi suun kutinana, heinänuhana, nokkoskuumeena, oksenteluna, ripulina tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisena anafylaktisena reaktiona.

Pitkän aikavälin seuraukset: Reaktiot tulevat suhteellisen nopeasti, joten pitkäaikaisia vaikutuksia vilja-allergialla ei ole.

Näin diagnoosi tehdään: Vilja-allergia todetaan verikokeella, jossa selvitetään, onko veressä IgE-vasta-ainetta.

Ihokeliakia

Lyhyellä aikavälillä ilmenevät oireet: Elimistö reagoi gluteeniin tulehdustilalla, joka saa aikaan ihon kutinaa ja nesterakkuloita etenkin kyynärpäiden ja polvien seuduille, mutta joskus myös niskaan, hartioihin ja päälakeen.

Pitkän aikavälin seuraukset: 80–90 prosentilla ihokeliakiapotilaista on samankaltaisia suolistomuutoksia kuin suolistokeliakiaa sairastavilla. Gluteenipitoinen ruoka heikentää vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden ravinteiden imeytymistä elimistöön. Samalla myös riski sairastua muun muassa osteoporoosiin ja syöpään kohoaa.

Näin diagnoosi tehdään: Ihokoepala – usein myös koepala ohutsuolen limakalvolta.