Perunan lailla käytettävä maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään vähän pulskaa inkivääriä. Mihin kaikkeen maa-artisokka käy? Miten maa-artisokkaa valmistetaan? Lue täältä ja kokeile meidän maa-artisokkareseptejämme.
Teksti:
Cecilie Sølvsten
4. lokakuuta 2022
JORDÄRTSKOCKA – kan användas rå, kokt eller bakad i ugnen. Jordärtskockan är en delikatess, t ex i soppor och som chips.
Maa-artisokka on muhkurainen, ruskea mukula, joka näyttää vähän pullealta inkivääriltä, mutta on maultaan täysin toisenlainen.
Maa-artisokka on monikäyttöinen juures, joka taipuu moneen makuun. Se maistuu makealta ja rapealta tai miedolta ja pähkinäiseltä sen mukaan, miten sitä valmistaa.
Maa-artisokka: Kysymyksiä ja vastauksia – kaikki tietämisen arvoinen maa-artisokasta
Maa-artisokka on alun perin Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva mantereen alkuperäisten asukkaiden hyödyntämä muhkurainen, ruskea mukulakasvi. Maa-artisokkaa eli mukula-artisokkaa eli jerusaleminartisokkaa on viljelty Suomen Turussa jo 1600-luvulla, jolloin se tuli Europpaan Ranskan kautta.
Maa-artisokkakasvissa on kauniit syksyllä kukkivat suurehkot keltaiset kukat, ja sitä on helppo kasvattaa. Se on juures, jota voi käyttää monin tavoin: lisukkeena, salaateissa, keitoissa ja sipseinä.
Toisin kuin peruna, maa-artisokka sopii syötäväksi myös raakana. Se on kypsentämättömänä raikas, rapsakka ja makeahko ja uunissa paistettuna tai keitettynä mieto, pehmeän pähkinäisen makuinen.
2
Milloin on maa-artisokan satokausi?
Maa-artisokat korjataan myöhään syksyllä, kun kukat ovat lakastuneet. Maa-artisokkia voi jättää maahan ja kaivaa niitä talven jälkeen mullasta vielä seuraavana keväänä.
Maa-artisokka kestää kylmää ja menestyy hyvin Suomessakin, joten se on oivallista myöhäissyksyn lähiruokaa.
4
Ravintosisältö: Mitä ravintoaineita maa-artisokassa on?
Maa-artisokka sisältää mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja folaattia ja ennen kaikkea runsaasti ravintokuitua. Sen erikoisuus on sen inuliini, joka on geeliytyvä, ohutsuolessaa sulamaton ravintokuitu. Inuliinia käytetään yleisesti probioottituotteissa ja terveysvaikutteisissa elintarvikkeissa. Tervevatsaiselle inuliini ei yleensä aiheuta turvotusta, ja inuliinijauhetta myydään jopa sellaisenaan lisäravintoaineena, mutta ärtyvästä suolesta tai närästyksestä kärsiville inuliini useimmiten aiheuttaa ilma- ja vatsavaivoja. Jos tervevatsainen syö maa-artisokkaa sinnikkäästi ja usein, vatsan pitäisi tottua suureen inuliinimäärään.
5
Miksi maa-artisokka on terveellistä?
Maa-artisokka sisältää runsaasti kuitua, mikä antaa kylläisyyttä ja siksi on hyvä laihduttajajalle, tasaa verensokeria ja edistää ruuansulatusta.
Maa-artisokan inuliini, joka hajoaa vasta paksusuolessa, kuitenkin aiheuttaa monille ilmavaivoja. FODMAPeja välttävän on syytä jättää myös maa-artisokat syömättä. Jos sipuli ei sovi vatsalle, niin todennäköisesti myöskään maa-artisokka ei käy.
6
Kumpi on terveellisempää, maa-artisokka vai peruna?
Maa-artisokassa on enemmän kuitua kuin perunassa. Maa-artisokan sisältämän inuliinikuidun terveysvaikutukset on osoitettu useissa tutkimuksissa. Inuliinikuitua kutsutaan prebioottiseksi, koska se on hyvien suolistobakteerien ravintoa ja siten pitää mm. verensokeria tasaisena.
Perunassa on hiukan enemmän energiaa kuin maa-artisokassa, ja molemmissa on vaihtelevasti eri kivennäisaineita ja vitamiineja. Molemmat ovat hyviä, täyttäviä ja ympäristöystävällisiä ruoka-aineita. Kannattaa käyttää molempia.
7
Inuliini: Miksi inuliini pierettää eli siistimmin sanottuna aiheuttaa ilmavaivoja
Maa-artisokan suuri kuitupitoisuus on myös sen heikko kohta. Inuliini pierettää.
Inuliini on on fruktaaneihin kuuluva hiilihydraatti, joka on kasvien energiavarasto. Inuliini ei sula ennen kuin paksusuolessa, jossa paksusuolen baktreerit fermentoivat inluiinin hiilidioksidiksi ja metaaniksi, siis pieruiksi.
Pieretys on hinta terveellisyydestä. Ja väittävät, että elimistö tottuu, ja kaasunmuodostus vähenee.
Maa-artisokka on englanniksi jerusalem artichoke, vaikka maa-artisokka ei ole edes sukua sille toiselle artisokalle, siis latva-artisokalle, vaan auringonkukalle. Toinen englanninkielinen nimitys sille onkin Sunchoke. Maa-artisokalla ei myöskään ole mitään tekemistä Jerusalemin kanssa, vaan Englannin kieliseen nimeen on tullut jerusalem väärin kuullusta tai ymmärretystä italian sanasta girasole, joka tarkoittaa italiaksi auringonkukkaa.
Ranskaksi maa-artisokka on topinambour, koska maa-artisokka on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa sitä söivät Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaat. Ranskassa vieraili Topinambour-heimoon kuuluvia Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaita samoihin aikoihin kun maa-artisokka tuli Ranskaan 1600-luvulla, ja heimon nimi siirtyi mukulalle.
9
Miten maa-artisokka pitää käsitellä ennen valmistamista?
Maa-artisokat on helpoin pestä harjan kanssa ja käyttää kuorineen.
OHJEET: Näin valmistelet maa-artisokat
Käytä puhdasta juuresharjaa.
Täytä vati tai tiskiallas vedellä.
Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla ja vedellä.
Kaada vesi pois.
Huuhtele pestyt mukulat.
Käytä ruuanlaittoon.
Maa-artisokat VOI kuoria, mutta se on vaivalloista ja kuoren mukana suurin osa vitamiineista menee hukkaan. Kuori on sen verran ohut, että sen voi hyvin syödä.
10
Miten maa-artisokkaa kannattaa säilyttää?
Maa-artisokka ei voi varastoida koko talveksi niin kuin perunaa, sillä ne nahistuvat suhteellisen nopeasti jopa viileässä. Jos maa-artisokan mukuloita haluaa säilyttää kellarissa, mukulat kannattaa panna hiekkaan.
Jääkaapissa maa-artisokan kannattaa olla mahdollisimman kylmässä (lähemmäs nollassa asteessa), rei-itetyssä muovipussissa. Koska maa-artisokkaa on tarjolla käytännössä ympäri vuoden, osta vain sen verran kuin tarvitset.
11
Mitä maa-artisokasta voi tehdä?
Maa-artisokkaa voi paistaa uunissa, käyttää keitoissa ja perunan tai muiden juuresten kanssa muussissa tai niistä voi valmistaa sipsejä.
Maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Seuraavana on maa-artisokkareseptejä.